„Menj máshová” – Rosbergnek ideje csapatot váltania?

írta: M4Sport
2016. június 15. 08:48
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nico Rosberg ismét megingott, s újra engedett az akaratos Lewis Hamiltonnak. Egyesek szerint sürgősen változtatnia kell hozzáállásán – mások szerint meg inkább csapatot kell váltania… De mit mond ő az újabb megsemmisítő vereség után?

Sokszor tették fel a kérdést az elmúlt két esztendőben: Nico Rosberg túl lágyszívű lenne ahhoz, hogy világbajnokká váljon? A német versenyző a Lewis Hamilton ellen 2014 óta vívott kerék a kerék elleni párharcok döntő többségéből vesztesként került ki, s miközben ő rendszeresen csapata érdekeit szem előtt tartva inkább az „okos enged” elvét követi, csapattársa gyakran tudatosan használja ki ezt a hozzáállását, s megy bele még keményebben egy-egy manőverbe.

Kanadában is pontosan ez történt: a rajtnál hiába ragadt be, igyekezett mélyebb féktávot venni a mellé érő Rosbergnél, aki ezzel a fűre kényszerült. „Ezt én magam is gyakran csináltam” – nyilatkozta az RTL exversenyző szakértője, Christian Danner. „A helyzet egyszerű, de a konstruktőri bajnokságban természetesen a csapat szempontjából bosszantó. És természetesen Nicónak is a bajnoki cím a célja. Eddig mindig ő volt az, aki visszavett.”

Danner ugyanakkor amondó, a mostani vereség csak felspannolta Rosberget, így a jövőben máshogy viszonyul majd a párharcokhoz. „Most újra olyan helyzetbe került, amelyben el kell döntenie, visszavesz-e vagy sem. Emiatt hiszem, hogy mostantól nagyobb lesz közöttük a versengés, mint eddig – függetlenül attól, Toto Wolff milyen gyakran beszél velük.”

A német arra is emlékeztetett, 2014-ben a rajt után még épp Rosberg mutatott be hasonló manővert az első kanyarban Hamilonnal szemben. „2014-ben ő kicsit más helyzetben volt. De nem vagyok benne biztos, hogy ő nem tett volna pont ugyanígy fordított helyzetben. Talán a csapatért versenyeznek, de elsősorban mindig a saját érdekeit nézi az ember.”

Nico Rosberg, Lewis Hamilton, rajt

„Menj máshová!”

A Jordan-csapat egykori technikai igazgatója, Gary Anderson más véleményen van. Az Autosport oldalán azt írta, Rosbergnek ideje lenne elgondolkodnia a csapatváltáson. „Amikor 2014-ben összeütköztek, Rosberget nevezték bűnbaknak. Azóta ha találkoznak a pályán, mindig ő az, aki visszavesz. Most is ez volt a helyzet. A spanyolországi ütközésük óta Rosberg már megint nem az a versenyző, aki egymás után hét versenyt nyert” – állapította meg.

A szakember kiemelte, ha Hamilton helyet hagy csapattársának, Rosberg a második kanyarban belső ívre kerül, s ezzel előz. Ha viszont a német nem engedett volna az elsőben, ismét ütközés lett volna a vége. „Spanyolországban Hamilton első kereke még Rosberg hátsó kerekét sem érte el. Montrealban ezzel szemben teljesen egymás mellett voltak, így Rosbergnek joga lett volna ott maradni” – mutatott rá a két versenyző szemléletmódjáról is sokat eláruló különbségre.

Majd azt is kiemelte, hogy a csapat által elfogadott érvet jelentő alulkormányzottság csak kifogás volt Hamilton részéről. „Ugyanez volt a kifogása tavaly Austinban is, és ha más lett volna a külső íven, biztosan több helyet hagyott volna. Biztosra veszem, hogy tudta, Rosberg könnyű préda lesz, és hogy a Mercedes vezetősége el fogja fogadni a kifogásait. Ezért sem meglepetés, amit tett.”

Anderson szerint a tanulság egyszerű. „Ha tanácsot kéne adnom Rosbergnek, egyszerűen azt mondanám: menj máshová! Igen, most az övé a legjobb autó, de akar ő második számú lenni Hamilton mellett? Nem hiszem. És a Mercedesnek sem lesz az örökkévalóságig ilyen jó autója” – érvelt, hozzátéve, ő a Ferrarit választaná a német helyében, ahol Sebastian Vettellel jó párost alkothatnának. (Arra persze nem vennénk mérget, hogy helyzete más lenne mellette, mint Hamilton mellett…)

Nico RosbergRosberg semmin sem változtat

S hogy minderre mit mond a bajnokságot már csak 9 pontos előnnyel vezető Rosberg? Elmondása szerint eszében sincs változtatni hozzáállásán. „Kanadában sajnos nem a terv szerint mentek a dolgok, de ha a határokat feszegeted, már csak így megy ez. Nem fogok változtatni a hozzáállásomon, és nem is kezdek el visszavenni. Azért vagyok a bajnoki csata részese, hogy nyerjek – nem elégszem meg a második hellyel. Most Bakuba megyünk, ami nagy kihívást jelent. Egy teljesen új utcai pályáról van szó, ami miatt csak még nehezebb lesz. A szimulátorban már készültem, hogy megtanuljam a vonalvezetését.”

Oszd meg!

21 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Raikkönen
#21 Raikkönen 2016. június 16. 09:07  

Rosberg problémája továbbra is az, hogy még nincs szerződése 16 után, miközben Hamiltonnak ha jól rémlik, 18ig szól.
Nem tehet most meg bármit, mert esetleg a vezetés úgy dönt, hogy nem kell Nekik a feszkó, és hoznak egy fiatalt Ham mellé 17-re.
Nagyon kíváncsi vagyok erre a bakui pályára, vonalvezetése nem tűnt rossznak onboardon :P

hammertime
#20 hammertime 2016. június 16. 08:34  
jtfan:
Rosberg maradj a helyeden és lökd ki Hamilton minden kétes szituban. Majd megtanulja tisztelni a másikat előbb vagy utóbb. A boxban ordítsd le a seggnyaló Toto fejét ha elkezd picsogni. Ha elküldenek is, legalább a becsületed megmarad.

Jó terv, szezon felénél kib@sszák a csapatból, Ham meg bekocog a negyedikért.;)

jtfan
#19 jtfan 2016. június 15. 22:03  

Rosberg maradj a helyeden és lökd ki Hamilton minden kétes szituban. Majd megtanulja tisztelni a másikat előbb vagy utóbb.
A boxban ordítsd le a seggnyaló Toto fejét ha elkezd picsogni. Ha elküldenek is, legalább a becsületed megmarad.

albutr
#18 albutr 2016. június 15. 20:44  
trialboj:
Miért ne Ham menjen máshová? :) Sokszor nyilatkozta hogy szeret a zavarosból előtörni, de a Merci nem képes kielégíteni ezen vágyait, még úgy sem hogy 2-3 futamon elbaltáznak valamit és megnehezítik számár a helyzetet.

azt a Merci nem engedné.

sába
#17 sába 2016. június 15. 19:37  

Szerintem meg bolond lenne ha elmenne. Egy vb címvédő gyári mercedes alakulattól melyik csapat lenne jobb? Ferrari,mclaren, rb mindenhol megvan már a főkolompos, a többiek semmire sem esélyesek. Át kell lépnie a saját árnyékát és feltenni mindent egy lapra, ha nem megy neki akkor max. jól keres, gyakran feláll a dobgó valamelyik fokára és kiélvezi a mercedes mint márka minden kiváltságát.

hammertime
#16 hammertime 2016. június 15. 17:22  
Osvát:
es a Hamilton szurkolok szemeben Rosberg anno egy utolso senkihazi csalo volt, akinek a fejet kovetel(te)tek, Hamilton vasarnapi megmozdulasaert pedig mar onmagaban sokan vb-t adnanak.

Vannak ilyen szurkolói túlkapások, de én elismertem, hogy ezt legutóbb Ham nézte be, hogy véletlenül vagy szándékosan rájátszva, az egy jó kérdés.

Osvát
#15 Osvát 2016. június 15. 16:51  
hammertime:
Hát ez olyan hogy ugye Rosbi meg véletlenül pont akkor fékezte el anno monacoban.;)

es a Hamilton szurkolok szemeben Rosberg anno egy utolso senkihazi csalo volt, akinek a fejet kovetel(te)tek, Hamilton vasarnapi megmozdulasaert pedig mar onmagaban sokan vb-t adnanak.

Osvát
#14 Osvát 2016. június 15. 16:46  
gaben1000:
Kicsit váltsunk át Hamilton szurkolói mentalitásra, mert ugye ő sem hibás semmiért, mindig van valami. Gumik: ennyi erővel mondhatjuk azt, hogy mákja van a gumikkal, neki fekszenek a legjobban, tkp. gumikímélő vb lesz. Rosbi elfékezte, na és. Már volt egy jó köre, meg kellett próbálnia, nem jött össze. Kicsúszott Verstappen ellen, mert egész verseny alatt gondjai voltak a fékekkel. Ha Hamilton lett volna ilyen helyzetben, már ő lenne az isten, hogy ehhez képest ilyen tempót ment. Nem bírta megelőzni Bottast. Egész verseny alatt technikai gondjai voltak, fékek ugyebár, plusz a mezőny legnagyobb végsebességű autója ellen versenyzett. Hogy már azt ne is említsük, hogy nem mindig mehetett fullon az üzemanyag fogyása miatt. Szóval lehet ám ezt így is nézni, nem tudom, miért nem lehet tárgyilagosan nézni a dolgokat, nem kell mindig megvédeni a kedvencet. Itt ez az első kanyaros alulkormányozottság. Persze, későn fékezett plusz ki akarta szorítani Rosberget. Nincs ezzel baj, sőt jól csinálta, csak valljuk már be. Amúgy remélem ezt a Hamiltonnak sok technikai gondja volt szöveget már elfelejtitek, Rosberg szépen behozza már, pláne ha azt is nézzük, hamilton hányszor pöckölte már meg :D Mondjuk kétségem sincs afelől, ha Rosberg lesz a vb, ezt harsogjátok majd mind, hiába írja majd le valaki itt tényszerűen, hogy kinek mennyi gondja volt. :D

Ez valami parades komment, mindent visz :D tokeletes! +900000 :D
en azert is remelem, hogy rosberg vb lesz mert akkor ez az irritalo mentalitas fog megvaltozni

hammertime
#13 hammertime 2016. június 15. 15:49  
gaben1000:
Én soha nem mondtam, hogy a rossz rajtjai nem műszaki hiba miatt voltak. Egy részénél biztos ő baltázta el, de azt is el tudom képzelni, hogy rajta kívülálló okok miatt melegedett túl a kuplung valamikor. Én csak arra utaltam, mikor valaki elront egy kanyart, és akkor minő véletlen épp akkor lesz túlkormányzott vagy alulkormányzott a vas. Persze, ha későn fékezel, mit vársz :D Amúgy Rosberg amiatt nem boldogult a fékekkel, mert a pajtival való kocc miatt, mikor kiment a pályáról, ott eltömődött a fékhűtő nyílás. Szóval ha nincs a kocc, nincs fékprobléma sem. ;)

Hát ez olyan hogy ugye Rosbi meg véletlenül pont akkor fékezte el anno monacoban.;)

gaben1000
#12 gaben1000 2016. június 15. 15:47  

Én soha nem mondtam, hogy a rossz rajtjai nem műszaki hiba miatt voltak. Egy részénél biztos ő baltázta el, de azt is el tudom képzelni, hogy rajta kívülálló okok miatt melegedett túl a kuplung valamikor.
Én csak arra utaltam, mikor valaki elront egy kanyart, és akkor minő véletlen épp akkor lesz túlkormányzott vagy alulkormányzott a vas. Persze, ha későn fékezel, mit vársz :D
Amúgy Rosberg amiatt nem boldogult a fékekkel, mert a pajtival való kocc miatt, mikor kiment a pályáról, ott eltömődött a fékhűtő nyílás.
Szóval ha nincs a kocc, nincs fékprobléma sem. ;)

hammertime
#11 hammertime 2016. június 15. 15:21  
gaben1000:
Kicsit váltsunk át Hamilton szurkolói mentalitásra, mert ugye ő sem hibás semmiért, mindig van valami. Gumik: ennyi erővel mondhatjuk azt, hogy mákja van a gumikkal, neki fekszenek a legjobban, tkp. gumikímélő vb lesz. Rosbi elfékezte, na és. Már volt egy jó köre, meg kellett próbálnia, nem jött össze. Kicsúszott Verstappen ellen, mert egész verseny alatt gondjai voltak a fékekkel. Ha Hamilton lett volna ilyen helyzetben, már ő lenne az isten, hogy ehhez képest ilyen tempót ment. Nem bírta megelőzni Bottast. Egész verseny alatt technikai gondjai voltak, fékek ugyebár, plusz a mezőny legnagyobb végsebességű autója ellen versenyzett. Hogy már azt ne is említsük, hogy nem mindig mehetett fullon az üzemanyag fogyása miatt. Szóval lehet ám ezt így is nézni, nem tudom, miért nem lehet tárgyilagosan nézni a dolgokat, nem kell mindig megvédeni a kedvencet. Itt ez az első kanyaros alulkormányozottság. Persze, későn fékezett plusz ki akarta szorítani Rosberget. Nincs ezzel baj, sőt jól csinálta, csak valljuk már be. Amúgy remélem ezt a Hamiltonnak sok technikai gondja volt szöveget már elfelejtitek, Rosberg szépen behozza már, pláne ha azt is nézzük, hamilton hányszor pöckölte már meg :D Mondjuk kétségem sincs afelől, ha Rosberg lesz a vb, ezt harsogjátok majd mind, hiába írja majd le valaki itt tényszerűen, hogy kinek mennyi gondja volt. :D

Senki nem mondta most, hogy Ham nem hibázott.
Rosbergnél az üzemanyagfogyasztás, fék/gumi hőmérséklet nem klasszikus értelemben vett műszaki hiba volt, hanem szimplán nem boldogult a körülményekkel, nem tudta az említett komponenseket megfelelő hőmérsékleten tartani. Vagy akkor Ham rossz rajtjai is műszaki hiba miatt voltak, mert túlmelegedett a kuplung és/vagy nem voltak elég melegek a gumik...;)

gaben1000
#10 gaben1000 2016. június 15. 14:54  

Kicsit váltsunk át Hamilton szurkolói mentalitásra, mert ugye ő sem hibás semmiért, mindig van valami.
Gumik: ennyi erővel mondhatjuk azt, hogy mákja van a gumikkal, neki fekszenek a legjobban, tkp. gumikímélő vb lesz.
Rosbi elfékezte, na és. Már volt egy jó köre, meg kellett próbálnia, nem jött össze.
Kicsúszott Verstappen ellen, mert egész verseny alatt gondjai voltak a fékekkel. Ha Hamilton lett volna ilyen helyzetben, már ő lenne az isten, hogy ehhez képest ilyen tempót ment.
Nem bírta megelőzni Bottast. Egész verseny alatt technikai gondjai voltak, fékek ugyebár, plusz a mezőny legnagyobb végsebességű autója ellen versenyzett. Hogy már azt ne is említsük, hogy nem mindig mehetett fullon az üzemanyag fogyása miatt.
Szóval lehet ám ezt így is nézni, nem tudom, miért nem lehet tárgyilagosan nézni a dolgokat, nem kell mindig megvédeni a kedvencet.
Itt ez az első kanyaros alulkormányozottság. Persze, későn fékezett plusz ki akarta szorítani Rosberget. Nincs ezzel baj, sőt jól csinálta, csak valljuk már be.
Amúgy remélem ezt a Hamiltonnak sok technikai gondja volt szöveget már elfelejtitek, Rosberg szépen behozza már, pláne ha azt is nézzük, hamilton hányszor pöckölte már meg :D Mondjuk kétségem sincs afelől, ha Rosberg lesz a vb, ezt harsogjátok majd mind, hiába írja majd le valaki itt tényszerűen, hogy kinek mennyi gondja volt. :D

fagyi
#9 fagyi 2016. június 15. 14:50  

Mondjuk ez a különbség, pl mellettem biztos nem fordul el így Hamilton, max ha megyünk mind2en a levesbe. Lehet, hogy nem volt szabálytalan, de leterelte szándékosan, finoman átnyúltam volna és beleverem a bukóját a kormányába :D:D Just Kidding ( JK )

Sajnos számomra jó Rosberg, csak a tökét hagyja otthon általában. Max is helyrerakta, pedig fordítva kellett volna :D

Utoljára módosítva: 2016. június 15. 15:00

ggyuri
#8 ggyuri 2016. június 15. 13:51  
Konszpiresiszeoriz:
Azért állt fel mert nem is volt padlón! Amikor Hami fölé kerekedett mindig a csapat volt a háttérben....

A csapat intézte azt is el, hogy Monaco-ban 44 kört ment Hami ultra lágyon
meg az is, hogy Rosbi nem bírta munkára fogni a gumikat
Mert azt is, hogy Kanadában a pole körén Rosbi elfékezte magát
Vagy azt, hogy kanadában a dobogóról azért csúszott le, mert kicsúszott verstappen ellen
Vagy azt is csapat intézte el, hogy nem bírta megelezőni végéig Bottast, pedig jobbak voltak a gumik...

Ez mind mind Rosbi hibája.

Utoljára módosítva: 2016. június 15. 14:52

Konszpiresiszeoriz
#7 Konszpiresiszeoriz 2016. június 15. 13:35  
hammertime:
Csak a mentalitásra értettem. Rosbi nem hiszem hogy megtörne, eddig nekem úgy tűnt, hogy feláll minden pofonból.

Azért állt fel mert nem is volt padlón!
Amikor Hami fölé kerekedett mindig a csapat volt a háttérben....

hammertime
#6 hammertime 2016. június 15. 12:13  
Osvát:
Azert Alonsot Hamilton elso eveben (majdnem) felulmulta. Egyik pilota sem az elso eveben a legerosebb. En nem hiszem, hogy Hamiltonnal jobban megkeseritene az eletet. Osszessegeben meg nem temetnem, remelhetoleg mihamarabb megrazza magat. Bizzunk abban, hogy az eddigiek csak megadtak az alaphangot egy izgalmas folytatashoz ahol oda-vissza senki nem fog engedni.

Csak a mentalitásra értettem. Rosbi nem hiszem hogy megtörne, eddig nekem úgy tűnt, hogy feláll minden pofonból.

Osvát
#5 Osvát 2016. június 15. 12:09  
hammertime:
Ha a meki be is talál, az neki csöbörből vödörbe, mert ott van Alo, aki ha megérzi a vérszagot, pont olyan lesz mint Ham vagy még olyanabb.

Azert Alonsot Hamilton elso eveben (majdnem) felulmulta. Egyik pilota sem az elso eveben a legerosebb. En nem hiszem, hogy Hamiltonnal jobban megkeseritene az eletet.
Osszessegeben meg nem temetnem, remelhetoleg mihamarabb megrazza magat. Bizzunk abban, hogy az eddigiek csak megadtak az alaphangot egy izgalmas folytatashoz ahol oda-vissza senki nem fog engedni.

hammertime
#4 hammertime 2016. június 15. 11:04  
Thibczy:
Attól függ, mi a célja. Ha neki megfelel néhány győzelem évente + egy egyéni 2.hely, akkor tökéletes helyen van a Mercinél. Egyelőre nehéz elképzelni, hogy az új szabályokkal visszaeshetnek, de ha megtörténik, akkor is rövid időn belül győzelemért harcolhatnak. Ha viszont a vb cím a célja, akkor lehet érdemes a McLarennel vagy a Renault-val kockáztatnia.

Ha a meki be is talál, az neki csöbörből vödörbe, mert ott van Alo, aki ha megérzi a vérszagot, pont olyan lesz mint Ham vagy még olyanabb.

Thibczy
#3 Thibczy 2016. június 15. 09:50  
Promeboi:
Menjen máshova? Mégis melyik csapatba, mert Ferrarihoz nem kell, RB-be sem. Maradt a williams, mclaren, renault ezek közül mindegyik visszalépés lenne.

Attól függ, mi a célja. Ha neki megfelel néhány győzelem évente + egy egyéni 2.hely, akkor tökéletes helyen van a Mercinél. Egyelőre nehéz elképzelni, hogy az új szabályokkal visszaeshetnek, de ha megtörténik, akkor is rövid időn belül győzelemért harcolhatnak.

Ha viszont a vb cím a célja, akkor lehet érdemes a McLarennel vagy a Renault-val kockáztatnia.

trialboj
#2 trialboj 2016. június 15. 09:47  

Miért ne Ham menjen máshová? :) Sokszor nyilatkozta hogy szeret a zavarosból előtörni, de a Merci nem képes kielégíteni ezen vágyait, még úgy sem hogy 2-3 futamon elbaltáznak valamit és megnehezítik számár a helyzetet.

Promeboi
#1 Promeboi 2016. június 15. 09:18  

Menjen máshova? Mégis melyik csapatba, mert Ferrarihoz nem kell, RB-be sem. Maradt a williams, mclaren, renault ezek közül mindegyik visszalépés lenne.

HairHungary