Mennyire valós a Mercedes Ferraritól való félelme?

írta: M4Sport
2016. április 15. 12:36
FOTÓ: ©xpbimages.com

Vajon mennyit ér a Ferrari pénteki elsősége? Sebastian Vettel úgy érzi, ezúttal közelebb kerülhetnek a Mercedeshez, és a németek sem tagadják, meglepődtek ellenfelük jó formáján.

Kimi Räikkönen a második szabadedzésen 0,2 másodpercet vert a harmadik helyen záró Nico Rosbergre, miközben a negyedik Lewis Hamilton további 0,2-re végzett tőle. Mind a Mercedesek, mind a Ferrarik a szuperlágy abronccsal érték el napi legjobb eredményüket – igaz, a vörösök valamivel később kerítettek sort kevés üzemanyagos próbálkozásukra.

Eredményüket pedig árnyalja, hogy valójában csak a leglágyabb, szuperlágy gumin bizonyultak ennyire versenyképesnek. Räikkönen elárulta, a közepes abroncsokkal egyáltalán nem volt elégedett, miközben a lágyakkal sem úgy boldogult, ahogyan szeretett volna. „Egy körön egészen jól boldogultunk” – erősítette meg Vettel is. „De két lábban a földön kell maradnunk. Még van mit javítanunk az egyensúlyon, mert nem voltam vele elégedett.”

Szombaton persze leginkább épp az egykörös tempó számít majd. Vajon a Ferrari ezúttal komoly ellenfele lehet a Mercedesnek a kvalifikáción? „Mindig a pole a célunk, de mivel még csak péntek van, nem igazán foglalkozom az időkkel. Pénteken nem számítanak az idők, csak az érzés. És az érzés rendben van. De ez még nem elég. Szerintem tudunk még javulni, különösen az autó egyensúlyát illetően. Sok munka vár még ránk” – jelezte Vettel.

Räikkönen is autója egyensúlya miatt panaszkodott. „Javítanunk kell. Kína eléggé brutális a gumikkal, elég sokat csúszkáltunk. Nagy volt a kopás mértéke. Egy körön jók vagyunk, de a versenyen sok jó körre lesz szükségünk egymás után, így most erre törekszünk” – magyarázta a finn.

Vettel elárulta, kicsit sem zavarja, hogy ezúttal csapattársa bizonyult gyorsabbnak. „Természetes, hogy összehasonlítjuk egymás teljesítményét, és látom, hol gyorsabb nálam. Most jobban sikerült a köre, de délután eltérő programon voltunk. Ezért is hasznos kettőnk teljesítményének összevetése. Remélem, tanulunk belőle valamit” – fogalmazott.

Kimi Räikkönen

Bókok oda-vissza – de mennyi ebből a valóság?

A Mercedesnél mindeközben szokás szerint „rémüldöznek” a vörösök jelentette fenyegetés láttán. „Nagyon keményen szorongatnak minket, ez ma is látható volt. A puszta teljesítményük jó, és az elmúlt futamokon is jó volt” – állapította meg a sportigazgató, Toto Wolff, kiemelve, a Ferrarit eddig a megbízhatósági problémák tették visszafogottá. „A Ferrari még nem teljesen állt össze, mivel idén télen újra hasonlóan nagy lépést tettek meg, mint legutóbb 2014-ről 2015-re, és ahhoz, hogy minden működjön, megbízhatóvá kell válniuk, ami nem egyszerű feladat. A puszta teljesítményük azonban nagyon közel van a miénkhez. És ez így is van rendjén, szoros csatára van szükség.”

Persze az elmúlt évben már számos alkalommal hallhattuk a Mercedestől újabb és újabb sima kettős győzelmük előtt, mennyire komoly veszélyt jelent rájuk a Ferrari… És ez a fajta udvariaskodás úgy tűnik, kétirányú. Maurizio Arrivabene a pénteki csapatfőnöki sajtótájékoztatón legalábbis kijelentette: „Elmondhatom, hogy az idei Mercedes az elmúlt tíz év legerősebb csapata. Ahhoz, hogy őket legyőzze valaki, igencsak keményen kell dolgoznia” – hízelgett a jobbján ülő Wolffnak.

Maurizio Arrivabene, Toto WolffLewis Hamilton mindazonáltal nem csak udvariaskodásból nevezte erős ellenfélnek a Scuderiát. „Nekem nehéz napom volt ma, nem találtam az egyensúlyt. Szeles volt az idő is. És láthattuk, hogy a Ferrari egészen gyors, versenyben vannak. A számok szerintem ma a reális képet tükrözték. Nem beszéltem még a mérnökeimmel, de ez a megérzésem” – mondta a címvédő. „Nálam nagyon szemcsésedett a szuperlágy gumi, aztán a közepes keverék már rendben volt. Ezt a kettőt használtam ma. Semmi rendkívüli nem történt, de a Ferrari igazán erősnek tűnik, és komoly csatát vívhatunk velük a hétvégén.”

Nagy kérdés persze, hogy a Ferrarit eddig hátráltató technikai problémák milyen mértékben vetik majd vissza a vörösök teljesítményét, s mennyire kell óvatosan bánniuk erőforrásukkal. A pletykák szerint jelenleg ez a legfőbb gátja a fölzárkózásuknak, ám Arrivabene ezúttal sem beszélt krónikus motorproblémákról. „Ami Ausztráliában és Bahreinben történt, azt jól kezeltük. Nem fogok pontos magyarázatot adni rájuk, mert amit mondtunk erről, az teljes mértékben igaz – ha tetszik, ha nem. Ami Kínát illeti, Jól sikerült a napunk, nem volt rossz. De sajnos a rajthelyezéseket és a pontokat nem most osztják. Jól kezdtünk, de a hétvége hosszú lesz” – zárta rövidre a kérdést a csapatfőnök.

Az olasz Gazzetta dello Sport eközben arról számolt be, a Ferrari már Oroszországban bevethet pár újítást, melyek egy része motorhelyzetükön is javíthat.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Agressor
#3 Agressor 2016. április 15. 21:07  

Pont annyi a félnivaló, mint egy éve minden egyes hétvégén...
Ismerjük már... A szombati fél másodperc után meg a versenytempótól fognak fosni... Tudjuk...

matosan
#2 matosan 2016. április 15. 13:32  

Jobb szeretném fordítva...ha a Ferrari a közepesen lenne gyorsabb és nem azon szenvedne...ha nem javulnak a versenygumin nem lesz esélyük, ha igen akkor is csak halovány.

DUdi
#1 DUdi 2016. április 15. 13:03  

Long run pace of Kimi Raikkonen, Lewis, Seb and Rosberg. ‪#‎FP2‬ ‪#‎F1‬ ‪#‎ChineseGP‬
https://pbs.twimg.com/media/CgE2IFCUkAEWMwy.jpg:largePIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

32016.10.21. 16:15

Amerikai Nagydíj – első szabadedzés

Beszámoló az eseményről

22016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

A legkisebb Wolff áprilisban érkezik

82016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"