Massa: Emelt fővel búcsúzom!

írta: M4Sport
2016. november 28. 10:14
FOTÓ: ©Williams

Pontot szerzett, és emelt fővel intett búcsút a Forma–1-nek Felipe Massa pályafutása 250. és egyben utolsó versenyén.

Apa utoljára indul neki. A kis Felipinho Massa a csapat egyik szerelője mellett állt a Williams-garázs előtt, amikor édesapja az Abu-dzabi Nagydíj előtt kigurult onnan, hogy felsorakozzon a rajtrácsra. Pályafutása során utoljára. Felipe Massa finoman a gázra lépett, fia pedig odaintett a hófehér Williamsnek – sofőrje meg vissza. „Ma ő volt a szerelőm” – mondta mosolyogva a versenyző a kedves és egyben megható jelenetről.

Miközben 2008 ezüstérmese két hete hazai versenyét a falban végezte, az utolsón meglátta a kockás zászlót. Mégpedig pontszerzőként. Méltó módon búcsúzott. Már a rajtot követően nagy csatát vívott csapattársával, Valtteri Bottasszal, aki meg is előzte őt, ám pár körrel később feladni kényszerült a versenyt. Massa egyik legfőbb ellenfele ezek után az eltérő taktikán lévő Fernando Alonso volt, aki mögötte, a 10. helyen ért célba.

Massa neve mellé odakerült a 1124. pont pályafutása 250. versenyének végén. Bár Williamse nemigen volt képes többre, legalább elmondhatja, még egyszer utoljára legyőzte volt ferraris csapattársát – igaz, a bajnokságban egyetlen ponttal így is mögötte zárt a 11. helyen.

Felipe Massa„Nagyon büszke vagyok arra, ahogyan az utolsó versenyemet befejeztem” – nyilatkozta Massa. „A legutolsó körig harcoltam, pont úgy, ahogyan a Forma–1-es pályafutásom első körében tettem. Emelt fővel búcsúzom. És a tisztelettel, amit mindenkitől kapok. Nagyon élvezem ezt a nagyszerű pillanatot, nagyon boldog vagyok. Hihetetlen, amit elértem.”

Rob Smedley, a Williams vezető mérnöke, az egykori ferraris versenymérnök, a barát is meghajolt Massa előtt. „Szinte a gyerekkora óta ismerem Felipét. Ő a legjobb barátom, és nemcsak nagyszerű versenyző, akinek ragyogó pályafutása volt, de egy nagyon klassz ember is. A családja egész pályafutása alatt támogatta őt. Szerintem nem is voltak olyan versenyek, amelyeken a családja nélkül vett részt. És már ez is nagyon sokat jelent! Minden jót kívánok neki az életben!”

Hogy mennyire szerethető és közkedvelt figura volt ő a paddockban, az már szombat esti búcsúbuliján is kiderült, amelyen igencsak sokan tették tiszteletüket, a volt sauberes, ferraris munkatársaktól a média képviselőin át a tőle öleléssel búcsúzó versenytársakig. És az is sokat elárul Massa karakteréről, hogy utolsó versenye után sem feledkezett meg két kollégájáról, gyakori repülős utitársairól, akik számára ez a nap ugyanolyan meghatározó volt, mint számára.

„Nem szabad megfeledkezni Nicóról. Nagyon megérdemelte a bajnoki címet, fantasztikus szezont teljesített. És az is nagyon szép történet, hogy az édesapja világbajnok volt, most pedig ő is azzá vált. Ez jó a sportágnak is. Gratulálok neki” – mondta a friss bajnok Nico Rosbergről. „És persze Jensonnak is! Nagyon kedves fickó, kedves úriember, kedves versenyző. Megérdemel mindent, amit elért. Sajnálom, hogy ma nem úgy fejezte be, ahogyan szerette volna, de biztosra veszem, hogy sok mosolyt kapott az emberektől. Valahogy úgy, ahogy én Brazíliában, annak ellenére, hogy a falnak ütköztem.”

Ami Massa csapatát illeti, a Williams két dobogós év után ezúttal a konstruktőri bajnokság 5. helyén végzett. Elvesztették a Force India ellen vívott csatát. „Csalódást keltő, hogy ilyen kevés kör után föl kellett adnom a versenyt” – mondta Bottas. „A kilencedik körben éreztem, hogy hirtelen eltört a felfüggesztésem, ami nyugtalanná tette az autót. Azt hittük, még meg tudjuk javítani, de be kellett fejeznünk. Kár, hogy így ért véget a szezon, de már nagyon várom a következő évet.”

Csapata elárulta, ugyanolyan hibáról volt szó, mint 2015-ben Austinban. „Olyan nehéz verseny volt, amilyenre számítottunk. Sajnos Valtterinek gondja volt, amiért nagy kár. Jó szezont futott, most csak jobb autót kell biztosítanunk számára. Felipe viszont pályafutása végén igazán jó versenyt futott” – értékelt Smedley.

Ők már a jövő évi javításon dolgoznak. Immáron barátja nélkül.

Massa számára most egy másfajta feladat élvez már elsőbbséget: meg kell találnia az új kihívásokat az életben. „Mindenkinek köszönöm, aki támogatott! Nagyon sokat tanultam, nagyon élveztem. Biztos vagyok benne, hogy a másik életemet is élvezni fogom – talán egy másik bajnokságban. Remélem, hogy találok majd egy olyat, amelyet ugyanannyira élvezni tudok, mint amennyire az F1-et élveztem” – köszönt el a 11-szeres futamgyőztes brazil.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

_JuSuF_
#5 _JuSuF_ 2016. november 29. 12:17  

OFF:

Tudjátok azért az újságírók is tehetnek arról, hogy mennyire unalmas ez a sport. Az utolsó futam vége óta ezen az oldalon írd és mond harminc (30!!!) cikk lett kirakva, ezek közül egyik sem foglalkozik azzal, hogy a Force India 4. lett. Még azzal is épp csak foglalkozva van, hogy volt 2 búcsúzó pilótánk. Viszont megtudtuk, hogy Wolff meg Lauda mennyire nagyon gondolkodóba estek, meg egyéb a kutya faszát se érdeklő "híreket". Még arról is írva lett, hogy húúú, mekkora csata lett most év végére Ocon meg Werhlein között, mert most végre volt egy komolyabb kontakt köztük. Arról baszdki senki nem akar írni, hogy történelmi meg egyéb kitalált, nevetséges jogalapokon nyugvó bónusz pénzek nélkül mit ért el a Force India idén (is). Szét fogom most offolni ezt a 30 cikket, akinek nem tetszik bannoljon, tiltsatok ki, de nevetséges, hogy a Forma 1-ben szinte csak a top 3 istálló a téma. Persze megértem én, hogy önálló gondolat és cikk ritkán van, sokkal nehezebb fejből publikálni valamit, egyszerűbb fordítani és ide hányni a bulvár fost amivel tele van a világ sajtó.

Negyedik lett a Force India, NEGYEDIK, szopó rollerre tették a McLarent, a Williams-t és mindenki mást is! Mondjuk nekik drukkolni nyilván nem trendi, róluk beszélgetni is idő pocsékolás...

Tessék, minden fontos adat az idei évről a 4. helyért folyó csatáért, diagrammokon, sőt, még 2008-tól is össze hasonlítva a FI és a Williams.

http://imgur.com/a/jkfne

És öcsém vasárnap óta nem lehet erről írni. A hülye buzi középcsapatnak szurkoló ne is akarjon egy releváns cikk alatt kommentelni, beszélgetni másokkal. Nekem azt kell olvasnom mindenhol, ahogy habzó szájjal tépik egymást ugyan azokon a szarokon az emberek állandóan. 6 pilótáról meg 3 csapatról kell szóljon mindig minden? Ha meg ezer egyben megjelenik 1-1 más csapatról szóló cikk akkor örüljek. És jön az uborka szezon, lehet majd nézni 0-24-ben Hamilton celeb életét, meg Raikonnen bármiét...

Szét offolok mindent, akkor is...

cybergyerek
#4 cybergyerek 2016. november 29. 02:04  
csaby_massa:
Jó lenne ez a F-E ha az F1 mentes hétvégékre tennék, vagy egy pár évig betét futamnak is jó lenne a F1-es hétvégéken. Én nagyon nézném, de annyire el van hanyagolva, hogy soha nem akad az ember azokra a versenyekre. Nagyon gyengus a marketingje, pedig igazán jó ex F1es pilóták fordultak meg már ott. Valahogy jobban kéne promózni az egészet.

Itthoni tv-k közül a Digi Sport közvetíti az időmérőt és a futamot is. Mondjuk ha határontúli vagy, akkor ott nem tudom megy e valahol és ha igen, akkor hol.
De egyébként meg youtubeon is fönt van minden futam, én gyakran ott nézem meg utólag. Sőt, tavaly óta élőben streamelik is az egész nap eseményeit a hivatalos youtube csatornájukon (a Formula E-ben mindent egy napon tartanak a szabadedzéstől a futamig). Szóval szerintem viszonylag könnyen nézhető sorozat.

Utoljára módosítva: 2016. november 29. 02:06

csaby_massa
#3 csaby_massa 2016. november 28. 22:55  
Jadeite:
Fura lesz jövőre a futamokat úgy nézni, h nem lesz ott. Remélem a Forma-E-be fog megérkezni. Ricciardo megérkezéséig ha F1et néztem, Massa kiesése után általában kikapcsoltam a tv-t/bezártam a steamet.

Jó lenne ez a F-E ha az F1 mentes hétvégékre tennék, vagy egy pár évig betét futamnak is jó lenne a F1-es hétvégéken. Én nagyon nézném, de annyire el van hanyagolva, hogy soha nem akad az ember azokra a versenyekre. Nagyon gyengus a marketingje, pedig igazán jó ex F1es pilóták fordultak meg már ott.

Valahogy jobban kéne promózni az egészet.

MS_argo001
#2 MS_argo001 2016. november 28. 14:59  

Mi köszönjük, Felipe! :)

Jadeite
#1 Jadeite 2016. november 28. 14:55  

Fura lesz jövőre a futamokat úgy nézni, h nem lesz ott. Remélem a Forma-E-be fog megérkezni. Ricciardo megérkezéséig ha F1et néztem, Massa kiesése után általában kikapcsoltam a tv-t/bezártam a steamet.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”