Marko biztatása és apja esete öntött lelket a csalódott Sainzba

írta: M4Sport
2016. május 14. 11:40
FOTÓ: ©xpbimages.com

Megviselte Max Verstappen Red Bull-os előléptetése Carlos Sainzot, de ralivilágbajnok édesapja példája és Helmut Marko szavai erőt adnak neki a folytatáshoz.

Bár a csütörtöki sajtótájékoztatón az orosz minden gesztusa arról árulkodott, megviselték és feldühítették a történtek, a Sky Sports szakértője, Martin Brundle úgy véli, van egy Danyiil Kvjatnál is nagyobb „áldozata” a Red Bull Max Verstappen előléptetéséről szóló döntésének: „Ha ez valakinek igazán fáj, az nem Kvjat, hanem inkább Sainz” – jelentette ki. „Ugyanolyan jól végezte a dolgát, mint Verstappen, amit szenzációsnak találok. Kiváló munkát végzett, mégis a háttérbe szorították.”

Sainz nyilatkozataiban inkább pozitívan próbált viszonyulni a történtekhez, csalódottságát ő is nehezen tudta leplezni. „Elfogadom, hogy így alakult. A célom természetesen az, hogy valamikor egy élcsapatnál versenyezzek. Az az érzésem, hogy a Red Bull továbbra is teljes mértékben támogat. Helmut Marko azt mondta nekem, harcoljak tovább, folytassam ugyanígy. Remélem, hamarosan az eredmények is érkeznek. A fő célom, hogy megmutassam, milyen gyors vagyok. Jó a tempóm, de végre mindennek össze kéne állnia” – fogalmazott a spanyol.

Mindezzel arra is utalt, hogy Verstappen elleni mérlege megtévesztő, mivel gyakran hátráltatták őt műszaki hibák a fontos pillanatokban. A múlt évben például hiába győzte le holland kollégáját az időmérős párharcokban, a versenyeken 31 ponttal kevesebbet tudott összegyűjteni, ráadásul 2016-ban is 9 egységgel kevesebb áll a neve mellett. „Ebben nincs semmi összeesküvés. Egyszerűen ilyen a sport” – jelentette ki.

Majd hozzátette, édesapja, a raliban világbajnok idősebb Carlos Sainz példájából merít most erőt. 1988-ban a spanyol Didier Auriol csapattársa volt a Fordnál, és hasonlóan nehezen élte meg, hogy végül a francia kapott szerződést a Lanciától a következő évre, nem ő. „Pedig ők akkoriban olyanok voltak, mint most a Ferrari. Apám nem hagyta el magát, tovább dolgozott, és két futammal később kínált neki egy szerződést a Toyota” – mesélte. Auriol végül két bajnok ezüstéremig vitte az olasz márkával, míg idősebb Sainz kétszeres bajnokká vált a japánokkal. „Ezért nem fogom én soha föladni! Kvjatot is előléptették 2014 után, most mégis a csapattársam a Toro Rossónál. Számomra ez semmin sem változtat. Ha tehetséges vagy és küzdesz, bármit elérhetsz.”

Sainz persze nem titkolja, rosszul esett neki háttérbeszorítása. A Red Bull bejelentése előtti napon, múlt szerda este hívta fel őt Helmut Marko, hogy hírt adjon a Verstappen-Kvjat cseréről. „Amikor este mész lefeküdni, nyilván elgondolkodsz, vajon mit csinálhattál volna másképpen. Magamnak kell megtalálnom a válaszokat” – magyarázta enyhe elbizonytalanodásáról. Majd hozzátette, Markónak is föltette a kérdést – és nem bánta meg. „Elmagyarázta nekem: »Nézd, továbbra is bízunk benned. Most Max kapta meg ezt az esélyt, de ha így folytatod, ha így harcolsz tovább, ha bizonyítod a gyorsaságodat, ha jönnek az eredmények, akkor nagyon gyorsan érkezik majd a lehetőség!« Miután ezt mondta nekem, már sokkal nyugodtabban tudtam aludni.”

„Most az az érzésem, hogy ugyanúgy megbíznak bennem, mint eddig. De most Max volt a soros. Nem kétkedem magamban. Adjanak nekem most egy ülést, én készen állok rá! Nem kérdés! Tudom, hogy mit kell tennem, és a Red Bull is tudja, mire vagyok képes – ahogy sokan mások is. Csak az a lényeg, hogy ezt meg is tudjam mutatni” – fogalmazott a spanyol.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary