Még hogy ma már nem lehet megőrülni az F1-ért…

írta: M4Sport
2016. augusztus 10. 17:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

Valami készül Mexikóban. A szervezők a futam tavalyi sikerére is rátennének még egy lapáttal! Ötletek, felmérések, tudatos építkezés – így teremtene igazi klasszikust a közép-amerikai ország saját versenyéből!

Talán maga a futam nem tartozott a legizgalmasabbak közé, a Forma–1-es naptárba tavaly több mint két évtized után visszatérő Mexikói Nagydíj így is átütő siker lett. A hétvége során 2015-ben összesen 336 ezer néző látogatott ki a helyszínre, a pályán kialakított különleges stadionrész hangulata pedig egyenesen lenyűgözte a versenyzőket.

Persze ott lebegett a kérdés: vajon ez a lelkesedés mennyiben volt köszönhető az újdonság erejének, s mennyiben az emberek valódi F1 iránti érdeklődésének. Nos, a szervezők szerint a szurkolók a második évre sem veszítenek érdeklődésükből. Az idei versenyre tovább bővítik a felújított létesítmény befogadóképességét, és ismét teltházra számítanak!

„Az előzetes jegyeladások nagyon jól mennek, ráadásul kicsivel növeltük a befogadóképességet, azaz most már 150 ezer ember is elfér a lelátókon. És úgy tűnik, minden széket megöltünk” – nyilatkozta az Auto Motor und Sportnak Rodrigo Sachez, a szervező cég marketingigazgatója. „Idén két mexikói is van a mezőnyben. Mikor volt ilyesmi utoljára? Láthatták, mennyire lelkesek Pérez miatt. Most még inkább azok lesznek.”

A szervezők ráadásul semmit sem bíznak a véletlenre. A hullámokat meglovagolva igyekeznek fenntartani a futam népszerűségét, tudatosan és kreatívan építkeznek. „Próbáljuk megnyerni magunknak azokat a szurkolókat, akiknek eddig nem sok közük volt a Forma–1-hez, de kíváncsivá váltak. Vannak projektjeink az utak biztonságával kapcsolatban, és járjuk az iskolákat, hogy lelkesítsük a fiatalokat, a gyerekeket. Emellett lesznek bizonyos programjaink is. A pankráció nemzeti sport Mexikóban, nagy múltja van nálunk. Összefogtunk a szövetséggel, és a pálya környékén egy arénát állítunk föl, ahol az emberek megtanulhatják ezt a sportágat.”

„Az országunk számára ez egy óriási siker volt. Az elmúlt tizenöt évben mindig csak rossz híreket lehetett hallani Mexikóról a nagyvilágban. De ami a tavalyi nagydíjon történt, mind jó volt. És ennek semmi köze a propagandához. Saját nagykövetekre leltünk: Nikia Lauda és valamennyi versenyző, a nézők is lelkesek voltak. De a második évben még közelebb kerülnénk a szurkolókhoz, megpróbáljuk kideríteni, mi tetszett nekik és mi nem a Mexikói Nagydíjban.”

Sanchez szerint sikerük titka egyszerű: „Az emberek szenvedélye. Ez a mi asztalunk. Érzelmesek és szenvedélyesek vagyunk, szívesen bulizunk. Ez van a foci, a baseball de a pankráció terén is. Egyedülálló látvány volt a tömött lelátók képe, sok-sok emberrel, zászlókkal és pankrátor maszkokkal” – mutatott rá.

Elmondása szerint a városuk nagyjából 800 millió dollárnyi bevételt könyvelhetett el a Forma–1-nek köszönhetően, és feltett szándékuk, hogy 2016-ban minden tekintetben rátegyenek egy lapáttal. „Két tényező van. A nézők egyfelől elvárják ugyanazt a színvonalat, amit tavaly kaptak. De az is lehet, hogy még magasabb elvárásaik lesznek. Emiatt a 2015-ös verseny idején sok felmérést végeztünk el, hogy rájöjjünk, miért is jönnek ki az emberek.”

„Kiderült, hogy több oka is van ennek. Van, aki csak a hangulatra volt kíváncsi, át akarta élni, milyen más emberekkel szórakozni egy jót. Őket nem igazán érdekelte, mi zajlik a pályán. Aztán voltak, akik a köridőket mérték, nagy kamerákkal érkeztek, hogy jó képeket csinálhassanak az autókról. Ezek alapján profilokat alkottunk meg, és négy különböző csomagot kínálunk a szurkolóknak. Az egyik csoportot nevezhetjük sebességimádóknak. Ők a hosszú egyenes végén ülhetnek, és láthatják, ahogy az autók háromszázhatvanról százra lassítanak. Van egy csoport, amely a hangulatot akarja átélni. Ők inkább a baseballstadionban ülnek majd, ahol láthatják a pályát és a díjátadót.”

A mexikóiak célja ambiciózus. „Öt évre szóló szerződésünk van. Ez idő alatt szeretnénk valódi klasszikussá tenni a Mexikói Nagydíjat” – jelentette ki Sanchez.

Egyelőre jó úton járnak. És még mondja valaki, hogy az F1 már nem tud vonzó lenni…

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

12016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához