Massa szerint „észszerű” volt az FIA döntése

írta: M4Sport
2016. június 01. 17:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

Felipe Massa szerint az FIA jól döntött, amikor elhatározta, a biztonsági autó mögött startoltatja el a Monacói Nagydíjat, hiszen a körülmények veszélyesek voltak. A brazil azt is elárulta, miért nyújtotta el csapata az első etapját, ami miatt több pilóta is „beszorult” mögé.

Vasárnap reggel leszakadt az ég Monte-Carlóban, a csapadék pedig kora délutánig kitartott, hamar egyértelművé vált tehát, hogy a verseny vizes pályán veszi kezdetét. Nem sokkal a start előtt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) jelezte, a mezőny a biztonsági autó mögül indul majd. Emiatt többen kritikával illették a döntéshozókat, mondván „hagyni kellett volna, hogy a pilóták már az első pillanatban egymásnak feszüljenek”, a Williams versenyzője azonban helyesnek tartja a döntést.

„Amikor kijöttem a boxból az első bemelegítő körre, a tapadás nagyon alacsony volt, és ezt nem csak én gondoltam így” – írta a Motorsporton vezetett rovatában. „A rajt előtt beszélhettem egy kicsit (Fernando) Alonsóval, (Sebastian) Vettellel, (Valtteri) Bottasszal és (Jenson) Buttonnel – mind aggódtak a tapadási viszonyok miatt. Szóval az, hogy a biztonsági autó mögül startoltunk egy roppant észszerű döntés volt. Sok kört töltöttünk mögötte, és bár az élen lévők azt akarták, engedjenek el bennünket, mi a középmezőnyben alig láttunk valamit” – tette hozzá.

Bár Massa végig a mezőny közepén autózott Monte-Carlóban, bizonyos értelemben mégis a futam egyik főszereplője volt, első még vizes gumival teljesített etapját ugyanis alaposan elnyújtották, a mögötte köztes gumin érkező ellenfelek (akik beragadtak a brazil mögé, értékes másodperceket veszítve) legnagyobb bánatára. Szerdán megjelenő cikkében Massa arra is kitért, miért döntött úgy a Williams, hogy viszonylag hosszú ideig kinn tartja a vizes abroncsokon.

„A forgalom miatt határoztunk így, hiszen fontos volt, hogy kiautózzak egy kerékcserényi előnyt Pascal Wehrleinnel szemben. Ha nem tettem volna, akkor sok időt veszítünk mögötte, mint néhány más versenyző. Ezért a 20. körben váltottunk a köztes abroncsokra. Utólag úgy érzem, talán meg kellett volna próbálnom azt, amit Lewis (Hamilton) csinált, vagyis még 10 kört a pályán kellett volna töltenem a vizesekkel. Nem lett volna egyszerű, de nem tűnt lehetetlennek. Ha kockáztatunk, mint Lewis, az első öt közé is bekerülhettem volna, de akkor ez még nagyon rizikósnak tűnt” – jelezte.

Végül csak a 10. helyet szerezte meg, Massa azonban nem volt elégedetlen ezzel az eredménnyel, sőt cikkében kiemelte, a Red Bull mellett a Williams fejlődött legtöbbet a tavalyi monacói futamhoz képest (tény, ez a pálya fekszik legkevésbé a csapatnak, tavaly pedig még hátrébb végeztek). Éppen ezért örült a pontszerzésnek, aminek köszönhetően továbbra is elmondhatja magáról, hogy az év összes futamán a legjobb 10 között végzett – a mezőnyből egyedüliként.

Zárásként hangsúlyozta, a gyenge monacói hétvége után sokkal eredményesebb folytatást vár, hiszen a pályák jobban kedveznek majd autójának. „Olyan helyszínek jönnek, melyek sokkal inkább fekszenek a csapatnak. Kanadában mindig jók vagyunk, szóval magabiztosan várom azt a hétvégét. Lesznek újításaink, és a Mercedes-motorok is mindig jók ezen a pályán. Ezután majd Baku jön, ahol még nem versenyeztünk ugyan, de lesz egy hosszú egyenes, ami jó hír a csapat számára. A héten még többet mondhatok majd a helyszínről, mert most próbálom ki a szimulátorban. Majd Nagy-Britannia és Ausztria jön, ezeken a pályákon pedig általában jók vagyunk, szóval erős lehet a nyár.”

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Rikii
#3 Rikii 2016. június 02. 08:55  

Ki hitte volna hogy Massanak ez a velemenye :D

Toti
#2 Toti 2016. június 01. 22:48  

"Észszerű"... nem "és-szerű" :)
Idén már csak Massa, aki minden versenyen pontot szerzett. És ez az egy pont pont eggyel több, mint amennyit a Williams szerzett az előző két évben összesen ezen a pályán.

cyberpunk999
#1 cyberpunk999 2016. június 01. 20:19  

Nem csodálom, hogy örül neki, monaco nem az ő pályája esőben :)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához