Megoldódnak a Williams lassú kanyaros problémái?

írta: M4Sport
2016. február 19. 10:19
FOTÓ: ©Williams

A mezőnyből elsőként bemutatta új autóját a Williams. A csapat komolyabb változtatásokat hajtott végre az FW38-ason – abban a reményben, hogy végre megoldást találnak a lassú kanyarokban tapasztalt eddigi problémáikra.

Az elmúlt két szezonból azt már megszokhattuk, hogy a Mercedes-erőforrással fölszerelt Williams kis légellenállásának köszönhetően rendre az élmezőnyben van az egyenesekben mért végsebességek terén, s az is kiderült, hogy a csapat autói jellemzően jól teljesítenek a gyorsabb pályákon, mint például Silverstone, ahol 2015-ben még a futamot is vezették az első kerékcserékig. A gárda ugyanakkor kétarcú volt 2014-ben és tavaly: a lassú Monacóban, a Hungaroringen vagy épp Szingapúrban nem is emlékeztettek gyors pályákon látott önmagukra. Emellett pedig sok esetben a megfelelő gumikezeléssel is meggyűlt a bajuk.

A csapat mérnökei már a múlt év végén előrebocsátották, e hiányosságok miatt számos téren szakítottak eddig járt útjukkal, s aerodinamikai szempontból igyekeztek minél hatékonyabbá válni, növelni a leszorítóerőt, mert ezen a téren volt a legnagyobb a lemaradásuk a Mercedesszel és a Ferrarival szemben. „Az FW37-es eléggé hatékony autó volt, ezért az volt a célunk, hogy feltárjuk azokat a területeket, amelyeken még javítanunk kellett, miközben továbbra is próbáltuk megtartani a hatékonyságát” – magyarázta a technikai igazgató, Pat Symonds az FW38-as bemutatása kapcsán. „Nem titok, hogy a kis sebességű kanyarokban az FW37-es képtelen volt olyan jól teljesíteni, mint a magas tempójúakban, és emiatt is változtattunk most – reméljük, sikerrel. Emellett igyekeztünk elvégezni a normál fejlesztéseket is, és próbáltuk tovább kitolni a határainkat.”

„Az autót nagyjából 2015 januárjának közepén kezdtük el tervezni, még mielőtt az FW37-es pályára hajtott volna. Tartottunk egy megbeszélést, melyen készítettünk egy amolyan bevásároló listát arról, mely területeken kellene az FW38-t megváltoztatni a jobb teljesítmény érdekében. Elkezdtük aztán tesztelni az FW37-est, és így már egyre jobban kirajzolódott a következő autó fejlesztési iránya.”

Változások autón, csapaton

Ami az új modellt illeti, persze nem láthatóak rajta radikális változtatások. Az oldaldobozok hűtőnyílásainak formája megváltozott, akárcsak a kocsitesté, apróbb módosítások fedezhetőek föl a felfüggesztésen is, ezenfelül pedig úgy tűnik, a Mercedes-motorból a gyári csapathoz hasonlóan itt is két járulékos kipufogó érkezik a fő cső két oldalán. A leszorítóerő növelése szempontjából a hátsó rész agresszívebb kialakítása tűnik a legmeghatározóbb lépésnek.

Symonds szerint azonban nemcsak autójuk, a múlt évben több furcsa hibát vétő csapatuk is fejlődött a tél folyamán. „A Williamsnél mindig őszintén beismerjük a hibáinkat, próbálunk tanulni belőlük. Az autó tervezésénél mindig kielemezzük az erősségeinket és gyengeségeinket, és ilyenkor az egész csapat egységet alkot. 2016-ra több változtatást is eszközöltünk a csapat működése terén, és bár ez nem feltétlenül látható kívülről, mégis meghatározó abból a szempontból, hogy a legkülönfélébb esetekre is megfelelően reagáljunk a versenyek során. A legfőbb erősségünket az idén az állandóság jelenti. Könnyű elintézni egy legyintéssel ennek a jelentőségét, de ugyanaz a versenyzőpárosunk, a mérnöki gárdánk, és reméljük, ezzel felgyorsulhatunk. Különösen fontos ez annak ismeretében, hogy csak nyolc tesztnap áll rendelkezésünkre a felkészüléshez.”

Hangosabb motort ígérnek, de nem jósolnak

Symonds a szurkolók által leginkább várt 2016-os változásról is szót ejtett: a motorhang erősödéséről, melyet az új kipufogószabály tesz lehetővé. „A motor kicsit élesebben szól majd. A tél folyamán nyilván javult a teljesítmény is, hiszen fejlődött a belső égésű motor is, ami már önmagában hangosabbá teszi az erőforrást, de ennél is fontosabb, hogy a megkerülőszelepet leválasztották a fő kipufogóról. Nagyjából 12%-kal hangosabbá válik ezzel a motor, más lesz a hangszíne is, és időnként talán olyan lesz a hatása, amilyet elvárunk egy nagyteljesítményű turbómotortól” – vetítette előre.

Végül pedig 2016-os várakozásairól is beszélt. „Régóta vagyok már a sportágban ahhoz, hogy tudjam, nem szabad jósolgatni. Az elmúlt években a Williams visszanyerte régi versenyszellemét, amiről korábban annyira híres volt. Szeretnénk fokozni és kihasználni ezt, hogy még előrébb jussunk, miközben fél szemmel már a jövőre is tekintünk, különösen a 2017-es nagy szabályváltozások miatt.”

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HannaLill
#1 HannaLill 2016. február 19. 13:08  

Mostantól kezdve gyorsak lesznek a lassú kanyarokban és lassúak a gyors kanyarokban.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt