Marchionne: A 2017-es lesz a valódi Ferrari

írta: M4Sport
2016. szeptember 06. 20:12
FOTÓ: ©xpbimages.com

A korábbi tervező nem jósol szép jövőt a Ferrari számára – a Scuderia elnöke viszont ma már azt bánja, hogy nem váltottak át hamarabb jelenlegi struktúrájukra.

Felemásan értékelhető a Ferrari múlt hétvégi hazai versenye. Sebastian Vettelék hosszú idő után először álltak a dobogón, sikerült újra legyőzniük a Red Bullt, ráadásul a leintés után elmondhatták magukról, hogy mindent kihoztak három napjukból. Csakhogy a Mercedes így is megközelíthetetlen volt számukra, és hiába vetették be új motorjukat, megbízhatósági problémáktól tartva egyelőre nem merték/tudták azt maximálisan kihasználni vasárnap.

Gary Anderson, a Jordan-csapat egykori technikai igazgatója úgy látja, hiába számít jó eredménynek a jelenlegi körülmények között a 3-4. pozíció, a Ferrari részéről valójában hiba lenne ezt valódi sikerként aposztrofálni. Annál is inkább, mert szerinte a Scuderia helyzete távolról sem tűnik stabilnak. „A Mercedes kiváló munkát végez, a Red Bull pedig már újra ott kopogtat az ajtón. És a Renault végre eléri azt a szintet, amelyet jósolok neki, akkor a Ferrarinak vagy nagy előrelépésre lesz szüksége, vagy még jobban lemarad” – írta baljósolóan az Autosport oldalán.

Érvelését azzal támasztotta alá, hogy a 2017-es szabályváltozásoknak köszönhetően újra hangsúlyosabb területté válik az aerodinamika. „2017-ben változás lesz, és az a csapat, amely a legjobban alkalmazkodik, vezetni fog. És bolondság lenne azt gondolni, hogy nem a Mercedes és a Red Bull fogja majd a legjobban elvégezni a feladatot. Az elmúlt hét-nyolc évben is ők végezték, ráadásul stabil a csapatuk, ami nagyon sokat számít, ha alkalmazkodni kell. A Ferrarinál ez nincs meg.”

Anderson továbbra is abban látná a helyzet megváltozásának kulcsát, ha a csapat egy meghatározó szakembert szerződtetne. Csakhogy erre a Scuderia vezetősége már nemet mondott, s olyan jellegű átszervezésekbe kezdett a gyárban, mely éppen a kulcsember hiányát tekinti alapnak. Szerinte az elnök Sergio Marchionne nem volt elég türelmes ahhoz, hogy kivárja, míg James Allison munkája gyümölcsözni kezd.

És megjegyezte: „Nem lenne rossz, ha Sergio Marchionne megtanulna kicsit mosolyogni. Talán nehéz idők járnak, de elképesztően motiválóan tud hatni egy egyszerű mosoly a csapat dolgozóira, akik szétdolgozzák a hátsójukat. Mindenesetre a Ferrarira a jelenlegi trendek alapján nehéz pár év vár.”

„Talán túl sokáig vártunk Binotto kinevezésével”

Nos, az általa emlegetett Marchionne épp fordítva látja. „Hogy elégedett vagyok-e az eredménnyel? Természetesen nem. De ha arra gondolok, hol voltunk az év elején, akkor igen. A fejlesztések zajlanak. Hogy jön-e az első győzelem? Már Monzában is készen álltunk rá. De a Mercedes versenyképessége és Nico Rosberg jó rajtja minden reményünket elvette. Rosberg nem követett el hibát.”

„A fiúk ismerik a kitűzött célokat. most hagyni kell őket nyugodtan dolgozni, hogy jól zárhassuk az évet. Egy sor nagyszerű szakemberünk van, csak hagyni kell, hogy jól együttműködjenek. Ha így lesz, lehetségessé válik a Mercedes utolérése. És ez egyedül az aerodinamikán múlik.”

Az elnök kijelentette, valójában most érzi úgy, hogy a helyes vágányra kerültek – szavaiból pedig nem úgy tűnik, hogy nagyon bánná James Allison távozását. „Talán túl sokáig vártunk arra, hogy Mattia Binottót nevezzük ki a technikai csapat élére. De most jobban berendezkedtünk a jövőre, jobban fogunk fejleszteni a következő évben. A valódi Ferrarit csak 2017-ben fogják látni!”

Már csak az a kérdés, milyen lesz…

Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Diák Murphy
#11 Diák Murphy 2016. szeptember 07. 13:51  

Tipikus olasz hozzáállás. Ha hangosan mondjuk akkor elhiszik... Bár úgy az egész Ferrari mítosz a hangoskodásra épült.

BrettShaw
#10 BrettShaw 2016. szeptember 07. 12:29  

Mitől várnak csodát? Legjobb esetben is csak a 3. legjobb konstruktőrök, legjobb esetben is csak a 2. legjobb motorkonstruktőrök lesznek ergo legjobb esetben sincs esélyük egy teljes szezon alatt 2. helynél jobb helyen végezni.

Gyenge csapat a Ferrari és ezek a dumák, ha nem is változtatnak a teljesítményükön legalábbis mulattatóvá teszik azt.

grabowsky78
#9 grabowsky78 2016. szeptember 07. 12:20  

Az a baj, hogy ezek a hangzatos frázisok nem igazán teszik gyorsabbá az autót! Gyorsabbá a stabil mérnöki gárda teszi és a jó pilóták! Sajnos évek óta csak a duma van eredmény meg nem igazán és csak úgy magától, mert ez a kretén azt mondja, hogy "múkodj" nem lesz gyorsabb ehhez hosszútávú tervek és komoly mérnökök kellenek, itt meg csak rövidtávú tervek és közepes mérnökök vannak! Ezek a mondatok akkor lesznek igazán kellemetlenek mikor jó esetben a 3-4. sorból indulunk Ausztráliában jövőre! Nekem sajnos ez úgy tűnik, hogy az igazi Ferrarit jó pár éve nem láttuk és még sajnos nem is fogjuk egy darabig! Az a baj, hogy bármely területet nézzük, mindig van egy csapat aki valamit jobban csinál, mint a Ferrari, legalább valamiben lennénk jobbak a riválisoknál akkor reménykedhetnék, de sajnos semmiben sem vagyunk jobbak. Aeroban a Redbull jobb, motorban a Merci jobb, box kiállásban a Williams, pilótákra talán nem lehet panasz, de Kimi is már elég aggastyán f1 pilóta(idén nem lehet rá panasz) a gumi kezelés talán amiben jobbak vagyunk, mint a többiek, de idén a hidegebb futamokon azzal is szenvedtünk, szóval már az sem igazán! Akkor mégis hogyan szeretnék legyőzni a többi csapatot, f1ben a jó átlag szerintem nagyon kevés a végső győzelemre!

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 07. 12:29

Thibczy
#8 Thibczy 2016. szeptember 07. 09:19  
Agressor:
Csak a nevek meg az évszámok változnak, a mese 2009 óta ugyanaz... Sumi-éra kettőpontnulla helyett Alonso-éra 2.0... Szegény Vettel... Kérdés, ha 2014-ben nem forgatják fel a csapatot, és hagyják dolozni azokat, akik a 2015-ös gépet összetakták az újaknak, akkor most hol tartanának...

Alonsoval kétszer is a vb-ért mentek, mégha egyik évben sem sikerült. Most egy átlagos pályán a dobogó sem igazán realitás Ausztria óta.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 07. 09:20

McBlack
#7 McBlack 2016. szeptember 07. 08:52  

Komolyan mondom, ez a faszi rosszabb mint LdM volt...

Agressor
#6 Agressor 2016. szeptember 07. 07:10  

Csak a nevek meg az évszámok változnak, a mese 2009 óta ugyanaz... Sumi-éra kettőpontnulla helyett Alonso-éra 2.0...
Szegény Vettel...

Kérdés, ha 2014-ben nem forgatják fel a csapatot, és hagyják dolozni azokat, akik a 2015-ös gépet összetakták az újaknak, akkor most hol tartanának...

Denis Hunter
#5 Denis Hunter 2016. szeptember 06. 22:09  

a 2017es lesz az igazi Ferrari, ami 2019-re erik be igazan :D

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. szeptember 06. 21:26  

Na... kezdődik

Janisf
#3 Janisf 2016. szeptember 06. 20:54  
szaki:
Ferrari szurkolókén remélem nem olyan igazi Ferrari lesz mint eddig, hogy nem rossz, de győzelemhez nem elég jó. Megint verjük a mellünket és az év még meg sem kezdődött. Legyünk már szerények és lepődjenek meg mások jövőben az első 4 futam után...

Ezt az alázatot én is nagyon hiányolom....

Horizont
#2 Horizont 2016. szeptember 06. 20:43  

Az eddigi gyenge mérnökgárda további gyengülése és olaszosodás után ilyet nyilatkozni... Hat hogy is mondjam. Ekkora terhet rakni az alkalmazottakra, nem százas ez a csávó

szaki
#1 szaki 2016. szeptember 06. 20:24  

Ferrari szurkolókén remélem nem olyan igazi Ferrari lesz mint eddig, hogy nem rossz, de győzelemhez nem elég jó.
Megint verjük a mellünket és az év még meg sem kezdődött. Legyünk már szerények és lepődjenek meg mások jövőben az első 4 futam után...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ