Meghatározó volt a szerencsefaktor – így zárkózott föl Hamilton!

írta: M4Sport
2016. augusztus 29. 09:02
FOTÓ: ©xpbimages.com

Pályafutása egyik legnagyobb fölzárkózását produkálta Lewis Hamilton Belgiumban. Ehhez azonban jó adag szerencsére is szüksége volt. Megmutatjuk, hogy ért fel a dobogóra a 21. rajtpozícióból!

„Ha Hamilton célba ér harmadikként, az igazi karácsonyi ajándék lesz számára” – jelentette ki Martin Brundle még a Belga Nagydíj hajrájában. És valóban: a címvédő motorcseréért kapott büntetései után előzetesen úgy nyilatkozott, nem is ábrándozik a dobogóról, már annak is örülne, ha valahogyan beverekedné magát a legjobb tíz közé.

A Mercedes előzetes szimulációja azt jósolta, ha minden jól alakul, bajnokuk egészen a 6. pozícióig léphet előre. Dobogóról ők sem ábrándozhattak.

Ehhez képest sok minden a brit kezére játszott vasárnap délután: a két Ferrari és Max Verstappen, valamint Pascal Wehrlein és Jenson Button koccanása, Carlos Sainz korai defektje még csak jó helyzetbe hozta őt, Kevin Magnussen bukása után viszont lendült a piros zászló is, ami lenullázta addig összeszedett hátrányát. A többit pedig elintézte ő és a Mercedes.

Már a legelső körben 6 pozíciót nyert. Talán a kínai történések is benne voltak (szárnytörés az első kanyarban), mivel ezúttal sikeresen kerülte ki a baleseteket. „Többször is nagyon el kellett vennem a lábam a gázról, hogy ne kapjam el a törmelékeket” – mondta.

Hamiltonnak mindössze kettőt kellett előznie, s a 6. körben máris a pontszerző 10. helyen volt. Danyiil Kvjat és Esteban Ocon nem jelentett neki nagy feladatot, Carlos Sainzot defektje állította félre előle, míg Felipe Massát korai kerékcseréje. Kevin Magnussent meg a gumifal.

Hamilton felkapaszkodása körről körre

(függőleges tengely: pozíció; vízszintes: kör)

Sokat mondó: ez utóbbi eset előtt a végül Hamilton mögött 4.-ként célba érő Nico Hülkenbergnek már 16 másodperc volt az előnye a címvédővel szemben. A verseny megszakítása ezt nullázta le. És Hamiltonnak még azzal is szerencséje volt, hogy a verseny leállítása előtt a mezőny ment két kört a biztonsági autó mögött. Ez idő alatt többen úgy döntöttek, kihasználják a lehetőséget egy kerékcserére. Akkor még nem tudták, hogy nem sokkal később ezt idő- és pozícióveszteség nélkül is megtehetik a boxban…

A közepes gumin rajtoló Hamilton ezzel újabb 5 pozíciót nyert, azaz – ha szerencsével is, de – taktikája kiválóan működött. Az újraindítás előtt ő is új gumikat kapott, s ekkor már 5. volt. Később elárulta, ebben a pillanatban még az is átfutott a fején, hogy akár nyerhet is. Csakhogy miközben Nico Rosberg kényelmes tempóban autózhatott elöl, neki meggyűlt a baja Nico Hülkenberggel és Fernando Alonsóval. Daniel Ricciardót végül nem tudta megelőzni – sem a pályán, sem három kiállásos boxtaktikája révén.

Panaszra viszont nem lehetett oka. Noha 3.-ként ért célba, Nico Rosberg pedig győzelmével 10 pontot faragott hátrányából, a háromszoros világbajnok előzetesen nem álmodhatott ennél hatékonyabb kármentésről ezen a hétvégén. Ráadásul a folytatásnak mindenféle hendikep nélkül vág neki: motorjai miatt már nem kell aggódnia.

Hamilton Belgiumban eddigi pályafutása második legnagyobb fölzárkózását produkálta. Ennél több helyezést csupán a 2014-es Magyar Nagydíjon tudott javítani versenyen: akkor nem a 21., hanem a 22. helyről (pontosabban a boxutcából) rajtolva ért fel a 3. helyre. A 15.-nél rosszabb rajtpozícióból eddig összesen négyszer tudott dobogóra állni: 2009-ben Brazíliában a 17. helyről, 2014-ben Németországban a 21., Magyarországon a 22. helyről lett 3. helyezett.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

2017

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott

12016.10.27. 14:22

Vettel: A Ferrari 2017-es programján Allison távozása sem változtatott

"Megvan a konkrét tervünk, már hosszú ideje ezt követjük"

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét