Már nem lehet trükközni a motorcserékkel – változások 2017-től!

írta: M4Sport
2016. szeptember 27. 17:11
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az FIA ellehetetleníti a legutóbb Lewis Hamiltonék által alkalmazott motorcserés trükköt, módosítani tervez a gumiválasztásra vonatkozó szabályokon, de a biztonsági autós regulák is változnak.

Már jó ideje tudjuk, hogy 2017 az újabb jelentős szabályváltozások éve lesz, ám nem minden módosítás vagy újítás kapott akkora figyelmet az elmúlt hetekben, hónapokban, mint a szélesebb gumikról és a megváltozott aerodinamikáról szólók. Az Auto Motor und Sport szerint tudja, a csapatmenedzserek a közelmúltban megejtett soros ülésükön számos kevésbé szembetűnő változtatási javaslatról egyeztettek az FIA versenyigazgatójával, Charlie Whitinggal, melyek ugyancsak tartogatnak érdekességeket.

Vége a motorcserés trükközésnek

Az egyik legkomolyabb hatással bíró változást a trükkös motorcserék betiltása jelenti. Tavaly a McLarennél többször is, idén Lewis Hamiltonnál pedig Spában láthattunk példát arra, hogy a csapat egyszerre több motorcserét is végrehajtott, kihasználva, hogy ezzel egyetlen büntetéssel bővíthették motorkontingensük méretét. A címvédő Belgiumban mindjárt három új motort, turbófeltöltőt és ERS-t kapott, melyekkel már könnyedén kihúzhatja a szezon végéig – s ezért mindössze egy versenyen kellett a mezőny végéről rajtolnia.

Jövőre a szabályt úgy módosítják, hogy a csere után már csak a legutóbb használt egységet vethetik be a csapatok büntetlenül a következő alkalommal, azaz aki a rövid ideig használt, majd félretett új motort valamely későbbi versenyen is beépíti az autóba, az újra büntetést kap. E szabályt egyébként a most még meglévő kiskaput kihasználó Mercedes is támogatja – az eddigi gyakorlatot korábban többször is ésszerűtlennek nevezték.

V6, motor, szerelő, Honda

Év elején nem lesz szabad a gumiválasztás

További módosítás, hogy 2017-ben a szezon első öt futamán a Pirelli határozná meg a csapatok helyett, melyik gumitípusból hányat biztosít számukra. A tervek szerint mindannyian 7-et kapnának a hétvége leglágyabb, 4-et a közepes és 2-t a legkeményebb keverékéből.

Erre az új, szélesebb gumik miatt van szükség: az olasz gyártó biztosra akar menni, hogy a csapatok nem választanak túl sok lágy abroncsot, mellyel aztán nem boldogulnak a három nap során.

Biztonsági autós újdonságok

Változás várható a biztonsági autós szabályokban is. Az már biztos, hogy a következő szezontól a biztonsági autó mögötti rajtokat követően is állórajttal indítják újra a mezőnyt az eddig megszokott repülő rajtokkal szemben. A szabályt most pontosították, s meghatározták, hogy miközben a boxból rajtoló autók a biztonsági autós fázis alatt csatlakozhatnak a mezőnyhöz, az újraindításnál újra vissza kell térniük a boxutcába, azaz nem sorakozhatnak fel a rajtrácsra. Kereket cserélniük ilyenkor nem szabad.

Két hete Szingapúrban Nico Hülkenberg balesete után a mezőnyt a boxutcán vezette keresztül a biztonsági autó, mivel épp a célegyenesben takarítottak a pályabírók. 2018-tól már külön fényjelzés fogja figyelmeztetni a résztvevőket, ha a biztonsági autó mögött változik a pálya eredeti nyomvonala.

A biztonsági autó vezeti a mezőnytHamilton elfékezéséből és a hungaroringi időmérős káoszból is tanultak

További szigorítások és pontosítások célozzák a szabálykönyv ésszerűsítését és a költségek csökkentését. A jövőben már csak a harmadik szabadedzés előttig (tehát nem az időmérőig) van mód a karosszériacserékre, aki ezt követően vált, automatikusan a boxutcából rajtol.

Az FIA az idei hungaroringi időmérőn történtekből tanulva bezár egy kiskaput a 107%-os szabályban: csak azoknak a versenyzőknek kell a harmadik szabadedzés sorrendje szerint felsorakozniuk a rajtrácsra, akik a Q1-ben búcsúztak és nem érték el a 107%-os határt.

A költségek csökkentése érdekében 2018-tól tovább szigorítják a szélcsatornás és CFD-teszteket. Mivel a nagyobb gárdák komoly technikai fölényben voltak ezen a téren, tilos lesz a csapatoknak saját szimulátorokat és tesztpadokat használniuk a pályán a gumik tesztelésére.

Tanulva Lewis Hamilton korábbi esetéből, amikor az időmérőn kockásra fékezte, s ezáltal használhatatlanná tette egyik abroncsát, két év múlva már nem tiltják meg, hogy az azonos gumitípusokon belül maguk az istállók állítsanak össze egy-egy teljes szettet az időmérő edzés után, azaz a rossz állapotú abroncsokat jobbra cseréljék.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

kulcsarb
#1 kulcsarb 2016. szeptember 27. 17:44  

szeretem Mayländert, de a biztonsági autók ideje lejárt,

ha olyan esemény történik, hogy nem elég a virtuális biztonsági autó,
akkor mindenképp újra kéne rajtolni!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”