Massa: Kimi előtt voltam a bajnokságban, aztán…

írta: M4Sport
2016. július 18. 09:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

Eddig közel 250 Forma–1-es futamot teljesített és szinte mindent megtapasztalt, amit egy versenyző megtapasztalhat – Felipe Massa nemrég felelevenítette pályafutása legemlékezetesebb pillanatait, de szót ejtett (egyelőre kérdéses) jövőjéről is.

Az ifjú Felipe Massa neve a 2000-es évek legelején vált ismertté a nemzetközi porondon, miután bajnoki címet szerzett az olasz Forma-Renault-ban és az Formula–3000-es Euro-szériában. Teljesítményére a Ferrari is felfigyelt, sőt 2002-ben hozzásegítette első F1-es lehetőségéhez, amit a vörösök akkori partnercsapatától a Saubertől kapott.

„Egy biztos, akkoriban sokat kellett tanulnom. Csak 20 éves voltam: voltak jó versenyeim, de nagy ütközéseim is” – kezdte a GPUpdate-nek nyilatkozó brazil, akit első éve után „lefokoztak” a Ferrari tesztversenyzőjévé. Akkor csalódott volt, hogy elveszítette versenyzői ülését, a vörösöknél azonban olyan pilóták mellett gyűjthetett tapasztalatot, mint Michael Schumacher és Rubens Barrichello. Egy évtizeddel később pedig ezekre a hónapokra is úgy emlékszik, mint pályafutása egyik legfontosabb időszakára. „Tapasztalatszerzés szempontjából ez volt az egyik legjobb évem. Egy élcsapattal dolgoztam és szinte minden héten teszteltem. Nagyon sokat fejlődtem abban az évben.”

Ezekkel a tapasztalatokkal felvértezve tért vissza Peter Sauber csapatához, ahol második nekifutásra sokkal jobb eredményeket ért el, mint debütálása után, a Ferrari pedig fejlődését úgy határozott, leszerződteti őt Barrichello helyére. „Azután a két év után kaptam egy elég jó ajánlatot a BMW-től, ami felvásárolta a Saubert, de én Ferrari-pilóta voltam és arra is volt lehetőségem, hogy egy évig náluk legyek. Egyértelmű, hogy azt akartam!”

Felipe Massa„2006-ban Michael (Schumacher) csapattársa lehettem. Hihetetlennek tűnt, hogy egy olyan pilóta versenyez mellettem, mint ő. Nézni is elképesztő volt, ahogy versenyez: sokkal lenyűgözőbb teljesítményt nyújtott a futamokon, mint az időmérőkön. Emlékszem, az év első fele nem sikerült túl jól, de a második rendben volt: nyertem két versenyt és szereztem három rajtelsőséget” – folytatta, majd az egyik legszebb emlékre, az első futamgyőzelemre terelte a szót.

„Az első F1-es siker olyan, mint egy valóra vált álom. Akkor Törökországban az első helyről indultam, Michael a másodikról, Fernando (Alonso) pedig a harmadikról. Már a futam elején vártam a csapatutasítást, de nem kaptam meg azonnal. Szerencsémre volt egy biztonsági autós fázis, amikor együtt álltunk ki, és Michael pozíciót veszített Fernandóval szemben. Emiatt nyerhettem meg a versenyt! Szerencsém volt, hogy nem érkezett csapatutasítás a futam elején, azon a napon pedig minden tökéletesen alakult számomra.”

Bár neve általában a 2008-as bajnoki küzdelem kerül elő, Massa kiemelte, a 2007-es (a csapattárs, Kimi Räikkönen sikerével végződő) véghajrá is legalább annyira fájó volt számára. „Igazából Monza volt a legfrusztrálóbb egész évben” – idézi meg az Olasz Nagydíjat, ahol a felfüggesztés meghibásodása miatt esett ki. „Kimi előtt voltam a bajnokságban, és nagyon jól alakult az a hétvége is. Gyorsabb voltam nála és a futamon is előtte voltam, valamint előtte érhettem volna célba. Emlékszem, az vált első számúvá, akinek Belgium után több pontja volt, Kimi pedig megelőzött az olaszországi hiba miatt. Ha minden rendben megy, én lettem volna az első számú.”

Persze a beszélgetés során az a bizonyos Brazil Nagydíj is szóba került, ahol Lewis Hamilton az utolsó pillanatban, egy máig felejthetetlen jelenetsor után orozta el előle a végső sikert. „Nem itt veszítettem el a bajnokságot” – jegyzi meg Massa utalva a magyarországi motorhibára és a szingapúri bakira. „A brazil hétvége remek volt. Megszereztem a rajtelsőséget, a győzelmet és a leggyorsabb kört is megfutottam. Az utolsó körben olyasmi történt, amire senki sem számított. De ezt a bajnokságot már korábban elveszítettem, hiszen sok pontot buktam.”

Felipe MassaBár sajátjai előtt, már-már nyert helyzetből bukta el a címet, nem ezek voltak pályafutása legnehezebb pillanatai: 2009-ben komoly balesetet szenvedett a magyarországi időmérőn, ami után egy ideig kómában feküdt. „Ez egy hihetetlenül nehéz időszak volt, de mindenki velem volt. A Ferrari végig kitartott mellettem! Egyértelmű, hogy ekkor kaptam tőlük a legkomolyabb támogatást. Örültem, hogy rendben vagyok, és azonnal versenyezni akartam!”

És a folytatás sem volt egyszerűbb: 2010 és 2013 között Alonso meggyőzőbb volt csapaton belül, a 2010-es Német Nagydíjon pedig elhangzott az azóta legendássá váló rádiós üzenet: („Fernando gyorsabb nálad”), amivel a spanyol mögé parancsolták. „Ez volt pályafutásom egyik mélypontja. Csapatutasítást kaptam, amikor a győzelem egyértelműen a kezemben volt” – emlékezett vissza.

A Ferraritól való távozás kapcsán megjegyezte, számára és a csapat számára is „elérkezett volt az idő a különválásra”, másodvirágzását, vagyis a Williamsnél töltött első két évet pedig „fantasztikusnak” nevezte, kiemelve az eddig szerzett dobogós helyezéseket és a 2014-es szezonzárót, ahol ismét harcolhatott a futamgyőzelemért.

A brit alakulattal kötött szerződése az idei szezon végén jár le, Massa azonban zárásként ismét egyértelművé tette, folytatni akarja eseménydús pályafutását. „Most csak a következő versenyekre akarok összpontosítani. Idővel eldől, mit hoz a jövő. Kielemezzük a lehetőségeket, és eldöntöm, mit tegyek. De az biztos, hogy nem akarok leállni!”

Felipe Massa

Oszd meg!

26 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Felipe is Faster than You
#26 Felipe is Faster than You 2016. július 21. 14:54  

Ha csak egyszer is vb lett volna Massa, 2008-ban pl., akkor nem merengene folyton, hanem büszke lehetne az egy címre is. Ez természetes, hogy fáj neki.

Go.Michael
#25 Go.Michael 2016. július 19. 20:29  

Schumi távozása után nagyon nehéz volt leülni és f1-t nézni. Megkopott a lelkesedés, de ezt a fiatal brazil embert mindig is bírtam. Talán azért mert Schumival talán egyedülállóan jó barátságot ápoltak. 2008-ban ő kellett volna nyerjen, ehhez kétség nem fér, nyert 6 futamot, hungaroringen vezető helyen eldurrant a motor, szingapúrban pedig a boxban a csapat elcseszte a versenyét, szintén dobogós helyezését...

Sajnálom nagyon, mert akkoriban nagyon jó tempót nyújtott, megkérdőjelezhetetlen volt a helye a vörösöknél, de másfelől pedig ez a sok ha, Kimi ezt hányszor mondatta el magában? neki hányszor adta meg magát a technika? Amennyire Kimié volt 2007, annyira Felipe éve volt 2008, de a sport ilyen, ezzel meg kell barátkozni, ott van a feketepéter a pakliban, és valaki mindig kihúzza.


Utoljára módosítva: 2016. július 19. 20:29

f1m12
#24 f1m12 2016. július 18. 20:16  
Thibczy:
Alonso csak megemlítette, hogy kis szerencsével akár több is lehetett volna, mivel sokan szerencsétlennek tartják, hogy "csak" ennyit nyert. Ettől függetlenül büszke a 2 bajnoki címére és nem rágódik a múlton.

egy pilóta lenyugszik, ha megnyeri a címet. bárhogy is, de nyer, és ezt semmi nem mossa le róla. a nagyok között említik. bármi lesz is utána, ő már vb. ezért nyugodott bele Alonso

Thibczy
#23 Thibczy 2016. július 18. 16:13  
Lewisthebest:
Ez tényleg fail volt :D De azért általánosságban nem jellemző ez a győztes típusoknál, hogy a múlton rágódjanak.

Alonso csak megemlítette, hogy kis szerencsével akár több is lehetett volna, mivel sokan szerencsétlennek tartják, hogy "csak" ennyit nyert. Ettől függetlenül büszke a 2 bajnoki címére és nem rágódik a múlton.

velorex
#22 velorex 2016. július 18. 15:35  
Konszpiresiszeoriz:
"Szerencsém volt, hogy nem érkezett csapatutasítás a futam elején, azon a napon pedig minden tökéletesen alakult számomra.” Na Schumi ott vesztette el a 2006-os bajnokságot és ezt Massa is érezte. Olyan riadtan állt a pódium tetején hogy azt rossz volt látni!

A barcelonai bridgestonos gumitesztet követő hezitálás is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Ferrari elbukja a 2006-os évet, ami viszont Brawn és Todt számlájára írhatók.

albutr
#21 albutr 2016. július 18. 15:30  
Rikii:
Alo nemreg nyilatkozta, hogy 5x-os VB is lehetne. Ugyhogy ez fail. :D

de olyat is nyilatkozott Alonso hogy elégedett az eddigi pályafutásával:P

andrea1
#20 andrea1 2016. július 18. 14:28  
fist1:
Vagy Kimitől 2003-at, 2005-öt. Ő is 3-szoros VB lehetne. De nem lett. Ennyi. A szurkolói problémáznak ezen, Kimi nem. Egyébként meg ha Massa is lett volna az első számú 2007-ben az utolsó futamokon, akkor sincs rá semmi garancia, hogy be is húzta volna a VB-t.

Ezért Massa Massa és Kimi meg Kimi. Más gondolkodásmód,más emberek. Massa szívesen nyilatkozik ilyet,talán szüksége is van.ilyenre míg Kimi nem. Elmondta hogy azért nem öröm ezekre visszagondolni. Azért ha abbol a csalódottságbol,pechekbol táplálkozott volna a karrierje során most biztos valami elhagyatott finn tó mellett,üres piás üvegek között részegen horgászna.Másrészt meg az tudja és jó is lenne ha az energiáit nem.erre fektetné,nyomni kell a jelenben. Meg Massanak még nincs jövőre szerződése, lehet okkal is nyilatkozott.

Zasalamel
#19 Zasalamel 2016. július 18. 14:11  
Lewisthebest:
Azt, hogy ez egyáltalán előkerül :D Hamiltontól, Alonsotól, Schumachertől stb mért nem hallottunk olyan nyilatkozatokat, hogy ekkor meg akkor bajnok lehettem volna, ha..?

Nem mintha védeni akarnám Massát, de azért kicsit más a helyzet Sumival, vagy Hamival. Sumi szénné nyerte magát az F1-ben, Hamilton meg most nyerheti a 4-ik vb címét. Velük szemben Massa már nem lesz vb és ez tudja is jól és ezért is fáj neki nagyon h volt egy igazán jó lehetősége de nem volt szerencséje.

Lewisthebest
#18 Lewisthebest 2016. július 18. 14:01  
Rikii:
Alo nemreg nyilatkozta, hogy 5x-os VB is lehetne. Ugyhogy ez fail. :D

Ez tényleg fail volt :D De azért általánosságban nem jellemző ez a győztes típusoknál, hogy a múlton rágódjanak.

frontember
#17 frontember 2016. július 18. 13:49  
fist1:
Vagy Kimitől 2003-at, 2005-öt. Ő is 3-szoros VB lehetne. De nem lett. Ennyi. A szurkolói problémáznak ezen, Kimi nem. Egyébként meg ha Massa is lett volna az első számú 2007-ben az utolsó futamokon, akkor sincs rá semmi garancia, hogy be is húzta volna a VB-t.

megnéztem, 2007-ben 5 futam után 33-23-ra vezetett kettejük között Massa, 9 futam után 52-51 Kiminek (!) 10 futam után 59-52 Massának, 11 futam után 60-59 Kiminek, 12 futam után 69-68 Massának. Ekkor vagyunk a Török futam után, az Olasz előtt... Én értem az olasz pechet, de itt Massa nem vert meg senkit évközben, itt fej-fej melletti csata zajlott, a csapat így döntött, a cím meglett, a győztesnek meg nem kell magyarázni soha... :)

fagyi
#16 fagyi 2016. július 18. 13:45  
Rikii:
Alo nemreg nyilatkozta, hogy 5x-os VB is lehetne. Ugyhogy ez fail. :D

Nekem is az ugrott be :D

De abban lehet igaza van, h nem mondta, h ekkor meg akkor csak azt h kb 5* lenne xD

Rikii
#15 Rikii 2016. július 18. 13:41  
Lewisthebest:
Azt, hogy ez egyáltalán előkerül :D Hamiltontól, Alonsotól, Schumachertől stb mért nem hallottunk olyan nyilatkozatokat, hogy ekkor meg akkor bajnok lehettem volna, ha..?

Alo nemreg nyilatkozta, hogy 5x-os VB is lehetne. Ugyhogy ez fail. :D

fist1
#14 fist1 2016. július 18. 13:31  
Lewisthebest:
Azt, hogy ez egyáltalán előkerül :D Hamiltontól, Alonsotól, Schumachertől stb mért nem hallottunk olyan nyilatkozatokat, hogy ekkor meg akkor bajnok lehettem volna, ha..?

Vagy Kimitől 2003-at, 2005-öt. Ő is 3-szoros VB lehetne. De nem lett. Ennyi. A szurkolói problémáznak ezen, Kimi nem.

Egyébként meg ha Massa is lett volna az első számú 2007-ben az utolsó futamokon, akkor sincs rá semmi garancia, hogy be is húzta volna a VB-t.

Utoljára módosítva: 2016. július 18. 13:33

F1890
#13 F1890 2016. július 18. 13:27  

2006 hockenheimben egyertelmuen alo volt a jobb. Tamadta tobbszor is ugyh valszeg nem nyert volna massa sehogysem.

Kimi 07ben dobogotol esett el nurburgringen es spanyol nagydijon.ugyh folos a rinya azert az evert. Bar engem is meglepett h kimi nem bucizta el massat

Lewisthebest
#12 Lewisthebest 2016. július 18. 13:14  
MS_argo001:
2007-ben és 2008-ban volt olyan autó alatta, amivel reális esélye volt a VB-címre. Mindkét évben megpróbálta, nem jött össze. Van ez így. Fogalmam sincs, milyen kivetnivaló van ebben a nyilatkozatban, de persze egyesek jó dolgukban nem tudnak másba belekötni.

Azt, hogy ez egyáltalán előkerül :D Hamiltontól, Alonsotól, Schumachertől stb mért nem hallottunk olyan nyilatkozatokat, hogy ekkor meg akkor bajnok lehettem volna, ha..?

andrea1
#11 andrea1 2016. július 18. 13:10  
G0007:
képen egyébként mi az a drót a füle alatt? :D

Szerintem fejmikrofon lehet rajta

frontember
#10 frontember 2016. július 18. 13:02  

ahogy idősödik, egyre nyugszik, és egyre szimpibb lesz Massa. A fura az, hogy a pályafutás ezen szakaszában már ér azon merengeni, hogy mi lett volna ha, meg mi volt a régi szép időkben. Az ő esetében kár, hogy ez folyamatosan ment, bár mindig hozzá kell tenni, a legtöbbször az idióta újságírók kérdeznek rá ezredszer is ugyanarra.

Volt, ahogy volt egyébként, összességében 41 dobogó és 11 győzelem hatalmas királyság ebben a sportágban, ráadásul mindezt Sumi - Kimi - Alonso - Hamilton - Vettel korszakában...

G0007
#9 G0007 2016. július 18. 12:53  

képen egyébként mi az a drót a füle alatt? :D

MS_argo001
#8 MS_argo001 2016. július 18. 12:41  
Lewisthebest:
Már vártam a "vb lettem volna, ha.." nyilatkozatokat Massától :D Idén még nem volt. Szvsz 2007-ben egálban voltak balszerencsét tekintve Kimivel, de még ha igaza is lenne akkor is egy top pilótának ez az ismertetője, hogy, ha elbukik akkor újra és újra megpróbálja, nem azon rágódik, hogy mi lehetett volna.

2007-ben és 2008-ban volt olyan autó alatta, amivel reális esélye volt a VB-címre. Mindkét évben megpróbálta, nem jött össze. Van ez így.

Fogalmam sincs, milyen kivetnivaló van ebben a nyilatkozatban, de persze egyesek jó dolgukban nem tudnak másba belekötni.

Lewisthebest
#7 Lewisthebest 2016. július 18. 12:39  

Már vártam a "vb lettem volna, ha.." nyilatkozatokat Massától :D Idén még nem volt. Szvsz 2007-ben egálban voltak balszerencsét tekintve Kimivel, de még ha igaza is lenne akkor is egy top pilótának ez az ismertetője, hogy, ha elbukik akkor újra és újra megpróbálja, nem azon rágódik, hogy mi lehetett volna.

fist1
#6 fist1 2016. július 18. 12:32  
Harangi:
Azért Massának is voltak problémái: Ausztráliában utolsó helyről indul, mert időmérőn megkotlott a motor, Kanadában meg kizárták, valahol meg rajt előtt lefulladt és a boxból rajtolt. Szerintem Massa meggyőzőbb volt Kiminél, de a minimum az egál. Emlékszem az évad előtt Palik mondta, hogy majd jön Kimi az aktatáskájával, beül a Ferráriba és azonnal bucira veri Massát. Valahogy ez egész évben elmaradt.

Massa végig az időmérőből élt (gumimelegítési gondok Kimi vezetési stílusából kifolyólag, Massának ilyen gondja nem volt) és hogy nem nagyon lehetett előzni. Versenytempóban bucira volt verve már 2007-ben is.

MS_argo001
#5 MS_argo001 2016. július 18. 12:17  
Konszpiresiszeoriz:
"Szerencsém volt, hogy nem érkezett csapatutasítás a futam elején, azon a napon pedig minden tökéletesen alakult számomra.” Na Schumi ott vesztette el a 2006-os bajnokságot és ezt Massa is érezte. Olyan riadtan állt a pódium tetején hogy azt rossz volt látni!

Talán ez is bizonyítéka annak, hogy Massát a Ferrari nem egészen úgy kezelte Schumacher mellett, mint Alonso mellett. Azon a nagydíjon tényleg indokolt lett volna a csapatutasítás.

2007 simán alakulhatott volna úgy, ahogy ő mondja, hiszen előrébb volt KR-nél, csak Monzában kiesett. De nem volt rossz pályafutása: harcolhatott a címért, nyert sok versenyt, és tény, hogy - még akkor is, ha a sok hülye fröcsögött rá, de - sokat foglalkoztak vele. Nyilván most már öreg, és nagy dobásokat már nem kell várni tőle, de szerintem a neve fenn marad, legalábbis aki az F1 ezen időszakára gondol, annak (ha nem is elsőre, de) eszébe fog jutni Massa is.

Harangi
#4 Harangi 2016. július 18. 12:08  
KIMI AND THE RED POWER:
"Ha minden rendben megy, én lettem volna az első számú.” Vicces srác. Raikkönen kétszer esett ki dobogós helyről technikai hiba miatt. Csak ugye mindig az utolsó futamra emlékszik mindenki.

Azért Massának is voltak problémái: Ausztráliában utolsó helyről indul, mert időmérőn megkotlott a motor, Kanadában meg kizárták, valahol meg rajt előtt lefulladt és a boxból rajtolt. Szerintem Massa meggyőzőbb volt Kiminél, de a minimum az egál. Emlékszem az évad előtt Palik mondta, hogy majd jön Kimi az aktatáskájával, beül a Ferráriba és azonnal bucira veri Massát. Valahogy ez egész évben elmaradt.

G0007
#3 G0007 2016. július 18. 11:42  
Konszpiresiszeoriz:
"Szerencsém volt, hogy nem érkezett csapatutasítás a futam elején, azon a napon pedig minden tökéletesen alakult számomra.” Na Schumi ott vesztette el a 2006-os bajnokságot és ezt Massa is érezte. Olyan riadtan állt a pódium tetején hogy azt rossz volt látni!

nem egy pillanaton múlik a vb, de ott durván elszúrta a Ferrari mivel itt is elbukott egy győzelmet. egyszerre hívták ki őket a boxba Schumachernek meg kellett várnia amíg a szerelők végeznek Felipe autóján, és csak utána gurulhatott ő is oda. Ennek köszönhetően közben Alo aki addig mögötte volt átvette a második helyet.

Utoljára módosítva: 2016. július 18. 11:49

Konszpiresiszeoriz
#2 Konszpiresiszeoriz 2016. július 18. 10:37  

"Szerencsém volt, hogy nem érkezett csapatutasítás a futam elején, azon a napon pedig minden tökéletesen alakult számomra.”

Na Schumi ott vesztette el a 2006-os bajnokságot és ezt Massa is érezte.
Olyan riadtan állt a pódium tetején hogy azt rossz volt látni!

KIMI AND THE RED POWER
#1 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 18. 10:14  

"Ha minden rendben megy, én lettem volna az első számú.”

Vicces srác. Raikkönen kétszer esett ki dobogós helyről technikai hiba miatt. Csak ugye mindig az utolsó futamra emlékszik mindenki.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

562016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta