Még nem biztos, hogy a Mercedes versenyezhet innovatív megoldásával

írta: M4Sport
2016. február 26. 08:35
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiába mutatta be innovatív orrmegoldását a Mercedes-istálló, egy teszt még akadályt gördíthet annak éles bevetése elé.

A csütörtöki barcelonai tesztnap reggelén fokozott figyelem irányult a Mercedesre, miután Lewis Hamilton először vitte pályára a W07-es új orrmegoldását. Ennek egyik különlegességét az a cápaszájra emlékeztető nyílás jelentette, melyet az orr alsó, feketére festett részén helyeztek el, s mely egyúttal az úgynevezett S-csatorna bevezető rése is egyben. A Mercedesnél elárulták, e nyílás miatt Bruce-nak hívják új orrukat – a Némó nyomában című mesefilm cápája után…

Az eddiginél keskenyebb orrkúp ugyanakkor más szempontból is szokatlan volt: az első szárnyat rögzítő két pillért a csapat az eddiginél is közelebb hozta egymáshoz, az autó alatti légáramlatok kedvezőbb rendezése céljából. Ráadásul azok úgy tartják stabilan a szárnyat, hogy felül gyakorlatilag alig kapcsolódnak hozzá, nem lógnak rá.

A Motorsport elemzője, Giorgio Piola úgy véli, éppen ez jelentheti az egyik gyenge pontját az innovatív megoldásnak, amely még korántsem biztos, hogy megkapja az engedélyt a versenyen való használatra. A szakíró kiemelte, a Red Bull elhajló konstrukciói miatt az FIA pár éve szigorított a szárnyak hajlékonyságát vizsgáló terheléses teszteken, s miután az efféle mérésekre először csak az első futam gépátvételénél kerül sor, hiába teljesítette „Bruce” az teszteléshez is nélkülözhetetlen törésteszteket, még nem biztos, hogy legálisnak bizonyul.

A technikai szabályzat 3.7.1-es pontja kimondja, a szárnynak nem szabad 10 milliméternél nagyobb mértékben elhajolnia a kerék középvonalától mért 675 milliméteres, 975 milliméteres, valamint az autó hosszanti középtengelyétől mért 720 milliméteres távolságban (itt helyezik el a súlyokat a szárnyon). Miután a szárnyat tartó pillérek a szokásosnál közelebb vannak egymáshoz, ráadásul kisebb felületen érintkeznek annak alsó lapjával, e tesztet a megszokottnál nehezebb teljesíteni velük.

Az Auto Motor und Sport szerint ez sem jelenthet problémát a csapatnak, mert szárnyukat a középvonaltól távolabb eső részeken is megerősíthetik. Piola azonban úgy tudja, az istálló még javában dolgozik ezen – így szerinte egyelőre nem garantált, hogy az kiállja a hajlékonysági teszteket.

FIA
Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HannaLill
#5 HannaLill 2016. február 26. 19:25  

Okos nagyon okos megoldás vagy az egész egy nagy kamu és az a cél hogy egy valódi komoly újításról elterelje a figyelmet.
Anno a RedBull csinálta azt hogy az első szárnyat takargatták állandóan és így a többiek nem vették észre a befújt diffúzort.

Janisf
#4 Janisf 2016. február 26. 16:53  

Majd jönnek a mérési paraméterek megváltoztatása és stb. döntések, amiket már ismerünk mi Ferrarisok és ismernek a redbullosok, sőt ha 10 évre visszamegyünk akkor ismernek a renaultos szurkolók is. :)

McVik
#3 McVik 2016. február 26. 12:38  

Már megint egy okoskodó szakértő. A Mercedesnél ugye kókler mérnökök vannak, akik még azzal sincsenek tisztában, milyen előírásoknak megfelelően kell tervezniük. (Ezt láttuk az előző két évben is)

Sebees
#2 Sebees 2016. február 26. 11:30  

Nem hiszem hogy erre ne gondoltak volna, vagy egyszerűen egy gumicsont hogy eltereljék a figyelmet a többi kevésbé látványos fejlesztésről

BrettShaw
#1 BrettShaw 2016. február 26. 10:26  

A terheléses teszt szimmetrikus? Úgy értem a vizsgálat során a szárny jobb és baloldalára egyszerre helyeznek el súlyokat vagy egymás után?

Szerintem, ha egyszerre, azt nem lesz nehéz megoldania a mercedesnek, mert ekkor a tartóra gyakorlatilag nem hat nyomaték, ami a kocsi hossztengelye körül csavarná.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kevin Magnussen és Jolyon Palmer

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt

22016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája