Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

írta: M4Sport
2016. október 27. 22:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hibát követ el a Forma–1 azzal, hogy újabb és újabb szabályokkal próbál megoldást találni a fölmerülő problémára. Danyiil Kvjat szerint ezzel épp a kívánt cél ellentétét érik el.

Az FIA Austinban pontosította a veszélyes versenyzésre vonatkozó szabályát, és jelezte, a jövőben szigorúbban jár majd el a féktávon történő irányváltások ügyében. Aztán vasárnap Danyiil Kvjat lett az első, aki kérdőre vonta a szövetséget „ígérete” be nem tartásárt. Az orosz Sergio Pérezbe ment bele hátulról, amiért időbüntetést kapott, ám szerinte a mexikói irányt változtatott, így ellene kellett volna vizsgálatot indítani. (Más kérdés, hogy az FIA szerint Pérez mindvégig egy irányba tartott, így föl sem merülhetett a szabályszegés kérdése.)

Kvjat Mexikóban arról beszélt, hogy az egyre csak toldozgatott szabálykönyv nem éppen a legjobb módja annak, hogy nagyobb szabadságot engedjenek a versenyzőknek. „Nem is tudom. Szerintem ha ezt egy versenyző miatt teszik, akkor elkülönítve is kéne kezelniük, és ha bármi is történik, azt a versenyzőt kellene büntetniük, aki túl sokat mozgott. Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket.”

„Idén az volt a cél, hogy nagyobb teret engednek a versenyzésre, de egyre szigorúbbá válnak. mintha elfelejtették volna, mit mondtak korábban. Az új szabály kapcsán nincs igazi véleményem. Talán kevésbé lesznek kemények az előzések? Nem tudom. Szerintem ha történik valami, büntessenek, ha nem történik semmi, akkor pedig ne. Új szabályt hozni nincs értelme. Inkább külön-külön kéne kezelni az eseteket, nem pedig új szabályokat alkotni.”

Austinban más vitatott esetek szemtanúi is lehettünk. Fernando Alonsót például nem büntette meg az FIA azt követően, hogy Felipe Massát egy ütközés után előzte meg, majd Carlos Sainzon úgy jutott túl, hogy négy kerékkel elhagyta a pályát. Kevin Magnussent eközben utólagos időbüntetéssel sújtották pályaelhagyós előzése után, majd még két büntető pontot is kiosztottak neki.

Kvjat szerint utóbbi eset az ékes bizonyítéka a túlszabályozásnak. „Két büntető pont túl kemény ilyenért. Arra számítottam, hogy utólag öt másodpercet kap, de hogy még büntető pontokat is… Nem értettem, miért.”

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”