Massa: Kegyes volt velem az élet

írta: M4Sport
2016. szeptember 01. 14:48
FOTÓ: ©xpbimages.com

Felipe Massa csütörtökön Monzában bejelentette, 14 szezon után az év végén visszavonul a Forma–1-ből. A Motorsport.com-nak részletesen beszélt döntéséről, és hosszú pályafutására is visszatekintett.

Már nem sokáig láthatjuk azt a sárga-zöld sisakot a versenypályán. Rég megszoktuk, hogy ott van, számos emléket idéz föl bennünk, de ez a hosszú fejezet Felipe Massa életében hamarosan lezárul. A brazil versenyző idén blogot vezet a Motorsport oldalán – ma bejelentett visszavonulásáról is részletesen írt. Ezt közöljük alább.

„Egy Forma–1-es versenyző sok különleges pillanatot él meg pályafutása során, de ami most következik, az egy kicsit érzelmes lesz. Az elmúlt hónapokban sokat gondolkodtam a jövőmön, és úgy döntöttem, visszavonulok az F1-től. Az élet rengeteg lehetőséget kínál nekünk, én pedig úgy érzem, itt az idő, hogy félreálljak és valami másba fogjak. Lehet, hogy láthattok még versenyautóban ülve, de most még csak az biztos, hogy elég sok időm lesz eldönteni, mit csináljak a jövőben.”

„Nyugodtan szeretnék dönteni a következő lépésről, ahogyan az F1-es visszavonulásról is döntöttem. Az elmúlt hetekben rengeteget gondolkodtam. Különböző gondolataim voltak, és sok-sok emlék tört rám. Emberek, történetek a Forma–1-ből, és persze a kezdetek, melyek lehetővé tették, hogy itt legyek. Emlékszem a gokartos időkre. Hét év, melyben elkezdtem a versenyek világának levegőjét szívni. Aztán ott voltak a következő lépések a versenyautók felé, még szintén Brazíliában. A Forma–Chevrolet-ben versenyeztem, igen kevés pénzből, de megnyertem a bajnoki címet 1999-ben.”

Felipe Massa„Díjként eljöhettem Európába versenyezni. Teljesíthettem hat futamot az új Forma¬Renault-ban. Végül, sokkal több lehetőséget kaptam, és megnyertem az európai és az olasz bajnokságot is. A Forma–3000-ben találtam magam, az év végén pedig F1-es autót tesztelhettem. Hihetetlen volt, amikor megnyíltak az ajtók. Emlékszem az első tesztre: jól ment, de mennyire izgultam! Emlékszem az első győzelemre Törökországban, de a legédesebb emlék a brazíliai siker. Hogy a szülővárosomban nyerhettem egyedülálló élmény volt.”

„Amikor gyerekként a Forma–1-ről álmodsz, az álmod elérhetetlennek tűnik, de velem kegyes volt az élet, és fantasztikus lehetőségeket kaptam. Jobbakat, mint amiket el tudtam képzelni. Sosem hittem, hogy egy nap a Ferrarinál vagy a Williamsnél fogok versenyezni. Gyerekként láttam, hogy Nelson Piquet és Ayrton Senna is a brit csapattal versenyzett, és csak egy álom volt, hogy követhessem a példájukat.”

„Sok versenyt nyertem a Ferrarival, és sokszor álltam a dobogón. Harcoltam a bajnoki címért, és meg is szerezhettem volna. De máig boldog, és nyugodt ember vagyok. A 2008-as évhez kötődnek a legrosszabb emlékeim is. És most nem beszélek a magyarországi balesetről a következő szezonból, mert semmire sem emlékszem abból, ami akkor Budapesten történt. De nagyon jól emlékszem arra, mi történt 2008-ban Szingapúrban – és most a falazós ügyre utalok. Anélkül valószínűleg megnyertem volna a világbajnokságot. Tudva, hogy nem egy csapathiba vagy egy saját rontás fosztott meg tőle, még nehezebb elfogadnom. Brazíliában az év végén mindent megtettem, de egy ponttal elbuktam a címet. Sokkal jobban fájt, amikor később kiderült, mit történt Szingapúrban.”

Felipe Massa„Sokat gondoltam ezekre az emberekre, akik segítették a pályafutásomat. Sok, igazi profi, különböző szerepkörben, akikhez sok-sok emlék fűz. Legyen szó azokról a napokról, amikor nyertünk, vagy azokról a pillanatokról, amikor áldozatot kellett hoznunk. A kezdetek a Saubernél, ahol nagyon sokat tanultam, a következő lépés a Ferrarinál, ami eljuttatott a legmagasabb szintre és a nagy kaland a Williamsnél, ami még mindig tart.”

„Először a családomat szeretném megemlíteni. Apám, és a feleségem, Raffaela volt a legközelebb hozzám ebben az időszakban, egy pillanatig sem éreztem a támogatásuk vagy a szeretetük hiányát, és amikor szükség volt rá, hihetetlen motivációt kaptam tőlük. Nélkülük nem lennék itt. Eközben édesanyámtól és a testvéreimtől is fantasztikus támogatást kaptam. A fiamról sem szeretnék elfeledkezni, aki pár éve született, és a barátaimról, akik ott voltak mellettem a felejthetetlen napokon és azokon is, melyeket nehéz elfelejteni. Voltak napok, amikor a vallásban találtam segítséget; Istennek is hálával tartozom, amiért megvédett és ilyen szép történetet kaptam tőle.”

„Pályafutásom első szakaszában nagyon sokat segített az első menedzserem, Riccardo Tedeschi, aki egészen az F1-ig követett. Aztán, ott volt az ember, aki felajánlotta a legnagyobb lehetőséget: Jean Todt. Végig hitt bennem, és kinyitotta előttem az ajtót a Ferrarihoz vezető ajtót. És ott van Nicolas Todt is. Hivatalosan a menedzserem, de egyénként ő az egyik legjobb barátom. Sok dolgot építettünk fel közösen, a jó és a rossz pillanatokon is osztoztunk, és biztosra veszem, hogy a folytatásban is barátok maradunk.”

De már csak nyolc hétvégéig. Bármi is történik azokon, Massa Abu-Dzabiban 250. F1-es versenyén egy hosszú és sikeres pályafutás végére tesz majd pontot.

Felipe Massa

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary