„Már nem tisztességes a versengés”

írta: M4Sport
2016. június 07. 15:43
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ismét a Forma–1 pénzelosztási rendszerét és a sportág irányítói mechanizmusát bírálta a Sauber csapatvezetője, Monisha Kaltenborn: elmondása szerint a jelenlegi rendszerhez való ragaszkodás miatt a királykategóriában folyó küzdelem már nem tisztességes.

A Sauber és a Force India tavaly az Európai Uniónál is panaszt emelt a véleményük szerint igazságtalan pénzelosztási rendszer miatt, ami szembemegy az érvényben lévő versenyszabályokkal. Ennek hatására az Unió vizsgálni kezdte a Forma–1 irányítói struktúráját. Bár az érintett csapatok a királykategória vezetőivel is számtalanszor egyeztettek, komolyabb változás még nem történt az ügyben (és ha az EU nem szól közbe, 2020-ig feltehetően már nem is fog).

Az, hogy a helyzet továbbra is változatlan, Kaltenborn szerint meglehetősen frusztráló a mezőny kisebb csapatai számára. „Való igaz, kissé kiábrándító, mivel a mi spotágunk egyébként fantasztikus” – panaszolta a Motorsportnak. „Nem kellene túl sok mindent megváltoztatnunk a Forma–1-ben, szóval bosszantó ez a dolog, mert – a Force Indiával közösen – próbáltunk beszélni az érintettekkel, és igyekeztünk rávenni őket arra, hogy módosítsanak” – tette hozzá.

A csapatvezető szerint az, hogy az élcsapatok nemcsak több pénzt kapnak a kereskedelmi bevételek elosztásakor, hanem (a Stratégiai Csoporton keresztül) a szabályalkotásban is érdekeltek, sőt az utóbbi években igen komoly befolyásra tettek szert, egyszerűen igazságtalanabbá teszi a versengést a királykategóriában. „Mindenki tudja, hogyan jönnek létre a megállapodások. Az a legrosszabb az egészben, hogy nem azért akarnak változtatni, mert már nem tetszik nekik valami. Ennek komoly hatása van a versenyzésre, és mi erről beszélünk. Ez oda vezet, hogy a versengés nem igazságos.”

„Azoknak a kiváltságoknak köszönhető, amivel egyes csapatok rendelkeznek a szabályalkotás és a kereskedelmi bevételek kapcsán. Amikor elérünk egy ponthoz, melytől kezdődően ennek az egésznek már hatása van magára a versenyzésre, akkor ez olyasmivé alakul, ami ellen harcolnunk kell” – magyarázta Kaltenborn, majd hozzátette, a jelenlegi rendszert akkor sem tartaná igazságosnak, ha csapata az élmezőnyt erősítené. Később pedig kiemelte, ebben a környezetben az lenne a legfontosabb, ha a csapatok „egyenlők” lennének.

Nem meglepő, hogy mindez frusztrálja a Saubert, a csapat anyagi helyezte ugyanis továbbra sem stabilizálódott, emiatt pedig több pletyka is kering arról, hogy jövőjük akár kérdésessé is válhat. Kaltenborn a problémák kapcsán kijelentette, a helyzet mindenképpen el lesz rendezve, még akkor is, ha ehhez időre lesz szükségük. „Arra összpontosítunk, hogy megoldjuk a dolgot, de ez időbe telik. Sajnos semmi sem történik egyik napról a másikra. Vannak problémák, melyeket az év bizonyos szakaszában gyorsan rendeznünk kell” – zárta gondolatát, hangsúlyozva, hogy a sajtó általában súlyosabbnak láttatja a csapat helyzetét a valóságosnál.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt