Megérkezett az új Force India

írta: M4Sport
2016. február 22. 08:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

Fél órával az első tesztnap kezdete előtt a Force India is bemutatta 2016-os autóját, a VJM09-eset. Az indiaiak komoly reményekkel vágnak neki a szezonnak, miután tavaly fennállásuk legjobb eredményét produkálták…

2015 elején kevesen hitték volna, hogy az autójával elkéső indiai alakulat sikeres idényt fut, a Brit Nagydíjon bemutatott „B-modell” azonban komoly előrelépést tettek a döcögős kezdés után, hiszen pilótáik állandó pontszerzővé váltak, a bajnokságot pedig az ötödik helyen zárták. Azóta sokszor elmondták, idén hasonló eredményeket szeretnének; autójuk, amitől a lendület tartását várják a barcelonai tesztsorozat helyszínén debütált röviddel a gyakorlás kezdete előtt.

A csapat közleménye kiemeli, a szabályok viszonylagos változatlansága miatt az új autó „sokkal inkább a tavalyi, sikeres modell továbbfejlesztett változata, mint egy forradalmi újítás”. „Az átalakított versenygép nagyszerű alap a 2016-os kihívónkhoz” – mondta a technikai igazgató, Andrew Green. „Kedvező helyzetben voltunk, hiszen jól teljesítettünk, és a kapott adatok is egyeztek a várttal, az alap tehát szilárd” – hangsúlyozza a szakember.

„Azt akarom, hogy úgy kezdjük a 2016-os évet, ahogyan a tavalyit befejeztük” – vette át a szót a csapat első embere, Vijay Mallya. „A műszaki gárdánk izgatott a télen elért előrelépések miatt. Nem ok nélkül számítunk arra, hogy ezúttal is ott leszünk a középmezőny elején zajló küzdelemben” – folytatta, majd az autó fényezéséről is beszélt. „A színek megfelelnek partnereink elvárásainak és a csapat örökségének is. Nyilván elfogult vagyok, de ez a dizájn volt az egyik legszebb a mezőnyben, ezért nem akartunk változtatni rajta. Ha valami nem romlott el, azt nem kell megjavítani!”

Az ügyvezető igazgató, Otmar Szafnauer elmondta, a szélcsatornából érkező adatok pozitívak, ezért gondolják a csapat vezetői, hogy sikerült előrelépést tenni a téli hónapokban. A szakember elárulta, az első komoly fejlesztési csomag a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon érkezik, majd az európai szezon kezdete előtt is jön egy új csomag, amitől jelentős javulást várnak.

A VJM09-est először a tesztversenyző, Alfonso Celis viszi pályára, aki a tavalyi abu-dzabi gumiteszten már dolgozhatott az alakulattal. A fiatal mexikói a tervek szerint csütörtökön is lehetőséghez jut, kedden és szerdán pedig a Force India aktív pilótái körözhetnek: közülük először a 2015-ben dobogós helyezést is szerző Sergio Pérez próbálhatja ki az új autót, a teszt harmadik napján pedig Nico Hülkenberg is pályára gurulhat vele.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

ddb
#5 ddb 2016. február 22. 11:51  

Ezek a pilóták is ugyan úgy néznek ki, mint a tavalyiak... Régen sokkal jobb volt.

_JuSuF_
#4 _JuSuF_ 2016. február 22. 09:52  
ernike:
Nekem csalódás, gyakorlatilag ez a tavalyi autó, de remélem jól fognak menni. Ettől többet vártam.

És mégis minek kavarták volna meg teljesen a tavaly év végi autót? Teljesen jól ment és versenyképes volt az utolsó futamokon. Vedd figyelembe az anyagi lehetőségeket is, racionális dolog volt ezt így csinálni. Ha idén is annyit fejlődik a Merci motor akkor nagy bajuk nem lehet, mert aeroban is elég jók voltak már tavaly.

dani969
#3 dani969 2016. február 22. 09:27  

Egy képet szemből is megnéznék, ott a hátsó fertályon elég érdekes formákat vélek felfedezni, de lehet csak a fények csapják be a szemem.

ernike
#2 ernike 2016. február 22. 09:15  

Nekem csalódás, gyakorlatilag ez a tavalyi autó, de remélem jól fognak menni. Ettől többet vártam.

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. február 22. 08:46  

Ez gyakorlatilag a tavalyi autó első ránézésre, de nyilatkozták is, hogy az év végi alap nagyon jó volt az építkezéshez. Én is így gondolom, botorság lett volna teljesen új autót csinálni, minden pályán jól ment a gép év végén. Remélem minimum megőrzik azt a formát idén, amit tavaly év végén. A festés és maga az autó pedig még mindig GYÖNYÖRŰ!!!

Hajrá Force India!

HairHungary