Meddig maradhat Vettel a legsikeresebb Red Bull-nevelés?

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. január 04. 10:26
FOTÓ: ©XPB/Motorsportal

Max Verstappennek minden oka megvan arra, hogy Sebastian Vettel példájára gondolva többszörös bajnokká akarjon válni. Legalábbis csapatfőnöke, Franz Tost szerint, aki őt és Carlos Sainzt is képesnek tartja a német utolérésére!

A holland tehetség a közelmúltban beszélt arról, hogy F1-es céljai eléréséhez ideális követendő példának tartja Sebastian Vettelt, akinek hozzáállása kimondottan szimpatikus számára. A Toro Rosso csapatfőnöke szerint nem véletlenül: Franz Tost úgy látja, hogy mind Max Verstappen, mind pedig Carlos Sainz hasonló beállítottságú, mint a Ferrari négyszeres világbajnok versenyzője, aki szintén a Red Bull programjából került ki.

„Minden lenyűgözött bennük: ahogyan vezetnek, ahogyan értik a technikai dolgokat, a mérnökökkel való együttműködésük. De az is, ahogyan a médiát és a marketingeseményeket kezelik. És egyre jobban hozzászoknak ehhez. Az emberek szeretnek velük dolgozni, és a csapatunk is több mint elégedett velük” – nyilatkozta az osztrák a Motorsportnak. „Carlos és Max – ahogyan Vettel is – elég türelmes, megfelelő a hozzáállásuk, kellően motiváltak és elkötelezettek az F1 iránt, és mind keményen dolgoznak. A versenyek között nagyon sokat edzenek, de a szimulátorban is sokat dolgoznak, aminek köszönhetően felkészülten érkeznek meg a versenyekre.”

A Red Bullnál olyannyira elégedettek két újoncuk eddigi teljesítményével, hogy az utánpótlás-programot is vezető Helmut Marko kijelentette, a Verstappen, Sainz páros a Toro Rosso fennállásának eddigi legjobb duója. Tost szerint mindezek után pedig már azért sem igen kritizálhatják őket, hogy a múltban több jobb sorsot érdemlő versenyzőt is lapátra tettek, mint például Jean-Éric Vergne-t, akit éppen a két fiatal szorított ki a csapatból. „Azt kell mondjam, a Red Bull tökéletes döntést hozott ezzel a két versenyzővel, mert láthattuk, hogy versenyről versenyre tanulnak. Magas szintre jutottak, és meggyőződésem, hogy mindkettejükre nagy sikerek várnak a jövőben” – tekintett előre Tost.

Hogy beváltsák a hozzájuk fűzött reményeket, ahhoz persze 2016-ban is tovább kell fejlődniük. Ilyen szempontból pedig a második évük több tekintetben is meghatározó lehet. Egyfelől 2015-tel magasra tették a lécet, s az elvárásokkal a nyomás is csak tovább nő Verstappenen és Sainzon. Emellett a második évben a hibák kapcsán is kevésbé lesznek velük elnézőek. Ráadásul a Red Bull hagyományosan nem vár éveket arra, hogy versenyzői elérjék azt a szintet, amit szerintük el kell érniük – a megtorpanás nemigen elfogadható számukra.

Végül pedig az sem mellékes szempont, hogyan alakul a két fiatal egymás elleni csatája. Apróbb feszültségek már a múlt szezonban is érezhetőek voltak közöttük, Sainzon többször is látszott, cseppet sem elégedett, hogy főként csapattársának jut ki a reflektorfényből, miközben az ő teljesítményét a technikai hibák teljesen eltorzították. Amennyiben idén bármelyikük komolyabb hátrányba kerül a másikkal szemben, az a jövőbeli kilátásait is erősen ronthatja: a Red Bullnak továbbra is csak két autója van, de sok versenyzője – a nagy lehetőséget pedig a jók közül csak a legjobbak kaphatják meg. Amennyiben viszont mindkét tehetség tartja a magas színvonalat, azzal más csapatok ajtói is megnyílhatnak előttük.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#3 albutr 2016. január 04. 16:58  
f1m12:
erre én is nagyon kíváncsi leszek. gondolkodtam azon, h vajon melyikük a leggyengébb láncszem, de szerintem nem carlos az. sokan őt mondanák. tényleg sokat szívott idén. és azt a pillanatot is várom már, amikor kvjat tényleg mutat valamit, mert már ideje lenne

sokan csak azért mondják Sainzot gyengébbnek mert alsóbb kategóriákban egy kicsit gyengébb volt ,de a F1-ben maximálisan megállta a helyét.

Utoljára módosítva: 2016. január 04. 17:12

albutr
#2 albutr 2016. január 04. 13:48  

korrekt.

f1m12
#1 f1m12 2016. január 04. 11:31  

erre én is nagyon kíváncsi leszek. gondolkodtam azon, h vajon melyikük a leggyengébb láncszem, de szerintem nem carlos az. sokan őt mondanák. tényleg sokat szívott idén. és azt a pillanatot is várom már, amikor kvjat tényleg mutat valamit, mert már ideje lenne

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

172016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra