Marko szerint a Red Bull évekig a Renault előtt lesz

írta: M4Sport
2016. március 11. 15:36
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Renault-nak két évébe is telhet, míg utoléri a Red Bullt, ezért a franciáknak is érdekükben áll, hogy a bikások a gyári alakulatéval megegyező erőforrásokat kapjanak, hiszen most ők jelentik a legjobb lehetőséget a cég számára – jelentette ki Helmut Marko.

Már csak távoli emlék a Red Bull és a Renault négy évig tartó sikersorozata, az előző időszak ugyanis elsősorban a hiányzó lóerőkről és a műszaki hibákról szólt. A felek együttműködése tavaly kis híján véget ért, és bár sikerült megegyezniük a folytatásról, kapcsolatuk megromlott. A Renault már saját csapatára összpontosít, a Red Bull pedig „álnéven” futtatja a cég erőforrásait.

Ezek a motorok persze megegyeznek a gyári alakulat által használtakkal és a Red Bull sem „piszkálja meg őket”. „Nem változtatunk a hajtóegységeken. Megkapjuk őket és betesszük az autókba” – mondta a csapat tanácsadója, Helmut Marko a Forma–1 hivatalos oldalának. „Nem nyúlhatunk bele és a szoftvert valamint a motorvezérlést sem piszkálhatjuk meg. Azt használjuk, amit kapunk” – magyarázza, majd hozzáteszi, ez az együttműködés egyelőre a Renault számára is kifizetődő.

„A Renault sportszerű volt a múltban, és szerintem ez a folytatásban is így lesz. Az ő csapatuk most átalakulóban van. Új emberek, új vezetők és pilóták érkeznek hozzájuk, szóval erős a gyanúm, hogy legalább két évre még szükségük lesz, hogy felérjenek a Red Bull szintjére. Éppen ezért most mi vagyunk a legjobb megoldás számukra. Egészen egyszerűen nem lenne túl okos húzás, ha nem részesítenének minket egyelő bánásmódban” – érvel a tapasztalt szakember.

A beszélgetés során a Red Bull tavalyi motorügye is szóba került, valamint a márka első emberének azon kijelentése, miszerint a cég csak akkor folytatja a Forma–1-es kalandot, ha a győzelemért harcolhat. Marko figyelmeztet, a vezetőség továbbra sem változtatott nézőpontján, az alakulat azonban nehéz helyzetben van, hiszen egyik nagy gyár sem akarja ellátni erőforrásokkal, ezért hiába készít rendre jó versenyautókat, továbbra is olyan, mintha a kezei meg lennének kötve.

„Mateschitz úr sokszor elmondta, nem azért vagyunk itt, hogy részt vegyünk a versenyeken, hanem azért, hogy nyerjünk! Főleg úgy, hogy nagyjából ugyanannyi pénzt költünk el akkor is, ha nyerünk, és akkor is, ha nem. A motorokkal kapcsolatos megbeszélések egyelőre nem hoztak ésszerű megoldást; nincs költségcsökkentés, nincs teljesítménykiegyenlítés és nem egyértelműek az előírások ahhoz, hogy egy hozzánk hasonló független alakulat versenyképes legyen. A Red Bull egy bajnokcsapat, ám akadályoztatva van azzal, hogy nem kap jó motorokat. Ez a helyzet egészségtelen. Persze megértem a Mercedest és a Ferrarit, de az FIA-nak tennie kellene valamit” – magyarázta Marko.

A tanácsadó korábban komoly dicsérettel illette a Red Bull mérnökcsapatát, mondván ismét remek autót hoztak létre, arra azonban most nem akart válaszolni, hogy ez a versenygép önmagában jobb-e az ellenfelekénél. „Nem számít, mit gondolok, mert addig, amíg nincs jó motorunk, nem leszünk versenyképesek. A bajnokságot most a motorok határozzák meg. Az autónk valószínűleg a Williamsével és a Force Indiáéval fog harcolni – mindkét csapat Mercedes-motorokat használ. A Mercedes és a Ferrari messze van. A szezon végén szerintem meglehet a harmadik hely, de hosszú távon ez a pozíció nem jó” – jelezte, majd zárásképpen hozzátette, ahhoz, hogy a csapat ismét futamgyőzelmeket szerezzen „rendkívüli körülményekre” lesz szükség.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Wolverine
#2 Wolverine 2016. március 11. 17:46  
F1890:
jó kis éveink lehettek volna ha a rbnak egy ütőképes motor állt volna a rendelkezésére 14-ben és 15-ben

Vagy nem.

F1890
#1 F1890 2016. március 11. 15:42  

jó kis éveink lehettek volna ha a rbnak egy ütőképes motor állt volna a rendelkezésére 14-ben és 15-ben

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Mexikó

12016.10.28. 15:36

Bajnokok a bajnoki címért küzdő duóról

Így látja a mercedesesek csatáját Button, Räikkönen, Alonso és Vettel!

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek