Mekkora szerepük volt a frissebb gumiknak Verstappen teljesítményében?

írta: M4Sport
2016. november 15. 13:21
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem csak a frissebb gumiknak volt köszönhető Max Verstappen brazíliai látványos hajrája a Pirelli szerint.

A Red Bull versenyzője a vasárnapi futam újraindítását követően 11 előzést bemutatva lépett előre a 14. pozícióból a 3. helyre. Bár kétségkívül kiválóan versenyzett, némi segítséget azért jelentett számára, hogy a mezőny többségével ellentétben ő jóval frissebb esőgumikon vágott neki az utolsó 16 körnek.

Verstappen az 54. körben cserélte vissza köztes abroncsait a kék jelölésű esőgumikra, ám ekkor a korábban már használt garnitúrát szerelték fel autójára. Az élmezőnyben haladók többségéhez képest azonban így is jó 13 körrel frissebbek voltak abroncsai.

A GPUpdate a Pirellinél érdeklődött arról, időben kifejezve mekkora előnyt jelenthetett mindez a harmadik helyezett számára. „Kétségtelen, hogy a frissebb abroncsok előnyt jelentettek. Matematikai módszerekkel azonban lehetetlen kifejezni ennek mértékét, mivel a körülmények szinte körről-körre változtak, és ez hol a kevésbé kopott, hol a kopottabb gumiknak kedvezett” – magyarázta a gyártó szóvivője.

Szerinte a holland minden dicséretet megérdemel, mivel a gumiknak nem volt döntő szerepük teljesítményében. „Annyit biztosan elmondhatok, hogy egy esőgumi sem mutatott jelentős kopást a verseny során. A többi már mind varázslat volt, Max mesteri versenyzése” – tette hozzá.

A Pirelli eközben nem kapott hasonló dicséretet Verstappentől. Ő sok versenyzőtársához hasonlóan úgy látta, éppen a gumik jelentették az egyik legfőbb problémát a brazíliai esőben. „Természetesen lenne mit javítani a gumikon a következő évre, de dolgozunk ezen. A nagyobb leszorítóerő azonban önmagában is segíteni fog a helyzeten. Most a sok lóerő és a magas forgatónyomaték miatt az autók erőteljesebben gyorsulnak, de kisebb a leszorítóerejük. Jövőre ez meg fog oldódni valamilyen mértékben” – vélekedett.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”