Megszűnik a klasszikus csapatfőnöki pozíció a Renault-nál?

írta: M4Sport
2016. január 15. 13:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

A GP2-es ART-istállótól hozná új csapatvezetőjét a Renault gyári alakulata – értesült az Autosport. Frédéric Vasseur F1-es tapasztalat nélkül, mégis komoly múlttal érkezhet.

Az alakuló új gyári csapat pontos terveiről és struktúrájáról a Renault korábbi ígérete szerint február elején kapunk majd hivatalos tájékoztatást, ám egyre több információ szivárog ki a cég terveiről. Frédéric Vasseurt már a múlt nyáron összefüggésbe hozták a Renault-val, s egyre inkább úgy tűnik, hogy valóban szerepet vállalhat a csapat vezetésében.

Az Autosport azt írja, a Renault a McLarenéhez és a Mercedeséhez hasonló vezetési struktúrára tervez átváltani, ahol a hagyományos csapatfőnöki szerepköröket több személy között osztanák meg. Korábban Cyril Abiteboul, a márka sportigazgatója is utalt az ilyen jellegű változásra. A britek szerint a GP2-es ART csapatfőnökét egy újonnan létrehozott posztra, a versenyigazgató pozíciójába helyeznék. Vasseur ezzel ugyanolyan feladatokat látna el, mint a McLarennél honfitársa, Éric Boullier, aki amolyan korlátozott felelősségű csapatfőnökként ténykedik Wokingban.

A 46 esztendős szakember, 10 éve irányítja az ART-ot, amely a különböző kategóriákban olyan nagy neveket nevelt ki az F1 számára, mint Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas vagy éppen Jules Bianchi. Az előző évben Stoffel Vandoorne-nal lett bajnok a csapat a GP2-ben. Vasseur emellett a Spark Technologies Forma–E-autókat építő cég vezetője, továbbá van egy mérnöki cége is, az AOTech. Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója „a legokosabb fickónak” nevezte őt, akit ismer, korábbi versenyzője, Sébastien Buemi pedig szintén elismerően nyilatkozott róla: „Az igaz, hogy Fred nehéz ember. Amikor 2007-ben kezdtem nála, eléggé barátságtalannak találtam. De aztán ez a kép, ami általában jellemző egy csapatfőnökre, hamar átalakult egy olyan ember képévé, aki apaként irányítja a családját.”

Frédéric VasseurVasseurnek semmilyen Forma–1-es tapasztalata nincsen, jóllehet 2010-ben volt lehetősége arra, hogy – hasonlóan Eddie Jordanhez, Christian Hornerhez – egy új csapattal csapatfőnökként a királykategóriába lépjen annak előszobájából. Végül mégsem vállalta. „Túlságosan szeretek nyerni. Azért maradtam, mert itt az élen maradhatok, a legjobbak között” – indokolta ezen döntését. Wolff is ilyen embernek ismerte meg, de egy, a múlt évben adott interjúban ezt még nem tartotta kizáró oknak az F1-es szerepvállalásához. „Azért nem tetszett neki az F1, mert félt, hogy rosszat tesz az imázsának. Őt csak a versengés érdekli, a járulékos dolgok nem. Azonban biztosra veszem, hogy egy nap az F1 is meglátja, mire képes. Nem ő lesz az, aki érdeklődni fog az F1-es lehetőség iránt, az F1 fogja keresni őt” – vetítette előre. Talán nem is tévedett.

Az Autosport egyébként más kulcspozíciók sorsáról is találgatott. Szerintük a Lotus eddigi technikai igazgatója, Nick Chester maradhat a helyén, s amolyan „Paddy Lowe-ként” segítheti Vasseur munkáját. A sportigazgató, Cyril Abiteboul a Viry-Chatillon-i és enstone-i gyárak munkáját felügyelő ügyvezető igazgatóvá válhat, aki elsősorban a motorral kapcsolatos ügyekért felel majd. A korábbi többségi tulajdonos, a csapatban 10%-os részesedést megtartó Gérard Lopez eközben a kereskedelmi ügyek intézésében (például a Bernie Ecclestone-nal és a CVC-vel való tárgyalásokban) vállalhat szerepet vezetőségi tagként. Esélyes még vezető pozícióra a márka nagykövete, Alain Prost is – az ő szerepvállalásáról egyelőre azonban nem született döntés.

A vázolt felállással a megszokott csapatfőnöki pozíció várhatóan megszűnik Enstone-ban (is), ahol nagy kérdés, jut-e bármiféle szerep ezek után az eddigi csapatvezető Federico Gastaldinak.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ