Mekkora a különbség a Renault és a Red Bull motorja közt?

írta: M4Sport
2016. február 23. 09:38
FOTÓ: ©xpbimages.com

A franciák és a TAG Heuer márkanévvel takart Renault-motorokat használó Red Bull különböző kipufogó-elrendezésekkel rukkolt elő a tesztek nyitónapján. De jelent-e mindez érdemi teljesítménykülönbséget?

Bár a gyári Renault hátuljából kettő, a gyakorlatilag szintén a franciák egységeit használó Red Bullból pedig három kipufogót láthattunk kifelé meredezni a téli tesztek első napján Barcelonában, a két erőforrás felépítése ettől még alapvetően ugyanolyan, árulta el nekünk az Autosport szaklap.

Mint ismeretes, a V6-os turbók elmúlt két évben meglehetősen halk hangja idén lépésre késztette a szabályalkotókat, akik azt a megoldást választották, hogy a megkerülő szelepek korábban a fő kipufogóba visszacsatlakozó kivezetését külön utakra terelik. A megkerülőszelep-kipufogókból egy nagyobbat vagy két kisebbet használhatnak a gyártók a fő cső közvetlen környezetében, meghatározott teljes átmérővel és iránnyal (az aerodinamikai előnyök minimalizálása érdekében). A Mercedes, a Ferrari és a Honda egyaránt a két kisebbre szavazott, ahogy a Red Bullon is ezt láthattuk, ám a gyári Renault kisebb meglepetésre eddig egyetlen egy nagyobbat használ.

Az Autosport technikai elemzője, Craig Scarborough kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy az eltérő dizájn nem jelent érdemi különbséget a két erőforrás alapvető specifikációját tekintve, és egyik sem szolgál jelentősebb teljesítményelőnnyel. Az elemző-újságíró szerint a Red Bull maga készíttetett másfajta kialakítást a saját felelősségére, miután nem volt megelégedve a franciák megoldásával.

Az évközi fejlesztések engedélyezésével és a korábban befagyasztásra ítélt területek eltörlésével – feltéve, hogy valakinek maradt még elég zsetonja a téli átalakítások után – természetesen még a kipufogó-kialakítások is változhatnak a szezon kezdetéig.

A melbourne-i idénynyitón március 20-án bőgnek majd fel a motorok.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary