Megszületett a döntés: Az FIA a glóriát választotta 2017-re

írta: M4Sport
2016. május 28. 10:08
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiába a Red Bull fejlesztése, 2017-ben az FIA a glória használatát teszi kötelezővé. Ez azonban csak átmeneti megoldás lehet: a szélvédő 2018-ban debütálhat.

Bár a pénteki szünnap a partikról, szponzoreseményekről és a csillogásról szólt Monte-Carlóban, az F1-ben így sem állt meg az élet. A csapatok technikai szakemberei például az FIA-val ültek össze, hogy megvitassák a szövetség által már jövőre bevezetni tervezett fejvédők sorsát – és úgy tűnik, meg is született a döntés.

Az Auto Motor und Sport beszámolója szerint öt órán át tartó egyeztetés a Mercedes által tervezett, s a télen a Ferrari által tesztelt glória, valamint a Red Bull által kifejlesztett szélvédő összehasonlításával telt. Bár utóbbi, esztétikusabbnak is számító megoldás nagyobb sikert aratott a szurkolók és a paddock népe körében, az végül nem kapta meg a kellő támogatást a bevezetéshez. A hivatalos indoklás szerint azért, mert nem jutott elég idő az átfogó tesztelésére (a csapatok szerették volna, ha még július 1-je előtt eldől, merre tovább). A valóságban viszont az is szerepet játszhatott ebben, hogy egyes nagycsapatok attól tartottak, a Red Bull túl nagy helyzeti előnybe kerülne az autók aerodinamikáját döntően befolyásoló szélvédő alkalmazásával…

Az egyeztetés során eldőlt, 2017-ben a glória használatát teszik kötelezővé – igaz, nem a Ferrari által kipróbált verziót, hanem annak FIA által átdolgozott változatát. Ez már nem acélból, hanem titánból készül, az oldalsó rögzítésénél pedig csuklós megoldást alkalmaznak, mely nagyobb rugalmasságot biztosít. A B-verziót az FIA már júniusban, az azerbajdzsáni futamot követő héten töréstesztnek veti alá, bevezetését pedig a technikai szabályokat megalkotó bizottság Brit Nagydíjat követő júliusi ülése után iktathatják szabályba.

Mindez azonban még nem jelenti azt, hogy a korábban az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting által is csak dicsért Red Bull-szélvédő örökre eltűnik a süllyesztőben. A szakemberek tovább folytatják annak tesztelését, s a tervek szerint 2018-ban ez válthatja az idő rövidsége miatt csak átmeneti megoldásként alkalmazott glóriát. Vagy ha odáig jut a technológia, a továbbfejlesztett változata: egy vadászgépekről ismert védő búra, melynek hosszabb távú bevezetését a versenyzők érdekvédelmi szervezetének elnöke, Alexander Wurz is esélyesnek tartja. „Előbb-utóbb eljutunk ezen megoldáshoz” – nyilatkozta korábban az osztrák.

FIA
Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Irwine_
#11 Irwine_ 2016. május 29. 23:56  

Remélem ezt is még 3x megrágják és ebből se lesz semmi a végére...

Enveblo
#10 Enveblo 2016. május 28. 16:53  
Denis Hunter:
nekem azert furcsa, mert pont egy olyan eset utan, amikor egy csatornafedel ripityara torte a mogotte jovo auto elejet, megszavazzak, hogy a nyitott verzio legyen jovore, ahol az elol halado autorol, vagy az altal felkapott alkatreszek, egyeb darabok akadaly nelkul fejbevaghassak a versenyzot, mert a gloria altal levedett terulet kb a sisak 10%-a

ballisztikus szempontból sokkal több mint 10, ha csak ránézel, és random gondolkodás nélkül rávágsz egy számot, az 10 igen :)

Denis Hunter
#9 Denis Hunter 2016. május 28. 14:44  

nekem azert furcsa, mert pont egy olyan eset utan, amikor egy csatornafedel ripityara torte a mogotte jovo auto elejet, megszavazzak, hogy a nyitott verzio legyen jovore, ahol az elol halado autorol, vagy az altal felkapott alkatreszek, egyeb darabok akadaly nelkul fejbevaghassak a versenyzot, mert a gloria altal levedett terulet kb a sisak 10%-a

VettelFactor
#8 VettelFactor 2016. május 28. 13:53  

Megint meg kell valakinek halnia ahhoz, hogy ezek a f.szfejek olyan döntést hozzanak ami mindenre megoldás. Ez a csatornafedő darabok ellen és a rugók ellen sz.rt nem ér, de ne legyen igazam...

Enveblo
#7 Enveblo 2016. május 28. 13:17  

amúgy meg : "Az egyeztetés során eldőlt, 2017-ben a glória használatát teszik kötelezővé – igaz, nem a Ferrari által kipróbált verziót, hanem annak FIA által átdolgozott változatát."

szóval tessék csak befogni a pofát és gondolkodni előbb, mindent meg lehet csinálni szépre meg csúnyára is, az első szélvédőre emlékszünk? az is ocsmány volt... ez is szebb lesz mint a teszt, de mit is várok egy fórumon? előbb gondolkodni és mérlegelni? az nem ide való ... :D csak mindenki fröcsög az előítéletes elvakult szarjával

várom a pillanatot, mikor a tényleges eset UTÁN vonnának le emberek következtetést, nem pedig előtte, mert azokat nem tudom komolyan venni

Utoljára módosítva: 2016. május 28. 13:18

Enveblo
#6 Enveblo 2016. május 28. 13:14  

Helyes, a szélvédő lehet jobban védett de sokkal több negatívuma volt, nem lehetett rajta átlátni sem...

trialboj
#5 trialboj 2016. május 28. 12:37  

Szerintem a legtöbben nem tudják elképzelni, hogy ez a fekete szardarab hogy nézne ki rendesen az autóhoz igazítve színben. Szerintem sokkal jobban mint a szélvédő. Nem is értem miért nem készítettek pár concept képet ahol a ferka pirosa van ráfestve, és úgyanúgy fénylik mint a többi burkoló elem.

Ettől eltekintve viszont ez szerintem is csak éz kizárólag a kerekektől véd, mert a kis törmelék, (ami sokkal sűrűbben fordul elő, akár 4-5x is évente) ugyanúgy a versenyző arcába fog csapódni. Na meg az egymásra csúszó autók ellen is jó lesz, ami ismét nem ritka , de közel sem olyan sűrűn történik mint pl az elöl haladó első szárnyának felrobbanása...

És mint említették, a szélvédő megkavarja majd az autó aeróját is, tehát ha később megint bevezetik akkor ismét szabályváltozások kellenek, és ott valszeg megint az RB lesz a király, mert ők nagyon értik a levegővel való "játékot".

albutr
#4 albutr 2016. május 28. 12:15  

valahol sejtettem.

zenon
#3 zenon 2016. május 28. 12:12  
ddb:
Én tudtam, hogy ha van egy jól kinéző, vállalható megoldás, amit többen támogatnak a szurkolók közül is, meg van egy otromba megoldás, akkor az otromba megoldást választja az FIA. Most komolyan így fognak kinézni ezek az autók? A szélvédő ezerszer menőbb volt és autószerű még mindig. Formula autóra ilyen bukókeretet rakni. Istenem.

"A valóságban viszont az is szerepet játszhatott ebben, hogy egyes nagycsapatok attól tartottak, a Red Bull túl nagy helyzeti előnybe kerülne az autók aerodinamikáját döntően befolyásoló szélvédő alkalmazásával…"

Nem biztos, hogy csak az FIA-t kell szidni. A fenti mondat szerint a csapatoknak az volt az érdeke, hogy ne a RedBull megoldása győzzön, akármilyen csúnya is a glória.

Kb. olyan a helyzet, mint az időmérőnél. A csapatok előre tudták, hogy ez lesz az eredménye, de politikai okokból megszavazták.

Utoljára módosítva: 2016. május 28. 12:16

ddb
#2 ddb 2016. május 28. 11:35  

Én tudtam, hogy ha van egy jól kinéző, vállalható megoldás, amit többen támogatnak a szurkolók közül is, meg van egy otromba megoldás, akkor az otromba megoldást választja az FIA. Most komolyan így fognak kinézni ezek az autók? A szélvédő ezerszer menőbb volt és autószerű még mindig. Formula autóra ilyen bukókeretet rakni. Istenem.

Benhower
#1 Benhower 2016. május 28. 11:20  

nem hiszem el. a FIA az idiotizmus iskolapéldája... Jövőre változnak a szabályok, és nem hogy megpróbálnák beleilleszteni, hanem ennek hatására, majd valószínűleg megint radikálisan átalakulnak az autók 18ra...vicc

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál