McLaren: A karosszériánk olyan jó, mint a Ferrarié

írta: M4Sport
2016. július 27. 16:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ha csak a karosszériát nézzük, akkor a McLaren már a Ferrarival harcol a „harmadik helyezésért” – véli a britek versenyigazgatója, Éric Boullier, aki a Hondával való együttműködés kezdeti nehézségeiről és a 2017-es tervekről is beszélt.

A wokingi alakulat évek óta árnyéka régi önmagának: 2012 óta rajtelsőséget és futamgyőzelmet sem szereztek és dobogós helyezésnek is csak a 2014-es Ausztrál Nagydíjon örülhettek. Egyelőre a Hondával való együttműködés sem hozta a korábban várt eredményeket, igaz, a nehéz kezdés után idén sikerült előrelépniük, ám egyelőre ezzel a lépéssel is „csak” a pontszerzők közé kerültek.

„Minden hét nehéz, hiszen még mindig nem tartunk ott, ahol szeretnénk” – ismeri el Boullier. „A McLaren nyerni akar, és ha nem tud, az mindig frusztráló” – teszi hozzá a francia szakember, aki 2014 óta erősíti a csapatot, amit ez alatt az időszak alatt igyekezett racionálisabbá tenni a feladatok megosztásával: az aerodinamikai részleget a Red Bulltól szerződtetett Peter Prodromou vezeti, a karosszériáért Tim Goss felel, a mérnököket pedig Matt Morris fogja össze.

Hogy ők mennyire végeztek jó munkát, azt nehéz pontosan meghatározni, hiszen a Honda-motorok teljesítménybeli hiányossága miatt a McLaren még mindig a középmezőnyben rostokol. Gyengélkedésüket látva többen felvetették, az autó sincs ott a legütőképesebbek között, Boullier viszont továbbra is úgy érzi, a legjobbak közé tartoznak. „Meggyőződésünk, hogy a karosszéria a legjobb három között van. Mondjuk, a Ferrarival harcolunk a harmadik helyért” – fogalmazott.

Hogy az erősorrendet ebben a tekintetben is a Mercedes és a Red Bull vezeti, azt a francia sem akarta elvitatni; amikor megkérdezték, miben jobbak az említett csapatok a McLarennél, kiemelte a karosszériák összevetése során is számolni kell az erőforrásokkal és a motorerővel. „Nagyon nehéz összehasonlítani az autókat, mert nem vetheted össze az alacsony, a közepes és a maximális sebességet. Több lóerővel több leszorítóerőt termelhetsz. Amikor a Honda fejleszt, mi is hozhatunk komolyabb aerodinamikai fejlesztéseket. Egyelőre nagyon hatékonynak kell lennünk aerodinamikai szempontból, hogy ne büntessük magunkat a kisebb végsebességgel” – magyarázta.

Noha szavaiból egyértelműen kitűnik, még mindig jobb teljesítményt vár a Hondától, Boullier nem akarja kritizálni a motorpartnert, sőt igyekezett kiemelni, elégedett az eddig elért fejlődéssel, és azzal, ahogyan a felel kapcsolata alakult. „Sokat kellett tanulnunk egymás kultúrájáról és meg kellett tanulnunk, hogyan dolgozhatunk együtt. Voltak jobb és rosszabb időszakok, de most nagyon jó a kapcsolatunk és a Honda folyamatosan fejlődik. Minden hónapban találkozunk a sportigazgatójukkal; vagy Japánban, vagy a mi főhadiszállásunkon. Emellett rengeteg konferenciát tartunk” – mesélte.

2017 sokak szerint meghozhatja a várt áttörést, hiszen változnak az aerodinamikai szabályok és a motorfejlesztés is szabadabb lesz, Boullier azonban semmit sem akar elkiabálni; úgy érzi, minden attól függ, mekkora előrelépést tesznek a japánok. „Nem mi irányítjuk a motorfejlesztéseket, hanem a Honda, szóval még nem tűzök ki célokat. Való igaz, jövőre nagyot léphetünk előre. Ha a Mercedes szintjén akarunk lenni, akkor nem tizedeket, hanem másodperceket kell találnunk. Ha ugyanannyi erő áll a rendelkezésünkre, mint a Mercedesnek, akkor jövőre a dobogós helyezésekért, a győzelemért és talán a bajnoki címért is harcolhatunk” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

14 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#14 Thibczy 2016. július 28. 17:21  
ggyuri:
Amikor mercivel mentek 2014-ben is szarok voltak ők voltak legrosszabbul teljesítő mercis csapat. es az csak kasztni hiba miatt volt

De az 2 éve volt, egy teljesen átmeneti időszakban, amikor a Ferrari és a Merci az előtte lévő két évben vitt mindenkit aki mozdítható. És nem is kellett őket nagyon csábítani, mivel a motorközpontú érában előre köztudott volt, hogy a gyári csapatok lesznek előnyben. Közben a Merci szinte semmi infót nem osztott meg velük a motorral kapcsolatban, míg a Williamset kicsit segítették, Toto érdekeltségei révén. Plusz az sem ártott, hogy a RB és a Ferrari előtt volt egy ellenfél, akit rövid pórázon tarthattak. Zárójelben pedig megjegyzem, hogy az FI-t megelőzték.

ggyuri
#13 ggyuri 2016. július 27. 23:45  

Amikor mercivel mentek 2014-ben is szarok voltak
ők voltak legrosszabbul teljesítő mercis csapat.
es az csak kasztni hiba miatt volt


GreenHonda
#12 GreenHonda 2016. július 27. 22:47  

És a vb-hez mióta elég egy Ferrari kaszni?:D Ha a Honda fejlődik akkor sem lesztek bajnokok, idióták!

Zasalamel
#11 Zasalamel 2016. július 27. 22:42  
robgell:
Azt mivel magyarázzátok, hogy a McLaren autói a lassú, motorerő szempontjából kevésbé fontos pályákon azért rendre ott van a pontszerzők között vannak? Sőt át is ugorják a Williamst, a Toro-t, az FI-t. Vagy ezek a pályák teknikások, így ott kijön a versenyző tehetsége?

Meki gyári csapat és most fogja átugrani a partnercsapatokat.

robgell
#10 robgell 2016. július 27. 22:23  

Azt mivel magyarázzátok, hogy a McLaren autói a lassú, motorerő szempontjából kevésbé fontos pályákon azért rendre ott van a pontszerzők között vannak? Sőt át is ugorják a Williamst, a Toro-t, az FI-t. Vagy ezek a pályák teknikások, így ott kijön a versenyző tehetsége?

Dobi83
#9 Dobi83 2016. július 27. 21:53  

Màr megint a jól megszokott régi lemez! :-(
Nagyon unalmas és fàrasztó.

Tasi-r
#8 Tasi-r 2016. július 27. 20:35  

Szerintem ez annyit akar jelentni hogy a kasztni se világ verő hiszen a Ferrari lejobb esetben is csak a 3. legjobb kasztival rendelkezik..

ernike
#7 ernike 2016. július 27. 19:13  

"McLaren: A karosszériánk olyan szar, mint a Ferrarié"

Wili
#6 Wili 2016. július 27. 19:01  

Nekem is ez jutott eszembe. Pont a Ferrari nem túl jó kasztni terén, emiatt maradtak le ebben az évben. Velük egy szinten lenni az idei évben nem nagy kunszt. Sőt...

jtfan
#5 jtfan 2016. július 27. 18:48  

Ezzel most burkoltan saját magát fikázza a meki?
Persze túlzás, hogy a Ferrari kaszni szxr, de ezzel most aztán jól megmondta a meki.

HannaLill
#4 HannaLill 2016. július 27. 18:27  

A Ferrari kasztni a legjobb csak nem tudják beállítani ERGO AZ EGÉSZ ÚGY SZAR AHOGY VAN.

velorex
#3 velorex 2016. július 27. 18:27  
khristiank:
bocsmi? :D

Köszi,javítva!
Az egérmozi elcsúszott.:-}

khristiank
#2 khristiank 2016. július 27. 18:07  
velorex:
Akkor erre most úgy lehet tekinteni,hogy dicsőség, mert,ha igen akkor eléggé elkeserítő és lehangoló, miközben a Ferrari épp a rossz kaszni miatt szenved.

bocsmi? :D

velorex
#1 velorex 2016. július 27. 17:59  

Akkor erre most úgy lehet tekinteni,hogy dicsőség, mert,ha igen akkor eléggé elkeserítő és lehangoló, miközben a Ferrari épp a rossz kaszni miatt szenved.

Utoljára módosítva: 2016. július 27. 18:23PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

12016.10.20. 20:41

Kvjat a Force Indiánál?

Állítólag komoly lehetőségként számolnak vele

02016.10.20. 20:34

Nem új szerződés, jó autó kéne Vettelnek

Nem tart attól, hogy eltaktikázza magát a Ferrari 2017-tel

02016.10.20. 19:51

Hamilton harcolni fog, Vettel szerint még nyerhet

Ha kikap, „férfiként” viseli majd a vereséget