Mégsem komoly a Mercedes eltiltásos fenyegetése?

írta: M4Sport
2016. július 15. 10:39
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nincs egyetértés a Mercedes vezetői között a két versenyző esetleges újabb ütközése után kiszabott büntetések témájában. Niki Lauda nem tud eltiltásról.

Hét pecsétes titokként őrzi a Mercedes a Nico Rosberg és Lewis Hamilton ausztriai utolsó körös ütközése után bevezetett új viselkedési kódexének részleteit. A külvilág felé mindössze annyit kommunikáltak, hogy egy újabb esetnek súlyos következményei lennének a vétkes versenyzőre nézve, melyek akár bajnoki esélyüket is jelentős mértékben befolyásolnák. A pénzbüntetés mellett az egyfutamos felfüggesztés is szóba került.

Toto Wolff sportigazgató az utóbbi szankcióról szóló találgatások kapcsán Silverstone-ban kijelentette, az eltiltásos büntetéstől sem riadnának vissza egy, a csapat számára kellemetlen incidens után. Niki Lauda tanácsadó azonban érdekes módon épp ennek ellenkezőjéről beszélt. A Sky tévé nála is rákérdezett, valóban félreállítanák-e Rosberget vagy Hamilton egy futamra. Válasza rövid, de egyértelmű volt: „Nem.”

Nagy kérdés, mindezek után melyik verziónak higgyünk. Tény, a végső szót aligha Lauda, sokkal inkább Wolff mondja ki hasonló esetekben, Ám az is igaz, hogy amikor a silverstone-i sajtótájékoztatón Hamiltont kérdezték az elrettentő intézkedésekről, ő laza humorral csak annyit felelt: „Azt hiszem, azt kell felelnem, félek a következményektől.” Nem tűnt túl ijedtnek.

A Mercedes vezetői között abban mindenesetre megvan az egyetértés, hogy az ausztriaihoz és barcelonaihoz hasonló esetekre nincs szükség „Egyértelművé tettük számukra, hogy ilyennek többé nem szabad megtörténnie. A saját érdekükben is. Bajnoki pontokat kell gyűjteniük, a végén pedig egyikük világbajnok lesz” – fogalmazott Lauda.

Wolff Silverstone-ban azt is elárulta, az új megállapodások értelmében ma már csapatutasítást alkalmaznának az olyan esetekben, amilyen a spielbergi volt. E módszert sokan ellenzik a szurkolók és versenyzők körében is – Damon Hill szerint nem is tekinthető igazán hatékony eszköznek.

„A Forma–1 kemény küzdelem, sokat veszíthetsz, és a versenyzők nyomás alatt állnak. A versenyzés egyfajta tudomány, ahol fenn és lenn is lehetsz” – fogalmazott. „Versenyzőként senki sem akar ütközni senkivel. De amikor a bajnoki cím a tét, akkor valaki akár előnyére is válthatja, ha mindketten kiesnek. Nicónak nem volt vesztenivalója ebben az esetben, mivel Lewis csak kevés pontot tudott volna hozni rajta. Véleményem szerint ilyen esetekben az FIA-nak és a versenyirányításnak kell döntenie, mi a teendő. A csapat nemigen tudja kontroll alatt tartani a versenyzőket, amikor a pályán vannak.”

Hill kiemelte, ő az egyversenyes felfüggesztést sem tartja elképzelhetőnek – bármi is történjen Hamiltonék között. „Ez elég bizarr lenne. El sem tudom képzelni, hogy ilyesmit tennének, mivel ennek a szerződésekre is lenne hatása. Nem tudom, azok mit tartalmaznak, de benne kellene szerepelnie ennek ahhoz, hogy ezt megléphessék” – vélekedett.

Wolff ugyanakkor a fölvetésre, kilátásba helyezett büntetéseiknek megteremtették-e a jogi alapjait is, magabiztos igennel felelt.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa