Már Melbourne-re feltuningolják a Renault motorját

írta: M4Sport
2016. március 16. 12:32
FOTÓ: ©Renault

Már az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén új, továbbfejlesztett erőforrással versenyez a Renault. A franciák több lóerőt és nagyobb megbízhatóságot várnak V6-osuktól. Na meg kevesebb panaszkodó SMS-t a Red Bulltól…

Meglehetősen szürkén teljesített a gyári Renault új autója a téli teszteken. Voltak gondok az R.S.16-os megbízhatóságával, de az is kiderült, hogy a program kései kezdése (csak decemberben derült ki, hogy a Lotust megvásárolja a Renault) is nyomot hagyott Enstone formáján. A végleges 2016-os festését szerdán Ausztráliában leleplező franciák azonban elárulták, már az év első futamán komolyabb előrelépést várnak, mivel érkezik új erőforrásuk. A gyártó eddig elégedettnek tűnt motorja fejlődésével: a teszteken elmondásuk szerint fél másodpercet gyorsultak újításaiknak köszönhetően – és most még erősebbé válhatnak.

„Érkeznek újdonságok a motornál, mindenekelőtt az a cél, hogy nagyobb legyen a teljesítménye. Egy kicsivel több lóerő érkezik, de a megbízhatósága is javul. Remélem, hogy a hétvégén ez érezhető is lesz” – nyilatkozta a Renault sportigazgatója, Cyril Abiteobul.

A gyártó persze nem felejtette el, hogy a múlt évben is a komoly javulás ígéretével indultak Melbourne-be, ahol aztán már az első szabadedzésen tönkrement egyik motorjuk – mely ráadásul gyengébb és rosszabbul vezethető volt az egy évvel azelőtt használtnál. „Most mosolygok, mert a múlt évben úgy érkeztem Melbourne-be, hogy a mobilomat bekapcsolva érkezett egy üzenet Christian Hornertől. Panaszkodott, hogy 46 kilométer után máris tönkrement egy motorjuk. Ilyesmit nem szeretnék újra látni, ezért ezen a hétvégén a megbízhatóság a legfőbb célunk” – nyilatkozta Abiteboul. „Most képesek lehetünk a maximális teljesítmény kipréselni a motorból, amit tavaly számos ok miatt nem tehettünk meg – akkor a hardverrel és a szoftverrel is gondok voltak. Most nagyobb teljesítményre és jobb megbízhatóságra számítunk.”

Csodát azonban aligha várhatunk a sárga autóktól az év első versenyén. Bob Bell, a csapat általános technikai igazgatója jelezte, Ausztráliában nagyjából ugyanazzal az aerodinamikai csomaggal köröznek majd, amit a teszteken használtak – ezen a téren tehát még várni kell a komolyabb fejlesztésekre. „Nagyon hasonló lesz. Mindig is hajlottunk arra, hogy a két téli teszthéten nagyjából már azt a specifikációt használjuk, amit majd az első versenyen is Melbourne-ben. Lesz pár újításunk persze, például egy új első szárny, de azt is csak akkor használjuk, ha hozza a várt javulást és kész lesz a bevetésre. Nem sietünk – nagyvonalakban az autónk ugyanolyan lesz, mint volt” – fogalmazott Bell.

Az istálló újoncát, Jolyon Palmert ez a visszafogottság cseppet sem aggasztja. „Nagyon kevés dolog változik, de még sok mindennel készülünk. A tesztekhez képest nem lesz nagy különbség, de minden olyan területen dolgozunk, amelyen még javulnunk kell” – nyilatkozta, jelezve, bízik csapata későbbi előrelépésében.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához