Mégis eredeti formájában érkezik az új időmérő

írta: M4Sport
2016. március 04. 11:43
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár még nem hivatalos, úgy tűnik mégis eredeti formájában fogadják el az új időmérőszisztémát. Az FIA ezzel elejét kívánja venni a további bonyodalmaknak – jóllehet a viták aligha érnek véget ezzel…

A történet kusza, a kép viszont most talán letisztulhat időmérőügyben. A szövetség a múlt héten jelezte, az F1 Bizottság úgy határozott, azonnali hatállyal megreformálják az időmérő edzések menetét, s bevezetnek egy új kieséses rendszert, mely nagyobb változatosságot és mozgalmasabb szombatokat ígér. Bernie Ecclestone ugyanakkor pár nappal később jelezte, a FOM képtelen lesz elkészíteni a megfelelő időmérő szoftvereket, így lehet, hogy csak Barcelonában debütál az új rendszer.

A második teszthéten Barcelonában az aggályok miatt aztán ismét tárgyalóasztalhoz ültek a csapatok az FIA-val, és arról állapodtak meg, hogy változtatnak az első terveken, s az új kieséses rendszert csak a Q1-ben és a Q2-ben vezetik be. A Motorsport kiemelte, mindez azt is jelentené, hogy újra kell fogalmazni az egyszer már megalkotott szabályt, ami miatt pedig az ügyet ismét vissza kellene dobni a döntéshozás első szintjére, azaz a Stratégiai Csoporthoz, mely a megfogalmazást követően ismét az F1 Bizottság elé tárja a javaslatot, amit aztán végül a Világtanács ratifikálhat. Más kérdés, hogy Sergio Marchionne, a Ferrari elnök a hét elején jelezte, nem támogatják az időmérő módosítását, így az sem lenne kizárt, hogy a Ferrari egy esetleges újratárgyalás esetén megpróbálna akadályt gördíteni elé…

Az Autosport úgy értesült, az FIA nem hajlandó belemenni az újabb játszmákba, ezért a Genfben ma ülésező Motorsport Világtanács mégis eredeti formájában fogadja el az új időmérős szabályt, azaz a kvalifikáció mindhárom szakaszában jön a 90 másodpercenkénti kieséses szisztéma. A szaklap szerint a következőképpen fog kinézni Ausztráliától az időmérő edzés: a Q1 16 perces lesz, hét perc után kiesik a leglassabb autó, majd ezt követően másfél percenként az újabb hat. A 15 perces Q2 ugyanilyen menetrend szerint zajlik majd, csak az első kiesésre hat perc után kerül sor. A 14 perces Q3-ra végül 8 versenyző marad állva, közülük a leglassabb öt perc után búcsúzik, majd másfél percenként a többiek is – mindaddig, míg ketten nem maradnak a végére.

A változtatás szabályba iktatásáról hivatalos tájékoztatást még nem adott az FIA, erre várhatóan csak a Világtanács ülése után kerül sor.

Más kérdés, hogy a szabály véglegesítése sem feltétlenül vet véget a kvalifikációról szóló vitáknak. Szerdán az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting a versenyzőkkel is megbeszélést tartott, és ők jelezték, egyáltalán nem örülnek annak, hogy ilyen rövid idővel a szezon rajtja előtt változtatni akarnak. Többen azt sem értik, mi szükség van egy jól működő rendszer átalakítására.

Fernando Alonso nem vett részt ezen a találkozón, de egyetértett kollégáival. „Nem voltam jelen, de amennyit a társaim elmondtak, arról azt mondhatom, teljesen egyetértek velük. Szeretnénk, ha a szabályok egyszerűek lennének, és már a korábbi egykörös időmérő, a szuperpole (két időmérő összesített eredménye) és hasonlók is eléggé érdekesek voltak. Mindenkinek volt egy köre a tévé képernyőjén, rendkívül egyszerű volt. Teljesítetted a körödet, ha későn fékeztél, 15. voltál, ráadásul nagyon izgalmas is volt az az egy kör. Akárhogy is döntenek, elfogadjuk, ahogy az elmúlt tizenhat évben mindig” – fogalmazott a spanyol.

FIA
Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Zasalamel
#8 Zasalamel 2016. március 04. 18:04  

Ilyen hülyeségek mellett bezzeg tud keménykedni az FIA.

Berger 87
#7 Berger 87 2016. március 04. 16:12  

Én is az egykörös rendszer mellett lennék, ha már mindenképpen változtatni akarnak rajta. Gumival is lehet spórolni és a motorral is.

daviid
#6 daviid 2016. március 04. 15:35  

Még annyit elakartam mondani, hogy sem a pilóták, sem a rajongók többsége nem örül a változtatásnak, és ennek ellenére is bevezetik az új időmérőt. Úgy tűnik senki nem bírt tanulni a 2014-es dupla pontos szezonzáró ötletéből. Az sem tetszett senkinek, mégis megszavazták. Ha új rajongókat, és elégedett pilótákat akarnak, akkor igenis kérjék ki a véleményüket mindkét félnek, de úgy, hogyha valamit elleneznek, azt legalább ne valósítsák meg. Vagy csúsztassák egy évig. (Pl ennek a szisztémának ez pont jót tett volna, hogy az esetleges hibafoltokat betömjék)
Bár nekem még mindig az a véleményem, hogy Bernie Ecclestone lelkének megnyugtatása miatt kell új időmérőt alkalmazni az idei évtől. Ha belegondolunk a dupla pontos szezonzáró is így jött létre. Ecclestone eredeti ötletét leszavazták(az utolsó 3 futam legyen dupla pontos) , dehogy az öreg ne kapjon szívinfarktust, egy futam erejéig megduplázták a pontokat.

dani969
#5 dani969 2016. március 04. 15:33  

Én ennek továbbra sem látom értelmét, de majd meglátjuk.
A legnagyobb problémám a piros zászlós szakaszok, de elég egy sárga is. Ha rossz időben jön bármelyik, kiestél.
Q1 - A P3-ban lerobbant a kocsid és a Q1 legelején készül el, így 3 perccel a kezdés után ki tudsz gurulni. 4:40, megkezded a gyors kört és az első két szektor alapján sima 10. helyen vagy, de ekkor jön egy piros zászló(6:00). Vissza a boxba és kiszállsz az autóból, mert utolsó helyen kiestél, ugyanis nem fogsz felérni az új gyors körre... Teljesen igazságtalan a rendszer, remélem hamar dobni fogják. Persze meg fogja keverni a kártyákat szépen, de az időmérőnek nem ez a funkciója.

daviid
#4 daviid 2016. március 04. 15:16  

Már többször leírtam, hogy miért jó, és miért nem jó ez a kvalifikációs forma. Most ezt nem tervezem, viszont én két dolgot nagyon, de nagyon sajnálok. Az egyik, és tán most a legfontosabb, hogy a pilóták véleményét konkrétan letojták. Hát ily módon, senki nem várhatja el a pilótáktól, hogy majd csupa szépet mondjanak, mikor kerek-perec kijelentették, ez a kvalifikációs rendszer rossz, bonyolult, és már párszor utaltam én is rá, hogy több sebből vérzik. Erre bevezetik....
Félreértés ne essék, vannak benne jó dolgok, hiszen vannak benne olyan részek, amelyek nekem is tetszenek, mint például, hogy a top pilóták nem hibázhatnak, különben könnyen megüthetik a bokájukat. Ez izgalmasan hangzik, és tök jó, de a pozitívumok itt kimerültek.
Az új időmérő nagy problémája a gyorsan kopó Pirelli abroncsok, melyek egy gyors körre alkalmasak, aztán vége. Az új gumiszabály sem segít ezen, és én nagyon tartok tőle, hogy a Q3 unalomba fog fulladni. Főleg akkor, ha a pilóták többségének, csak 1 szett abroncs lesz a legvégső szakaszban, melyet a Q3-tól használhatnak.
Ekkor mit is fogunk tulajdonképpen látni?
Hát konkrétan azt, hogy a bent lévő 8 pilóta, a Q3 elején megfutja azt, amit abból a szettből kitud hozni, és kb itt véget is ér a történet. Van 14 perc, melyből 5 perc lesz az érdemi. A Q3 super pole-ként fog üzemelni véleményem szerint, de ha ez volt a cél, akkor miért nem hozták vissza azt a szabályt? Alonso is elmondta, hogy mik a pozitívumai annak a rendszernek. Nem volt bonyolult, és mindenkit mutattak a közvetítésben. Az már más kérdés, hogy akkoriban sok vita folyt arról, hogy nem voltak egyenlők a körülmények, és nem mindig a legjobb a csapat indulhatott az élről.
Ez sajnos igaz, de változatos volt a rajtfelállás. Egy kis érdekességet is hadd osszak meg ebből az időből. 2003-ban, 6, 2004-ben 7, 2005-ben 9 (!) pilóta szerezte meg a pole pozíciót. (Igaz, ekkoriban még a tankolásos éra volt, amit szintén érdemes a képletbe belevenni.)
Na szóval, ha változatos rajtrácsot akarunk, akkor ezt hozzuk vissza, és ne, egy alkalmi nézőnek bonyolult rendszert. Még az is jó lenne, ha csak a Q3-ra lenne érvényes ez a szisztéma (mármint a super pole), ami meg is fog valósulni, csak másként.

Utoljára módosítva: 2016. március 04. 15:31

totopad
#3 totopad 2016. március 04. 14:15  

Most akkor Izzy benne van a bandában, vagy sincs?
Rossz brazil szappanopera az egész. Több értelme lett volna az 1 körösnek, úgy legalább a kiscsapatok is kaptak volna 2 perc figyelmet autónként!

Toti
#2 Toti 2016. március 04. 13:56  
GreenHonda:
Én az egyköröst hoztam volna vissza, ha már izgalmak kellenek.

Hát ez majdnem az.

Lehet, hogy a mostani és az egykörös vegyítése lenne a legjobb. 18 perc Q1, 15 perc Q2, majd mindenki fut egy kört a Q2 fordított sorrendjében. Így elkerülnénk azt, hogy 3-4 autó egyáltalán nem jön ki, legalábbis nem fut mért kört, ráadásul 15-20 percig mindig lenne mit nézni.

Utoljára módosítva: 2016. március 04. 14:01

GreenHonda
#1 GreenHonda 2016. március 04. 13:31  

Én az egyköröst hoztam volna vissza, ha már izgalmak kellenek.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában

32016.10.26. 10:47

Massa: Alonso jóban lehet a bírákkal…

"Nem értem, miért nem adtak neki büntetést"

32016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka