Már megy a taktikázás a Ferrari és a Mercedes között

írta: M4Sport
2016. április 01. 15:35
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egymásétól teljesen eltérő gumitaktikával vágott neki a Ferrari és a Mercedes a Bahreini Nagydíjnak. A címvédő bátorsága még visszafele is elsülhet – de Sebastian Vettel szerint korántsem akkora a különbség, mint elsőre gondolnánk.

Már az év első versenyén is meghatározó szerep jutott a gumistratégiának. Akkor a Mercedes azzal fordította a maga javára a sokáig a Ferrari kezében lévő futamot, hogy a piros zászlós megszakításkor a közepes gumikat tették fel autóikra, miközben a Ferrari a németek maguk mögött tartása végett a szuperlágyakkal próbálkoztak. A hétvégén Bahreinben még ennél is nagyobb különbség alakulhat ki a gumik terén a két élcsapat között – köszönhetően annak, hogy teljesen eltérően válogatták össze a rendelkezésükre álló keverékeket.

Az olaszok összesen három közepes gumit kértek versenyzőjüknek, ami mellé négy szett lágy társult, a Mercedes viszont mindössze egyetlen közepes gumit igényelt a hat lágy abroncsa mellé. A szuperlágyból mindketten hat-hat garnitúrát rendeltek.

A taktikai különbségek már az első bahreini szabadedzés alatt megmutatkoztak. Az első helyezett Nico Rosberg és a második Lewis Hamilton az – időmérő edzés és a verseny szempontjából a nappali időpont miatt nem éppen mérvadó – edzésen csupán két-két szett lágy gumit használt fel, miközben a Ferrarinál a 11. helyen végző Sebastian Vettel kizárólag közepes keverékkel körözött (két szettet használt). Egyedül Kimi Räikkönen tett próbára egyszerre kétféle Pirellit is: a gyakorlás elején egy szett közepes gumit használt, majd a hajrában egy lágy garnitúrát is bevetett.

Miközben két hete a győzelmet hozta meg a Mercedes számára a közepes keverék, úgy tűnik, a németek most úgy kalkulálnak, hogy a főleg a hátsó abroncsokat erősen igénybevevő Bahreinben a lágy lehet a legjobb versenyabroncs.

A korábbi versenyző, Marc Surer nem tartja kizártnak, hogy bakot lőnek bátor stratégiájukkal. „A Mercedes csak egy közepes gumit kért, amit még meg fog bánni. Melbourne-ben ez hozta meg a győzelmet nekik, a Ferrarinak pedig három szett közepes gumija van” – nyilatkozta a ma már tévés szakkommentátorként dolgozó svájci, kiemelve, hogy Ausztráliának nem lehetett befolyása a szahíri választásba. „Nem várhatták meg, mi történik Ausztráliában, választaniuk kellett. Miközben a Ferrari az edzéseken próbára teheti majd a közepes gumit, addig nekik tartalékolniuk kell az egyetlen szettjüket.”

Más kérdés, hogy a futamon az az egyetlen garnitúra is elegendő lehet Rosbergéknek, miközben az előzetes tesztelésre nem is biztos, hogy rászorulnak: a Mercedes a téli tesztek idején gyakorlatilag két héten át csak a közepes abroncsokat nyűtte, vagyis – eltérő körülmények ide vagy oda – egyik csapatnál sincs nagyobb tapasztalatuk ezen típussal.

Talán emiatt sem tartja olyan nagynak a Ferrari és a Mercedes stratégiája közötti különbséget Sebastian Vettel, aki csütörtökön elmondta: „Meglátjuk, mi lesz. Papíron ez sokkal nagyobb különbségnek tűnik, hiszen mire eljutunk vasárnapig, már sokkal kevesebb abroncs áll rendelkezésünkre. Mi hiszünk a választásunkban, és azt is pontosan tudjuk, miért így döntöttünk. Nem tudom, mások hogyan gondolkodtak, de ez is ki fog derülni.”

Nico Rosberg

Vettel továbbra is védi csapata ausztráliai döntését

A Ferrari taktikai szempontból idén egyelőre nem remekelt, Vettel ugyanakkor Bahreinben is hangsúlyozta, melbourne-i gumitaktikájukról nem lehet egyértelműen azt állítani, hogy baklövés volt. „Könnyű utólag okoskodni, de abban a pillanatban úgy gondoltuk, ez a helyes választás. A verseny után már könnyebb volt áttekinteni, ki mit csinált, akkor már azt is tudod, melyik gumi hogy működött, milyen volt a közepes és a lágy keverék.”

„Lehet azon vitázni, hogy a mostani tudásunkkal is így döntenénk-e, de még egyszer mondom, akkor ezt gondoltuk helyesnek. Kockáztattunk, nem vált be, de támadni akartunk. Amikor a verseny elején az élen állsz, mégis csak harmadikként érsz célba, mondhatod, hogy nem működött a taktika. De mi így döntöttünk, és amikor fölraktuk a szuperlágy gumit, én elégedett voltam” – magyarázta a négyszeres világbajnok.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

KIMI AND THE RED POWER
#2 KIMI AND THE RED POWER 2016. április 01. 16:55  
_JuSuF_:
Amúgy ez a gumi szabály nekem tetszik. Van negatív oldala is, de még ha csak kicsit is és tök másképp, de felidézi a 2000-es évek gumi háborúját. Egy egy bátor választással egy gyengébb csapat is helyzetbe kerülhet. És ugyan így fordítva.

Azért kíváncsi lennék arra a gumiválasztásra, ami akkorát dob egy csapaton, hogy "ligát" vált. Néhány szett a különbség a versenyzők között. Esélytelen, hogy ez radikálisan megváltoztassa az esélyeket. Ha meg valaki akkora "arccal" választ, hogy elvisz 1 hétvégére 1 szettet, és ráfázik, akkor pedig megérdemli.

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. április 01. 16:44  

Amúgy ez a gumi szabály nekem tetszik. Van negatív oldala is, de még ha csak kicsit is és tök másképp, de felidézi a 2000-es évek gumi háborúját. Egy egy bátor választással egy gyengébb csapat is helyzetbe kerülhet. És ugyan így fordítva.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Austin, lányok

1532016.10.23. 20:22

Amerikai Nagydíj – futam

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást