Még mindig 85 lóerő a Honda hátránya – de van, amiben már a legjobbak

írta: M4Sport
2016. szeptember 16. 14:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egyre reálisabbnak tűnnek a McLaren 2017-es sikerekről szóló céljai? Fernando Alonso szerint már van olyan terület, melyen a Honda jár az élen – a télen pedig újabb nagy előrelépést tehetnek.

Hiába közeledünk az idény végéhez, a McLaren nem lassít. Miközben a csapatok többsége már jórészt 2017-es projektjével foglalkozik, a wokingiak a Hondával együtt folyamatosan fejlesztenek. Szingapúrba is vittek egy sor újítást, melyek egy része már a jövő évi felkészülésüket is célozza: új első és hátsó szárnyak, módosított légbeömlők tűntek föl Fernando Alonso és Jenson Button autóján.

Eközben a Honda is készül idei 4. fejlesztési csomagjával. „Valamennyi módosító pontunkat el fogjuk használni” – idézte a sportigazgató Haszegava Juszukét az Auto Motor und Sport. Úgy tudják, az utolsó specifikáció a két hét múlva rendezendő Maláj Nagydíjon debütál majd. Idén eddig három fejlesztési lépcsőfoka volt a japánoknak: Kanadában egy új turbót vetettek be, mely lehetővé tette a több elektromos energia visszanyerését. Silverstone-ban ezt egészítették ki egy több lóerő leadására képes belső égésű motorral, mely kompenzálta az előző fejlesztés által jelentett hátrányokat. Spában pedig tovább csiszolták a korábbi változtatásokat.

A német szaklap szerint a GPS-adatok azt mutatják, a Honda jelenleg 85 lóerős hátrányban van a Mercedes erőforrásával szemben, de a Ferrarinál is 60, a Renault-nál pedig 55 lóerővel gyengébb. Mindez soknak tűnhet, de tekintve, mekkorát fejlődtek a múlt tél folyamán, s milyen lehetőségek várnak még kiaknázásra, mégsem tűnik olyan rettentőnek. Úgy hírlik, a belső égésű motor újratervezésével, a három rivális által már alkalmazott előkamrás gyújtástechnika átvételével egy csapásra 60 lóerőt is nyerhetnek 2017-re.

Fernando Alonso szerint több területen fölveszik már a versenyt a legjobbakkal, mi több, az elektromotorjuk mindenkiénél nagyobb teljesítmény leadására képes már. „A karosszériánk a legjobb háromban van. Az elektromos energia leadása terén pedig már a Honda az első” – állítja a kétszeres bajnok, akinek utóbbi állítását a pályán mért adatok is alátámasztják.

Ezek után vajon 2017-től újra élcsapatként számolhatunk a McLarennel? A Honda mérnöke szerint odáig azért még hosszú út vezet. A most meglévő hiányosságaikat (gyenge belső égésű motor) úgy kellene pótolniuk, hogy erősségeiket közben meg tudják őrizni, ráadásul a fejlesztések mértékét tekintve is le kell pipálniuk az ellenfeleket. „A művészetet azt jelenti, hogy úgy hozzunk ki nagyobb teljesítményt a belső égésű motorunkból, hogy közben az elektromos energiánkból mit se veszítsünk” – magyarázta.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#2 Denis Hunter 2016. szeptember 16. 16:15  

Elbaszott nyilatkozatokban ok a legjobbak

HannaLill
#1 HannaLill 2016. szeptember 16. 15:46  

Ezek alapján a gyári Renault kasztni rettentően szar!!!

HairHungary