Még a nyári szünet előtt megelőzné a Ferrarit a Red Bull

írta: M4Sport
2016. július 25. 12:47
FOTÓ: ©xpbimages.com

A szezonkezdés előtt a 2015-ös tapasztalatokra alapozva inkább egy Mercedes, Ferrari párharcra készülhettünk – egyre inkább úgy tűnik azonban, hogy egy Ferrari, Red Bull csata van kibontakozóban. Az osztrákok még a nyári szünet előtt előznének!

Sebastian Vettel számára Daniel Ricciardo, Kimi Räikkönennek pedig Max Verstappen megelőzése jelentett túl nehéz feladatot a Magyar Nagydíj hajrájában. Azzal, hogy az osztrákok mindkét autójukkal megelőztek egy-egy Ferrarit, egyetlen pontra zárkóztak fel az olaszokra a konstruktőri bajnokságban. Ricciardo eközben pedig egyetlen ponttal megelőzte Räikkönent az egyéni tabella harmadik helyén.

Fordulóponthoz érkezett a Mercedest (távolról) üldöző csapatok küzdelme?

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke elismerte, a Mercedes csak játszadozott velük vasárnap. „Elég konzervatívan körözgettek. Amikor használt gumikon is gyorsabbak voltak az új gumin futó Danielnél, látható volt a valós tempójuk” – állapította meg. A Ferrari ellen azonban már nagyon is esélyesnek tartja gárdáját. „A nyári szünetben szeretnénk a Ferrari előtt állni. Még akkor is, ha Hockenheim nem a legerősebb pályánk” – adta ki a jelszót.

Horner kiemelte, még ők maguk sem hitték korábban, hogy ilyen célokat tűzhetnek ki maguk elé félévnél. „Azt gondoltuk, a legjobb ötbe kerülésért fogunk harcolni. Most egy pontra vagyunk a Ferraritól az év felénél, van egy győzelmünk, és már a hatodik dobogós helyezésünket ünnepeltük. Ez fél év után kiváló mérleg számunkra” – összegzett a brit.

Kollégája, Maurizio Arrivabene eközben még mindig azt hangoztatja, amit már hetek óta: a Mercedesre, nem pedig a Red Bullra figyelnek. „Számomra egyértelmű a helyzet: előre kell tekintenünk, nem hátra. De összességében nem szabad, hogy megzavarjon, ami körülöttünk történik. A versenytempónk jó volt, amit Kimi leggyorsabb köre is bizonyít” – fogalmazott.

Versenyzője, Sebastian Vettel állítja, a Magyar Nagydíjon is gyorsabbak voltak a Red Bullnál, s hogy mögöttük értek célba, az elsősorban gyengébb időmérőjük következménye volt. „Szerintem sokkal gyorsabbak voltunk, de ismerjük Magyarországot, itt az sem elég, ha sokkal gyorsabb vagy. Nagyjából fél és egy másodperc körül mozgott a tempófölényünk a végén, de ez nem volt elegendő az előzéshez. Frissebb gumin voltunk, tudtuk, hogy a végén nehéz lesz előzni. Megvolt a versenytempónk ahhoz, hogy dobogóra álljunk, de tudtuk előre, hogy ha valaki elöl van, agresszíven taktikáhat, és a Red Bull így is tett – esély sem volt megelőzni őket. Ha jobb helyre kvalifikáljuk magunkat, sokkal könnyebb versenyünk lett volna” – fogalmazott a német.

Kimi Räikkönen azt azonban elismerte, a Red Bull valóban gyorsabban fejlődött, mint ők. „Gyorsabbak voltunk a Red Bullnál, de azt is el kell ismernünk, hogy a szezon elején messzebb voltak tőlünk, sokat behoztak a hátrányukból. Hogy az az autójukon vagy a motorjukon múlik-e, azt nem tudom. Ismerjük a saját gyenge pontjainkat, és ezeken kell dolgoznunk. Sok munka vár ránk” – vélekedett 2007 bajnoka.

Abban a Ferrari és a Red Bull egyetért, hogy a Mercedes továbbra is más kategória. „Az autónk jó volt, remek volt a tempónk, de nyilvánvaló, hogy nem vetekedhetünk a Mercedesszel. Mintha külön ligában versenyeznének” – fogalmazott Vettel.

Horner is hasonlóan látja. „Sétálva versenyeztek, nagyon konzervatívan” – állapította meg Hamiltonékról.

Helmut Marko tanácsadó eközben jelezte, 2017-ben már nem elégszenek meg a Ferrarival való csatával. „Arra számítok, hogy jövőre már támadhatjuk a Mercedest, és újra az élen harcolhatunk” – mondta az osztrák, hozzátéve, jelentős javulást várnak a Renault-tól „A karosszériánk általában a legjobb a mezőnyben.”

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

fist1
#1 fist1 2016. július 25. 19:21  

A Ferrari jobban járna, ha 2017-re összpontosítana minél nagyobb arányban. Idén dominánsabb a Merci, mint tavaly. Ha tavaly nem nyert a Ferrari VB-t, idén pláne nem fog. A Merci már akár le is állhatna az idei fejlesztésekkel, akkor is behúznák ezt az évet valószínűleg, annyival gyorsabbak mindenkinél, az autójuk univerzálisan jó, a gumikat ők értik és kezelik a legjobban összességében, teljesen esélytelen idén ellenük menni.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Susie Wolff és Toto Wolff

02016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

02016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"

02016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”

02016.10.21. 13:01

Alonso szerint a rossz gumik agyonüthetik a 2017-es változásokat

„Nem fog érdekelni, hogy 5 másodperccel gyorsabbak vagyunk az első körben, ha utána 3-mal lassabbak”