Massa: Fernandóval nagyobb nehézségeim voltak, mint Michaellel

írta: M4Sport
2016. augusztus 12. 11:49
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem találkozott még keményebb ellenféllel Michael Schumachernél és Fernando Alonsónál a Forma–1-ben Felipe Massa. A németet tanárának, utóbbit a legnehezebb csapattársnak tartja, miközben elmondta, Lewis Hamilton miben marad el tőlük.

Versenyzett Michael Schumacher ellen, éveket töltött el Fernando Alonso árnyékában, összemérhette tudását Lewis Hamiltonnal, Sebastian Vettellel, de még a legifjabb generációval, Max Verstappennel is. Felipe Massának az idei a 15. éve a Forma–1-ben – és nem kizárt, hogy a legutolsó.

A vele interjút készítő Motorsport-Total elsőként arról kérdezte, ki volt a legnehezebb ellenfele e hosszú időszak alatt. „Ha meg kéne határoznom, Michael és Fernando volt. Ők ketten a legnagyobb versengők a környezetemben” – felelte. „Fernandóval nagyobb nehézségeim voltak, mint Michaellel. De Michael mindig megpróbált segíteni nekem, ő volt az én tanárom. Mindketten nagyon erős csapattársak voltak, de teljesen különböztek egymástól, a stílusuk is eltérő volt. A hihetetlen tehetség volt bennük a közös.”

E különbség persze helyzetükből is adódott. Alonso csak a vetélytársat látta Massában, Schumacher viszont már az utódot, akit a Ferrarival közösen fel kellett készíteni a későbbi bajnoki csatákra. A brazil 2008-ban bele is nőtt az esélyes szerepébe, s csak némi balszerencsén múlt, hogy nem ő lett a szezon bajnoka Lewis Hamilton helyett.

Emlékezetes párharcuk ellenére Massa nem említette a britet egy napon a két legkeményebb ellenfelével. „Sok versenyzőt nehéz megelőzni, Lewis egy közülük. Mindenképpen nagyszerű versenyző, de azt mondanám, nem százszázalékosan kiegyensúlyozott, ha a gumikról vagy az autó megértéséről van szó. Ezeken a területeken vannak nála jobbak. Viszont talán ő a legtehetségesebb, és ebből profitálni tud” – jellemezte a címvédőt.

A kérdésre, nem is tartja őt ugyanolyan jónak, mint Schumachert, hozzátette: „De, természetesen. Viszont vele sosem versenyeztem egy csapatban, tehát biztosan nem állíthatom ezt.”

Felipe Massa

Lesz-e folytatás?

Massa persze nemcsak ellenfeleiről, saját magáról is beszélt az interjúban. Csalódottan állapította meg, hogy a Williams jelentősen visszaesett az előző két szezonhoz képest, és azt is elismerte, hogy a fejlesztések terén maradtak alul ellenfeleikkel szemben. Hogy a 2017-es szabályváltozások mit tartogathatnak, arról azonban nem beszélt. „Előbb meg kell hoznom a döntést a jövőmről, aztán utána majd elgondolkodom a szabályváltozásokon. Ki kell értékelni, mi a legjobb számomra” – fogalmazott.

Elmondása szerint nincs garancia arra, hogy a Williamsnél marad – még úgy sem, hogy érkezésekor arról beszélt, ennél a csapatnál fejezi majd be pályafutását. „Fontos, hogy ott versenyezz, ahol boldog vagy. Szeretnék meghatározó szerepet játszani, versenyképes lenni, hozzásegíteni a csapatot a fejlődéshez. Szívesen dolgozom a Williamsszel, ez nem változott. A jövő viszont nyitott. Ha lejár a szerződésed, el kell gondolkodnod, hogyan tovább, és én most ezt teszem. Igen, szeretnék versenyeket nyerni, versenyképes lenni, jó lenne előrelépni, látni, hogy a csapat a jövőben fejlődésnek indul. Az számomra az nem érdekes, hogy csak úgy versenyezzek.”

Van élet az F1 után

Massa elárulta, más sorozatok is vonzzák őt. „Igen, sok jó sorozat van, de várjuk meg, mi lesz az F1-ben. Kedvelem a DTM-et, a WEC-t, és még a Forma–E is érdekes lehet. Nem kizárt, hogy utóbbié a jövő. A sorozat szépen fejlődik, és kell is fejlődnie, ha valódi csúcskategóriává akarja kinőni magát. A hétvégék jók, élvezet nézni őket. Minden az elektronizált irányba tart most, és ehhez a Forma–E tökéletesen passzol. De abban már nem vagyok biztos, hogy valaha is legyőzheti a Forma–1-et.”

Felipe Massa

Elfogy a brazil?

Massát végül szembesítették azzal, hogy visszavonulása esetén akár brazil versenyző nélkül is maradhat a Forma–1, amire utoljára 47 esztendeje volt példa. Rajta kívül csak a szintén bizonytalan jövőjű Felipe Nasr képviseli az országot, az utánpótlás pedig kezd elapadni.

„Mindannyian aggódunk a brazil versenyzőkért, ahogy a futamunkért is, amit akár el is veszíthetünk. Nagyon remélem, hogy lesznek továbbra is brazilok, akik képviselhetik az országot miután az én időm majd lejár a Forma–1-ben” – bizakodott 2008 ezüstérmese.

Oszd meg!

17 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

G0007
#17 G0007 2016. augusztus 15. 09:05  
F1890:
nocsak, massa olyan jónak tartja alot meg hamiltont mint msc-t?:O hogy képzeli?:O

nem mondott ilyet, azért ennyire hülyének ne nézd ...

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 15. 09:44

Nigel
#16 Nigel 2016. augusztus 13. 14:18  

OFF : MS lánya, a 19 éves Gina-Maria fantasztikus sikert ért el lovaglásban. Mind egyesben, mint csapatban megnyerte az ifjúsági lovagló bajnokságot, amelyet "hazai" pályán, Corinna Svájcban lévő farmján rendeztek. Képek az eseményről :

http://www.bild.de/sport/mehr-sport/michael-schumacher/tochter-gewinnt-gold-im-reiten-47300542.bild.html


Utoljára módosítva: 2016. augusztus 13. 14:20

velorex
#15 velorex 2016. augusztus 13. 10:38  

Massatól Kimi személyének kihagyását nagyon furcsállom! Pedig a három év csapattagságukból nem akármilyen két évet nyomtak le együtt a Ferrarinál. 2007-ben Massanak elévülhetetlen érdeme volt Kimi vb.i címéhez vezető úton.

Lombardo
#14 Lombardo 2016. augusztus 13. 10:00  
Raikkönen:
És én ezért sajnáltam nagyon, hogy MS visszavonult, mert Ő kérdés nélkül húzta volna be 07-08at is, volt még benne annyi csak kellett a hely Kiminek Massát meg nem akarta kigolyózni.

Ne legyünk telhetetlenek MS pályafutásával kapcsolatban, de az igaz, hogyha nem vonul vissza, akkor:
- nyer még két vb címet
-megveri azonos autóval az akkor legtöbbre értékelt pilótát (amivel ugye sokat kritizálták Schumit, h nem volt top csapattársa)
- nincs a Mercis kaland, ami azért nem volt egy sikertörténet.

Persze nem 100 százalék, hogy mindez így alakult volna, hogyha marad, de mindegyiknek elég nagy a valószínűsége.

Raikkönen
#13 Raikkönen 2016. augusztus 13. 07:34  
Pauszaniasz:
Szánalmas volt 2008-ban mind a kettő.Kimi-t jobban sajnáltam Massa meg egyszerüen béna volt+peches kimi csak peches bár ő is komoly hibákat vétett (Monaco,Spa,Szingapur csak hogy néhányat emlitsünk)Evvel szemben Massa első két futamon Nulla pörgött mind állat(nem volt TC) esőben full esélytelen volt mindenkivel szemben Massának 1-esélye volt azt sem sikerült megcsinálni Kiminek mondjuk legalább 3 de 1 szer sikerült(mégha némi szerencsével is)

És én ezért sajnáltam nagyon, hogy MS visszavonult, mert Ő kérdés nélkül húzta volna be 07-08at is, volt még benne annyi csak kellett a hely Kiminek Massát meg nem akarta kigolyózni.

Pauszaniasz
#12 Pauszaniasz 2016. augusztus 12. 23:26  
MS_argo001:
Az utolsó 6 futamon: Belgiumban mind a ketten ugyanolyan konstrukcióval versenyeztek, és emlékeim szerint KR előszeretettel használta az első kanyarnál lévő bukóteret kigyorsításra. Az Olasz Nagydíjon KR sehol nem volt. Szingapúrban Massa volt domináns, nem KR, Massának totálisan szétverte a versenyét a csapata, KR Glock mögött autózva dobta a falba az autóját. Japánban Massát büntették, de azon a versenyen a gyorsabb ferraris Massa volt. Brazíliában szintén. Egyedül Kínára igaz, hogy KR a régi autóval "megverte" Massát (ugye ott elengedte, de azt sem tartom kizártnak, hogy a régebbi fejlesztésű autónak jobban feküdt az a pálya). Aranyos, ahogy a Räikkönen-drukkerek 2008-ra emlékeznek, bár azt meg tudom érteni, hogy 2007-et leszámítva legszívesebben az összes ferraris évet elfelejtenék... :)

Szánalmas volt 2008-ban mind a kettő.Kimi-t jobban sajnáltam Massa meg egyszerüen béna volt+peches kimi csak peches bár ő is komoly hibákat vétett (Monaco,Spa,Szingapur csak hogy néhányat emlitsünk)Evvel szemben Massa első két futamon Nulla pörgött mind állat(nem volt TC) esőben full esélytelen volt mindenkivel szemben Massának 1-esélye volt azt sem sikerült megcsinálni Kiminek mondjuk legalább 3 de 1 szer sikerült(mégha némi szerencsével is)

albutr
#11 albutr 2016. augusztus 12. 20:48  
KIMI AND THE RED POWER:
2007-ben Räikkönennek 2 kiesése volt dobogóról, műszaki hiba miatt. 2008-ból pedig megint csak arról divat beszélni, hogy Massának milyen műszaki hibái voltak. Az nincs terítéken, hogy Malajziában űrben autózva dobott el egy 2. helyet, vagy Szingapúrban simán pontszerzőnek kellett volna lenni a boxos baki után csak éppen szétesett, vagy hogy Spaban milyen ajándékpontokat kapott, amikor 10 mp-es hátrányból figyelte ahogy Ham és Kimi vívnak, vagy hogy Fujiban szintén Kimi vs Ham következtében a brit visszaesett egészen Massáig, erre a brazil kiütötte, volt amikor Magny-cours-ban köze nem volt a győzelemhez mégis nyert, mert Räikkönennél leszakadt a kipufogó, vagy, hogy Silverstone-ban az esőben nevetségesen versenyzett etc etc. Az utolsó 6 futamból 4x verte őt a csapattársa az év eleji konstrukcióval. Ezért nem lett bajnok. 2008-ban a vb cím után be kellett volna állni Räikkönen mögé, lesni minden kívánságát és nem zsákutcába vinni a fejlesztésekkel. Akkor kérdés nélkül megnyerte volna megint. De Todt távozásával és Domenicali előléptetésével megkezdődött a mélyrepülés.

ÉRDEKES,és miért kellett volna Massat elnyomni?

F1890
#10 F1890 2016. augusztus 12. 20:21  

nocsak, massa olyan jónak tartja alot meg hamiltont mint msc-t?:O hogy képzeli?:O

Lombardo
#9 Lombardo 2016. augusztus 12. 14:00  
KIMI AND THE RED POWER:
2007-ben Räikkönennek 2 kiesése volt dobogóról, műszaki hiba miatt. 2008-ból pedig megint csak arról divat beszélni, hogy Massának milyen műszaki hibái voltak. Az nincs terítéken, hogy Malajziában űrben autózva dobott el egy 2. helyet, vagy Szingapúrban simán pontszerzőnek kellett volna lenni a boxos baki után csak éppen szétesett, vagy hogy Spaban milyen ajándékpontokat kapott, amikor 10 mp-es hátrányból figyelte ahogy Ham és Kimi vívnak, vagy hogy Fujiban szintén Kimi vs Ham következtében a brit visszaesett egészen Massáig, erre a brazil kiütötte, volt amikor Magny-cours-ban köze nem volt a győzelemhez mégis nyert, mert Räikkönennél leszakadt a kipufogó, vagy, hogy Silverstone-ban az esőben nevetségesen versenyzett etc etc. Az utolsó 6 futamból 4x verte őt a csapattársa az év eleji konstrukcióval. Ezért nem lett bajnok. 2008-ban a vb cím után be kellett volna állni Räikkönen mögé, lesni minden kívánságát és nem zsákutcába vinni a fejlesztésekkel. Akkor kérdés nélkül megnyerte volna megint. De Todt távozásával és Domenicali előléptetésével megkezdődött a mélyrepülés.

"2008-ban a vb cím után be kellett volna állni Räikkönen mögé, lesni minden kívánságát és nem zsákutcába vinni a fejlesztésekkel."

Ezek alapján Raikkonennek milyen szerepet szántál volna csapaton belül, figyelembe veve a 2014 és 2015-ös szezonokat, és a 100 pont feletti pontkulonbsegeket a csapattársahoz képest? És hogyan értékeled az idei evet, ahol Vettel láthatóan többet szenved az autoval, mint a csapattársa? Valahogy most nem olvasni a Raikkonen-drukkerektől a ’ kifejlesztettek alóla az autót’ kedvenc szófordulatukat.
Képzelem mi lenne itt fordított esetben, ha Vettel tavaly kikapott volna 120 ponttal, Raikkonen ellenállhatatlan lett volna, idén meg esne-kelne a finn, és így lennének egálban. 20 év múlva is azt olvasnhatnánk itt, hogy Raikkonent ’ zsákutcába vitték a fejlesztésekkel’, h Vettelnek kedvezzenek.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 12. 14:12

G0007
#8 G0007 2016. augusztus 12. 13:52  

ezek szerint lelép?

Go.Michael
#7 Go.Michael 2016. augusztus 12. 13:37  
KIMI AND THE RED POWER:
2007-ben Räikkönennek 2 kiesése volt dobogóról, műszaki hiba miatt. 2008-ból pedig megint csak arról divat beszélni, hogy Massának milyen műszaki hibái voltak. Az nincs terítéken, hogy Malajziában űrben autózva dobott el egy 2. helyet, vagy Szingapúrban simán pontszerzőnek kellett volna lenni a boxos baki után csak éppen szétesett, vagy hogy Spaban milyen ajándékpontokat kapott, amikor 10 mp-es hátrányból figyelte ahogy Ham és Kimi vívnak, vagy hogy Fujiban szintén Kimi vs Ham következtében a brit visszaesett egészen Massáig, erre a brazil kiütötte, volt amikor Magny-cours-ban köze nem volt a győzelemhez mégis nyert, mert Räikkönennél leszakadt a kipufogó, vagy, hogy Silverstone-ban az esőben nevetségesen versenyzett etc etc. Az utolsó 6 futamból 4x verte őt a csapattársa az év eleji konstrukcióval. Ezért nem lett bajnok. 2008-ban a vb cím után be kellett volna állni Räikkönen mögé, lesni minden kívánságát és nem zsákutcába vinni a fejlesztésekkel. Akkor kérdés nélkül megnyerte volna megint. De Todt távozásával és Domenicali előléptetésével megkezdődött a mélyrepülés.

Már vártam egy ős Kimi ultra drukkoló kommentjét. :D Mint minden más pilótának neki is voltak hibái, de az hogy pl. Szingapúrban rajta hagyták a töltő csonkot, az aztán végleg nem az ő sara. Az egész csapat egész évbe bénázott, Hungaroringen vezető helyen eldurrant a motorja... rohadt sok értékes pont ment el mind Kimi és mind Felipe éveiben. és megkockáztatom ha nincs az a rengeteg technikai hiba, a ferrari messze veri a mezőnyt.

MS_argo001
#6 MS_argo001 2016. augusztus 12. 13:33  
KIMI AND THE RED POWER:
2007-ben Räikkönennek 2 kiesése volt dobogóról, műszaki hiba miatt. 2008-ból pedig megint csak arról divat beszélni, hogy Massának milyen műszaki hibái voltak. Az nincs terítéken, hogy Malajziában űrben autózva dobott el egy 2. helyet, vagy Szingapúrban simán pontszerzőnek kellett volna lenni a boxos baki után csak éppen szétesett, vagy hogy Spaban milyen ajándékpontokat kapott, amikor 10 mp-es hátrányból figyelte ahogy Ham és Kimi vívnak, vagy hogy Fujiban szintén Kimi vs Ham következtében a brit visszaesett egészen Massáig, erre a brazil kiütötte, volt amikor Magny-cours-ban köze nem volt a győzelemhez mégis nyert, mert Räikkönennél leszakadt a kipufogó, vagy, hogy Silverstone-ban az esőben nevetségesen versenyzett etc etc. Az utolsó 6 futamból 4x verte őt a csapattársa az év eleji konstrukcióval. Ezért nem lett bajnok. 2008-ban a vb cím után be kellett volna állni Räikkönen mögé, lesni minden kívánságát és nem zsákutcába vinni a fejlesztésekkel. Akkor kérdés nélkül megnyerte volna megint. De Todt távozásával és Domenicali előléptetésével megkezdődött a mélyrepülés.

Az utolsó 6 futamon: Belgiumban mind a ketten ugyanolyan konstrukcióval versenyeztek, és emlékeim szerint KR előszeretettel használta az első kanyarnál lévő bukóteret kigyorsításra. Az Olasz Nagydíjon KR sehol nem volt. Szingapúrban Massa volt domináns, nem KR, Massának totálisan szétverte a versenyét a csapata, KR Glock mögött autózva dobta a falba az autóját. Japánban Massát büntették, de azon a versenyen a gyorsabb ferraris Massa volt. Brazíliában szintén. Egyedül Kínára igaz, hogy KR a régi autóval "megverte" Massát (ugye ott elengedte, de azt sem tartom kizártnak, hogy a régebbi fejlesztésű autónak jobban feküdt az a pálya). Aranyos, ahogy a Räikkönen-drukkerek 2008-ra emlékeznek, bár azt meg tudom érteni, hogy 2007-et leszámítva legszívesebben az összes ferraris évet elfelejtenék... :)

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 12. 13:34

KIMI AND THE RED POWER
#5 KIMI AND THE RED POWER 2016. augusztus 12. 13:23  
Go.Michael:
Egészen pontosan a 3. szektorban ember nem volt aki le tudta volna győzni egy hétvégén. :) Nekem Massa Schumi után a legszimpatikusabb versenyző volt, persze hozzá tartozik hogy csapattársak voltak és a ferrari, de 2006-2008 között szerintem rettentő jó versenyző volt. Piszok gyors volt azokban az években. Nagyon sajnálom a sérülését, az teljesen keresztbe vágta az utána következő pályafutását, de még jobban sajnálom azokat a műszaki hibákat 2007 illetve 2008-ból. Ha azok nincsenek világbajnok. De voltak és most kb. rivalda fény nélkül lehet távozik.. Napokban letöltöttem a 2006-os évadot, azért az "öreggel" kivételes kapcsolata volt, Schumi melyik csapattársát emelte és dobálta a levegőbe? Mostani felhozatalból pedig nem is hozok példát.. nagyon szép évei voltak azok Felipének, sajnálom hogy egyszerűen a szerencse faktor nem volt neki meg.

2007-ben Räikkönennek 2 kiesése volt dobogóról, műszaki hiba miatt. 2008-ból pedig megint csak arról divat beszélni, hogy Massának milyen műszaki hibái voltak. Az nincs terítéken, hogy Malajziában űrben autózva dobott el egy 2. helyet, vagy Szingapúrban simán pontszerzőnek kellett volna lenni a boxos baki után csak éppen szétesett, vagy hogy Spaban milyen ajándékpontokat kapott, amikor 10 mp-es hátrányból figyelte ahogy Ham és Kimi vívnak, vagy hogy Fujiban szintén Kimi vs Ham következtében a brit visszaesett egészen Massáig, erre a brazil kiütötte, volt amikor Magny-cours-ban köze nem volt a győzelemhez mégis nyert, mert Räikkönennél leszakadt a kipufogó, vagy, hogy Silverstone-ban az esőben nevetségesen versenyzett etc etc. Az utolsó 6 futamból 4x verte őt a csapattársa az év eleji konstrukcióval. Ezért nem lett bajnok. 2008-ban a vb cím után be kellett volna állni Räikkönen mögé, lesni minden kívánságát és nem zsákutcába vinni a fejlesztésekkel. Akkor kérdés nélkül megnyerte volna megint. De Todt távozásával és Domenicali előléptetésével megkezdődött a mélyrepülés.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 12. 13:29

MS_argo001
#4 MS_argo001 2016. augusztus 12. 13:08  
Go.Michael:
Egészen pontosan a 3. szektorban ember nem volt aki le tudta volna győzni egy hétvégén. :) Nekem Massa Schumi után a legszimpatikusabb versenyző volt, persze hozzá tartozik hogy csapattársak voltak és a ferrari, de 2006-2008 között szerintem rettentő jó versenyző volt. Piszok gyors volt azokban az években. Nagyon sajnálom a sérülését, az teljesen keresztbe vágta az utána következő pályafutását, de még jobban sajnálom azokat a műszaki hibákat 2007 illetve 2008-ból. Ha azok nincsenek világbajnok. De voltak és most kb. rivalda fény nélkül lehet távozik.. Napokban letöltöttem a 2006-os évadot, azért az "öreggel" kivételes kapcsolata volt, Schumi melyik csapattársát emelte és dobálta a levegőbe? Mostani felhozatalból pedig nem is hozok példát.. nagyon szép évei voltak azok Felipének, sajnálom hogy egyszerűen a szerencse faktor nem volt neki meg.

Ahogy a Ferrari 2008-ban csapatként dolgozott, arra a "szánalmas" jelző túlságosan finom. Kicsivel nagyobb odafigyeléssel simán össze lehetett volna hozni az egyéni VB-címet is.

Go.Michael
#3 Go.Michael 2016. augusztus 12. 13:01  
grabowsky78:
Akármit is mondtok, nekem Massa hiányozni fog! Azért karrierje csúcsán egy igen jó pilóta volt! Nem volt Hamiltoni és Schumaheri magasságokban, de azért a második vonalba simán odatenném Button mellé! Voltak olyan versenyei ahol ellentmondást nem tűrően nyerte a futamokat! Pl a török pályán nem sokan tudtak úgy menni mint ahogy ő!

Egészen pontosan a 3. szektorban ember nem volt aki le tudta volna győzni egy hétvégén. :) Nekem Massa Schumi után a legszimpatikusabb versenyző volt, persze hozzá tartozik hogy csapattársak voltak és a ferrari, de 2006-2008 között szerintem rettentő jó versenyző volt. Piszok gyors volt azokban az években. Nagyon sajnálom a sérülését, az teljesen keresztbe vágta az utána következő pályafutását, de még jobban sajnálom azokat a műszaki hibákat 2007 illetve 2008-ból. Ha azok nincsenek világbajnok. De voltak és most kb. rivalda fény nélkül lehet távozik..
Napokban letöltöttem a 2006-os évadot, azért az "öreggel" kivételes kapcsolata volt, Schumi melyik csapattársát emelte és dobálta a levegőbe? Mostani felhozatalból pedig nem is hozok példát.. nagyon szép évei voltak azok Felipének, sajnálom hogy egyszerűen a szerencse faktor nem volt neki meg.

MS_argo001
#2 MS_argo001 2016. augusztus 12. 12:52  

Ennek a korszaknak valóban volt egy Massája, szóval, ha nem is nyer már VB-címet, illetve futamot, az emberek azért nem fogják elfelejteni őt. Talán a legnépszerűbb nem VB-pilóta a jelenlegi mezőnyben.

Alonso és Schumacher a pályafutásuk teljesen más szakaszában találkozott Massával. A Ferrari Schumacher idején kezdte el egyengetni Massa karrierjét is, megpróbálták felépíteni, és nyilván nem volt cél Massa háttérbe állítása. Ennek ékes példája a 2006-os Török Nagydíj. Alonso viszont pályafutása csúcsán találkozott Massával, őrült pénzekért rakták ki KR-t a csapatból érte, akkor jött a Santander is, mint szponzor, nem is lehetett várni más eredményt.

De nem szégyen ezektől a srácoktól kikapni, ők mégiscsak az F1 történelmének krémjébe tartoznak. Massával a legnagyobb probléma az volt, hogy ő függött leginkább a külső körülményektől és saját csapatától. Na meg nagyon betett neki a 2009-es balesete, és az alonsos évek. Most is látszik a teljesítményén, hogy a Williams már abszolút nem számol vele. De még így is elégedett lehet - nyert egy rakás futamot, harcolhatott a VB-címért, a legjobbak ellen versenyezhetett, és sok rajongót is szerzett.

grabowsky78
#1 grabowsky78 2016. augusztus 12. 12:18  

Akármit is mondtok, nekem Massa hiányozni fog! Azért karrierje csúcsán egy igen jó pilóta volt! Nem volt Hamiltoni és Schumaheri magasságokban, de azért a második vonalba simán odatenném Button mellé! Voltak olyan versenyei ahol ellentmondást nem tűrően nyerte a futamokat! Pl a török pályán nem sokan tudtak úgy menni mint ahogy ő!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ