Meghatározó hétvége vár Hamiltonra – meddig juthat a büntetés után?

írta: M4Sport
2016. augusztus 25. 16:04
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bajnoki előnnyel érkezett meg Spába, ám vasárnap mégis hátrányból indul. A tabella élén álló Lewis Hamilton belgiumi hétvégéje motorcseréje miatt a kármentésről szól majd. De vajon meddig juthat a rajtrács végéről?

„Biztossá vált: Rosberg nyerte a Belga Nagydíjat Hamilton előtt…” – viccelődött az egyik újságíró a Belga Nagydíj csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatója után, melyen Lewis Hamilton megerősítette, a Mercedes már ezen a hétvégén motort cserél autójában, ami egyúttal hátrasorolásos büntetést is jelent számára. Bár az Ezüstnyilak tempóját ismerve akár még valóra is válhat a jóslat, a háromszoros világbajnok helyzete azért nem ennyire egyszerű.

Már csak azért sem, mert egyelőre az sem világos, pontosan milyen mértékű büntetés vár rá. „Azt bizton kijelenthetjük, hogy a mezőny végéről, vagy legalábbis ahhoz nagyon közelről fog indulni. De ennél pontosabbat jelenleg még nem tudunk mondani” – nyilatkozta a Mercedes szóvivője. Egy minimum 15 rajthelyes hátrasorolás mindenesetre nagyon valószínűnek tűnik.

„Amennyire én tudom, ezen a hétvégén vállaljuk a büntetést. Már nem maradt több motorom, így muszáj” – nyilatkozta Hamilton a sajtótájékoztatón. „Már korábban is beszéltünk a motorcseréért járó büntetésekről, és mindent meg fogok tenni, hogy minimálisra csökkentsem ennek hatásait. Eltekintve ettől a büntetéstől, úgy vélem, képes leszek tartani azt a lendületet, amelyben a szünet előtt voltam.”

A címvédőtől megkérdezték, ezek után lát-e még esélyt arra, hogy nyerjen Belgiumban. „Nyilván a győzelem a cél, de ez nagyon-nagyon nehéz lesz. A különbség csökkent a többi csapattal szemben. Ez már a harmadik év ezekkel az autókkal, a Red Bull pedig nagyon gyors, ott van a Ferrari, valamint az egész mezőny. Szóval nehezebb lesz átvágni a mezőnyön, mint az utóbbi években volt. De mindent megpróbálok. Próbálom minimálisra csökkenteni a károkat” – felelte.

A fölvetés kapcsán, zavarja-e, hogy rajta kívül álló okok miatt kénytelen most vezekelni, hozzátette: „Ez egy csapatsport. Együtt nyerünk, együtt veszítünk. Ha én követek el hibát, a csapat is kárát látja, ha a csapat hibázik, én is szenvedek miatta. És ezek időnként nem is igazi hibák, csak úgy megtörténnek. Én úgy tekintek erre, mint egy lehetőségre a fejlődéshez. A hibákból csak tanulhatunk, és remélhetőleg nem történnek meg újra.”

„Nehéz megmondani, mi lehet a reális eredmény számomra. Nem tudom, meddig juthatok. Minden attól függ, milyen tempóra képesek a többiek. Ha a Red Bull közel lesz hozzánk, az máris két autó. Ha a többiek sokkal lassabbak lesznek, jobbak az esélyek. De lehetnek biztonsági autós fázisok és hasonlók is. Pár éve Magyarországon is a végéről rajtoltam. Sokkal nagyobbak voltak a különbségek, és negyediknek jöttem föl (valójában 3. lett 2014-ben – a szerk.). Vasárnap ennél biztosan nehezebb lesz, remélem, hogy pontokat szerzek.”

Hamilton jelenleg 19 pontos előnnyel áll a bajnokságban Nico Rosberg előtt, aki a büntetéssel a vasárnapi verseny első számú esélyesévé lépett elő. Küzdelmük alakulása szempontjából kétségkívül meghatározó lehet, a német hogy képes élni a nagy lehetőséggel, csapattársa pedig mit tud kihozni szorult helyzetéből.

Ha az újságíró nagyvonalú jóslata beigazolódnak, az alighanem Rosbergnek fájna jobban…

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Nigel
#3 Nigel 2016. augusztus 25. 22:33  

Megérezték ezt a bukmékerek. Nico győzelmét adják a legkisebb odssal (7:2), míg Hamilton spái győzelme esetén négyszeres pénzt lehet nyerni (1:4).

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 25. 22:36

Balrog
#2 Balrog 2016. augusztus 25. 17:06  

Remélem nem az lesz ebből, hogy valaki beleszáll az első körben, rég láttunk már egy tisztességes Hamilton felzárkózást. :D

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. augusztus 25. 16:42  

Ejnye ejnye....már érthető miért is volt nugodt Toto "van még pár trükkünk" Wolff

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa