Még nem láttuk, mit tud a McLaren

írta: M4Sport
2016. április 26. 10:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

Még nem láthattuk, mire képes az idei McLaren-Honda, hiszen az autóban és az erőforrásban is vannak tartalékok, a csapat azonban nem tudta kihozni a maximumot lehetőségeiből, a folytatásban tehát a briteknek és a japánoknak is javulniuk kell – jelentette ki Éric Boullier.

Noha a tavalyinál meggyőzőbben teljesített, a McLaren három verseny alatt csupán egyszer tudott pontot szerezni (a Fernando Alonsót helyettesítő Stoffel Vandoorne 10. lett Bahreinben). A versenyigazgató szerint ennél a 10. pozíciónál azért több van az MP-4-31-esben, eddig azonban nem tudták kiaknázni az autóban rejlő lehetőségeket, szóval a Honda mellett (a japán elismerték, javítaniuk kell az erőforrás teljesítményén) a csapatnak is fejlődnie kell.

„Minden versenyhétvégén sokat tanulunk a csomagunk erősségeiről és korlátairól, a fejlesztési programunk pedig folyamatos, hiszen minden vasárnap délután jobb és jobb eredményeket akarunk elérni” – kezdte Boullier. „Nagyon jól tudjuk, hogy rengeteg potenciál van még az MP4-31-esben, viszont a McLarennek és a Hondának is vannak még tennivalói, hogy kiaknázzuk ezeket a lehetőségeket, eddig ugyanis ez nem sikerült” – ismerte el a tapasztalt szakember.

A McLaren tavaly két pontot is szerzett Oroszországban (Jenson Button 9. lett), ez az eredmény pedig bizakodásra ad okot a hétvégi futam előtt, hiszen a tél folyamán sikerült előrelépniük. „2015-ben Oroszország volt a csapat egyik legerősebb teljesítményének helyszíne, a hétvégén pedig mind meg szeretnénk ismételni ezt. Ki kell használnunk az erősségeinket, a lehető legjobb pozíciókért kell harcolnunk a közvetlen ellenfelekkel és következetesen kell teljesítenünk a versenyen. Minden területen fejlődtünk, és szeretnénk, ha Szocsiban ez az eredményeken is meglátszana.”

Ahogyan azt Boullier is kiemelte, a McLarennek mindenképpen oda kell figyelnie a versenytempóra, eddig ugyanis a biztató kezdés után vasárnap rendre veszítettek kezdeti lendületből. Ezen Button szerint is gyorsan javítaniuk kell. „Az előző néhány futam olyan volt a csapat számára, mint a kockadobás. Még nem sikerült tökéletes hétvégét teljesítenünk” – mondta a brit. „Láthattuk ígéretes eredményeket pénteken és szombaton, vasárnap viszont nehezebben tartottuk a tempót. Jól érzem magam az autóban, és egyértelmű, hogy javultunk, de újabb fejlesztéseket kell bevetnünk és több motorerőre lesz szükségünk, hogy folytathassuk a fejlődést” – tette hozzá.

A csapat hivatalos közleményében Alonso is hasonló gondolatokat fogalmazott meg. „Nem telt el túl sok idő azóta, hogy Szocsiban versenyeztünk, szóval már várom, hogy összehasonlíthassam az MP4-31-es teljesítményét a tavalyi autóéval” – jelezte a kétszeres világbajnok. „A csapat által elért fejlődés biztató és pozitívak az érzéseim az autóval kapcsolatban. Remélem, ezúttal kihozhatjuk a legtöbbet a csomagunkból, és vasárnap is jól teljesítünk majd, amikor ez leginkább számít” – magyarázta.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HannaLill
#4 HannaLill 2016. április 26. 14:44  

A Honda projektvezetője elmondta, a belsőégésű motorra kell gyúrni a továbbiakban: az auto motor und sport szerint Kanadában bevetik a Mercedes-féle trükkös gyújtást, ami a benzin- és dízelmotorok tulajdonságait ötvözi. Ennek lényege, hogy előgyújtást alkalmaznak a gyertya környékén, mindezt a keverék okos elosztásával az égéstérben. A Renault is erre az útra fog lépni Kanadában, és egy egyedi elképzelést alkalmaznak a technológiával.
Ami a Honda kompakt felépítését illeti, jövőre letesznek róla, és teljesen új filozófiát kell követni, látták be a japánok. Beismerték, hogy öngólt lőttek azzal, hogy a hengersorok között helyezték el a turbinát és a kompresszort: ugyan helyet spórolnak vele, de korlátozza a leömlők geometriáját. Végül többet fizetnek a hatékonyság és teljesítmény terén, mint amit az aerodinamikával lehet ellensúlyozni. A probléma, hogy a motor csak 2017-re készül el.
A McLaren ugyan biztos benne, hogy a karosszéria már a legjobbak között van, de nem tudják kompenzálni vele a lemaradást, mint teszik azt mások.

Utoljára módosítva: 2016. április 26. 14:45

HannaLill
#3 HannaLill 2016. április 26. 14:42  

Eddig azt láttam hogy lassú és megbízhatatlan.

kulcsarb
#2 kulcsarb 2016. április 26. 11:51  

"A fejlesztési programunk pedig folyamatos, hiszen minden vasárnap délután jobb és jobb eredményeket akarunk elérni."

ez mekkora bullshit duma!

velorex
#1 velorex 2016. április 26. 11:08  

Dehogy nem! :-}

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához