Megmeri-e lépni a Ferrari?

írta: M4Sport
2016. május 11. 12:26
FOTÓ: ©xpbimages.com

Miközben továbbra is tartják magukat a Maurizio Arrivabene esetleges menesztéséről szóló pletykák, a Motorsport úgy tudja, a Mercedes Ferrarival hírbe hozott főmérnöke, Aldo Costa aligha lesz megszerezhető. Ám máris tudni vélik, ki lehet az alternatív jelöltjük.

Mert a Ferrarinál eredménykényszer van, és ha nincs eredmény… nos, akkor megkezdődnek a találgatások az esetleges személycserékről. Hogy az újjászerveződésről szóló 2015 nyugalma már végleg a múlté Maranellóban, azt az egyre erősödő pletykák is jelzik. Az Autosprint kedden arról számolt be, a sikertelenség máris véget vethet Maurizio Arrivabene csapatfőnöki pályafutásának a Ferrarinál, miután Sergio Marchionne elnök (és most már ügyvezető igazgató) azt fontolgatja, hogy jelenlegi technikai igazgatójukat, James Allisont nevezi ki a helyére.

Hogy e hírnek mennyi a valóságalapja, továbbra is kérdéses, az mindenesetre sokat mondó, hogy más komoly szaklapok és szakírók is egyre inkább foglalkoznak a témával. A paddockba évtizedek óta bejáratos Joe Saward blogján hangsúlyozta, ő sem biztos e forgatókönyv megvalósulásában, ám egyúttal lát némi logikát Allison előléptetésében. Kiemelte, Sergio Marchionne az F1-es csapatoknál korábban sosem dolgozó, a kategóriát csak szponzori oldalról ismerő Arrivabenét azért nevezte ki 2014 végén, hogy lecserélje a Luca di Montezemolo embereként ismert, Marco Mattiaccit. Saward szerint a váltás mögött álló eredeti motiváció ugyanakkor már kezd gyengülni.

„Arrivabenének semmilyen tapasztalata nem volt arról, hogyan kell egy csapatot vezetni, így kinevezése okát bizonyára a politikában kell keresni. Ő közel állt Bernie Ecclestone-hoz, mivel 2010 óta tagja volt az F1 Bizottságnak (a Philip Morrison keresztül – a szerk.), ő képviselte az F1 szponzorait. Marchionne azt mondta, szeretné megerősíteni a Ferrari helyzetét az F1 irányításában, és Arrivabene ilyen szempontból akkor tökéletesen illett a képbe. Azóta viszont Marchionne átvette a teljes irányítást a Ferrarinál, komolyabb szerepet játszik az F1-es politikában, és az árnyékba szorította ezzel Arrivabenét. Talán ezért sugallják az újabb személycserét most” – összegezte a helyzetet a blogger.

A Motorsport olasz kiadása eközben egyelőre szkeptikus a csapatfőnök-csere híre kapcsán. Munkatársuk, Franco Nugnes kiemelte, a feleségét nemrég elvesztő Allison jelenleg rendkívül elfoglalt technikai igazgatóként, hiszen amellett, hogy győztes autót kellene faragnia az SF16-H-ból, már a 2017-es szabályváltozásokra is készülnie kell, mely komoly esélyt kínál számukra a Mercedesre történő fölzárkózáshoz. „A változtatás kockázatos lenne, és ezt az elnök, Sergio Marchionne is tudja” – érvelt Arrivabene pozícióban hagyása mellett a szakíró.

James Allison

A Mercedes helyett a Toro Rossótól erősítenek?

Az Autosprint legfrissebb számában azt is megírta, hogy Allison csapatfőnöki kinevezése mellett egy további komoly változás is bekövetkezhet a Scuderiánál: visszatérhet technikai igazgatónak a Mercedes mérnökcsapatát irányító Aldo Costa. A Motorsport szerint azonban erre szinte semmi esély nincs. Nugnes úgy tudja, a Mercedes olyannyira ragaszkodik kulcsemberéhez, hogy nemrég több évvel meghosszabbította vele szerződését, ráadásul fizetését is jelentősen megemelte. Costa aligha lehet elégedetlen helyzetével: Brackley egyik sikerkovácsának számít, aki ráadásul a korábbi ferraris megpróbáltatások után (2011-ben bűnbakként küldték el) azt is bizonyíthatta, megfelelő közegben igenis sokra hivatott szakember.

A Motorsport szerint a Ferrarinak ugyanakkor így sem kell lemondania mérnökgárdája megerősítéséről. Maurizio Arrivabene állítólag már szemet vetett a Toro Rosso technikai igazgatójára, James Keyre, akit hasonlóan nagy tehetségnek tartanak, mint James Allisont, s aki izgalmas aerodinamikai megoldásokkal, és már második éve versenyképes autójával bizonyított Faenzában. Most, hogy a Ferrari ismét a Toro Rosso motorpartnere lett, átfogóbb képet kaphatott arról, mit is tud autójuk, és ez akár még újabb igazolásra motiválhatja őket.

A pletykák tehát nem csitulnak, ám a Ferrari egy módon mindenképpen elejét vehetné ennek: ha megnyerné a Spanyol Nagydíjat. Sergio Marchionne a héten ismét jelezte, ő sem bánná ezt… „Magabiztos vagyok. A vasárnapi rendkívül fontos nap lesz számunkra. Eddig balszerencsések voltunk, de még a szezon elején tartunk. A közeljövőben győzelmeket várok – Spanyolországban kezdhetjük” – fogalmazott.

Már csak az a kérdés, ezzel a Mercedest vagy Maurizio Arrivabenét riogatta inkább…

James Key

Oszd meg!

21 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Zasalamel
#21 Zasalamel 2016. május 12. 12:28  
guide:
Várjunk még pár hónapot! Az ember hajlamos átesni a ló másik oldalára. Marchionne hülyeségeket beszél,de mégiscsak egy hatalmas vállalat feje.Valamit jól csinálhatott,hogy ebbe a pozícióba került.Adjunk neki esélyt a bizonyításra!Sokszor az a kutya, amelyik ugat,nem harap.Talán ő is ilyen.

Ott van pl a merci góréja dieter zetsche, sose olvastam h ő baszogatta volna valaha is a csapatát, pedig 2010-2012 között jó nagy nehézségei voltak a mercinek is.

Utoljára módosítva: 2016. május 12. 12:33

guide
#20 guide 2016. május 12. 11:35  
Zasalamel:
Sajnos minden lehetséges, egyre valószínűbb h még Montinál is sötétebb ember került a helyére és ez nagyon de nagyon nem lesz jó. Egy elnöknek semmilyen szinten nem szabadna beleszólni a csapat munkájába, főleg nem iylen nyilatkozatokkal bombázni. Hatalmas csalódás eddig ez az ember, valszeg még jó pár évig merciről vagy rb-ról fog szólni az év.

Várjunk még pár hónapot! Az ember hajlamos átesni a ló másik oldalára.
Marchionne hülyeségeket beszél,de mégiscsak egy hatalmas vállalat feje.Valamit jól csinálhatott,hogy ebbe a pozícióba került.Adjunk neki esélyt a bizonyításra!Sokszor az a kutya, amelyik ugat,nem harap.Talán ő is ilyen.

F1890
#19 F1890 2016. május 12. 07:48  

a valaha volt legfiatalabb futamgyoztest vilagbajnokot ketszeres vbt 3szoros vbt 4szeres vbt, az egyeduli aki dobogora allt a tr-al es nyert is vele :D
remelem eleg jol korbeirtam :D

f1m12
#18 f1m12 2016. május 11. 22:14  
F1890:
ross brawn 2008ban lett csapatfőnök, had ne mondjam h a merci 3-as csapatvezetésében ki az egyik csapatfőnök. hagyjuk a mellébeszélést, nem ezen múlik h ki h kezdte. ettől függetlenül 2 év után meneszteni vkit 1 felkészülési szezon után tök értelmetlen

jé változott az avatarod. de nem tudom kivenni, kit ünnepelnek

Zasalamel
#17 Zasalamel 2016. május 11. 22:07  
f1m12:
ne lepődj meg, ha a végén Vettel lesz a nyalókásember :P

Sajnos minden lehetséges, egyre valószínűbb h még Montinál is sötétebb ember került a helyére és ez nagyon de nagyon nem lesz jó. Egy elnöknek semmilyen szinten nem szabadna beleszólni a csapat munkájába, főleg nem iylen nyilatkozatokkal bombázni.

Hatalmas csalódás eddig ez az ember, valszeg még jó pár évig merciről vagy rb-ról fog szólni az év.

f1m12
#16 f1m12 2016. május 11. 21:26  
Zasalamel:
Marchione teljesen tönkrevágja a csapatot. Köszi Tudatlanságát bizonyítja h egy technikai igazgatót akar csapatfőnöki posztra, kb mintha autószerelőt raknának be szakácsnak.

ne lepődj meg, ha a végén Vettel lesz a nyalókásember :P

F1890
#15 F1890 2016. május 11. 21:07  
cyberpunk999:
Igen, a hetvenes és nyolcvanas években... Kicsit más idők jártak akkoriban. Meg aztán nem ezen múlik. Szerintem, az össze vissza variálásnak nincs semmi értelme, anno Domenicali mellett meg kiálltak sokáig, tévesen, most meg menesztik egymás után az embereket. Ettől sem lesz jobb a hangulat Maranelloban. Rég rá kellett volna feküdni 100%-ban 2017-re.

ross brawn 2008ban lett csapatfőnök, had ne mondjam h a merci 3-as csapatvezetésében ki az egyik csapatfőnök. hagyjuk a mellébeszélést, nem ezen múlik h ki h kezdte. ettől függetlenül 2 év után meneszteni vkit 1 felkészülési szezon után tök értelmetlen

cyberpunk999
#14 cyberpunk999 2016. május 11. 21:00  
F1890:
dennis szerelokent kezdte ross brawn is technikai igazgato volt ugyh ez mist felrement

Igen, a hetvenes és nyolcvanas években... Kicsit más idők jártak akkoriban.

Meg aztán nem ezen múlik.

Szerintem, az össze vissza variálásnak nincs semmi értelme, anno Domenicali mellett meg kiálltak sokáig, tévesen, most meg menesztik egymás után az embereket. Ettől sem lesz jobb a hangulat Maranelloban.

Rég rá kellett volna feküdni 100%-ban 2017-re.

Utoljára módosítva: 2016. május 11. 21:02

albutr
#13 albutr 2016. május 11. 20:46  
guide:
Vettelnek küldetéstudata van.:D Nem fogja könnyen feladni,hacsak ki nem rúgják.

vagy amíg megnem unja.

BrettShaw
#12 BrettShaw 2016. május 11. 19:24  
successboy:
Köszönjük Emese.Még jó, hogy te itt vagy és emeled az oldal színvonalát.Ha már ennyire ráérsz, nem gondolkodtál el azon, hogy indítasz egy színvonalas F1-es oldalt?Komolyan kérdezem.Vagy inkább maradnál ezen a színvonalon és okoskodnál itt tovább?Persze ez is egy kellemes időtöltés tud lenni némelyeknek. :)

Nahát, ez még a szokásosnál is gyengébb volt. Azon kevesek egyike vagy, akik rendre képesek alulmúlni önmagukat. Mondjuk ebben ez az oldal hasonlít hozzád!

successboy
#11 successboy 2016. május 11. 16:24  
BrettShaw:
"Megmeri" :) Helyesen: Meg meri-e lépni? Sebaj csak a szokásos színvonal...

Köszönjük Emese.Még jó, hogy te itt vagy és emeled az oldal színvonalát.Ha már ennyire ráérsz, nem gondolkodtál el azon, hogy indítasz egy színvonalas F1-es oldalt?Komolyan kérdezem.Vagy inkább maradnál ezen a színvonalon és okoskodnál itt tovább?Persze ez is egy kellemes időtöltés tud lenni némelyeknek. :)

F1890
#10 F1890 2016. május 11. 15:51  

dennis szerelokent kezdte ross brawn is technikai igazgato volt ugyh ez mist felrement

Zasalamel
#9 Zasalamel 2016. május 11. 15:41  

Marchione teljesen tönkrevágja a csapatot. Köszi

Tudatlanságát bizonyítja h egy technikai igazgatót akar csapatfőnöki posztra, kb mintha autószerelőt raknának be szakácsnak.

Utoljára módosítva: 2016. május 11. 15:42

guide
#8 guide 2016. május 11. 15:24  
Safrane2.5:
Nem értem ezt az egészet,hogy miért is kellene lecserélni ezt a bácsit egy másikra , aki ráadásul egy teljesen más szerepet tölt most be.Na de mind1. Arra aztán végképp kiváncsi leszek , meddig tart ez a kavarás.És mi lesz az eredménye,mert jó az nem ..(szerintem) Aztán hogy Seb bácsi meddig bírja,na az is egy jó kérdés.

Vettelnek küldetéstudata van.:D Nem fogja könnyen feladni,hacsak ki nem rúgják.

Safrane2.5
#7 Safrane2.5 2016. május 11. 15:17  

Nem értem ezt az egészet,hogy miért is kellene lecserélni ezt a bácsit egy másikra , aki ráadásul egy teljesen más szerepet tölt most be.Na de mind1. Arra aztán végképp kiváncsi leszek , meddig tart ez a kavarás.És mi lesz az eredménye,mert jó az nem ..(szerintem) Aztán hogy Seb bácsi meddig bírja,na az is egy jó kérdés.

GM555
#6 GM555 2016. május 11. 14:47  

Ha Arrivabene repül, akkor Kiminek is annyi...

guide
#5 guide 2016. május 11. 14:45  
ernike:
Én nem értem ezt az Arrivabenét kitesszük és Allisont rakjuk a helyére a dolgot. Arrivabene nem a technikával foglalkozik hanem politikával és a csapat képviselésével akárcsak Toto. Mi köze ehhez Allisonnak, Aldo Costának vagy James Keynek? Mindkettőt le lehet igazolni anélkül hogy kitennék Arrivabenét. Nekem ez a nagy helycsere kirúgás dolog sántít, nem látom logikusnak.

Ezt én sem értem.:D Allisont nehéz elképzelni ebben a szerepben,valamit félreérthetett az újságíró.Neki az autóval kellene foglalkoznia,kár lenne a tehetségét ilyesmire vesztegetni!

ernike
#4 ernike 2016. május 11. 14:29  
guide:
Azért az tény,hogy volt két súlyos műszaki hiba és az első versenyen legalább két komoly taktikai baki.Ha jól emlékszem a kerékcseréknél is volt gond.Nem tudhatjuk,hogy mi volt a háttérben.Talán tényleg nagyot hibáztak valakik,óvatlanok voltak. Nekem nincs bajom Arrivabenevel,de ha lecserélnék sem hullatnék krokodil könnyeket. James Key leigazolása jó ötlet lenne,csak nem biztos,hogy sikerülne.

Én nem értem ezt az Arrivabenét kitesszük és Allisont rakjuk a helyére a dolgot. Arrivabene nem a technikával foglalkozik hanem politikával és a csapat képviselésével akárcsak Toto. Mi köze ehhez Allisonnak, Aldo Costának vagy James Keynek? Mindkettőt le lehet igazolni anélkül hogy kitennék Arrivabenét. Nekem ez a nagy helycsere kirúgás dolog sántít, nem látom logikusnak.

guide
#3 guide 2016. május 11. 13:50  

Azért az tény,hogy volt két súlyos műszaki hiba és az első versenyen legalább két komoly taktikai baki.Ha jól emlékszem a kerékcseréknél is volt gond.Nem tudhatjuk,hogy mi volt a háttérben.Talán tényleg nagyot hibáztak valakik,óvatlanok voltak.
Nekem nincs bajom Arrivabenevel,de ha lecserélnék sem hullatnék krokodil könnyeket.
James Key leigazolása jó ötlet lenne,csak nem biztos,hogy sikerülne.

BrettShaw
#2 BrettShaw 2016. május 11. 13:29  

"Megmeri" :) Helyesen: Meg meri-e lépni?

Sebaj csak a szokásos színvonal...

Utoljára módosítva: 2016. május 11. 13:47

fagyi
#1 fagyi 2016. május 11. 13:19  

Sztem kar lenne. Marchionne generalja a feszkot fokent.

Ha valakire lecserelnem MA-t, az Ross Brawn. Bevonatnam a horgaszengedelyet :D

James Key meg johet, en a Saubertol, de mar az FI tol is kiemeltem volna :D

Utoljára módosítva: 2016. május 11. 13:23

HairHungary