Még ne írjuk le a glóriát – Hamilton is meggondolta magát!

írta: M4Sport
2016. július 26. 17:53
FOTÓ: ©xpbimages.com

Noha nemrég érkeztek negatív vélemények a jövőre bevezetni kívánt glóriáról, Jenson Button és Sebastian Vettel sem gondolja, hogy az eszköz sorsa eldőlt. A fejvédő egyik leghangosabb kritikusa, Lewis Hamilton eközben meggondolta magát: már hajlandó lenne elfogadni azt…

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már az év elején elhatározta, 2017-ben javít a pilóták fejének védelmén, hosszas vizsgálódás után pedig a Mercedes által javasolt, majd a Ferrari és a Red Bull által kipróbált glória mellett voksolt (a másik alternatíva a bikások szélvédője volt). Az eszköz azonban az utóbbi időben több kritikát is kapott.

Ellenzi például az autók kinézete miatt aggódó Bernie Ecclestone, a bevezetést elhamarkodottnak, az eszközt magát pedig félmegoldásnak tartó Bob Fernley, Christian Horner is (a glória szerinte sem illik az F1 örökségéhez, a kategória ugyanis mindig nyitott volt), aki jelezte, a Red Bull kész nemmel szavazni a Stratégiai Csoport csütörtöki találkozóján, ahol a fejvédelem lesz a központi téma. Persze ezzel még nem biztos, hogy megakadályoznák a módosítást, az FIA ugyanis – lévén biztonsági kérdésről van szó – önhatalmúlag is bevezetheti azt.

glóriaA szövetség elnöke, Jean Todt azonban a BBC információi szerint egy korábbi találkozón jelezte, nem él vétójogával, ha a csapatok között nem lesz meg a teljes egyetértés. Pedig néhány versenyző szerint nem lenne gond, ha a szövetség döntene a glória sorsáról. „Azt hiszem, ezt a döntés biztonsági alapon kell meghozni” – jelezte a pilóták érdekvédelmi szervezetének (GPDA) egyik alelnöke, Jenson Button. „Ha az FIA szerint biztonsági probléma, hogy nincs glória az autókon, akkor fel kell szerelni rájuk. Ha nem érzik úgy, hogy a hiánya komoly gond, akkor nem kell” – tette hozzá.

„Ez egy biztonsági kérdés, ezért gondolom úgy, hogy erről nem feltétlenül a csapatoknak kell döntést hozniuk” – hangsúlyozta 2009 bajnoka, aki kollégáival közösen végignézte azt a videót, amivel az FIA a glória használatának előnyeit szemléltette. A Magyar Nagydíj ideje alatt levetített kisfilm minden fejsérüléssel végződő balesetet bemutatott az előző 20 évből, de azokat az incidenseket is felelevenítette, melyek kis híján komoly sérüléssel végződtek. Továbbá ismertették kutatási eredményeiket, valamint „eloszlatták a pilóták láthatósággal kapcsolatos aggályait” is.

Ez a bemutató a GPDA másik alelnökét, Sebastian Vettelt is meggyőzte, aki a silverstone-i próbakör után a korábbinál negatívabban nyilatkozott a glóriáról. A kritikák ezen megszólalása után erősödtek fel, középpontjukban pedig továbbra is az eszköz kinézete állt. „Ezt nem azért gyártották, hogy jól mutasson, nemde?” – reagált a német most az esztétikával kapcsolatos kérdésekre. „Az előadás eléggé egyértelmű volt. Az eredmény minden esetben pozitív volt, amint az FIA bemutatott. Szóval szerintem most már rajtuk áll, keresztülviszik-e az ötletet. Lehet vitatkozni az előnyeiről és a hátrányairól a Stratégiai Csoportban, de szerintem meg kell bízni az FIA kutatási eredményeiben. Összességében pozitívnak tűnik a dolog, szóval most minden az FIA-n áll” – tette hozzá.

 Sebastian Vettel, Alexander Wurz és Jenson ButtonA hétvégén egyébként a glória egyik legnagyobb kritikusa, Lewis Hamilton (ő a szezon elején minden idők „legocsmányabb módosításának” nevezte a fejvédőt, és kijelentette, ha rajta múlna, ő sosem szeretetné fel autójára) is jelezte, már nem ellenzi az eszköz bevezetését. „Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hiszen ez egy biztonsági dolog. El kell fogadnunk” – nyilatkozta, majd gyorsan hozzátette, azért örülne, ha valahogy szebbé lehetne tenni. „Odafigyeltem az előadás során, hiszen nagyon-nagyon komolyan veszem a biztonságot. Érdekes, hogy a glória – bár nem néz ki jól, és nem is illik a versenyzés örökségéhez – 17 százalékkal javítja a pilóták túlélési esélyét.”

„És ezen még lehet javítani. Egy nap úgyis zárt pilótafülkéink lesznek, és azok majd teljes biztonságot nyújtanak. Továbbra is úgy gondolom, hogy a glória borzalmasan néz ki, de ha 17 százalékkal jobbak az esélyeink a túlélésre egy súlyos baleset esetében… Mutattak egy balesetet, mely során egy GP2-es autó fejjel lefelé csúszott egy fal mellett. Szerencsére a srác nem sérült meg, de csúnya vége is lehetett volna” – magyarázta a címvédő.

Főnöke, a Mercedes sportigazgatójaként dolgozó Toto Wolff eközben elárulta, neki sem tetszik a glória, viszont ő sem utasítja el annak bevezetését. Az osztrák szakember egyelőre „várakozó állásponton” van, azaz csak azután dönt arról, mire szavaz, miután minden véleményt meghallhatott a csütörtöki találkozón. „Ha van valami, amivel javíthatunk a versenyzők biztonságán, akkor szükségünk van arra a valamire, még akkor is, ha undorítóan néz ki. Nem hinném, hogy a glória kinézete túlságosan F1-es lenne, és hogy vonzóbbá tenné az autókat, de ez nem számít, mert a biztonság az első, és biztonsági szempontok alapján fogunk vitázni róla. Én még nem döntöttem, mert minden véleményt hallani akarok. Az FIA előadása meggyőző volt, de még nem láttam, mi lenne, ha egy felborult autó kigyullad” – fogalmazott, amikor a Guardian a témáról érdeklődött.

Lewis Hamilton

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Austin

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

552016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta