Massa szerint többen alábecsülik a Williamst

írta: M4Sport
2016. január 04. 15:44
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár a Williams nem javított 2014-es világbajnoki helyezésén és a tavalyi szezonban kevesebb kiugró eredményt ért el, nem szabad lebecsülni a csapat teljesítményét, hiszen költségvetése sokkal kisebb, mint a közvetlen ellenfeleké – figyelmeztet Felipe Massa.

A brazil versenyző 2014-ben csatlakozott Sir Frank Williams csapatához, ahol – lévén a Ferraritól érkezett – azonnal megtapasztalhatta, mekkora különbségek vannak egy privát és egy gyári alakulat között. A kisebb költségvetés és a korlátozottabb lehetőségek ellenére a Williams 2014-ben legyőzte a vörösöket és harmadik lett a gyártók bajnokságában, tavaly azonban (bár megtartotta pozícióját) visszacsúszott a Ferrari mögé és kevesebb kiugró eredményt ért el, mint egy szezonnal korábban.

Éppen ezért többen csalódást keltőnek nevezték a Williams szereplését, Massa viszont úgy érzi, alábecsülik csapatát, hiszen figyelembe kéne venni, hogy az istállónak tehetősebb ellenfelekkel kell szembenéznie. „A legnagyobb csapatok ellen harcolunk” – mondta, amikor az F1i egyik munkatársa a 2015-ös eredményekről faggatta. „Ezek a csapatok nagyobbak nálunk és sokkal több pénzük van, mint nekünk. Tudjuk, hogy háromszoros javulást kell elérnünk egyik évről a másikra, ha le akarjuk győzni ezeket az alakulatokat, de ez az, amit el szeretnénk érni” – teszi hozzá.

Felipe Massa„Nagyon nehéz pontosan megjósolni, hol leszünk idén a többi csapathoz képest. Egyelőre én is csak azt tudom elmondani, hogy a srácok nagyon keményen dolgoznak, és mindent megtesznek, hogy javítsunk azokon a területeken, melyeken véleményünk szerint erre van szükség. Azt hiszem, eléggé nehéz lesz (előrelépni). Teljesen egyértelmű, hogy a mezőny elején szeretnénk lenni, de tudjuk, hogy a Mercedes eléggé messze van (tőlünk), szóval most még tényleg nagyon nehéz megmondani, hol leszünk (a mezőnyben), de bízunk benne, hogy előrébb, mint tavaly voltunk” – magyarázza.

Ahhoz, hogy a Williams jobb eredményeket érjen el, Massa szerint nemcsak a versenyautót kell ütőképesebbé tenni, hanem magának az istállónak is fejlődnie kell, 2015-ben ugyanis elég sok hibát vétettek a bokszkiállások során. „Minden területen hatékonyabbaknak kell lennünk. Javítanunk kell az autó aerodinamikáján, de az erőforrásnak is fejlődnie kell egy kicsit. Mindenkinek nagyon jól kell dolgoznia, hogy az autónk versenyképes legyen. Oda kell figyelnünk azokra a problémákra, melyek tavaly megnehezítették a dolgunkat. Tényleg nagyon fontos, hogy minden területen hatékonyabban dolgozzunk, ez ugyanis elengedhetetlen a fejlődés szempontjából” – mondta.

Persze a jó autó, az erős hajtóegység és a megfelelően dolgozó személyzet mellett a Williamsnek továbbra is nagy szüksége lenne néhány komoly támogatóra, hogy több pénzt költhessen a fejlesztésekre. „Igen, egyértelmű, hogy több pénzre van szükségünk, ha ebben a tekintetben is hasonlítani akarunk a nagyobb csapatokhoz. Persze tudjuk, hogy ez nagyon nehéz. Akkor is javulnunk kell, ha azt használjuk, ami a rendelkezésünkre áll; ha próbálunk valamivel hatékonyabban működni. Akár úgy, hogy kevesebb ember dolgozik. Rob Smedley és Pat Symonds is nagyon keményen dolgozik, de a többi dolgozó is, hogy kitaláljunk valamit” – fogalmaz.

Felipe MassaMassa az elmúlt évek során többször elmondta, új otthonra lelt a patinás brit alakulatnál, véleményét pedig most sem változtatta meg, hiszen, amikor megkérdezték, a Ferrarinál, vagy a Williamsnél érzi jobban magát, ő az utóbbit választotta. „Ez egy nagyszerű csapat! Az emberek kedvesek hozzám, és tisztelnek engem. Tényleg otthon érzem magam, és nagyon jól együtt tudtok működni a srácokkal. Sosem vagyunk teljesen elégedettek, mert mindig többet akarunk, de ez pozitív, hiszen mind azért dolgozunk, hogy még jobbak legyünk!”

A beszélgetés során természetesen a korábbi ezüstérmes jövője is szóba került, pontos választ azonban még nem tudott adni a 2017-es évvel kapcsolatban, azt viszont leszögezte, szívesen maradna a királykategóriában, hiszen érdekesnek találja az új szabályokat, melyek csapatának is esélyt adhatnak. „2017-ben minden megváltozik; jó lenne maradni, de nagyon sok időm van még erre a döntésre. Meg fogom vizsgálni a lehetőségeimet, persze nagyon jó lenne, ha folytathatnám a jelenlegi csapatommal. A legfontosabb az, hogy versenyképes autót kapjak; ha ez nem jön össze, akkor talán itt az idő (a visszavonulásra). De, most még ezt a kérdést nem lehet megválaszolni.”

Felipe Massa

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt