Marchionne: A Ferrari nem vesztegetheti tovább az idejét

írta: M4Sport
2016. augusztus 04. 09:03
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Ferrari elnöke, Sergio Marchionne megerősítette, a McLarenre is jellemző csapatstruktúrát alakítanak ki Maranellóban. Futamgyőzelmekről nem beszélt, csak arról, emelt fővel zárnák a szezonjukat.

Bár a múlt év végén megállás nélkül azt hangoztatták, most a legnagyobb szükségük a stabilitásra van, a Ferrarinál nem hogy nem zárult le a 2014-ben indult megújulás, de majdhogynem újraindult. James Allison technikai igazgató távozásával nagy űrt hagyott maga után, Maurizio Arrivabene csapatfőnök pedig nemrég jelezte, nem konkrét személlyel, hanem csapatként próbálják meg pótolni őt.

A gyári átszervezésekről most az elnök Sergio Marchionne is nyilatkozott: megerősítette, Maranellóban valóban egy, a leginkább a McLarenre jellemző szerteágazó struktúra kialakításán fáradoznak, melynél nem egyetlen vezető áll a csúcson, aki alatt letisztult hierarchia jellemző, hanem azonos szinten lévő mérnökcsoport irányít. „Ez a folytatásban már nem egy piramisszerű struktúra lesz. Elkezdjük ellaposítani” – jelezte az elnök. „Úgy döntöttünk, a 2016-os és 2017-es autónkat a jelenlegi képességeinkkel fejlesztjük, mivel a Ferrarit nagyszerű tehetségek alkotják. Számunkra fontos, hogy kihasználjuk a rendelkezésünkre álló szaktudást, és most éppen erre is törekszünk. Túlzás lenne azt állítani, hogy vérfrissítésre van szükségünk a technikai szakemberek oldalán.”

Szavait persze éppúgy tekinthetnénk önnyugtatásnak egy kényszerhelyzetben, mint őszinte bizakodásnak. Azt mindenesetre Marchionne is elismerte, többet várt 2016-tól. „Hazudnék, ha azt mondanám, elégedett vagyok. De remélem, hogy a szezonunk második fele ennél jobb lesz” – mondta olasz Motorsportnak.

Majd megerősítette, csapatfőnöküket nem tervezik leváltani az elmaradó eredmények miatt. „Továbbra is Arrivabenével tervezünk, mert jól ismeri a Forma–1-et. Olyan főnökre van szükségünk, amilyen ő, aki képes elérni, hogy az emberei összedolgozzanak, aki képes irányítani egy csapatot.”

S hogy mi várható a Ferraritól az év hátralévő 9 versenyén? „Becsülettel és emelt fővel szeretnénk befejezni a szezont, abban a tudatban, hogy minden hétvégén mindent beleadtunk” – tekintett előre visszafogottan. De azért a rá jellemző szigorral hozzátette: „Nem szabad több időt elvesztegetnünk.”

Oszd meg!

39 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

guide
#39 guide 2016. augusztus 05. 19:47  
BrettShaw:
Attól mert játszod az értetlent az elméleted alap nélküli, ráadásul minden ténnyel szemben álló. Legyen véleményed, ha tudod védd is meg. Az én véleményemet az összes korábban megszerzett információra alapozom. Te mire? Nyilván te is olvastad azokat a cikkeket, amiket én, de nyilván szelektíven nem vetted figyelembe azokat, amelyek kilógtak a víziódból. Csak néhány emlékeztető, amelyek alapján könnyen végigkövethető a RedBull és Newey kapcsolata. Töredéke sincs annak, amit az évek alatt olvastam ebben a témában, de nem bombáználak még idegennyelvű szövegekkel is: http://www.motorsportal.hu/forma1/newey-ev-vegen-kiszall-az-f1-bol-c56182.html http://www.motorsportal.hu/forma1/hivatalos-newey-tobb-evvel-hosszabbitott-a-red-bull-lal-c56193.html http://www.motorsportal.hu/forma1/megtartotta-vagy-felig-elvesztette-neweyt-a-red-bull-c56198.html http://www.motorsportal.hu/forma1/a-2015-os-red-bull-lesz-newey-utolso-f1-es-alkotasa-c56226.html http://www.motorsportal.hu/forma1/newey-kiegett-horner-valaszol-c56244.html http://www.motorsportal.hu/forma1/minden-akadaly-elharult-newey-elol-johet-a-hajotervezes-c56255.html http://www.motorsportal.hu/forma1/boldogulhat-e-a-red-bull-newey-nelkul-is-c56333.html http://www.motorsportal.hu/forma1/wolff-newey-visszalep-de-a-red-bull-eros-marad-c56355.html http://www.motorsportal.hu/forma1/newey-felfedte-miert-ment-el-a-kedve-a-forma-1-tol-c57207.html http://www.motorsportal.hu/forma1/technikai-igazgato-nelkul-marad-a-red-bull-c57341.html http://www.motorsportal.hu/forma1/newey-nem-hagyja-pacban-a-red-bullt-c57676.html http://www.motorsportal.hu/forma1/newey-sem-potolhatatlan--csak-negy-ember-kell-hozza-c58209.html http://www.motorsportal.hu/forma1/egy-alma-valik-valora-adrian-neweynak-c59337.html http://www.motorsportal.hu/forma1/newey-nem-tunik-el-vegleg-a-red-bull-bokszfalarol-c59380.html http://www.motorsportal.hu/forma1/newey-nem-fog-eltavolodni-a-forma-1-tol-c59505.html http://www.motorsportal.hu/forma1/a-2015-os-red-bull-is-newey-auto-lesz-c59958.html http://www.motorsportal.hu/forma1/hogyan-tovabb-adrian-newey-c60079.html http://www.motorsportal.hu/forma1/az-uj-szabalyok-visszacsalogatjak-newey-t-c60203.html Gondolom mindegyik amelyik nem passzol a kreálmányodhoz hazugság. Az oka? Az oka pedig...?

Szerintem mindegy,hogy mit írnak az újságírók,mert ők is csak találgatnak,felfújnak dolgokat.

Newey több mint tíz éve van a Red Bullnál.Ezalatt az idő alatt beállt a rendszer,mindenki tudja a dolgát.Az idei autó a 2014-es továbbfejlesztett változata.Szerintem épp elég,ha hetente egy napot azzal töltött,hogy átbeszélte a mérnökökkel az eredményeket és útmutatást adott a továbbiakkal kapcsolatban.Mire koncentráljanak,melyik irányba induljanak el.Ahogy te is írtad!

A sok cikknél számomra beszédesebb volt Ricciardo elszólása.Valami olyasmit mondott,hogy nem vette észre,hogy Newey kevesebbet foglalkozna az autóval,mert ugyanúgy dolgozik,mint azelőtt.
Nekem meggyőződésem,hogy azért, hogy ne veszítsék el,a Red Bull nagyfőnöke adott pár lazább hónapot Neweynak,hogy kiélje hajóépítési vágyát,de az már régen letelt és azóta is gőzerővel dolgozik!

A Ferrarinál ezzel szemben minden van,csak állandóság nincs!

Masters_Of_Hardcore
#38 Masters_Of_Hardcore 2016. augusztus 05. 13:03  
HannaLill:
Egyre inkább úgy tűnik h ez az olasz csapat csak Sumi idejében vitte valamire, - igen mert akkor az olaszok csak a takarítószemélyzetet alkották Francia volt a csapatvezető Angol az agy Görög a tervező Német a versenyző Az olaszok meg pucolták fel a kifolyt olajat meg a WC-t.

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

BrettShaw
#37 BrettShaw 2016. augusztus 05. 12:44  
Zasalamel:
Milyen ellentmondást? Én leírtam a véleményemet miszerint Newey továbbra is központi szerepet tölt be, te erre benyögted h Newey háttérbe szorult, neked ez a véleményed, nekem meg az. Ahogy én se, úgy te sem támasztottad alá az érvelésedet semmivel sem. Nem, nem tudunk szart se, csak annyit amennyit a média szétkürtölt és az is köztudott h a média híresen tudja kavarni a sz*rt is. A csapatok meg ugyanazt a PR szöveget nyomják 10 éve, hidd el profin tolják, pontosan azért h minél kevesebb info áradjon ki a médiának. "HACSAK nem hazudott MINDENKI abban a két évben" Két éve? Ezek 10 éve hazudnak egyfolytában csak már mesteri fokon. :D (lásd Niki Lauda, Toto Wolf cikk)

Attól mert játszod az értetlent az elméleted alap nélküli, ráadásul minden ténnyel szemben álló. Legyen véleményed, ha tudod védd is meg.

Az én véleményemet az összes korábban megszerzett információra alapozom. Te mire? Nyilván te is olvastad azokat a cikkeket, amiket én, de nyilván szelektíven nem vetted figyelembe azokat, amelyek kilógtak a víziódból.

Csak néhány emlékeztető, amelyek alapján könnyen végigkövethető a RedBull és Newey kapcsolata. Töredéke sincs annak, amit az évek alatt olvastam ebben a témában, de nem bombáználak még idegennyelvű szövegekkel is:

http://www.motorsportal.hu/forma1/newey-ev-vegen-kiszall-az-f1-bol-c56182.html

http://www.motorsportal.hu/forma1/hivatalos-newey-tobb-evvel-hosszabbitott-a-red-bull-lal-c56193.html

http://www.motorsportal.hu/forma1/megtartotta-vagy-felig-elvesztette-neweyt-a-red-bull-c56198.html

http://www.motorsportal.hu/forma1/a-2015-os-red-bull-lesz-newey-utolso-f1-es-alkotasa-c56226.html

http://www.motorsportal.hu/forma1/newey-kiegett-horner-valaszol-c56244.html

http://www.motorsportal.hu/forma1/minden-akadaly-elharult-newey-elol-johet-a-hajotervezes-c56255.html

http://www.motorsportal.hu/forma1/boldogulhat-e-a-red-bull-newey-nelkul-is-c56333.html

http://www.motorsportal.hu/forma1/wolff-newey-visszalep-de-a-red-bull-eros-marad-c56355.html

http://www.motorsportal.hu/forma1/newey-felfedte-miert-ment-el-a-kedve-a-forma-1-tol-c57207.html

http://www.motorsportal.hu/forma1/technikai-igazgato-nelkul-marad-a-red-bull-c57341.html

http://www.motorsportal.hu/forma1/newey-nem-hagyja-pacban-a-red-bullt-c57676.html

http://www.motorsportal.hu/forma1/newey-sem-potolhatatlan--csak-negy-ember-kell-hozza-c58209.html

http://www.motorsportal.hu/forma1/egy-alma-valik-valora-adrian-neweynak-c59337.html

http://www.motorsportal.hu/forma1/newey-nem-tunik-el-vegleg-a-red-bull-bokszfalarol-c59380.html

http://www.motorsportal.hu/forma1/newey-nem-fog-eltavolodni-a-forma-1-tol-c59505.html

http://www.motorsportal.hu/forma1/a-2015-os-red-bull-is-newey-auto-lesz-c59958.html

http://www.motorsportal.hu/forma1/hogyan-tovabb-adrian-newey-c60079.html

http://www.motorsportal.hu/forma1/az-uj-szabalyok-visszacsalogatjak-newey-t-c60203.html

Gondolom mindegyik amelyik nem passzol a kreálmányodhoz hazugság. Az oka? Az oka pedig...?

Zasalamel
#36 Zasalamel 2016. augusztus 04. 22:40  
BrettShaw:
"Ilyen szempontból neked sincs fogalmad mi folyik a háttérben, te is csak azt tudod amit a média szétkürtöl, semmiben sem tudsz többet ezekről a dolgokról mit itt bárki más." -Ez mi? Ez az érvelésed? Hogy mert senki nem tud semmit mindenki bátran szajkózhat ostobaságokat? A magam részélről annyi információt gyűjtök magamba, amit tudok és ezeket felhasználom az érveimben. Te mit csinálsz? Folyamatosan nyivákolsz, ha valaki felfed egy ellentmondást az elméleteidben. "Nem tudjuk h 15-16 ban pontosan mit vállalt Newey és mit nem, mi csak találgathatunk mi történhetett és mi folyik most." -Pontosan tudjuk, HACSAK nem hazudott MINDENKI abban a két évben. Persze biztosan hazudott és NEKED van igazad, mert Newey volt a vezér akkor is. Mit mondjak erre? Semmivel, pontosan semmivel nem támasztottad alá azt amit mondtál. Úgy is mondhatnám, hogy a levegőbe beszélsz. "Hol volt 10 évig? Arról nem Newey tehetett h a merci motor mindig lerohadt (ahogy most se renault esetében), csak mert ahogy írtad szereti feszegetni a határokat legyen szó hűtésről is." -Gyorsan felejtesz, mert akkor nagyon sokan úgy érveltek, hogy az ő szélsőséges tervei okozták a meghibásodásokat. "Szal kicsit visszavehetnél és nemcsak kioktatsz másokat." -Miért? Nem tudok kioktatni olyat, aki nem ad rá alapot, egyébként sem nevezném, az önellentmondások korrigálását kioktatásnak... "Mindenkinek van egy véleménye..." -Nagyon örülök neki. Ha van védd meg. Kutyát sem érdeklik, az alap nélküli kijelentéshalmok. A véleményedet te személy szerint egyébként 10 esetből max 3-ban tudod alátámasztani, a többi mind okoskodás a semmi körül (totál felcseréltél egy totál vertiklis elrendezést egy totál horizontálissal), majd sértődés 1-2 lepattanás után. "te is csak azt fújod amit a médián olvastál, hallottál." -Na igen. Én igen. Hát te? Vannak elképzeléseid, amik néha jól hangzanak és akármi szól ellene leszarod, akkor is leszarod, ha butaságá amit írtál...

Milyen ellentmondást? Én leírtam a véleményemet miszerint Newey továbbra is központi szerepet tölt be, te erre benyögted h Newey háttérbe szorult, neked ez a véleményed, nekem meg az. Ahogy én se, úgy te sem támasztottad alá az érvelésedet semmivel sem.

Nem, nem tudunk szart se, csak annyit amennyit a média szétkürtölt és az is köztudott h a média híresen tudja kavarni a sz*rt is. A csapatok meg ugyanazt a PR szöveget nyomják 10 éve, hidd el profin tolják, pontosan azért h minél kevesebb info áradjon ki a médiának.

"HACSAK nem hazudott MINDENKI abban a két évben"
Két éve? Ezek 10 éve hazudnak egyfolytában csak már mesteri fokon. :D (lásd Niki Lauda, Toto Wolf cikk)

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 04. 22:49

BrettShaw
#35 BrettShaw 2016. augusztus 04. 22:11  
Zasalamel:
Ilyen szempontból neked sincs fogalmad mi folyik a háttérben, te is csak azt tudod amit a média szétkürtöl, semmiben sem tudsz többet ezekről a dolgokról mit itt bárki más. Nem tudjuk h 15-16 ban pontosan mit vállalt Newey és mit nem, mi csak találgathatunk mi történhetett és mi folyik most. Hol volt 10 évig? Arról nem Newey tehetett h a merci motor mindig lerohadt (ahogy most se renault esetében), csak mert ahogy írtad szereti feszegetni a határokat legyen szó hűtésről is. De ha a konstrukciót nézzük, ha csak azt a szempontot figyeljük akkor Newey irányítása alatt mindig versenyképes technikát raktak össze szinte bármelyik csapatban. Szal kicsit visszavehetnél és nemcsak kioktatsz másokat. Mindenkinek van egy véleménye, azt h te mit gondolsz te bajod, te is csak azt fújod amit a médián olvastál, hallottál.

"Ilyen szempontból neked sincs fogalmad mi folyik a háttérben, te is csak azt tudod amit a média szétkürtöl, semmiben sem tudsz többet ezekről a dolgokról mit itt bárki más." -Ez mi? Ez az érvelésed? Hogy mert senki nem tud semmit mindenki bátran szajkózhat ostobaságokat? A magam részélről annyi információt gyűjtök magamba, amit tudok és ezeket felhasználom az érveimben. Te mit csinálsz? Folyamatosan nyivákolsz, ha valaki felfed egy ellentmondást az elméleteidben.

"Nem tudjuk h 15-16 ban pontosan mit vállalt Newey és mit nem, mi csak találgathatunk mi történhetett és mi folyik most." -Pontosan tudjuk, HACSAK nem hazudott MINDENKI abban a két évben. Persze biztosan hazudott és NEKED van igazad, mert Newey volt a vezér akkor is. Mit mondjak erre? Semmivel, pontosan semmivel nem támasztottad alá azt amit mondtál. Úgy is mondhatnám, hogy a levegőbe beszélsz.

"Hol volt 10 évig? Arról nem Newey tehetett h a merci motor mindig lerohadt (ahogy most se renault esetében), csak mert ahogy írtad szereti feszegetni a határokat legyen szó hűtésről is." -Gyorsan felejtesz, mert akkor nagyon sokan úgy érveltek, hogy az ő szélsőséges tervei okozták a meghibásodásokat.

"Szal kicsit visszavehetnél és nemcsak kioktatsz másokat." -Miért? Nem tudok kioktatni olyat, aki nem ad rá alapot, egyébként sem nevezném, az önellentmondások korrigálását kioktatásnak...

"Mindenkinek van egy véleménye..." -Nagyon örülök neki. Ha van védd meg. Kutyát sem érdeklik, az alap nélküli kijelentéshalmok. A véleményedet te személy szerint egyébként 10 esetből max 3-ban tudod alátámasztani, a többi mind okoskodás a semmi körül (totál felcseréltél egy totál vertiklis elrendezést egy totál horizontálissal), majd sértődés 1-2 lepattanás után.

"te is csak azt fújod amit a médián olvastál, hallottál." -Na igen. Én igen. Hát te? Vannak elképzeléseid, amik néha jól hangzanak és akármi szól ellene leszarod, akkor is leszarod, ha butaságá amit írtál...

bandita
#34 bandita 2016. augusztus 04. 21:28  

pont a helyükön vannak,hol itt a gond?

albutr
#33 albutr 2016. augusztus 04. 21:15  
HannaLill:
Egyre inkább úgy tűnik h ez az olasz csapat csak Sumi idejében vitte valamire, - igen mert akkor az olaszok csak a takarítószemélyzetet alkották Francia volt a csapatvezető Angol az agy Görög a tervező Német a versenyző Az olaszok meg pucolták fel a kifolyt olajat meg a WC-t.

inkább ők a konyhán voltak.

albutr
#32 albutr 2016. augusztus 04. 21:14  

hagyni kéne a csapatot dolgozni.

Zasalamel
#31 Zasalamel 2016. augusztus 04. 18:49  
BrettShaw:
Soha nem mondtam, hogy nincs szerepe. Soha. Fogalmad sincs, hogy mekkora részben köszönhető Neweynak, lövésed sincs a felépített szervezet nagyságáról, se a struktúráról, önmagaddal kerülsz sokadszor ellentmondásba ezzel kapcsolatban. Úgy általánosságban véve sem valószínű, hogy láttál közelről műszaki területen fejlesztést. És hol volt Newey 10 évig? Hol voltak a Newey-misztifikálók, amikor a McLaren minden második futamon lerohadt? Elmondjam neked? Ugyanazok, akik kitalálták, hogy egy ember épít fel egy csapatot, akkor azt hangoztatták, hogy igen-igen Newey mindig alulméretezi a hűtést. Ugyanez volt 2014-ben is.

Ilyen szempontból neked sincs fogalmad mi folyik a háttérben, te is csak azt tudod amit a média szétkürtöl, semmiben sem tudsz többet ezekről a dolgokról mit itt bárki más.

Nem tudjuk h 15-16 ban pontosan mit vállalt Newey és mit nem, mi csak találgathatunk mi történhetett és mi folyik most.

Hol volt 10 évig? Arról nem Newey tehetett h a merci motor mindig lerohadt (ahogy most se renault esetében), csak mert ahogy írtad szereti feszegetni a határokat legyen szó hűtésről is. De ha a konstrukciót nézzük, ha csak azt a szempontot figyeljük akkor Newey irányítása alatt mindig versenyképes technikát raktak össze szinte bármelyik csapatban.

Szal kicsit visszavehetnél és nemcsak kioktatsz másokat. Mindenkinek van egy véleménye, azt h te mit gondolsz te bajod, te is csak azt fújod amit a médián olvastál, hallottál.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 04. 18:57

mpiere
#30 mpiere 2016. augusztus 04. 18:22  

én kicsit attól félek, még pár ilyen év és az uzletember Marchionne lefújja az egész F1es projektet. megsporólnak párszáz millát, és nem hiszem hogy ennek amit csinálnak az elmúlt tíz évben olyan reklmámértéke van, hogy épp ezért veszik a Ferrarikat mint a cukrot. Ponthogy ennek ellenére veszik.

mpiere
#29 mpiere 2016. augusztus 04. 18:12  
vacsad:
Márpedig le kell neki, ’18 végéig szól a megbízatása. Ez a fazon egy könyvelő-menedzser, a dolga a Chrysler-Fiat fúzió lezárása. Semmi köze a sporthoz és ez látszik is. Még két év....

akkor másképp, ha most pl. a RB-nek hosszú távon nem menne a szekér, akkor Dietrich Mateshitznek le kellene szerinted mondania ?

BrettShaw
#28 BrettShaw 2016. augusztus 04. 17:45  
guide:
Szerintem ez az egész "Newey a háttérbe vonul" egy nagy kamu volt. Összesen annyi történt,hogy a kényelmes Red Bull Technology-is irodájában pár hónap alatt megrajzolta a hajót,amit már régen szeretett volna.Ha a többieknek kérdésük volt az autóval kapcsolatban,akkor rendelkezésükre állt és miután végzett a hajóval ugyanúgy dolgozik tovább,mint azelőtt! A különbség az,hogy a RB nagyfőnök mindent megadott Neweynak,hogy megtarthassa,miközben a Ferrari igen nagyképű,ostoba fejese kirúgta Allisont. Ezzel a baklövéssel elérte,hogy a jó szakemberek ezután nagy ívben elkerülik majd a ferkát,Allison meg majd valamelyik rivális csapatot fogja erősíteni. Ami most történik a Ferrarinál,az semmiképpen nem a folytatása az előző éveknek .Egy egoista,hozzá nem értő ember agymenésének a következménye.Csak abban reménykedhetünk,hogy marad pár jó szakember és nem lesz hatalmas lebőgés.

Annyi mindenesetre történt, hogy a napi fejlesztési munkákban nem vett részt egy jó ideig. Ez csak annyit jelent, hogy a mögöttes csapat is rohadtul erős, önmagában a rohadtul erős háttér tette lehetővé ezt a kis lazítást, ellenkező esetben nyilván nem ilyen készséges a RedBull.

A Ferrari klasszikus vertikális vállalat. Aminek pechére van egy eléggé autokrata vezetője, ami elsülhet jól is (lásd.: apple), meg rosszul is (lásd.: ferrari F1).

Ami most történik náluk, az szerintem pontosan ugyanaz, ami a Brawn-Todt éra után gyakorlatilag folyamatosan zajlik: kapkodás, felelőskeresés, átszervezés átszervezés hátán úgy, hogy annyi időt sem adnak egy megváltozott struktúrának, hogy megmutassa az erejét.

BrettShaw
#27 BrettShaw 2016. augusztus 04. 17:41  
vacsad:
Márpedig le kell neki, ’18 végéig szól a megbízatása. Ez a fazon egy könyvelő-menedzser, a dolga a Chrysler-Fiat fúzió lezárása. Semmi köze a sporthoz és ez látszik is. Még két év....

Hát ezt meg honnan szedted? 2004(!) óta a Fiat egy személyes CEO-ja a megbízatásának a világon semmi köze nincs az FCA-hoz, azt leszámítva, hogy jelenleg ez az egyik feladata. Emellett a fúzió gyakorlatilag lezárult 2014-re.

Minden várakozás szerint további évekre hosszabbítják a megbízását 18 után. Ez a fazon egy vezető, aki a tulajdonosokat képviseli. Semmi köze nincs a sporthoz és nem is kell legyen. Miért? A többi autógyár vezetőjének mennyi köze van a sportokhoz?

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 04. 17:46

vacsad
#26 vacsad 2016. augusztus 04. 16:58  
mpiere:
Marchionne a Ferrari CEO-ja, egy cégé ami az F1-ben (is) versenyez. Ha a leváltását várod, az kb. olyan mintha azt akartad volna Steve Jobs mondjon le, mert az Iphone 3s nem elég jó.

Márpedig le kell neki, ’18 végéig szól a megbízatása. Ez a fazon egy könyvelő-menedzser, a dolga a Chrysler-Fiat fúzió lezárása. Semmi köze a sporthoz és ez látszik is. Még két év....

BrettShaw
#25 BrettShaw 2016. augusztus 04. 16:45  
Zasalamel:
Fecske nem csinál nyarat, de nehogy ott lyukadjunk már ki h Newey-nek igazából nincs is szerepe, tudom k*rvajó alapból van a RB de ez nagyrészt Neweynek is köszönhető. Az is baromi érdekes, hogy a Williams és a Meki is kb akkor számított domináns csapatnak, mikor Newey náluk dolgozott.

Soha nem mondtam, hogy nincs szerepe. Soha. Fogalmad sincs, hogy mekkora részben köszönhető Neweynak, lövésed sincs a felépített szervezet nagyságáról, se a struktúráról, önmagaddal kerülsz sokadszor ellentmondásba ezzel kapcsolatban. Úgy általánosságban véve sem valószínű, hogy láttál közelről műszaki területen fejlesztést.

És hol volt Newey 10 évig? Hol voltak a Newey-misztifikálók, amikor a McLaren minden második futamon lerohadt? Elmondjam neked? Ugyanazok, akik kitalálták, hogy egy ember épít fel egy csapatot, akkor azt hangoztatták, hogy igen-igen Newey mindig alulméretezi a hűtést. Ugyanez volt 2014-ben is.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 04. 16:52

guide
#24 guide 2016. augusztus 04. 16:18  
mpiere:
Marchionne a Ferrari CEO-ja, egy cégé ami az F1-ben (is) versenyez. Ha a leváltását várod, az kb. olyan mintha azt akartad volna Steve Jobs mondjon le, mert az Iphone 3s nem elég jó.

Tudom,hogy nagy hatalmú ember,de valakiknek csak elszámolással tartozik ő is!Nekem elég lenne az is,ha átadná az f1-es részleget másnak.

Thibczy
#23 Thibczy 2016. augusztus 04. 16:14  
Zasalamel:
Allison nagyon jó mérnök de valahogy a ferrarinál nem tudta azt amit más csapatnál igen, ugyanez a helyzet Aldo Costával, Pat Fry-jal és egyéb neves mérnökkel is. Valahogy az olaszoknál nem tudnak érvényesülni és az se jó ha évente változtatnak a felálláson. Egyre inkább úgy tűnik h ez az olasz csapat csak Sumi idejében vitte valamire, egyébként tapogatóznak a sötétben.

Mondjuk nehéz is volt maradandót alkotniuk tesztek nélkül, úgy, hogy a nagycsapatok közül a legelavultabb szélcsatornát használták, és a szimulátoruk is kb. használhatatlan volt. 2011-ben Costának kellett elvinnie a balhét, de arról semmit nem tudni, hogy ki a felelős azért, hogy ezeken a területeken állva maradtak a riválisokhoz képest.

mpiere
#22 mpiere 2016. augusztus 04. 16:04  
guide:
Akárhogy is volt,azért a Ferrari ott volt az élmezőnyben. Lehet,hogy Allison feleannyira jó,mint amilyennek mondják,-az angolok állandóan sztárolják a sajátjaikat-de még mindig jobb,ha van,mintha nincs! Ebben az évben Marchionne számomra bebizonyította a pozícióra való alkalmatlanságát.Remélem leváltják minél előbb.

Marchionne a Ferrari CEO-ja, egy cégé ami az F1-ben (is) versenyez. Ha a leváltását várod, az kb. olyan mintha azt akartad volna Steve Jobs mondjon le, mert az Iphone 3s nem elég jó.

HannaLill
#21 HannaLill 2016. augusztus 04. 15:59  
Zasalamel:
Allison nagyon jó mérnök de valahogy a ferrarinál nem tudta azt amit más csapatnál igen, ugyanez a helyzet Aldo Costával, Pat Fry-jal és egyéb neves mérnökkel is. Valahogy az olaszoknál nem tudnak érvényesülni és az se jó ha évente változtatnak a felálláson. Egyre inkább úgy tűnik h ez az olasz csapat csak Sumi idejében vitte valamire, egyébként tapogatóznak a sötétben.

Egyre inkább úgy tűnik h ez az olasz csapat csak Sumi idejében vitte valamire, - igen mert akkor az olaszok csak a takarítószemélyzetet alkották
Francia volt a csapatvezető
Angol az agy
Görög a tervező
Német a versenyző

Az olaszok meg pucolták fel a kifolyt olajat meg a WC-t.

guide
#20 guide 2016. augusztus 04. 15:38  
Zasalamel:
Allison nagyon jó mérnök de valahogy a ferrarinál nem tudta azt amit más csapatnál igen, ugyanez a helyzet Aldo Costával, Pat Fry-jal és egyéb neves mérnökkel is. Valahogy az olaszoknál nem tudnak érvényesülni és az se jó ha évente változtatnak a felálláson. Egyre inkább úgy tűnik h ez az olasz csapat csak Sumi idejében vitte valamire, egyébként tapogatóznak a sötétben.

Akárhogy is volt,azért a Ferrari ott volt az élmezőnyben.

Lehet,hogy Allison feleannyira jó,mint amilyennek mondják,-az angolok állandóan sztárolják a sajátjaikat-de még mindig jobb,ha van,mintha nincs!
Ebben az évben Marchionne számomra bebizonyította a pozícióra való alkalmatlanságát.Remélem leváltják minél előbb.

Zasalamel
#19 Zasalamel 2016. augusztus 04. 15:20  
guide:
Szerintem ez az egész "Newey a háttérbe vonul" egy nagy kamu volt. Összesen annyi történt,hogy a kényelmes Red Bull Technology-is irodájában pár hónap alatt megrajzolta a hajót,amit már régen szeretett volna.Ha a többieknek kérdésük volt az autóval kapcsolatban,akkor rendelkezésükre állt és miután végzett a hajóval ugyanúgy dolgozik tovább,mint azelőtt! A különbség az,hogy a RB nagyfőnök mindent megadott Neweynak,hogy megtarthassa,miközben a Ferrari igen nagyképű,ostoba fejese kirúgta Allisont. Ezzel a baklövéssel elérte,hogy a jó szakemberek ezután nagy ívben elkerülik majd a ferkát,Allison meg majd valamelyik rivális csapatot fogja erősíteni. Ami most történik a Ferrarinál,az semmiképpen nem a folytatása az előző éveknek .Egy egoista,hozzá nem értő ember agymenésének a következménye.Csak abban reménykedhetünk,hogy marad pár jó szakember és nem lesz hatalmas lebőgés.

Allison nagyon jó mérnök de valahogy a ferrarinál nem tudta azt amit más csapatnál igen, ugyanez a helyzet Aldo Costával, Pat Fry-jal és egyéb neves mérnökkel is. Valahogy az olaszoknál nem tudnak érvényesülni és az se jó ha évente változtatnak a felálláson.

Egyre inkább úgy tűnik h ez az olasz csapat csak Sumi idejében vitte valamire, egyébként tapogatóznak a sötétben.

guide
#18 guide 2016. augusztus 04. 15:12  
BrettShaw:
Beszarok ezen az érvelésen. Tudsz róla, hogy csökkent a szerepe, látod, hogy a csapat egységes és jobb, mint a közvetlen ellenfelei, mégis Newey centrikus irányítást vizionálsz. Nem is értem. Tudom, hogy kényelmesebb kitalálni ilyen dolgokat, hogy legyen mivel érvelni, hogy miért jó a Redbull == miért szar a ferka, de abszolút tipikus önámítás valami "csoda" szerű körülménnyel (Newey) indokolni ezt. Egy fecske nem csinál nyarat, a Redbull szervezeti struktúrája erős, erős annyira, hogy azt sem nagyon érezte meg amikor a misztifikált főtervezőjük már nem is volt főtervező igazán. Ez a ferrari gondja. Nincs erős struktúrájuk, ha mákjuk van belenyúlnak egy jó konstrukcióba, de semmi nyoma olyan következetes célra tartásnak náluk, mint amit a Mercedes vagy előttük a Redbull valósított meg.

Szerintem ez az egész "Newey a háttérbe vonul" egy nagy kamu volt.
Összesen annyi történt,hogy a kényelmes Red Bull Technology-is irodájában pár hónap alatt megrajzolta a hajót,amit már régen szeretett volna.Ha a többieknek kérdésük volt az autóval kapcsolatban,akkor rendelkezésükre állt és miután végzett a hajóval ugyanúgy dolgozik tovább,mint azelőtt!

A különbség az,hogy a RB nagyfőnök mindent megadott Neweynak,hogy megtarthassa,miközben a Ferrari igen nagyképű,ostoba fejese kirúgta Allisont.
Ezzel a baklövéssel elérte,hogy a jó szakemberek ezután nagy ívben elkerülik majd a ferkát,Allison meg majd valamelyik rivális csapatot fogja erősíteni.

Ami most történik a Ferrarinál,az semmiképpen nem a folytatása az előző éveknek .Egy egoista,hozzá nem értő ember agymenésének a következménye.Csak abban reménykedhetünk,hogy marad pár jó szakember és nem lesz hatalmas lebőgés.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 04. 15:17

HannaLill
#17 HannaLill 2016. augusztus 04. 14:56  
Thibczy:
Azért ne feledjük, hogy bármennyire is biztató az a 7. hely a Ringről, Alonso körhátrányban zárta a futamot. Szóval még bőven van mit javulni a kaszni terén is, még ha nagyobb részben a motor a felelős a lemaradásért.

Amíg nincs meg a megfelelő sebesség az egyenesekben és a kanyarokban addig nincs mihez finomhangolni a kasztnit.

Zasalamel
#16 Zasalamel 2016. augusztus 04. 14:56  
BrettShaw:
Beszarok ezen az érvelésen. Tudsz róla, hogy csökkent a szerepe, látod, hogy a csapat egységes és jobb, mint a közvetlen ellenfelei, mégis Newey centrikus irányítást vizionálsz. Nem is értem. Tudom, hogy kényelmesebb kitalálni ilyen dolgokat, hogy legyen mivel érvelni, hogy miért jó a Redbull == miért szar a ferka, de abszolút tipikus önámítás valami "csoda" szerű körülménnyel (Newey) indokolni ezt. Egy fecske nem csinál nyarat, a Redbull szervezeti struktúrája erős, erős annyira, hogy azt sem nagyon érezte meg amikor a misztifikált főtervezőjük már nem is volt főtervező igazán. Ez a ferrari gondja. Nincs erős struktúrájuk, ha mákjuk van belenyúlnak egy jó konstrukcióba, de semmi nyoma olyan következetes célra tartásnak náluk, mint amit a Mercedes vagy előttük a Redbull valósított meg.

Fecske nem csinál nyarat, de nehogy ott lyukadjunk már ki h Newey-nek igazából nincs is szerepe, tudom k*rvajó alapból van a RB de ez nagyrészt Neweynek is köszönhető.
Az is baromi érdekes, hogy a Williams és a Meki is kb akkor számított domináns csapatnak, mikor Newey náluk dolgozott.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 04. 15:06

BrettShaw
#15 BrettShaw 2016. augusztus 04. 14:35  
Zasalamel:
Arról én is tudok, pont ezért mondom h RB-nál sokkal inkább központi struktúra működik Newey miatt, míg pl a mercinél több ponton keresztül történik az irányítás, ahogy a mekinél is és a ferrari az utóbbival próbálkozik most (ha igazak a pletykák).

Beszarok ezen az érvelésen. Tudsz róla, hogy csökkent a szerepe, látod, hogy a csapat egységes és jobb, mint a közvetlen ellenfelei, mégis Newey centrikus irányítást vizionálsz. Nem is értem.

Tudom, hogy kényelmesebb kitalálni ilyen dolgokat, hogy legyen mivel érvelni, hogy miért jó a Redbull == miért szar a ferka, de abszolút tipikus önámítás valami "csoda" szerű körülménnyel (Newey) indokolni ezt. Egy fecske nem csinál nyarat, a Redbull szervezeti struktúrája erős, erős annyira, hogy azt sem nagyon érezte meg amikor a misztifikált főtervezőjük már nem is volt főtervező igazán.

Ez a ferrari gondja. Nincs erős struktúrájuk, ha mákjuk van belenyúlnak egy jó konstrukcióba, de semmi nyoma olyan következetes célra tartásnak náluk, mint amit a Mercedes vagy előttük a Redbull valósított meg.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 04. 14:36

BrettShaw
#14 BrettShaw 2016. augusztus 04. 14:31  
Zasalamel:
Miért csökkent volna Newey szerepe, nemrég volt cikk arról h keményen dolgozik a 17-es konstrukció megtervezésében, vagy honnan szeded azt h csökken a szerepe?

A 2015-ös és 2016-os autókban minimális szerepe volt, az operatív irányításban nem vagy csak nagyon gyengén vett részt, ahogyan arról számtalan cikk és nyilatkozat szólt. Ezzel meg is dől a "központi" irányítás elméleted.

A 2017-es meg még nem létezik, tehát a sikerességéről semmilyen következtetést nem vonhatunk le.

A 2016-os kocsi meg sikeres, az egész csomag gyorsabban és hatékonyabban fejlődik, mint a Ferrarié (közvetlen konkurens), sokadszor az évek során. Newey ide vagy oda.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 04. 14:32

Zasalamel
#13 Zasalamel 2016. augusztus 04. 14:27  
Benhower:
15-16ban volt csökkentett szerepe, de idén mondta hogy az új szabályok újra tetszenek neki, és visszatér 17re. 15 elején volt is egy kis visszaesés náluk, de azt nagyon gyorsan kijavították. Sokat számít náluk Newey, de Nélküle is ők az etalonok sztem.

Arról én is tudok, pont ezért mondom h RB-nál sokkal inkább központi struktúra működik Newey miatt, míg pl a mercinél több ponton keresztül történik az irányítás, ahogy a mekinél is és a ferrari az utóbbival próbálkozik most (ha igazak a pletykák).

Thibczy
#12 Thibczy 2016. augusztus 04. 13:44  
HannaLill:
McLaren legnagyobb gondja a Honda , ha a japánok még 100lovat elő tudnának csalogatni akkor mindenki a hátukat nézné:):):)

Azért ne feledjük, hogy bármennyire is biztató az a 7. hely a Ringről, Alonso körhátrányban zárta a futamot. Szóval még bőven van mit javulni a kaszni terén is, még ha nagyobb részben a motor a felelős a lemaradásért.

Benhower
#11 Benhower 2016. augusztus 04. 13:35  
Zasalamel:
Miért csökkent volna Newey szerepe, nemrég volt cikk arról h keményen dolgozik a 17-es konstrukció megtervezésében, vagy honnan szeded azt h csökken a szerepe?

15-16ban volt csökkentett szerepe, de idén mondta hogy az új szabályok újra tetszenek neki, és visszatér 17re. 15 elején volt is egy kis visszaesés náluk, de azt nagyon gyorsan kijavították. Sokat számít náluk Newey, de Nélküle is ők az etalonok sztem.

HannaLill
#10 HannaLill 2016. augusztus 04. 13:26  
Thibczy:
A McLaren is hasonlít a Mercire abból a szempontból, hogy egy horizontális struktúrában gondolkodik. Az eltérés inkább abban van, hogy a Merci több dudást tart egy csárdában, míg a McLaren jobb híján Podromout tudta megszerezni, illetve most jön Capito. Ezt leszámítva viszont nagyrészt a még megmaradt mérnökeivel próbál csodát tenni. A Ferrari is ezért kényszerül a McLaren-féle útra, mert nem tud honnan nagy nevet elhozni.

McLaren legnagyobb gondja a Honda , ha a japánok még 100lovat elő tudnának csalogatni akkor mindenki a hátukat nézné:):):)

Zasalamel
#9 Zasalamel 2016. augusztus 04. 13:05  
BrettShaw:
Értem én, hogy Newey meg minden, de attól még pontosan az ellenkezője valósult meg az RB-nél, mint amit sokadszorra írsz. Az RB és a Mercedes a horizontális szervezés csúcsa ebben a sportban, persze akármennyire is horizontális egy vállalkozás, mindig lesznek területek és területi vezetők, meg csúcsvezetős is, de az ő jelentősége sokkal kisebb, a területek jó szervezettsége miatti önálló munkavégző képessége miatt. Lásd Newey szerepe csökkent, de az RB továbbra is jobb konstruktőr, mint a Ferrari (sok éve), ami csak úgy lehetséges, ha a szervezetük nélküle, vagy a csökkentett szerepvállalása mellett is jól működik.

Miért csökkent volna Newey szerepe, nemrég volt cikk arról h keményen dolgozik a 17-es konstrukció megtervezésében, vagy honnan szeded azt h csökken a szerepe?

BrettShaw
#8 BrettShaw 2016. augusztus 04. 12:54  
Go.Michael:
Fel kell építeni a várat. Azért nem kis tehetségek vanna mint pl. Rory Byrne, igaz tanácsadó szerepkörben. Merci és rb se 2 hét alatt lett sikercsapat.

A Mercedes és a Redbull következetesen csinálta a programját, nem váltogattak irányokat, nem csináltak lefejezéseket. Mindez köszönhető annak, hogy az egész jó alapvető struktúrára épült, amit az elején kigondoltak és végigvittek.

A Ferrarinak a várat sikerült porig rombolnia, majd most úgy építkeznek, hogy még az alapvető elrendezést sem találták ki.

BrettShaw
#7 BrettShaw 2016. augusztus 04. 12:53  
Zasalamel:
Sztem a Merci struktúrájának felépítése közelebb áll a mekihéhez mint a RB-hoz. Ferrari eddig inkább a RB munkáját követte, miszerint egy ember irányít a mérnöki gárdában, de ahhoz h ez tényleg működjön nagyon profi mérnökre lenne szükség és RB-nak erre ott van Newey. Aldo Costa, PAt Fry nagyon jó mérnökök, de nem biztos h tudják úgy irányítani a mérnöki gárdát ahogy Newey teszi.

Értem én, hogy Newey meg minden, de attól még pontosan az ellenkezője valósult meg az RB-nél, mint amit sokadszorra írsz.

Az RB és a Mercedes a horizontális szervezés csúcsa ebben a sportban, persze akármennyire is horizontális egy vállalkozás, mindig lesznek területek és területi vezetők, meg csúcsvezetős is, de az ő jelentősége sokkal kisebb, a területek jó szervezettsége miatti önálló munkavégző képessége miatt.

Lásd Newey szerepe csökkent, de az RB továbbra is jobb konstruktőr, mint a Ferrari (sok éve), ami csak úgy lehetséges, ha a szervezetük nélküle, vagy a csökkentett szerepvállalása mellett is jól működik.

plman
#6 plman 2016. augusztus 04. 12:52  

az a baj, hogy ferrarinál valami miatt semmilyen (más csapatoknál jól bevált) csapat felépítés nem akar működni az utóbbi években. mondjuk így, hogy 1.5-2 évente mindig szétrúgják a homokozót, így nem is nagyon fog.

Go.Michael
#5 Go.Michael 2016. augusztus 04. 12:32  

Fel kell építeni a várat. Azért nem kis tehetségek vanna mint pl. Rory Byrne, igaz tanácsadó szerepkörben. Merci és rb se 2 hét alatt lett sikercsapat.

Porker
#4 Porker 2016. augusztus 04. 11:45  

Ez az elképzelés megint bukta lesz; a Ferrarinak rendszerint nem működik a profi vezető nélküli felállás. Az olaszokkal általában nagyon jól lehet együtt dolgozni, de az irányításban nem szoktak jók lenni.

Zasalamel
#3 Zasalamel 2016. augusztus 04. 11:18  
Hombre B:
Fry alatt is ez volt a terv és nem vált be, miért nem az RB vagy Mercedes stílusban gondolkodnak, az a jövő.

Sztem a Merci struktúrájának felépítése közelebb áll a mekihéhez mint a RB-hoz. Ferrari eddig inkább a RB munkáját követte, miszerint egy ember irányít a mérnöki gárdában, de ahhoz h ez tényleg működjön nagyon profi mérnökre lenne szükség és RB-nak erre ott van Newey.
Aldo Costa, PAt Fry nagyon jó mérnökök, de nem biztos h tudják úgy irányítani a mérnöki gárdát ahogy Newey teszi.

Thibczy
#2 Thibczy 2016. augusztus 04. 10:12  
Hombre B:
Fry alatt is ez volt a terv és nem vált be, miért nem az RB vagy Mercedes stílusban gondolkodnak, az a jövő.

A McLaren is hasonlít a Mercire abból a szempontból, hogy egy horizontális struktúrában gondolkodik. Az eltérés inkább abban van, hogy a Merci több dudást tart egy csárdában, míg a McLaren jobb híján Podromout tudta megszerezni, illetve most jön Capito. Ezt leszámítva viszont nagyrészt a még megmaradt mérnökeivel próbál csodát tenni.
A Ferrari is ezért kényszerül a McLaren-féle útra, mert nem tud honnan nagy nevet elhozni.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 04. 10:12

Hombre B
#1 Hombre B 2016. augusztus 04. 09:24  

Fry alatt is ez volt a terv és nem vált be, miért nem az RB vagy Mercedes stílusban gondolkodnak, az a jövő.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Marcus Ericsson

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

02016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában