Már nem akarnak 5 évet várni a sikerekre

írta: M4Sport
2016. augusztus 04. 18:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Renault a tervezettnél hamarabb harcba szeretne szállni az élcsapatokkal, ezért a folytatásban többet áldoz a Forma–1-es projektre, hogy felgyorsítsa csapata fejlődését – árulta el a sportrészleget vezető Cyril Abiteboul.

A franciák tavaly decemberben vásárolták fel az anyagi gondokkal küzdő Lotus-istállót, gyári szintű visszatérésük előtt pedig többször kiemelték, az első évben nem szabad komoly eredményeket várni tőlük, hiszen elsősorban az istálló és a struktúra újjáépítésére összpontosítanak. És egyébként sem sietnek: csapatukat egy ötéves terv keretén belül szeretnék sikerre vinni.

Hat hónappal később azonban a gyár vezetői úgy döntöttek, nem akarnak 2020-ig várni, ezért hajlandóak lesznek még többet áldozni a Forma–1-es projektre, hogy csapatuk minél hamarabb felvegye a versenyt a legjobbakkal. „Beszéltünk a beruházásról, és egy dolgot tehetünk, még többet invesztálunk a csomag javításába” – mondta Abiteboul az Autosportnak. „Összeraktunk egy ötéves tervet és egy beruházási csomagot, de pár hete jóváhagyták ennek a csomagnak a kibővítését. A lehető leggyorsabb le akarjuk dolgozni a lemaradást. És ennek ez a legjobb módja” – tette hozzá.

A közelmúltban kiderült, a Lotus 57 millió fontos veszteséggel zárta a 2015-ös évet, ez azonban Abiteboul elmondása szerint nem volt hatással a Renault döntésére. „Ez olyasmi, amivel mi is tisztában voltunk. A Renault tudta, hogy ez is része az egyenletnek. Ismertük az anyagi hátterüket, szóval nem lepődtünk meg. Most már megértik, miért vett el egy kis időt a csapat átvétele. Hosszas átvizsgálásra volt szükség; ez a tavalyi évben megtörtént. Remélhetőleg ez arra is rámutat, hogy a Renault volt a csapat egyetlen esélye, hogy a folytatásban is működőképes maradjon. Ellenkező esetben nem hiszem, hogy még itt lennének” – magyarázta.

Mint a többi üldözőnek, 2017 a Renault-nak is jó lehetőséget teremthet, hiszen alaposan megváltoznak az F1 szabályai. Nem meglepő tehát, hogy az idei évben gyengén szereplő alakulat már elsősorban a következő szezonra összpontosít. Ezt nyilatkozta során Abiteboul is megerősítette, kiemelve, ő maga is örül annak, hogy már kezdetét vette a „hosszabb távú felkészülés”. Később pedig azt is elmondta, mely területen kell komolyabb előrelépést tenniük.

„Ami a motorokat illeti, minden a terv szerint halad. Fantasztikus hír a csapat számára, hogy idén megbízhatóan üzemelnek, hiszen így tényleg csak a teljesítményre kell figyelnünk. A 2017-es motor hamar felkerülhet a próbapadra; jó dolgokat várunk tőle. Elégedett vagyok a motorok terén elért előrelépéssel, és komoly terveim vannak. Az aerodinamikai szabályok alaposan megváltoznak, ezen a területen pedig agresszív fejlesztési tervet tűztünk ki magunk elé. Minden alkalommal teszünk némi előrelépést, amikor a 2017-es autót a szélcsatornában teszteljük. Több lesz a leszorítóerő, gyorsulnak a körök. Es ez jó” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. augusztus 05. 09:25  
HannaLill:
Nagy csata lesz a McHondával , az RB TR duónak is csak 2018-ig fognak motor adni tehát azoknak addig lesz esélyük

Azt kétlem, miután a Torro is visszatér a Renault-ra, meg hát minek is? A honda semmivel sem jobb mint a renault, sőt...

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 05. 09:25

HannaLill
#3 HannaLill 2016. augusztus 05. 08:42  
renault4:
Ez nagyon jól hangzik. Valóban a 2016-os motor meglepő , ugrásszerű fejlődést mutat a 2015-höz képest legfőképpen a megbízhatóság terén.

Renault megbízhatóan gyenge a Honda megbízhatatlanul gyenge

HannaLill
#2 HannaLill 2016. augusztus 05. 08:42  

Nagy csata lesz a McHondával , az RB TR duónak is csak 2018-ig fognak motor adni tehát azoknak addig lesz esélyük

renault4
#1 renault4 2016. augusztus 04. 21:23  

Ez nagyon jól hangzik. Valóban a 2016-os motor meglepő , ugrásszerű fejlődést mutat a 2015-höz képest legfőképpen a megbízhatóság terén.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához