Még fél másodperc van a Haasban?

írta: M4Sport
2016. április 07. 20:09
FOTÓ: ©xpbimages.com

Meglepően jól kezdte első Forma–1-es szezonját az amerikai Haas-csapat, versenyzője, Romain Grosjean azonban úgy véli, még ennél is sokkal több van autójukban.

Miközben az Ausztrál Nagydíjon megszerzett hatodik helyezésüket még Fortuna számlájára is írhattuk, a Haas Bahreinben bizonyította, újonc csapat is lehet azonnal versenyképes. Az amerikaiak rendkívül agresszív stratégiával vágtak neki a bahreini futamnak: kihasználva, hogy autójuk kíméletes a gumikkal, három szuperlágy gumis etapot futottak Romain Grsosjeannal, aki látványos előzéseket bemutatva, mindvégig a határon autózva végül az ötödik helyen ért célba. A francia ezzel Sebastian Vettelt (!) megelőzve a bajnoki tabellán is az ötödik helyre lépett előre, miközben a Haas ugyanezen pozícióban áll a konstruktőrök között – csak a Mercedes, a Ferrari, a Red Bull és a Williams állt előttük.

Utóbbi két csapat ráadásul akár még a közvetlen ellenfelük is lehet – legalábbis Grosjean szerint, aki úgy véli, bőven vannak még tartalékok a Ferrarival és a Dallarával közösen fejlesztett autójukban. „Jó lenne a Ferrari mögé felzárkózni” – jelentette ki az F1-ben idén először csapatot váltó francia. „Papíron nem vagyunk mérföldekkel lemaradva a Ferraritól. Ami a köridőket illeti, viszont… Nem is tudom, mekkora szerepe volt ebben a pálya javulásának, de elég megnézni a Q2-es időket, és látható, hogy egy másodperc a lemaradásunk. Még kicsit tán több is. De ez nem olyan félelmetes, mert ha sikerül mindent helyre tennünk, akár még lehet az autónkban négy-öt tized is” – jelentette ki Grosjean az ESPN-nek.

Miután a Haas a téli teszteken a megtett kilométereket összesítő lista végén zárt, elmondható, hogy még távolról sem ismerik úgy az autójukat, mint riválisaik. A versenyző szerint még beállításaikon is van mit csiszolni, ám ha ez sikerül, elérhetőnek tartja a Günther Steiner csapatfőnök által kitűzött célt, azaz a rendszeres pontszerzést. „Igen, a versenyen még van bennünk potenciál, mert a beállítások terén nem vagyunk még százszázalékosak. Lesznek pályák, amelyek jobban fekszenek majd nekünk, mások kevésbé. De igen, továbbra is célba vehetjük a pontszerző helyeket. Új csapat vagyunk, ezért az autónk távolról sem tökéletes még. Nagyon jók az alapok, de még jó pár dolgon javíthatunk.”

„Szeretnénk több leszorítóerőt, mégpedig úgy, hogy nem növeljük a légellenállást. Még több területen is tudunk javulni, és szerintem a mostani hétvégén is lett pár ötletünk a mechanikai beállítások terén. Hozzászoktunk a múltban ismert számokhoz, de mivel új csapatról van szó, nekünk a mostani számok nem mondanak sokat. Ki kell törölni az emlékeidből a rég megszokott dolgokat, és ez egyáltalán nem könnyű” – utalt a csapatváltás nehézségeire, mely rajta kívül bizonyára jó pár mérnököt is érint.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#5 Denis Hunter 2016. április 08. 11:03  
Zasalamel:
Ferkával fognak összedolgozni, simán lehetséges h későbbiekben is erősek lesznek, sőt....

Ferrari sosem fogja tul kozel engedni oket, nem hinnem, hogy a kozepmezonybol elore lepnenek, mert 3.-4. ero mar veszelyes lehet rajuk, ahogy most a Red Bull is, mivel pontokat veszitettek.

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. április 08. 10:20  

Ferkával fognak összedolgozni, simán lehetséges h későbbiekben is erősek lesznek, sőt....

Denis Hunter
#3 Denis Hunter 2016. április 08. 10:06  

szolok, hogy az 5. hely a McLarennek van fenntartva :D
Go McLaren !!!

totopad
#2 totopad 2016. április 08. 10:00  
Tuareg:
A Williamst elcsípni talán túl nagy feladat lenne de ezt az ötödik helyet szerintem meg tudják tartani ha kiküszöbölik a kezdő hibákat. Az FI eddig elég gyenge és anyagilag se túl stabilak, a TR-nél meg a motor lehet később gond.

Európára minden csapat fejleszteni fog és a HAAS fejlesztési csomagját még nem ismerjük! Ők lehet, hogy már előre ellőttek mindent, míg a FI-t tudjuk, hogy van bennük potenciál és tudnak szintet lépni!

Tuareg
#1 Tuareg 2016. április 08. 09:24  

A Williamst elcsípni talán túl nagy feladat lenne de ezt az ötödik helyet szerintem meg tudják tartani ha kiküszöbölik a kezdő hibákat. Az FI eddig elég gyenge és anyagilag se túl stabilak, a TR-nél meg a motor lehet később gond.

HairHungary