Massa már két hónapja döntött – a paddock búcsúzik közkedvelt alakjától

írta: M4Sport
2016. szeptember 01. 19:02
FOTÓ: ©xpbimages.com

Felipe Massa már két hónappal ezelőtt tudta, hogy nem akarja folytatni pályafutását – elárulta, nem is tárgyalt egyetlen istállóval sem 2017-ről. Kollégái, munkatársai versenyzőként és emberként is méltatták a brazilt.

Bár az út még nem ért véget, már nagyon közel a cél. Felipe Massának mindössze 8 versenye van hátra 14 éve íródó Forma–1-es pályafutásából. A visszavonulását csütörtökön Monzában bejelentő versenyző az elmúlt hetekben számos alkalommal nyilatkozott jövőjéről – hol azt mondta, több lehetősége is van a Williams mellett, hol arról beszélt, szívesen folytatná a grove-iaknál. Most viszont kiderült, mindez csupán amolyan figyelemelterelés volt részéről, mivel már két hónapja eldöntötte, hogy számára a mostani lesz az utolsó F1-es év.

„Pár hónapja már tudom ezt. Nem is beszéltem egy csapattal sem, még a Williamsszel sem 2017-ről. Volt talán, hogy azt mondtam, maradni akarok, nem is hazudtam. De valójában nem ez történt. Szerettem volna, ha van lehetőségem erre a pillanatra, amelyre mindenki emlékezni fog” – mondta bejelentése kapcsán összehívott sajtótájékoztatóján.

Massa azt is elárulta, valójában nem most gondolkodott el először a visszavonulás lehetőségén. Már a Ferraritól való távozása után is foglalkoztatta a kérdés. „Már három éve is gondolkodtam. Amikor biztossá vált, hogy a mostani év lesz az utolsó, már csak elég erősnek kellett lennem ahhoz, hogy döntsek bizonyos dolgokról. És ez időnként nagyon nehéz tud lenni. De elégedett vagyok.”

„Az elmúlt hónapokban nagyon sokat gondolkodtam ezen, és nagyon nehéz döntés volt. A családom és a barátaim győzködtek a folytatásról” – árulta el, hozzátéve, végül a sikertelenség miatt nem érezte már úgy, hogy ezt akarja csinálni. „Elégedett vagyok azzal, amit csinálok. Sok mindent elértem, de már nem kaptam meg az elismerést. Emiatt döntöttem úgy pár hónapja, hogy visszavonulok. Az autóban ülve semmi sem változott, a versenyeken mindig mindent beleadok.”

Massa ezúttal is háláját fejezte ki a pályafutását nagyban segítő Michael Schumachernek, aki miatt a monzai helyszínt is választotta a bejelentéshez. „Azért választottam ezt a versenyt, mert tíz éve Michael is itt jelentette be a visszavonulását. Az egyetlen mód arra, hogy a Ferrarinál maradjak, az volt, hogy ő befejezi, mivel Kiminek már előttem szerződése volt a csapattal. Ő úgy döntött, visszavonul, hogy adjon nekem egy lehetőséget. Ráadásul ez itt számomra olyan, mint a második hazám, az ország, amelyet nagyon szeretek” – fogalmazott.

Felipe Massa

Massáról mondták:

Massa menedzsere, Nicolas Todt közösségi oldalán búcsúzott barátjától. „Tizenhárom év telt el azóta, hogy elkezdtem menedzselni Felipét, és mégis úgy érzem, mintha tegnap lett volna. Fantasztikus pillanatokkal kezdődött, mint az első győzelemmel 2006-ban Törökországban, de voltak fájó pillanatok is, mint a 2009-es borzalmas magyarországi balesete, mely majdnem az életébe került. Végig összetartottunk, és ez a hosszú út barátságot épített ki közöttünk, amely jóval túlmutat az autóversenyzésen. És számomra ez mindennél fontosabb.”

„Felipe ma bejelentette, hogy visszavonul az F1-ből. Amellett, hogy generációja egyik legjobbja, egész pályafutása során bizonyította, milyen ember. Példaértékű lehet mindannyiunk számára. Nehéz most nem szomorúnak lennem egy ilyen szép fejezet végén, de az élet megy tovább, és abban is biztos vagyok, hogy a következő fejezet is csodás lesz. Nagyon várom már, hogy ezt is vele töltsem és a szeretni való családjával.”

Főnöke, Claire Williams azt emelte ki, milyen sokat tett hozzá az istálló elmúlt években látott felemelkedéséhez. „Nagy döntést kellett meghoznia, amikor hozzánk csatlakozott, de nagyon boldog vagyok, hogy megtette. A három év során a tapasztalata, a tehetsége, a személyisége egyaránt hozzájárult a csapat teljesítményének javulásához, és nagyon sok területen profitáltunk ebből. Öt dobogós helyezést szerzett a csapattal, segített megszerezni a konstruktőri harmadik helyet kétszer egymás után. Szerencsések vagyunk, és hiányozni fog nekünk. Ez egy érzelmes nap számunkra, de kiváltságnak érezzük, hogy Felipe Massa pályafutásának részei lehettünk. Szeretjük a hozzá hasonló versenyzőket, és örülök annak, hogy ő maga hozta meg ezt a döntést, valamint ő intézte a bejelentést is, ami nagy dolog a Forma–1-ben. Emelt fővel távozhat.”

„Emlékszem, amikor bejelentettük, hogy elkötelezte magát hozzánk, az emberek a csapaton belül azt mondták: ’Hű, Felipe Massa? Egy versenyző, mint ő, a Williamshez akar jönni?’ Akkor a mezőny végén voltunk, de ez nagy lökést adott nekünk morálisan, és ezt nem szabad alábecsülni. Nagy dolog volt, hogy három évre aláírt hozzánk, és jót tett a hangulatnak is.”

Felipe MassaPályatársa, a nála két évvel korábban bemutatkozó Jenson Button bátornak nevezte Massa döntését. „Azóta versenyzem Felipe ellen, hogy bemutatkozott az F1-ben. Tizenöt évig együtt versenyeztünk, és elég furcsa érzés, amikor olyasvalaki visszavonul, aki ennyi mindent elért. Győzelmeket, és még a bajnoksághoz is nagyon közel került. De mindennek megvan az oka. Bátor döntésnek tartom, de ő választott, ezért a lehető legjobb döntés volt.”

Sebastian Vettel hiányolni fogja a brazilt a paddockból. „Nagyon kedves fickó, nagyon vidám. Kár, hogy elmegy, hiányozni fog. Minden jót kívánok neki, akármik is a tervei a jövőben. A tehetsége és gyorsasága mellett a személyisége is hiányzik majd, nagyszerű, laza fickó.”

Volt csapattársa, Kimi Räikkönen elmondta: „Kár, hogy megy, de ő döntött így. Jól kijöttünk, amikor csapattársak voltunk, de volt nehéz időszaka is az F1-ben, mint például a balesete. Viszont mindig erős volt, és emellett kedves srác is. Az élet megy tovább. Biztosra veszem, hogy jól döntött, és remélem, szépen zárja az F1-es pályafutását.”

Esteban Gutiérrez gyik közös emléküket idézte fel. „Szép emlék, amikor egyszer 2008-ban elfogadta a vacsorameghívásomat. Akkor még csak a Forma–BMW-ben versenyeztem. Számomra ez nagyon sokat jelentett. Minden jót kívánok neki. Elképesztő pályafutása volt, büszke lehet rá!”

Carlos Sainz első találkozásukról beszélt. „Emlékszem, 2005-ben találkoztunk először. Én még csak tizenegy éves voltam. Nagyon kedves volt velem, és ő volt a hősöm, egy F1-es versenyző! Nagyon vicces volt, kedves, és azóta is nagyon tisztelem. Öt perccel ezelőtt még odamentem hozzá, hogy megöleljem és minden jót kívánjak neki. Biztosan szép élet vár rá.”

Oszd meg!

16 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

FireWheel
#16 FireWheel 2016. szeptember 05. 09:54  
F1890:
most komolyan nem értelek? ha annyira nem számít h mit írok minek reagálsz?:D 2. a focistákat sem az eszükért szeretik... ettől még lehet vki egy tiszteletreméltó jó ember. mellesleg nem kell vkit ismerni ahhoz h legyen róla véleményed, fekete pákót kiválló példa. ha 15 éven át olvasol valakitől nyilatkozatokat kialakul róla egy kép. nekem ez a véleményem neked lehet más.

Mellesleg akkor idézd be az összes olyan nyilatkozatát, amiből te - mint mindentudó szuper intelligens - alacsonyabbra taksálod az ő értelmi képességeit. És ne csak úgy "amikor azt mondta, hogy...", hanem szó szerint a nyilatkozatokat.

FireWheel
#15 FireWheel 2016. szeptember 05. 08:58  
F1890:
most komolyan nem értelek? ha annyira nem számít h mit írok minek reagálsz?:D 2. a focistákat sem az eszükért szeretik... ettől még lehet vki egy tiszteletreméltó jó ember. mellesleg nem kell vkit ismerni ahhoz h legyen róla véleményed, fekete pákót kiválló példa. ha 15 éven át olvasol valakitől nyilatkozatokat kialakul róla egy kép. nekem ez a véleményem neked lehet más.

"Idézd már (és ne csak egy kiragadott szót, hanem) a teljes szövegkörnyezetet", hogy mikor írtam, hogy nem számít, amit írsz... Te mely szavak totális félreértelmezésével jutottál erre a téves következtetésre? ":D"

Mellesleg kár, hogy mást (pl. engem vagy MS_ARGO001-et) nem tudsz/nem akarsz megérteni... Hogyan szándékozod így előrevinni a világot? :D

Jadeite
#14 Jadeite 2016. szeptember 02. 16:14  

Hiányozni fog a mezőnyből, Ric mellett ő a másik kedvencem, és reméltem, h a Renaultban viszont láthatom a 2017es új autókkal. Bár nála kevesebb pechesebb versenyzőt láttam, még mindig gyors, és legalább önszántából vonulhat vissza, ha elege van, ez azért elég ritka.

MS_argo001
#13 MS_argo001 2016. szeptember 02. 12:14  
F1890:
idézd azt ahol azt írtam h hülye. ha nem csak kiragadott szót vagy mondatot értelmeznél hanem az egész szövegkörnyezetet, akkor más képet kapna az alábbi gondolatmenetel is. erdei zsoltot sem tartom az atomfizika jeles képviselőjének ahogy ronaldo ronaldo luis nazário de lima, ettől még tisztelem őket. és nagyra is tartom amit tettek.

Továbbra sem érted, mire akartam kilyukadni, így sajnos nincs értelme folytatni ezt a beszélgetést.

F1890
#12 F1890 2016. szeptember 02. 12:09  
MS_argo001:
Hogy jön ide a diploma? Ha valakire azt írod, hogy megérdemli a tiszteletet, függetlenül a végzettségétől nem illik lehülyézni. Szóval megint hülyeségeket beszélsz.

idézd azt ahol azt írtam h hülye. ha nem csak kiragadott szót vagy mondatot értelmeznél hanem az egész szövegkörnyezetet, akkor más képet kapna az alábbi gondolatmenetel is.
erdei zsoltot sem tartom az atomfizika jeles képviselőjének ahogy ronaldo ronaldo luis nazário de lima, ettől még tisztelem őket. és nagyra is tartom amit tettek.

MS_argo001
#11 MS_argo001 2016. szeptember 02. 11:16  
F1890:
tisztelni csak azt lehet akinek 3 diplomája van? én úgy is tudok vkit tisztelni h nem feltétlenül az eszéért szeretjük. nekem ez a véleményem az eddigi nyilatkozatai alapján h egy rendes emberileg teljesen jófej csávó, de mikor pl egy két komolyabb problémáról kérdezték mint a világválság, akkor mondott egy két hülyeséget. istenem de sokat tudtok rinyálni 1-2 véleményen.

Hogy jön ide a diploma? Ha valakire azt írod, hogy megérdemli a tiszteletet, függetlenül a végzettségétől nem illik lehülyézni. Szóval megint hülyeségeket beszélsz.

F1890
#10 F1890 2016. szeptember 02. 10:39  
MS_argo001:
Abszolút nem érted, amit írok. Ha azt írod, hogy emberileg megérdemli a tiszteletet, akkor miért úgy kezded a mondatod, hogy nem egy lángelme? Ez csak számomra ellentmondásos?

tisztelni csak azt lehet akinek 3 diplomája van? én úgy is tudok vkit tisztelni h nem feltétlenül az eszéért szeretjük. nekem ez a véleményem az eddigi nyilatkozatai alapján h egy rendes emberileg teljesen jófej csávó, de mikor pl egy két komolyabb problémáról kérdezték mint a világválság, akkor mondott egy két hülyeséget.

istenem de sokat tudtok rinyálni 1-2 véleményen.

MS_argo001
#9 MS_argo001 2016. szeptember 02. 10:12  

Abszolút nem érted, amit írok. Ha azt írod, hogy emberileg megérdemli a tiszteletet, akkor miért úgy kezded a mondatod, hogy nem egy lángelme? Ez csak számomra ellentmondásos?

F1890
#8 F1890 2016. szeptember 02. 09:48  
MS_argo001:
Ha megérdemli a tiszteletet a "faszi", akkor ne hülyézd le az előző mondatoddal.

ronaldo a kedvenc focistám, de ettől még nem tartom egy nagy lángésznek.

MS_argo001
#7 MS_argo001 2016. szeptember 02. 09:47  

Ha megérdemli a tiszteletet a "faszi", akkor ne hülyézd le az előző mondatoddal.

F1890
#6 F1890 2016. szeptember 02. 09:13  
FireWheel:
Még szerencse, hogy sem ő, sem az őt kedvelő milliók számára nem a motorsportal.hu fórumán a "világot előre vivő" F1890 véleménye a mérvadó. ;) Amúgy kapásból állíthatom, hogy nálad sokkal intelligensebb. Mert ennek a kétségbevonása bármilyen személyes tapasztalás nélkül (ahogyan ezt te rendszeresen megteszed) pont, hogy gyöngébb intelligenciára utal. De köszi a véleményed, igazából 100-ból 98-szor jókat derülök a demagóg álláspontodon. 2-szer meg még hozzá is szólok, hogy nyugtázzam: nem biztos, hogy így kell "előrevinni a világot".

most komolyan nem értelek? ha annyira nem számít h mit írok minek reagálsz?:D
2. a focistákat sem az eszükért szeretik...

ettől még lehet vki egy tiszteletreméltó jó ember.

mellesleg nem kell vkit ismerni ahhoz h legyen róla véleményed, fekete pákót kiválló példa. ha 15 éven át olvasol valakitől nyilatkozatokat kialakul róla egy kép. nekem ez a véleményem neked lehet más.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 09:19

elzee
#5 elzee 2016. szeptember 02. 08:34  

A legjobb csapatjátékos volt. Ahogy 2012-ben, a Brazil Nagydíjon segítette Alonsót, az tanítani való. Sajnálom, hogy 2008 nem jött össze neki.

FireWheel
#4 FireWheel 2016. szeptember 02. 08:29  
F1890:
én nem tartom sokra őt, nem is gondolom egy intelligens faszinak. de sztem ő egy jóember, szerethető fazon, emberileg megérdemli a tiszteletet. nem mondom azt h hiányozni fog, mert valójában 1-2 futamot leszámítva mintha ott se lett volna elmúlt 6 évben.

Még szerencse, hogy sem ő, sem az őt kedvelő milliók számára nem a motorsportal.hu fórumán a "világot előre vivő" F1890 véleménye a mérvadó. ;)
Amúgy kapásból állíthatom, hogy nálad sokkal intelligensebb. Mert ennek a kétségbevonása bármilyen személyes tapasztalás nélkül (ahogyan ezt te rendszeresen megteszed) pont, hogy gyöngébb intelligenciára utal.
De köszi a véleményed, igazából 100-ból 98-szor jókat derülök a demagóg álláspontodon. 2-szer meg még hozzá is szólok, hogy nyugtázzam: nem biztos, hogy így kell "előrevinni a világot".

pipi_82
#3 pipi_82 2016. szeptember 02. 08:08  

Hat nemtom, de szerintem 2008 leszamitva sehol sem voit. Egyszeruen nem volt dominans ahogy mas top pilotak., de hozza kell tenni, hogy voltak mar az F1-ben tole sokkal gyengebb figurak is elcsapatokban.
Mindenesetre adio Felipe. Nekem se fogsz hianyozni :-/

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 02. 08:09

F1890
#2 F1890 2016. szeptember 01. 21:49  

én nem tartom sokra őt, nem is gondolom egy intelligens faszinak. de sztem ő egy jóember, szerethető fazon, emberileg megérdemli a tiszteletet. nem mondom azt h hiányozni fog, mert valójában 1-2 futamot leszámítva mintha ott se lett volna elmúlt 6 évben.

MS_argo001
#1 MS_argo001 2016. szeptember 01. 20:56  

Vannak érdekes gondolatok, például ez: „Elégedett vagyok azzal, amit csinálok. Sok mindent elértem, de már nem kaptam meg az elismerést. Emiatt döntöttem úgy pár hónapja, hogy visszavonulok. Az autóban ülve semmi sem változott, a versenyeken mindig mindent beleadok.”

Látszik, hogy nagyon kedvelte az egész mezőny. Hiányozni fog, egy karaktere volt az elmúlt majd másfél évtized F1-ének.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.23. 22:56

Hülkenberg bosszús Vettel miatt

"Nem tudom, akarta-e egyáltalán használni azt a helyet"

4072016.10.23. 22:44

Életbevágó rajt-cél győzelem: Hamilton ismét meghódította Texast!

Verstappen és Räikkönen is kiesett