Marchionne: Az idei Ferrari bonyolult autó, a struktúránk pedig kissé elavult

írta: M4Sport
2016. június 29. 19:45
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az idei Ferrari egy „bonyolult” autó, amely nem várt nehézségek elé állította a csapatot – ismerte el az elnök. Sergio Marchionne azonban arról is beszélt, miben kell változnia magának az istállónak is.

Eddig úgy tűnhetett, a Mercedes főként motorjának köszönheti harmadik éve tartó fölényét, ám miközben pletykák szerint a Ferrari legújabb erőforrása már csak 10 lóerővel marad el a németekétől, Maurizio Arrivabene csapatfőnök Bakuban elismerte, jelenleg leginkább az aerodinamikára, karosszériájuk fejlesztésére kell helyezniük a fő hangsúlyt.

Sergio Marchionne is megerősítette ezt, aki a kérdésre, miért ilyen jó a Mercedes, egyúttal saját vártnál gyengébb első harmadévük okára is rávilágított. „A titkuk az, hogy stabil az autójuk. A Ferrari SF16-H a 2015-ös modellhez képest új. Bár a tervezése jónak tűnt, de amikor először pályára vittük, volt pár adat, ami nem felelt meg a várakozásainknak. Próbálunk túllépni ezen, hogy fejlődni tudjunk. Ez egy bonyolult autó” – ismerte el az elnök a La Gazzetta dello Sportnak.

Az olasz szerint azonban nemcsak az autón, a csapaton is van még mit fejleszteni. A közelmúltban Flavio Briatore azt nyilatkozta, a Ferrari évek óta tartó bajnoki nyeretlensége főként annak köszönhető, hogy elszigetelten dolgoznak Olaszországban, miközben az F1 kutatási központja Angliában található. Marchionne nem ért egyet ezzel. „Az aerodinamika és a karosszéria terén is fejlődnünk kell. De azok a történetek, melyek szerint hátrányban vagyunk ezeken a területeken a britekkel szemben, egyszerűen nem igazak” – cáfolt.

Majd azt azért elismerte, szükség van változtatásokra Maranellóban – főként a saját szakembereiket szeretnék hatékonyabban „használni”. „Nem tudom, hogy még a régi folyamatok szerint dolgozunk-e, de a jelenlegi struktúránk kicsit elavult, és nem mutatja meg igazán, milyen jó embereink vannak. Nagyszerű cégünk van, amely eredményeket produkál. De még lehet és muszáj is javítani rajta.”

Ennek egyik módját a „külsős” szakemberek alkalmazása jelenti: a vörösök az elmúlt két évben több korábbi Mercedes-mérnököt szerződtettek (például motorrészlegükre), az idei év elején pedig vezető mérnöki pozícióba helyezték a szintén Brackleyből érkező Jock Cleart. „Már tart ez a folyamat. Nemrég szerződtettük Jock Cleart, és van pár emberünk, aki segít nekünk azokon a területeken, amelyeken gondunk van. Szeretnénk tovább formálni a csapatot. Az eredmények nem jönnek egyik napról a másikra, idő kell ahhoz, hogy a változások éreztessék hatásukat – 2017-ben viszont eljön ez az idő.”

„Az egyik problémát az jelenti, hogy esélyt adjunk azoknak az embereknek is, akik nem az első vonalban helyezkednek el. Nem a megfelelő szakemberek hiányoznak, elég sok tehetségünk van. Maurizióval együtt valamennyi alkalmazottal találkoztam. Szeretnénk nekik megadni az esélyt arra, hogy megmutathassák, mire képesek valójában. A rejtett tehetségeket kerestük, és szeretnénk, ha módjuk lenne előrébb lépni az első vonalba. Teret kell engednünk a saját szakembereinknek is. És ez nemcsak a Ferrarira vonatkozik, hanem a FIAT-ra is. Megfelelően kell kihasználnunk az emberi erőforrásunkat” – jelezte.

Végül aláhúzta: tudja, mi a teendője a márka elnökeként. „Sosem kértem mást az alkalmazottaimtól, csak amit én magam is csinálnék. Már van némi tapasztalatom arról, hogyan kell felépíteni egy szervezetet, hogy működőképes legyen.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Marcus Ericsson

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

02016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában