Massa Senna első autóját vezette

írta: M4Sport
2016. január 21. 17:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Williams brazil versenyzője, Felipe Massa a múlt hét végén kipróbálhatta Ayrton Senna első Forma-1-es autóját. A korábbi világbajnoki ezüstérmes most részletesebben is beszámolt az eseményről és a legendás pilótáról is mesélt.

Massa az Autosport International keretén belül próbálhatta ki a Williams FW08C-t, amit a későbbi háromszoros világbajnok 1983 júliusában vezethetett az angliai Donington Parkban (a fiatal brazil Keke Rosberg versenygépével tesztelt). Senna a szóban forgó gyakorláson ülhetett először Forma-1-es autó volánja mögé és bár nagyszerű teljesítményt nyújtott, a csapat nem szerződtette le a következő évre. Később a Brabham és a McLaren autóját is kipróbálhatta, első királykategóriás megmérettetését – és versenyszezonját – viszont a Tolemannel teljesítette.

„Roppant különleges érzés volt ott ülni az FW08C volánja mögött” – kezdi Massa az Autosportnak írt beszámolóját. „Minden brazil pilóta számára különleges érzés egy olyan autót vezetni, ami része Ayrton Senna történetének. A bemutató során végig ő járt az eszemben, pedig tudom, hogy ez a gép Keke Rosbergé volt; rá azonban nem is gondoltam! Az utazás előtt beszéltem Bruno Sennával, aki elmesélt egy történetet, amiről eddig elég keveset tudtam. Elmondta, hogy Ayrton mindenkit lesöpört a pályáról (még Kekét is), amikor az első tesztjén vezette ezt az autót. Sokkal gyorsabb volt; talán egy másodperccel futott jobb időt. Azt mondták, Frank Williams a mai napig azt tartja pályafutása legnagyobb hibájának, hogy nem igazolta le őt azon a napon…” – folytatja.

„Az első emlékem Ayrtonról igazából elég rossz. Nyolc-kilenc éves lehettem, amikor egy jachtklubban vacsoráztunk Brazíliában. Csendes este volt, kevés ember volt körülöttem. Egyszer befutott egy hajó, amiről Senna ugrott le egy lánnyal. Odamentem hozzá és autogramot kértem, de nem kaptam tőle. Ez eléggé csalódást keltő volt számomra. Gyermekként kitartóan szurkoltak neki, később pedig sokat sírtam, amikor meghalt. Amikor fiatal voltam, azt a napot tartottam életem egyik legrosszabb napjának, amikor nem kaptam tőle autogramot” – meséli, majd a bemutatóra tereli a szót.

Ayrton Senna

„Nem emlékszem, voltam-e már ehhez hasonló show-n; tényleg nagyon jó volt! A pálya kicsi volt, de a műsor remek. Az egyetlen negatívum talán a bemutató rövidsége volt. Mindössze négy kört teljesítettem. De azért jó érzés volt szórakoztatni a közönséget. Gondoltam rá, hogy megpörgetem az autót, de aztán letettem róla, hiszen egy régi gépről beszélünk, amit még véletlenül sem akartam összetörni. Nem egyszerű alkatrészeket szerezni hozzá, Dickie Stanford (a Williams klasszikus autóiért felelős részlegének első embere) egy kicsit sem lett volna boldog. Szóval próbáltam élvezni a vezetést, nyomtam a gázt és csúsztattam az autót, de nem csináltam marhaságot!”

„Néztem a kormányt és azon gondoltam, milyen jó, hogy nincsenek rajta gombok! H-váltó, három pedál és senki sem beszél hozzád, amikor vezetsz. Nagyon jó volt! A látvány visszarepített a Forma-3000-es időkbe; azok az autók hasonló szinten voltak. Lehet, hogy az F1-es motorja kicsit erősebb volt, de nincs túl nagy különbség. Bajnokságot nyertem az Euro F3000-ben, és most előjöttek az emlékek. Nem lehet összehasonlítani a mai Forma-1-gyel. Ami legjobban hiányzik azokból az időkből, az a nyugalom! A Forma-1-ben nem pihenhetsz, hiszen rengeteg dolgod van, a politikának is nagy a szerepe és néha nem lehetsz önmagad. Persze mindig van rajtad nyomás, de a kettő teljesen más. A környezet ott sokkal szórakoztatóbb volt” – réved vissza a múltba a tapasztalt pilóta.

„Elképesztő érzés volt vezetni ezt a történelmi autót. Igazából könnyebb, mint amire számítottam. Minden a mechanikai tapadáson múlt! Arra gondoltam, hogy hozzá kell majd szoknom az autóhoz, mert teljesen más lesz, mint a mai Williams, viszont azt leszámítva, hogy csúszkált a kanyarokban, eléggé könnyű volt irányítani. A gyorsulás rendben volt, és mivel nincs turbó a gépben, a motor is szépen szólt. Nem valódi pályán mentem, és egy kicsit olyan volt, mint egy ovál, de a szűk kanyarokban jól lehetett érezni az autót. Jó volt, de nem túl gyors. Végig elsőben voltam, de mivel ez a fokozat rendkívül hosszú, ez sem volt probléma. A pálya roppant szűk, szóval nem volt szükség a másodikra. Jó móka volt, és szerencsére a szurkolók is élvezték” – zárja gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

2017

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott

12016.10.27. 14:22

Vettel: A Ferrari 2017-es programján Allison távozása sem változtatott

"Megvan a konkrét tervünk, már hosszú ideje ezt követjük"

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét