Massa nem ért egyet a Williamsszel

írta: M4Sport
2016. május 15. 10:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nincs egyetértés Felipe Massa és a Williams technikai igazgatója, Pat Symonds között abban, meg kell-e változtatni a csapat időmérős stratégiáját a tegnapi hiba után, melynek következtében a brazil versenyző már az első szakaszban búcsúzni kényszerült.

A Williams versenyzői csak a Q1 második felében hajtottak pályára, és mindössze egy gyors kört futottak, hiszen a csapat vezetői úgy vélték, ez is elég lesz a továbbjutáshoz. Massa azonban forgalomba került, és miután visszatért a garázsba, már nem maradt ideje egy második gyors körre. Ellenfelei viszont javítottak, így ő kiesett és csak a 18. rajthelyet szerezte meg.

„A hármas kanyarban időt veszítettem Danyiil Kvjat mögött, és ami még rosszabb Fernando Alonso mögött is” – panaszolta a brazil. „Nagyon későn hajtottunk pályára, és sokan voltak előttünk. Ha nincs tiszta köröd, akkor futnod kell egy újat, és sokan pontosan ezt tették. Mi is megpróbáltuk, de rosszul időzítettünk. Időt veszítettünk, amikor feltettük a gumimelegítőt, szóval nem mehettünk ki újra. A körön 3-4 tizedet veszítettem, és ha 4 tizeddel jobb az időm, akkor simán benn vagyok.”

Később az Autosport megkérdezte, az időmérőn látottak fényében szerinte kell-e változtatnia a Williamsnek a Q1-es taktikáján. „Azt hiszem, igen” – felelte. „Nem veszíthetjük el a pontszerzési lehetőségeinket. A pontszerzés a legfontosabb, és ehhez már az időmérőre is szükség van. Minden alkalommal arra kell törekednünk, hogy tökéletes munkát végezzünk” – folytatta.

A brit lap munkatársa a csapat technikai igazgatójának a véleményét is kikérte az eset után. „Jó lett volna, ha másodszor is pályára gurulhatunk, de az is jó lett volna, ha nincs szükségünk erre a második kifutásra. Felipe előtt volt néhány versenyautó, és azt hiszem, egy kicsit feltartották őt. Nem terveztük, hogy másodszor is pályára hajtunk, és azt hiszem, keményen megfizettünk ezért. Igazán nagy kár érte” – kezdte a tapasztalt szakember.

Symonds kiemelte, a Williams kivizsgálja a történteket, mielőtt úgy dönt, változtat stratégiáján. „Ha kétszer hajtunk pályára, elpazarolhatunk néhány gumit és hátrányba kerülhetünk. Normál esetben egy kifutással is megcsinálhatjuk. Itt a helyzet egy kicsit szorosabb volt a vártnál, de nem meglepő az, hogy valaki forgalomba kerül. Mindent ki fogunk elemezni, de elsőre azt mondanám, nem változtatunk a stratégián. Fontos, hogy megértsük, milyen célokkal kell közelíteni az időmérő edzéshez. A Q1 nem a versengésről szól, ez csak egy eszköz a cél eléréséhez” – magyarázta.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

trialboj
#4 trialboj 2016. május 15. 11:23  
cyberpunk999:
Nem mond hülyeséget, csak te nem érted. Azon nem változtatnak, hogy annyira későn mennek ki először, hogy már nem lesz idejük másodikra. Ha túl korán mennek ki, akkor félő, hogy sokat javul a pálya, de a késői esetén viszont nem lesz idejük második lehetőségre. Szóval a gumispórolás miatt ez az ideális számukra és ebben igaza is van. Itt a hiba abban volt, hogy nem volt megfelelő ablak Massa számára, ahol tudott volna futni egy rendeset, ez volt a hiba, amit elkövettek.

Ez azért baromság mert ha a Q1ben sem képesek továbbmenni egy 2 perccel "szűzebb" aszfalton, akkor nem is nagyon van mit keresniük ott.
Mellesleg az elmúlt években is bizonyították, hogy nem tudnak mit kezdeni a szokatlanul JÓ helyzeteikkel, mert nincsenek rá felkészülve.

MS_argo001
#3 MS_argo001 2016. május 15. 11:22  

De azt mondja, hogy normál esetben egy kifutással megcsinálhatják, de a helyzet itt szorosabb volt a vártnál, és "elsőre azt mondanám, nem változtatunk a stratégián". Magyarul, ha valaki forgalomba kerül, akkor is ragaszkodnak az egy mért körhöz, csak azért, hogy sikerüljön egy szett gumit megspórolniuk.

Nézd meg, még a Mercedes is úgy oldotta meg, hogy beleférjen +1 kör, pedig nekik aztán nem kell aggódniuk. Ezért én a Williams hozzáállását elhibázottnak találom.

Utoljára módosítva: 2016. május 15. 11:23

cyberpunk999
#2 cyberpunk999 2016. május 15. 11:16  
MS_argo001:
Ez a csapat hülyesége. Ha valaki forgalomba kerül, és időt veszít, muszáj, hogy be legyen ütemezve még egy gyors kör. Inkább induljak a 7. helyről, mint mondjuk a 18.-ról, nem? Symonds teljesen semmitmondó nyilatkozata jól bizonyítja, mennyire nincs a Williams a TOP-csapatok szintjén.

Nem mond hülyeséget, csak te nem érted.
Azon nem változtatnak, hogy annyira későn mennek ki először, hogy már nem lesz idejük másodikra.

Ha túl korán mennek ki, akkor félő, hogy sokat javul a pálya, de a késői esetén viszont nem lesz idejük második lehetőségre.
Szóval a gumispórolás miatt ez az ideális számukra és ebben igaza is van.

Itt a hiba abban volt, hogy nem volt megfelelő ablak Massa számára, ahol tudott volna futni egy rendeset, ez volt a hiba, amit elkövettek.

MS_argo001
#1 MS_argo001 2016. május 15. 11:00  

Ez a csapat hülyesége. Ha valaki forgalomba kerül, és időt veszít, muszáj, hogy be legyen ütemezve még egy gyors kör. Inkább induljak a 7. helyről, mint mondjuk a 18.-ról, nem?

Symonds teljesen semmitmondó nyilatkozata jól bizonyítja, mennyire nincs a Williams a TOP-csapatok szintjén.

HairHungary