Megjárta a poklot, hogy a mennybe jusson – Rosberg valóra váltotta gyerekkori álmát

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. november 27. 17:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

A poklot járta meg Nico Rosberg a szezonzáró versenyen – de a leintés után a fellegekbe emelkedett! Gyerekkori álmát váltotta valóra, és Lewis Hamiltont sem hibáztatta azért, ahogyan versenyzett Abu-Dzabiban.

Mindössze 6-7 esztendős volt, amikor a Forma–1-es világbajnok Keke Rosberg kisfiaként első interjúját adta. Nagy mosoly kíséretében azt nyilatkozta: „Apukám tanít gokartozni, és egy nap majd világbajnok akarok lenni a Forma–1-ben.”

Végigjárta az odáig vezető utat.

Sikeres aranyifjú volt, bekerült a Forma–1-be, de a végső cél hosszú éveken át így is rendkívül távol volt tőle. 2006-tól 2009-ig abban a reményben dolgozott szakadatlanul a Williamsnél, hogy együtt visszatérhetnek a csúcsra, ahol 1982-ben édesapja is járt már velük. Hiábavaló próbálkozás volt. 2009 végén aztán aláírta szerződését az akkori szezon gyári csapattá alakuló bajnokával, a Mercedes versenyzője lett. Megkapta csapattársnak Michael Schumachert – és három éven át csak vergődtek. Jött Lewis Hamilton, az újabb kihívás. A győztes autó már megvolt, de azt a csapattárs vezette sikerre, neki pedig csak a vereségek jutottak.

Mostanáig.

Nico Rosberg a 2016-os Abu-dzabi Nagydíj leintése óta az az ember, akivé kisgyerekként adott első interjúja során válni akart: a Forma–1 világbajnoka! „Őrület! Extrém volt az utolsó pár kör. Hihetetlen érzések vannak bennem, mert határozottan nem volt kellemes ez a verseny” – nyilatkozta a másodikként célba érő német.

Csapattársa, az őt egész versenyen visszafogó, s az ellenfelek „prédájává” tevő Lewis Hamilton nem könnyítette meg a dolgát. „Nagyon jól alibizett. Előzni nem volt esélyem, beragadtam mögé, a többiek pedig érkeztem mögöttem. Vettelnek jóval nagyobb tapadása volt – borzalmas volt! Hatalmas megkönnyebbülés, hogy vége!” – nyilatkozta felszabadultan a Sky Sportsnak. „Annyira boldog vagyok, már alig várom, hogy együtt ünnepeljek a barátokkal itt. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki szurkolt nekem. Ez egy nagyon-nagyon különleges nap.”

„El sem tudom mesélni, mennyire nehéz volt ezt átélni. Különösen a Max (Verstappen) elleni csatámnál. Egyszerűen borzalmas érzés volt! És a végén újr: két körrel a vége előtt megint jöttek. Itt a bajnoki címről beszéltünk! Ha elkövetek egy hibát, kettejük mögé kerülök, és mindennek vége” – kapott az arcához, belegondolva, mit érezne most akkor.

Persze fölvetették neki, egy helyet még engedhetett is volna Vettelnek. Ám felhívta a figyelmet: „Dehogy, az őrült Max jött mögötte! Nem veszíthettem pozíciót!”

Nico Rosberg

„Állatira boldog vagyok!”

Rosberg már átadta magát az ünneplésnek. Családja is vele van. Felesége a sajtótájékoztatóra is elkísérte, szülei pedig a verseny végére érkeztek meg a helyszínre. „Nem láttam apámat, remélem, jól van. Kicsit aggódom miatta, mert gyanítom, hogy ez elég izgalmas lehetett kívülről szemlélve…” – mondta nevetve. „Édesanyám teljesen készen van. De ez csodálatos.”

Rosberg a történelem második versenyzője lett, aki édesapja után maga is világbajnoki címet tudott szerezni. Damon Hill-lel és apjával Graham Hill-lel kerültek egy klubba. 1996 bajnoka már üdvözölte is őt ebben a klubban. „Köszönöm, Damon! Különleges érzés, hogy csak mi ketten vagyunk fiúk” – mondta Rosberg.

És mindenki másnak is köszönetet mondott. „A szurkolók mellett természetesen a családomnak és a feleségemnek, Viviannak is nagy szerepe volt ebben, de nekik már köszönetet mondtam. Anyukámnak, apukámnak, az egész csapatnak. Egy gyerekkori álmom vált most valóra. Hihetetlen! Hihetetlen! Mit lehet még mondani? Nem tudom. Egyszerűen csak ünnepelni akarok, kiengedni a gőzt. Már el is kezdtem, de ide kellett jönnöm dumálni. Persze ez is hozzátartozik. Állatira boldog vagyok! Még egyszer köszönet mindenkinek!”

Rosbergtől megkérdezték, kitart-e a 6-os rajtszám mellett, vagy büszkén felragasztja-e az 1-est a Mercedes orrára 2017-ben. „Nem tudom, meglátjuk!” – felelte.

Nico RosbergMegérti Hamilton taktikáját

Rosberg most már azt is elárulta, rendkívül nehéz hétvégén van túl. „Meg lehet érteni, hogy talán nem voltam a legnyíltabb ezen a hétvégén, hiszen védenem kellett magamat a média világától. Igen, nehéz hétvége volt. Voltak nehezen élvezhető pillanatok, különösen a versenyen.”

Hangsúlyozta, nem tudja hibáztatni Hamiltont azért, ahogyan versenyzett. „Ez egy egyszerű vita. Meg lehet érteni a csapat szempontját, de Lewisét is. Ennyi Lewis minden képességét kihasználta, tökéletesen csinálta, hogy ne tudjam megelőzni őt. Azt gondoltam, nem is lenne értelme. Nem volt esély. Tökéletesen csinálta” – ismerte el.

Oszd meg!

20 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Agressor
#20 Agressor 2016. november 28. 06:35  

Én tegnap bekönnyeztem, mint egy b..zi!!
Nagyon örülök Nico győzelmének, mert nagyon jó helyre került a cím! Megérdemli, és talán most volt esélye utoljára megszerezni! De a legnagyobb kontraszt nem a nagy bajnokok és a bajnokok között van, hanem a bajnokok és a nyeretlenek között!!

Ez az egy darab cím, ami jár egy Nico Rosberg kaliberű pilótának, és erre egy Massa, Barrichello, Coulthard, Montoya, Webber nem volt képes. Pedig mindegyiküknek voltak jó szériáik, és nyújtottak néha kiemelkedőt!

Lewis talán minden idők egyik legjobb versenyzője, és ha a három évből kettőt ő nyert, egyet pedig Nico, akkora az korrekt ás reális eredmény közöttük!

Tomcat 200
#19 Tomcat 200 2016. november 27. 22:21  

Gratulálok Niconak! Megérdemelten lett Világbajnok! Sokkal többet dolgozott, tűrt és várt ezért a VB címért mint amennyit mások egyáltalán az f1-ben töltenek. 10 évébe került, de elérte az álmát. A legnagyobbak ellen, a legnagyobbak mellett küzdve, dolgozva, tanulva, olykor igenis vizet hordva vagy annak tűnve. Új csillag született. Lehajtott fejjel is bebizonyította, hogy így is lehet célba érni. Jobban megérdemelte, mint az bárki gondolná!
Ékes példája annak, hogy küzdj akkor is amikor hátárnyban vagy, Küzdj akkor is, amikor egyedül vagy a pályán a többiek meg buliznak! Küzdj akkor is ha megnyugtatónak tűnik az előnyöd... Nyert! Példaként áll előttünk! Aki meg piszkálja ki nyithatjuk a Bibliát és lehet pocskondiázni... De szerintem nem érdemes!
Ez a hely, ez a nap nem erre van! :)

Raikkönen
#18 Raikkönen 2016. november 27. 22:11  
Brundle:
Bajnok lett. Hogy nagy bajnok válik-e belőle ? Nem hinném...Tiszteletreméltó a szorgalma, a kitartása és természetesen a kellő tehetség is megvan, de valami hiányzik belőle, valami olyasmi, ami már az apjából is hiányzott, viszont megvolt Jim Clarkban, Sennában, megvan Hamiltonban, Verstappenben. És ezen a VB-cím sem változtat. Hamilton pedig méltósággal veszített, még vereségében is győztesként állt a pódiumon a "bajnok" mellett, aki 2. helyekkel biztosította be a trófeát. Nem sikerült padlóra küldeni Rosbergnek a bajnokot, pedig (boxhasonlattal élve) a regnáló világbajnokot illik nagyon megverni, keményen a padlóra parancsolni, nem 5 ponttal kicentizni a trónjáról miközben Hamilton több futamot nyert és több polet szerzett idén is. Számomra Hamilton mostani zseniális taktikázása is emlékezetesebb marad, mint Nico egész világbajnoki szezonja.

Baromság.
Tök mindegy, mennyivel vered meg az épp aktuális világbajnokot, ha megvered, nyertél.
Persze, csinálhatta volna az utolsó versenyeken, hogy széthajtja a gépet és 50 Hz-en remegő térdekkel megy a poleért, győzelemért,de nem volt rászorulva, bőven elég volt kímélni a technikát és bekocogni 2. helyeken.

kroni1
#17 kroni1 2016. november 27. 21:54  

Én is örülök hogy okosan beosztva az előnyt meg tudta nyerni a VB-t. Kissé Prost jut eszembe a taktikus, higgadt, okos versenyzését látva. Hamilton pedig Sennára emlékeztet, az abszolút önző, vesztést elfogadni nem tudó nyilatkozataival. Senna és Hamilton is született tehetségek, de ahogy emberileg Sennát nem szerettem, úgy Hamilton pályán kivüli viselkedése sem szimpatikus. Viszont amit a pályán művelt ahhoz minden joga megvolt szerintem, egyáltalán nem éreztem ezt sportszerűtlennek. De úgy érzem az igazán nagy bajnokoktól eltérően ő veszteni nem nagyon tud. Nicó sokkal inteligensebben, tisztelettel nyilatkozott róla mindig, ahogy most is. Louis pedig próbált a futam után is odaszurkálni neki a nyilatkozatában, de szerintem ez eddig sem hatotta meg nagyon, és a VB cím után méginkább le fog peregni Nico-ról..

Utoljára módosítva: 2016. november 27. 21:55

baki24
#16 baki24 2016. november 27. 21:03  
ernike:
De jó! :)

Na és az a Ferrari emblémás overáll ..... de jó lenne .... :D

Osvát
#15 Osvát 2016. november 27. 20:27  

Szep volt Nico!
Tudva, hogy a bajnokok zome az elso cimet kovetoen meg magabiztosabb es gyorsabb lett, kivancsian varom, ra milyen hatassal lesz. Remeljuk meg kielezettebbe valik kozottuk a kuzdelem jovore, na meg, hogy megerkezik a Red Bull, esetleg a Ferrari is.

ddb
#14 ddb 2016. november 27. 20:17  
white61:
Te komolyan úgy gondolod,hogy Rosberg a Mercinél másodszámú pilóta? Ha az lenne,mikor engedték volna meg neki,hogy megnyerje a világbajnokságot?

Nem úgy gondoltam, de érezhetően Hamilton árnyékában versenyzett eddig a napig és 1-2 éve még esélytelennek tartották Hamilton mellett.

MS_argo001
#13 MS_argo001 2016. november 27. 20:03  

Örülök a bajnoki címének!

white61
#12 white61 2016. november 27. 20:03  
ddb:
Megcsinálta azt, ami nem sikerült az Irvine, Coulthard, Barrichello, Webber, Fisichella másodhegedűsöknek. Számomra antipatikus volt eddig, de az utolsó versenyein elkezdtem neki szurkolni. A fél világ ellene volt, de ő nem hallgatott rájuk és megnyerte. Hatalmas dolog ez, tényleg mindkettő megérdemelte volna. Furcsa az új nevet olvasni a listán, és ízlelgetni lehet, hogy Nico Rosberg a világbajnok. Azért azt el kell ismernie mindenkinek, hogy volt feszültség a versenyen végig, még az utolsó körben is izgultam, hogy nehogy valami őrültséget csináljon bárki is a 4 közül. Legalább egy ilyen feszült versennyel zárult az eddig feledhető turbós korszak első szabályrendszere. Bízzunk egy felkavart erősorrendért, várom 2017-et. Köszönöm a fórumozóknak ezt az újabb együtt töltött szezont. Mindenkinek kívánok kellemes ünnepre való készülődést és pihenést az év hátralévő részére.

Te komolyan úgy gondolod,hogy Rosberg a Mercinél másodszámú pilóta?
Ha az lenne,mikor engedték volna meg neki,hogy megnyerje a világbajnokságot?

vasa007
#11 vasa007 2016. november 27. 19:45  

Gratulálok Bajnok!
Sosem volt a kedvencem, de ebben az évben nagyon ott volt fejben. És bár hiába hangoztatta, az utolsó pár futamon, hogy csak a következő futam érdekli, látszott minden megmozdulásán, hogy már csak az előny megtartására koncentrál.Amiért Hamiltont tavaly istenítették és, hogy csak leeresztett az utolsó futamokra, addig ezt a srácot ekézik amiért ésszel versenyezve profi módon hozta a kötelezőt, mindent és mindenkit lesz.rva.
A mai futam meg egyszerűen zseniális volt. Mindenki azt mondja, hogy Ham játszott vele. Szerintem meg lehetett ez fordítva is. Nem ment bele Hamilton játékaiba, hagyta, hogy csapattársa főjön a saját levében. Tisztes távolból követte, kímélve a kocsit. Esze ágában sem jutott Ham szokásos kiszorítósdi játékába belemenni. Persze ezzel az autóval nem volt nehéz ez tény, na de Lewis sem a Manorokkal húzta be kétszer is.

Nincs mit mondani: Szép volt Nico!

ernike
#10 ernike 2016. november 27. 19:38  
DUdi:
Nagyon jó kis videó :) https://twitter.com/nico_rosberg/status/802903611000770560

De jó! :)

Elektron
#9 Elektron 2016. november 27. 19:37  

Örülök hogy Rosberg világbajnok lett végre. Hamilton meg makogja csak tovább, hogy ő a morális vb, vagy miafaszom :) , kit érdekel
Ettől függetlenül jövőre továbbra is szurkolni fogok mindkettejüknek.
Hajrá Ezüstnyíl !

Utoljára módosítva: 2016. november 27. 19:39

f1m12
#8 f1m12 2016. november 27. 19:37  
DUdi:
Nagyon jó kis videó :) https://twitter.com/nico_rosberg/status/802903611000770560

vörösre sülve overállban. de a papa mindent megtett, az biztos. vajon hány éves itt Nico? nagyon kicsinek tűnik

Ruh
#7 Ruh 2016. november 27. 19:33  
Brundle:
Bajnok lett. Hogy nagy bajnok válik-e belőle ? Nem hinném...Tiszteletreméltó a szorgalma, a kitartása és természetesen a kellő tehetség is megvan, de valami hiányzik belőle, valami olyasmi, ami már az apjából is hiányzott, viszont megvolt Jim Clarkban, Sennában, megvan Hamiltonban, Verstappenben. És ezen a VB-cím sem változtat. Hamilton pedig méltósággal veszített, még vereségében is győztesként állt a pódiumon a "bajnok" mellett, aki 2. helyekkel biztosította be a trófeát. Nem sikerült padlóra küldeni Rosbergnek a bajnokot, pedig (boxhasonlattal élve) a regnáló világbajnokot illik nagyon megverni, keményen a padlóra parancsolni, nem 5 ponttal kicentizni a trónjáról miközben Hamilton több futamot nyert és több polet szerzett idén is. Számomra Hamilton mostani zseniális taktikázása is emlékezetesebb marad, mint Nico egész világbajnoki szezonja.

Khhhmm, Hamilton az első VB címét hanyadik helyezettként nyerte meg Brazíliában? Hagyjuk mááá ezt ... .
Hány VB címet szereztek meg úgy, hogy nem a pódium felső fokán álltak ...

ernike
#6 ernike 2016. november 27. 19:33  

Nagyon örülök neki:) kijárt ez.

DUdi
#5 DUdi 2016. november 27. 19:29  

Nagyon jó kis videó :)
https://twitter.com/nico_rosberg/status/802903611000770560

ddb
#4 ddb 2016. november 27. 18:57  

Megcsinálta azt, ami nem sikerült az Irvine, Coulthard, Barrichello, Webber, Fisichella másodhegedűsöknek.

Számomra antipatikus volt eddig, de az utolsó versenyein elkezdtem neki szurkolni. A fél világ ellene volt, de ő nem hallgatott rájuk és megnyerte. Hatalmas dolog ez, tényleg mindkettő megérdemelte volna. Furcsa az új nevet olvasni a listán, és ízlelgetni lehet, hogy Nico Rosberg a világbajnok.

Azért azt el kell ismernie mindenkinek, hogy volt feszültség a versenyen végig, még az utolsó körben is izgultam, hogy nehogy valami őrültséget csináljon bárki is a 4 közül. Legalább egy ilyen feszült versennyel zárult az eddig feledhető turbós korszak első szabályrendszere.

Bízzunk egy felkavart erősorrendért, várom 2017-et.

Köszönöm a fórumozóknak ezt az újabb együtt töltött szezont. Mindenkinek kívánok kellemes ünnepre való készülődést és pihenést az év hátralévő részére.

Brundle
#3 Brundle 2016. november 27. 18:50  

Bajnok lett. Hogy nagy bajnok válik-e belőle ? Nem hinném...Tiszteletreméltó a szorgalma, a kitartása és természetesen a kellő tehetség is megvan, de valami hiányzik belőle, valami olyasmi, ami már az apjából is hiányzott, viszont megvolt Jim Clarkban, Sennában, megvan Hamiltonban, Verstappenben. És ezen a VB-cím sem változtat.

Hamilton pedig méltósággal veszített, még vereségében is győztesként állt a pódiumon a "bajnok" mellett, aki 2. helyekkel biztosította be a trófeát. Nem sikerült padlóra küldeni Rosbergnek a bajnokot, pedig (boxhasonlattal élve) a regnáló világbajnokot illik nagyon megverni, keményen a padlóra parancsolni, nem 5 ponttal kicentizni a trónjáról miközben Hamilton több futamot nyert és több polet szerzett idén is. Számomra Hamilton mostani zseniális taktikázása is emlékezetesebb marad, mint Nico egész világbajnoki szezonja.

aw123
#2 aw123 2016. november 27. 18:29  

Tenyleg kemeny volt, az utolso 20 kort nem is birtam mar nezni :)) Csak a legutolso kettore kapcsoltam vissza a tvt, a hangot pedig csak a leinteskor :)) Most kozben mar nezem felvetelrol ujra persze.

andrea1
#1 andrea1 2016. november 27. 18:18  

Hihetetlen hogy semmiből szinte ilyen falakat épített maga köré, ennyire sikerült elvonni a maga figyelmét a sok cirkuszból és csak a saját dolgára figyelt.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat, glória

02016.12.08. 15:32

Komolyak a Mercedes elvárásai új pilótájukkal szemben

Humoros „álláshirdetésükre” érkezett egy hasonlóan vicces válasz

02016.12.08. 14:07

A visszaútra nem váltott jegyet Rosberg

Nem tud elképzelni nagyobb tettet a bajnoki címnél és Hamilton legyőzésénél