Megint megvitatják az új időmérőt

írta: M4Sport
2016. április 01. 09:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma1-es csapatok vasárnap délelőtt megint összeülnek, hogy megvitassák az új, folyamatos kieséses időmérő formátum sorsát, és ezúttal Bernie Ecclestone és Jean Todt is jelen lesz a megbeszélésen, tudta meg a Motorsport hírportál.

A melbourne-i szezonnyitó reggelén a csapatvezetők sosem látott egyetértésben hagyták el az aktuális találkozójuk helyszínét, mondván, hogy az új időmérős rendszer teljes kudarc, és vissza kell térni a régi változathoz – de azon a megbeszélésen Bernie Ecclestone és Jean Todt, a Stratégiai Csoport maradék két tagja sem volt jelen, és nekik más elképzeléseik voltak. Most vasárnap a testület minden tagja ott lesz a tárgyalóasztalnál.

„Vasárnap megint találkozunk, miután Bernie és Jean is ideértek” – jelentette ki Toto Wolff, a Mercedes csapatvezetője. „Szerintem most szombaton nagyjából ugyanaz lesz a helyzet, mint Melbourne-ben, és majd meglátjuk, hogy mi lesz a következménye, és hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) most hajlandó lesz-e megváltoztatni a szabályokat.”

A közhiedelemmel ellentétben Ausztrália után nem azért nem sikerült érvényre juttatni a csapatok két héttel ezelőtti vasárnapi döntését, mert valaki visszatáncolt volna az Albert Park-i megegyezéstől, hanem mert a Stratégiai Csoport következő heti formális szavazásán nem is voksolhattak a régi időmérőre. A Todt-Ecclestone tengely ugyanis annyira ragaszkodott hozzá, hogy mindenáron felkavarja a vizet az F1-ben, és annyira elege volt a csapatok uralmából, hogy a mostani rendszer alternatívájaként csak a Q3 „visszaállítását” vetette fel. Nem született egyetértés – a Force India, a Williams, a McLaren és a Red Bull sem szavazta meg a félig visszaállított verziót –, így maradt a botrányt okozó jelenlegi formátum.

„Mi megszavaztuk a kompromisszumot, mert azt gondoltuk, hogy az még mindig kevésbé káros, mintha maradunk a melbourne-i változatnál” – folytatta Wolff. „Ugyanakkor megértem azokat a csapatokat is, akik ellene szavaztak, mert ők ezzel akarták kifejezni, hogy igazándiból egyik lehetőség sem életképes.”

Az FIA aktivizálódása a Stratégiai Csoporton belül egyébként új (ezért is lepett meg mindenkit, hogy a csapatok két héttel ezelőtti, visszatérés melletti döntése nem ment át azonnal a testületen). Jean Todt korábban azt a politikát folytatta, hogy csak akkor nem tartózkodott a szavazásokon, amikor rajta kívül teljes volt az egyetértés. Most minden bizonnyal Ecclestone sem támogatta a csapatok elképzelését.

Az új időmérő edzésen a Mercedes ugyanúgy kisajátította az első rajtsort Melbourne-ben, mint a régi formátum idején.

Oszd meg!

16 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

McLarenHonda
#16 McLarenHonda 2016. április 01. 14:04  

Egyetértek Brettshaw-val, ezt a csapatok maguknak cseszték el. A védekezésük meg szánalmas.

Ellenben Farkas Péter irt egy érdekes dolgot a cikkében, miszerint megoldás lehetne, ha csak egyszer lehetne tankolni az időmérőn, igy aki mindenképp el akar menni a végéig, annak több benzinnel kell teljesitenie a Q1, Q2-őt, ami közelebb hozná a csapatokat, és lehetne taktikázni is a középcsapatoknak.

BrettShaw
#15 BrettShaw 2016. április 01. 13:40  
hammertime:
Azzal egyetértek, hogy hosszútávú tervek kellenek és nem lehet 2 hetente variálni. Viszont a hosszútávú terveket szerintem simán lehetne többségi szavazással (legalább 2/3, de inkább több) és akkor mindjárt nem tudna mindent megfúrni a merci. Jó, tudom, akkor meg a merci rávenné a partnercsapatait.:) De tökéletes rendszer meg nincs. Az se lenne jobb, ha mondjuk Bernie minden kontroll nélkül átvihetné a baromságait. Az sem jó, hogy egyvalaki megfúrhat bármit. Egy köztes megoldás a legjobb kompromisszum szerintem.

A hosszú távú tervek most is így dőlnek el. Egyszerű többség kell, ha 3 éven belül vezetnéd be. Az FIA és a FOM pedig 2/3 többségben van...

Ezt is problémának látom. A döntéshozatali mechanizmus olyan bonyolult, hogy az átlag nézőhöz képest messze tájékozottabb fórumozók túlnyomó többségének sincs lövése róla. Bonyolult áttekinthetetlen szar, csak arra jó, hogy a felelősséget el lehessen dugdosni benne.

hammertime
#14 hammertime 2016. április 01. 12:51  
BrettShaw:
Egyáltalán nem igaz, hogy jó volna az egyszerű többség. Káros és ártalmas az, hogy változtatgatnak év közben, hetekkel az év előtt stb. Stabilitás kell, hosszú távú célok és tervek. Legalább 3 évre előre kellene meghozni a fontosabb döntéseket, nincs olyan dinamikája sem ennek a sportnak sem a világnak, hogy az végtelen idő legyen. MÉG mindig NEM véglegesek a 2017-es szabályok. Mindenki aki fejleszt rájuk hazárdírozik és feltehetőleg több párhuzamos irányt is visz és majd azt folytatja AKKOR, amikor a szabályok kőbe lesznek vésve amelyik a legközelebb áll hozzájuk a többi meg elhal és csak pénzkidobás volt. Az időmérő egy semmiség volt ilyen volt, olyan volt is már, majdnem tökmindegy. Az, hogy NINCS 2017-es tesztgumi kevesebb, mint egy évvel a bevezetésük előtt? Ne vicceljünk már. Röhejes ennek az egésznek a szervezése. Nem csodálom, hogy nem vonzza a VW-t ez a szarság. Koncepciótlan bele-bele kapós amatőr baromság amit csinálnak és a drágalátos csapatok asszisztálnak ehhez...

Azzal egyetértek, hogy hosszútávú tervek kellenek és nem lehet 2 hetente variálni. Viszont a hosszútávú terveket szerintem simán lehetne többségi szavazással (legalább 2/3, de inkább több) és akkor mindjárt nem tudna mindent megfúrni a merci. Jó, tudom, akkor meg a merci rávenné a partnercsapatait.:) De tökéletes rendszer meg nincs. Az se lenne jobb, ha mondjuk Bernie minden kontroll nélkül átvihetné a baromságait. Az sem jó, hogy egyvalaki megfúrhat bármit. Egy köztes megoldás a legjobb kompromisszum szerintem.

Utoljára módosítva: 2016. április 01. 12:53

BrettShaw
#13 BrettShaw 2016. április 01. 12:39  
hammertime:
Igen, elcseszték a csapatok. Bár lehet volt pl. a merciben egy olyan, hogy dobunk egy csontot, ezzel kiélik magukat, nem csinálnak még nagyobb felfordulást, ezt még tudjuk majd kezelni. Amúgy szerintem a probléma annyi, hogy mindent csak teljes egyetértésben lehet csinálni, ez egyfajta fordított diktatúra, egyvalaki meg tud torpedózni bármit. Ha elég lenne egy 60-80%-os többség, ez megszűnne és rugalmasabbá válna az egész rendszer.

Egyáltalán nem igaz, hogy jó volna az egyszerű többség. Káros és ártalmas az, hogy változtatgatnak év közben, hetekkel az év előtt stb. Stabilitás kell, hosszú távú célok és tervek. Legalább 3 évre előre kellene meghozni a fontosabb döntéseket, nincs olyan dinamikája sem ennek a sportnak sem a világnak, hogy az végtelen idő legyen. MÉG mindig NEM véglegesek a 2017-es szabályok. Mindenki aki fejleszt rájuk hazárdírozik és feltehetőleg több párhuzamos irányt is visz és majd azt folytatja AKKOR, amikor a szabályok kőbe lesznek vésve amelyik a legközelebb áll hozzájuk a többi meg elhal és csak pénzkidobás volt.

Az időmérő egy semmiség volt ilyen volt, olyan volt is már, majdnem tökmindegy. Az, hogy NINCS 2017-es tesztgumi kevesebb, mint egy évvel a bevezetésük előtt? Ne vicceljünk már. Röhejes ennek az egésznek a szervezése. Nem csodálom, hogy nem vonzza a VW-t ez a szarság.

Koncepciótlan bele-bele kapós amatőr baromság amit csinálnak és a drágalátos csapatok asszisztálnak ehhez...

Utoljára módosítva: 2016. április 01. 12:40

hammertime
#12 hammertime 2016. április 01. 12:30  

Igen, elcseszték a csapatok. Bár lehet volt pl. a merciben egy olyan, hogy dobunk egy csontot, ezzel kiélik magukat, nem csinálnak még nagyobb felfordulást, ezt még tudjuk majd kezelni.

Amúgy szerintem a probléma annyi, hogy mindent csak teljes egyetértésben lehet csinálni, ez egyfajta fordított diktatúra, egyvalaki meg tud torpedózni bármit. Ha elég lenne egy 60-80%-os többség, ez megszűnne és rugalmasabbá válna az egész rendszer.

Zasalamel
#11 Zasalamel 2016. április 01. 12:29  
hammertime:
Az a része teljesen jogos, hogy akkor minek szavazták meg eleve. Viszont múltkor az volt a hír, hogy a csapatok visszacsinálnák az egészet, mert belátták, hogy hülyeség volt bevezetni. És akkor itt jönnek képbe Berniék, mert ugye ők akarták felforgatni az időmérőt valahogy, nekik presztizsveszteség lenne a teljes visszalépés.

Sztem inkább a force india kavart be főként, majd a williams is.... ahogy Brettshaw írta, teljes egyetértés kell ahhoz h visszaálljanak a régebbi időmérőre, amint 1 csapat ellenzi az egész mehet a levesbe.

BrettShaw
#10 BrettShaw 2016. április 01. 12:10  
hammertime:
Az a része teljesen jogos, hogy akkor minek szavazták meg eleve. Viszont múltkor az volt a hír, hogy a csapatok visszacsinálnák az egészet, mert belátták, hogy hülyeség volt bevezetni. És akkor itt jönnek képbe Berniék, mert ugye ők akarták felforgatni az időmérőt valahogy, nekik presztizsveszteség lenne a teljes visszalépés.

nem jön képbe Bernie, a nagy demokráciában az a jó, hogy Bernie és Todt semmit nem tudnak kezdeni önmagukban...

Most viszont a csodás csapatok AKIK megszavazták ezt a rendszert ÚGY, hogy tisztában voltak azzal, hogy KIZÁRÓLAG teljes egyetértésben vezethető be ÉS KIZÁRÓLAG teljes egyetértéssel vezethető ki hebegnek habognak arról, hogy ezért azért szavazták meg.

hammertime
#9 hammertime 2016. április 01. 12:01  
BrettShaw:
Ebben a rendszerben két hülye nem képes rákényszeríteni az akaratát a rendszerre. Egy ilyen azonnali hatályú döntéshez 3 (HÁROM) külön szervezet ÖSSZES tagjának egyetértése kell. Strategy Working Group - > Formula One Commission - > FIA World Motor Sport Council Mindannyian tévedtek és most egy részük tolja le magáról a felelősséget, hogy hát így meg úgy.

Az a része teljesen jogos, hogy akkor minek szavazták meg eleve.
Viszont múltkor az volt a hír, hogy a csapatok visszacsinálnák az egészet, mert belátták, hogy hülyeség volt bevezetni.
És akkor itt jönnek képbe Berniék, mert ugye ők akarták felforgatni az időmérőt valahogy, nekik presztizsveszteség lenne a teljes visszalépés.

BrettShaw
#8 BrettShaw 2016. április 01. 11:36  
hammertime:
Ugye milyen jó dolog a diktatúra? :D Két hülye kitalál valami baromságot, aztán ahelyett hogy belátnák, hogy baromság, inkább szívjon mindenki, mert olyan ugye nem lehet hogy ők tévednek.

Ebben a rendszerben két hülye nem képes rákényszeríteni az akaratát a rendszerre. Egy ilyen azonnali hatályú döntéshez 3 (HÁROM) külön szervezet ÖSSZES tagjának egyetértése kell.

Strategy Working Group - > Formula One Commission - > FIA World Motor Sport Council

Mindannyian tévedtek és most egy részük tolja le magáról a felelősséget, hogy hát így meg úgy.

Utoljára módosítva: 2016. április 01. 11:37

BrettShaw
#7 BrettShaw 2016. április 01. 11:28  

„Mi megszavaztuk a kompromisszumot, mert azt gondoltuk, hogy az még mindig kevésbé káros, mintha maradunk a melbourne-i változatnál” -Na de miért szavaztátok meg a melbourne-i változatot? Miért szavazta meg az összes csapat, az FIA és a FOM is?

Főleg annak fényében vicces, hogy valamelyik suttyó azzal kérkedett, hogy a mérnökei hetekkel a bevezetés előtt megmondták, hogy ez lesz. Miért kellett megszavazni?

Utoljára módosítva: 2016. április 01. 11:29

vandr
#6 vandr 2016. április 01. 11:23  

Az egyik pályabíró is menjen be a meetingre és adjon Ecclestonéknak egy fehér zászlót...

hammertime
#5 hammertime 2016. április 01. 11:19  

Ugye milyen jó dolog a diktatúra? :D

Két hülye kitalál valami baromságot, aztán ahelyett hogy belátnák, hogy baromság, inkább szívjon mindenki, mert olyan ugye nem lehet hogy ők tévednek.

Utoljára módosítva: 2016. április 01. 11:20

Paberto
#4 Paberto 2016. április 01. 11:02  

https://www.youtube.com/watch?v=bCkK-52yWX8

Thibczy
#3 Thibczy 2016. április 01. 10:46  

Kabaré. Egyébként örülnék, ha maradna ez a szar erre a futamra, mert akkor talán végre mindenki felfogná, hogy ezt egyszer s mindenkorra el kell felejteni, de legalábbis a szezon hátralevő részére mindenképpen, és vissza kell térni az eddigi, jól bevált rendszerhez.

Utoljára módosítva: 2016. április 01. 10:48

Lombardo
#2 Lombardo 2016. április 01. 10:35  

egy versenyhétvége alatt két és fél óra időtartam áll rendelkezésre a szurkolók szórakoztatására. a k. anyjukat, hogy ebből megint egy óra élvezhetetlen lesz, pedig volt egy jól működő időmérős rendszer, amivel még a kritikus szurkolók többsége is egyetértett. hihetetlen, hogy azok után, ami Ausztráliában történt szombaton, képesek megint tálcán felkínálni nekünk ezt a fost, ahelyett, h sűrű elnézések közepette azonnal korrigáltak volna.

Utoljára módosítva: 2016. április 01. 10:35

Raikkönen
#1 Raikkönen 2016. április 01. 10:12  

"A Todt-Ecclestone tengely ugyanis annyira ragaszkodott hozzá, hogy mindenáron felkavarja a vizet az F1-ben, és annyira elege volt a csapatok uralmából, hogy a mostani rendszer alternatívájaként csak a Q3 „visszaállítását” vetette fel."

Zseniális, köszönjük ennek a két agytrösztnek.Legközelebb kitalálják, hogy a Merci-Ferrari csak 3 kerékkel versenyezhet, szabadedzéseken kormány nélkül kell menniük.
Hisz az állóvizet fel kell kavarni.

Utoljára módosítva: 2016. április 01. 10:14

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

koponya

32016.10.27. 19:16

Amiért Rosberg és Ecclestone nem lesznek cimborák…

Sok kérdés, egyféle válasz – "Miért beszélünk annyit mások véleményéről?"

142016.10.27. 17:28

Az újságíróknál Alonso az ász!

A rutinos tudósítók közül egy kivétellel valamennyien a spanyolt tartják a legjobbnak