Már Melbourne-ben motorfejlesztést vet be a Ferrari

írta: M4Sport
2016. február 23. 19:35
FOTÓ: ©xpbimages.com

Gene Haas, az újonc Haas-csapat vezetője szerint a Ferrari erőforrásai már Melbourne-re megújulhatnak egy kicsit.

A maranellóiak idénre alaposan megújították az erőforrásukat – többek között áthelyezték és kettészedték a töltőlevegő-hűtőt, valamint áthelyezték a kinetikus energia-visszanyerő egységet (MGU-K-t) is – ám legújabb partnercsapatuk, az újonc Haas-istálló csapatfőnöke, Gene Haas szerint az ausztráliai idénynyitóig újabb változások várhatóak a motoron.

„Az én értelmezésem szerint az a motorcsomag, amivel most megyünk, az nem ugyanaz, mint amivel Melbourne-ben menni fogunk” – árulta el az amerikai szakember. „Amikkel most megyünk, azok csak tesztcsomagok, úgyhogy a motor még változni fog egy kicsit.”

Haas arról is beszélt, hogy még ő sem tudja pontosan, hogy a Scuderia 2016-os erőforrásával futó gyári Ferrari és a Haas pontosan ugyanazt a specifikációjú egységet használják-e a teszteken vagy sem. (Bár a Saubernek és a Toro Rossónak is az Ágaskodó Paripa szállít erőforrásokat, a svájciak az első teszten még a 2015-ös autójukkal és motorjukkal futnak, az olaszok pedig eleve a 2015-ös erőforrásokból kapnak majd az egész évad során.)

„Nem tudom, hogy ugyanazt használjuk-e. Nagyon sok minden változott rajta a tavalyi szezonhoz képest, és szerintük ez egy teljesen új motor. Úgyhogy valószínűleg különböző csomagjaik vannak belőle különböző jellemzőkkel, és a tesztek alatt meg akarnak majd győződni róla, hogy ezek megbízhatóak. Gondolom egy kicsit majdnem minden motor más. Amit mindenképpen szeretnének megcsinálni, az az, hogy mennek velük jó sok kört, visszaviszik őket a gyárba, megvizsgálják őket és megnézik, hogy az elképzeléseik úgy működnek-e, ahogy azt várták.”

Az erőforrás tehát még változni fog egy kicsit Ausztráliáig, a Haas-csapat autója viszont – ami legalább ugyanekkora meglepetés és merőben szokatlan – már csak alig-alig.

„A kasztnit nyilván már homologizáltuk, szóval nem hinném, hogy az nagyon más lesz, mint amit Melbourne-ben használunk majd” – fogalmazott. „Talán az első szárny változik még egy kicsit, tekintve, hogy milyen megbízhatatlan volt tegnap, de összességében azt hiszem, hogy amit itt látunk, az nagyjából ugyanaz, mint amit Melbourne-ben látni fogunk majd.”

A 2016-os előszezonban egyébként előreláthatólag a megszokottnál kevesebb fejlesztés érkezik a kocsikra a korábbi évekhez képest, ennek pedig a tavaly ősszel a tervezetthez képest két héttel korábbra hozott szezonnyitó lehet a fő oka. A Sauber már eleve csak a második teszten tervezi bemutatni az idei modelljét, és a Toro Rosso is csak egy részben átmeneti technikai csomaggal vesz részt az első gyakorlássorozaton.

A 2016-os évad március 20-án veszi kezdetét az ausztráliai Melbourne-ben.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.