McLaren-gondok: A nyomás nem csökken

írta: M4Sport
2016. február 25. 14:04
FOTÓ: ©xpbimages.com

A harmadik után a negyedik tesztnapja sem alakult a tervek szerint a McLarennek Barcelonában. A Fernando Alonso kapcsán felröppenő pletykák nyomást jelentenek a csapat vállán – a vezetők viszont továbbra is hisznek az előrelépésben.

Mért idő nélkül állt féltávnál Fernando Alonso a teszthét zárónapján. A csapatot a tegnapi hidraulikus hiba után vízszivárgás hátráltatta, melyet négy óra elteltével sem sikerült megoldaniuk. „Rendellenességet észleltünk a víznyomás adataiban. Dolgozunk, hogy a lehető leghamarabb újra elkészüljön az autó” – nyilatkozta a csapat egyik tagja a Sky Sportsnak még reggel.

Ezzel éles fordulatot vett a wokingiak teszthete: miközben az első két napjuk meglepően simán zajlott (bár hétfőn azért akadtak gondjaik), tegnap csak 51 körig jutottak, ma pedig mindössze fél napjuk maradt.

Ezek alapján persze korai lenne máris temetni a csapatot, tény ugyanakkor, hogy valamennyi újabb problémás nap után rendre előjönnek a Fernando Alonso elégedetlenségével, türelmetlenségével kapcsolatos pletykák. A spanyol első tesztnapja után határozottan cáfolta, hogy az MP4-31-es teljesítményétől függ csupán, végigcsinálja-e a 2016-os szezont. Ugyanakkor azt ő is elismerte, nehezen viselne még egy olyan évet, mint a tavalyi. „Nem vagyok felkészülve arra, hogy csak utazgassak a nagyvilágban, autóba üljek, aztán vasárnap élvezzem egy kicsit a versenyeket. Én nyerni akarok” – nyilatkozta

Szavai kapcsán a német Auto Bild Motorsport arról számolt be, hogy a McLaren tudomásuk szerint korántsem véletlenül hessegette el azonnal a tartalékversenyzőjüket, Stoffel Vandoorne-t szívesen szerződtető Renault-t a tél folyamán: fel akartak készülni arra az eshetőségre is, hogy esetleg helyettest kell keresniük Alonsónak…

A kétszeres bajnok barátja, Pedro de la Rosa szerint mindez őrültség. „Nevetséges, hogy a visszavonulásáról találgatnak. Aki ilyesmit mond, fogalma sincs arról, ki is Fernando valójában. Feladni? Ez lenne a legutolsó dolog, amit Alonso csinálna” – fogalmazott.

Fernando Alonso

Amikor a bajnok versenyzők alkalmazása teherré válik…

Akárhogy is, egyvalami biztos: az elismert bajnok(ok) jelenléte már önmagában is nyomást jelent a McLaren és a Honda számára. Versenyzőik bizalmát csakis egy módon őrizhetik meg: javulással. „Ha azt kérdezik, hol tartunk a riválisainkhoz képest, azt mondom: halvány fogalmam sincs” – felelte Éric Boullier versenyigazgató szerdán a kérdésre, hogy is áll csapata a felkészüléssel. „Ha viszont csak rólunk van szó, elmondhatom: nehéz feladatunk volt, és a célunk az volt, hogy egy azonnal megbízható autóval teljesítsük az első tesztet, olyan sok kört futva, amennyit csak lehetséges. Az év ezen szakában a meglévő adatokat igyekszünk ellenőrizni a pályán szerzett ismeretek révén. Olyan adatokat gyűjtünk, melyeket aztán a rendszerbe vezetünk, mely a jövőbeni fejlesztések irányát határozza meg.”

Alonso a héten elárulta, az idei évtől csak javulást vár csapatától, 2017-ben az új szabályok segítségével viszont már nyerni akar. Boullier erre egyelőre nem tud garanciát vállalni. „Nehéz megmondani, mi vár ránk. Próbálunk versenyképessé válni, de 2017-ben minden valószínűség szerint teljesen mások lesznek az autók, és ez egy új kihívást jelent. De most inkább 2016-tal foglalkozunk” – mondta. „Bizonyára mindenki hallott róla, hogy karácsony idején extra műszakokban dolgoztunk, hogy mindennel időre elkészüljünk. Bár nagy volt a hajtás, mégis koncentrált és nyugodt telünk volt. Tudtuk, hogy min kell javítanunk, mi a feladatunk, de kevés időnk volt. Mindent elintéztünk, amit szerettünk volna, és az egész autót átdolgoztuk, miközben a Hondával való együttműködésünket is megerősítettük. Jó telünk volt.”

Fernando Alonso

Boullier eloszlatott egy tévhitet

Amikor kiderült, hogy a McLaren-Honda ebben az évben is kitart a rendkívül kompakt tervezési filozófia mellett, a Mercedesnél kételkedni kezdtek abban, hogy a japánok a helyes úton járnak. Szakértőjük, Andy Cowell kiemelte, ha továbbra is úgy kívánják elrendezni erőforrásuk részegységeit, hogy azzal a lehető legnagyobb helyet biztosítsák az aerodinamikusok számára, pár éven belül zsákutcában találják magukat.

Boullier-ék azonban továbbra is hiszik, ez az egyetlen út a Mercedes legyőzéséhez. A francia egyúttal cáfolta, hogy csapatuk kérte volna a Hondát arra, hogy ezt az utat válasszák. „Itt szeretnék véget vetni egy mesének – a mesének, amely a mi zéróméretű koncepciónkról szól, és arról, hogy mi kényszerítettük rá erre a Hondát. Szeretném tisztázni: ezzel az autóval sosem voltak túlmelegedési problémáink. A zéróméretű koncepció azon alapul, hogy a McLaren aerodinamikusai szeretnének minél nagyobb felületet a leszorítóerő előállítására használni. A Hondát sosem kényszerítettük. Ha a Honda ekkora (itt szélesre tárta karjait – a szerk.) motorral áll elő, nekünk azt is valahogy az autóba kell építenünk. Rendben, akkor már nem lenne szó minimális méretű autóról, de ezt is elfogadnánk. Azért ilyen az autónk, mert hisszük, hogy így hamarabb fölzárkózhatunk az élmezőnyre, mint egy másik koncepcióval” – fogalmazott tegnapi sajtótájékoztatójukon, melyen mellette volt a Honda új sportigazgatója, Haszegava Juszuke is.

„Megerősíthetem, hogy sosem kényszerített minket a McLaren arra, hogy csökkentsük a motorunk méretét” – vette át a szót a japán szakember. „Mi magunk akartunk kompakt hajtóegységgel előállni. De hozzátenném, hogy azért voltak gondok a hűtéssel. Nem a McLaren koncepciója miatt, hanem mert rosszul becsültük fel a motor hűtési igényeit. De időközben ezt korrigáltuk, és már semmiféle probléma nincs ezzel.”

Mással viszont az elmúlt napok történései alapján úgy tűnik, nagyon is van még probléma. Haszegava ennek ellenére még tegnap is elégedetten beszélt előrelépéseikről. „A motorunkkal a próbapadon már több mint négyezer kilométert teljesítettünk. De a próbapad egy dolog, nem helyettesítheti a pályatesztet. Eddig elégedettek vagyunk a futási teljesítménnyel, de még nem tartunk ott, ahol szeretnénk” – ismerte el.

Jenson Button

Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#10 albutr 2016. február 26. 13:03  
Wrrmmm:
leszállhatnának már erről a témáról az újságírók! Nem egyszer lenyilatkozta már Alo, hogy esze ágában sincs szünetet tartani idén. Unalmasak már ezek a kacsa hírek!

amíg a Honda nem muzsikál jól mindig ezzel fognak jönni az újságírók.

HannaLill
#9 HannaLill 2016. február 25. 18:25  
Pendulum:
Veled tartok.

Mit mondtam?

Pendulum
#8 Pendulum 2016. február 25. 17:38  
trialboj:
Egy évvel ezelőtt mikor Villeneuve azt nyilatkozta hogy szerinte még dobogón sem áll többé Alonso, még telesen idiótának tartottam. De most kísértetiesen hasonlít a helyzet a tavalyihoz, amikor fogalmuk sem volt mit kell kijavítaniuk, hogy egyáltalán ki tudjon gurulni az autó. Nem igazán követek más sportot, de ha idén is vért izzadnak hogy a sereghejtókat maguk mögött tartsák, és többet kell a lekörözések miatt aggódniuk mint az előzésekre koncentrálni, akkor sanszos, hogy szezon vége előtt abbahagyom, és nem nézem végig Alonso F1-es karrierjének leépüléset

Veled tartok.

trialboj
#7 trialboj 2016. február 25. 16:24  

Egy évvel ezelőtt mikor Villeneuve azt nyilatkozta hogy szerinte még dobogón sem áll többé Alonso, még telesen idiótának tartottam. De most kísértetiesen hasonlít a helyzet a tavalyihoz, amikor fogalmuk sem volt mit kell kijavítaniuk, hogy egyáltalán ki tudjon gurulni az autó.

Nem igazán követek más sportot, de ha idén is vért izzadnak hogy a sereghejtókat maguk mögött tartsák, és többet kell a lekörözések miatt aggódniuk mint az előzésekre koncentrálni, akkor sanszos, hogy szezon vége előtt abbahagyom, és nem nézem végig Alonso F1-es karrierjének leépüléset

qanic
#6 qanic 2016. február 25. 15:49  

Miért fordít valaki angolból, aki nem beszéli a nyelvet?

Wrrmmm
#5 Wrrmmm 2016. február 25. 15:22  

leszállhatnának már erről a témáról az újságírók! Nem egyszer lenyilatkozta már Alo, hogy esze ágában sincs szünetet tartani idén. Unalmasak már ezek a kacsa hírek!

ernike
#4 ernike 2016. február 25. 14:53  

Azt mondta Alonso nem régen hogy csak a Meki verheti meg a Mercit. Azt hiszem rossz világ köszönt ránk mert ez nem mostanában történik meg.

athos777
#3 athos777 2016. február 25. 14:50  

Hát szerintem az lesz, hogy Alonso elkocsikázgat évi 35 milláért, aztán visszavonul. Biztos vagyok benne, hogy nem alatta lesz jó autó a Meki.

distressor
#2 distressor 2016. február 25. 14:40  

nagyon rossz előjelek már megint, van egy olyan érzésem h idén látjuk utoljára alonso-t és buttont az f1-ben :(

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. február 25. 14:29  

kamuuuuuuuu és unalmas már az egész ...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”