Megállt a Ferrari – gondok a megbízhatósággal

írta: M4Sport
2016. március 01. 14:43
FOTÓ: ©xpbimages.com

Pletykák szerint cseppet sem elégedett a Ferrari-istálló új autója eddigi megbízhatóságával. Csapatfőnökük egyelőre azonban tempójuk kapcsán sem mer elbizakodott kijelentést tenni.

Az előző teszthéten négy napból háromszor Ferrari-versenyző zárt az eredményjelző élén Barcelonában. A Scuderia ugyanakkor a megtett körök tekintetében csak a középmezőnyben zárt. Az első négy nap alatt összesen 272 körig jutottak, míg a legfőbb rivális Mercedes 490 kört tett meg. E különbség nem kis mértékben az utolsó két nap során fellépő technikai problémák eredménye. Kimi Räikkönent előbb az üzemanyagrendszer, majd az MGU-K hibája hátráltatta.

Kedd délután ráadásul még egy óra sem telt el a tesztnap második félidejéből, Kimi Räikkönen a célegyenes vége felé a pálya szélére kormányozta autóját – a nap második piros zászlós leállását előidézve ezzel.

A paddockban azt pletykálják, hogy a Scuderia egyelőre távolról sem elégedett a télen áttervezett, újszerűen elrendezett erőforrásával, s komolyabb fejtörést okoz számukra az új helyet kapó MGU-K. Franco Nugnes, a Motorsport olaszországi munkatársa meg is jegyezte: kissé gyanús, hogy miközben valamennyi istálló lehetővé teszi a média számára, hogy ne csak versenyzőik, de technikai igazgatójuk, mérnökeik is nyilatkozzanak a médiának, addig a vörösöknél a tesztek kezdete óta még senki nem nyilatkozott a komolyabb pozíciót betöltők közül. „Ez gyakran azt jelzi, hogy van mit takargatni” – állapítja meg a szakíró, hozzátéve, hogy a Ferrarinak ezen a héten a tempó és a megbízhatóság terén is előrelépést kell tennie ahhoz, hogy megfelelően felkészülve vágjon neki Melbourne-nek.

Kimi RäikkönenA kérdés az, a Mercedes mit tud

A csapatfőnök, Maurizio Arrivabene ugyanakkor már nyilatkozott. Az olasz La Stampa arról faggatta, szerinte mennyire tudják majd megszorongatni a Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen által is komoly előrelépésnek nevezett SF16-H-val a bajnoki címvédő Mercedest. „Nem az a kérdés, mennyire jók vagyunk mi, hanem az, mennyire jó a Mercedes valójában” – érkezett a válasz Arrivabenétől, aki ezzel arra utalt, hogy az első héten ellenfelük még igencsak visszafogta magát. „A legjobbak még mindig ők. Ha focis hasonlattal akarunk élni, azt mondhatjuk, náluk a labda, nekünk pedig el kell vennünk tőlük. Jelenleg azt kell elérnünk, hogy minden házi feladatunkat elvégezzük a szezon előtt. Két évvel ezelőtt megbuktunk. Egy éve ismételnünk kellett egy évet, most szeretnénk a következő osztályba lépni.”

„A versenyzőink és mérnökeink szerint is jó az autónk. De még mindig nem tudjuk azonos körülmények között összehasonlítani a Mercedesével. Szerintem a következő négy tesztnapban már pontosabb képet kapunk arról, hol is tartunk valójában, és miben kell még javítanunk.”

Úgy tűnik, Arrivabenének igaza lehet. Nico Rosberg a keddi tesztnapon idén először hajtott pályára lágy gumikkal, s ezzel máris 0,2 másodpercre megközelítette Sebastian Vettel ultralágy abroncsokon elért eddigi legjobb barcelonai eredményét. Ráadásul egy délelőtt alatt máris 40 körrel szárnyalta túl a Kimi Räikkönennel 42 fordulóig jutó Ferrarit.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Givangel
#4 Givangel 2016. március 01. 15:49  
Enveblo:
meg amúgy is miért csak erről az egy esetről van cikk? lehetne mindegyikről ennyi erővel

Mert a Ferrari a Merci elso szamu kihivoja. Ha megall egy manor kb senkit nem erdekel

Hombre B
#3 Hombre B 2016. március 01. 15:40  

Várható volt, hogy ez lesz. Módosítottak az aeron, a motor elrendezésen, ki kell ismerni, de az irány szerintem jó amerre elindultak.

Enveblo
#2 Enveblo 2016. március 01. 15:39  

meg amúgy is miért csak erről az egy esetről van cikk? lehetne mindegyikről ennyi erővel

Agressor
#1 Agressor 2016. március 01. 15:32  

Ez csak egy teszt. Nem kell becsokizni, ha megáll néha az autó...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa