Még nem tudják, miért „robbant fel” Grosjean féktárcsája

írta: M4Sport
2016. október 04. 09:06
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Haas szakemberei egyelőre nem tudnak pontos magyarázatot adni arra, mi okozta Romain Grosjean fékhibáját a Maláj Nagydíjon, sőt a csapatvezető elárulta, maga a vizsgálat is problémás kissé. A japán futamig már biztos nem tudnak új megoldással előállni…

A francia pilóta csak nyolc kört teljesített Sepangban, mielőtt a Haas fékei felmondták a szolgálatot és az utolsó kanyarban a kavicságyba csúszott. A csapatvezető, Günther Steiner nemrég hosszabban beszélt a hibáról és az azt követő vizsgálatokról, melyek azt már igazolták, hogy a probléma más jellegű volt, mint az, ami Bahreinben véget vetett Esteban Gutiérrez futamának.

Azt azonban egyelőre nem tudta megmondani, pontosan mi vezetett Grosjean kieséséhez. „Az autóján felrobbant a féktárcsa, és nem tudjuk, miért” – ismerte el őszintén. „Az eset előtt érzékeltünk némi vibrációt, viszont ki kell derítenünk, miért sérült meg a tárcsa, hiszen nem melegedett túl, vagy ilyesmi. A karbon féktárcsák vizsgálata azonban sosem egyszerű, ez egy tudományos projekt. Csak por maradt, semmi más. Tudnunk kell, volt-e probléma a gyártás során” – tette hozzá.

A csapat dolgát nehezíti a tény, miszerint a bajnokság szünet nélkül folytatódik, vagyis a hétvégén ismét pályára kell küldeniük autóikat. „Legalább azt ki kell deríteni, tehetünk-e valamit, vagy hozhatunk-e bizonyos intézkedéseket. Japán előtt nem tudunk új megoldással előállni, mert az 3 hónapba telne. Aggódunk, de mindent úgy csinálunk majd, mint eddig, hiszen a futamok többségén nem voltak gondjaink ezzel, és nem arról a problémáról van szó, mint Bahreinben volt” – magyarázta.

Egy biztos, a malajziai nem a Haas futama volt, hiszen a másik autó sem ért célba: Gutiérrez egy ijesztő incidens során esett ki, amikor autójáról lerepült a bal első kerék. Az esetért az istálló 5000 eurós büntetést kapott (veszélyes kiengedés miatt), és az FIA arra kérte őket, készítsenek részletes jelentést a hibáról, és arról, hogyan lehet megelőzni azt a folytatásban.

„Mindent visszaküldtünk Olaszországba, hogy kivizsgálják, mi történt, mert a dolog nem egyértelmű. Feltették a kereket és eléggé szoros is volt, viszont valahogy lelazult. Nem volt teljesen fenn, viszont az anya nem ment tovább. Még túl korai lenne következtetni, de talán valami már a szerelés előtt eltört. Viszont még nem végezhettük ez az összes elemzést, mert minden adatra szükségünk van, hogy szimulálhassuk, mi ment rosszul, és mi jól” – zárta gondolatát Steiner.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához