Mercedes: Egyre jobbak a versenyek – minek itt változtatni?

írta: M4Sport
2016. április 19. 12:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sok előzés, változatos stratégiák, izgalmas párharcok, kavarodás és ütközések – aligha lehet panasz az év eddigi három versenyére. De minek akkor egyáltalán új szabályokat hozni? – teszi föl a kérdést a Mercedes vezetője.

Merthogy amikor 2015 tavaszán a Stratégiai Csoport úgy határozott, külön munkacsoportot állít fel a népszerűségéből egyre veszítő, a motorhangok, a versenyzés minősége és az egyoldalú erősorrend miatt sokat bírált F1 megreformálására, az eredeti cél az volt, hogy feldobják, izgalmasabbá és változatosabbá tegyék a küzdelmet. Most, hogy lassan már tíz nap sincs az azóta alaposan kidolgozott új regulákról való döntésre, úgy tűnik, éppen az eredeti mozgató erő hunyt ki.

Toto Wolf, a Mercedes sportigazgatója Kínában legalábbis azt nyilatkozta, szerinte a köztes időszakban tett lépések, így például a szabad gumiválasztás és az új rádiós és rajtszabályok, továbbá a természetes fejlődés is elegendőnek bizonyultak a célok megvalósulásához: egyelőre izgalmas versenyek követtik egymást. „Már nincs mivel eladni az új szabályokat, véleményem szerint elveszett az eredeti indíttatásuk. Egyszerűen hagynunk kéne őket. Talán ezzel önmagunk ellen is beszélünk, mivel egyértelmű, hogy már nincs meg az az előnyünk, ami tavaly megvolt, de a versenyek nagyszerűek, és még izgalmasabbak lesznek, ha hagyjuk a szabályokat olyannak, amilyenek” – utalt az osztrák arra, hogy szép lassan a Ferrari és a Red Bull/Renault is kezd fölfejlődni hozzájuk.

Szavainak persze némiképp ellentmond a tény, hogy eddig valamennyi viadalt az ő versenyzője nyerte, miközben a Mercedes 53 pontos előnnyel vezeti a gyártók bajnokságát. Sokan – például a minél átfogóbb változások mellett álló Red Bull – úgy vélik, a Mercedes saját helyzete konzerválása érdekében szeretné megtartani az aktuális szabályokat, ám Wolff szerint a változatlanság valójában épp hátrányt jelent majd számukra, miközben egy megújulás nem újraosztaná a lapokat, csak pénzkidobást jelentene.

„Még ha a kereskedelmi jogok birtokosainak nem is tetszik, hogy elhúztunk, hogy sok futamot és két bajnoki címet nyertünk, minél tovább maradnak ugyanezek a szabályok, annál inkább közelít majd egymáshoz a csapatok teljesítménye. Most is ennek vagyunk szemtanúi. Ezek a motorok egyre közelebb kerülnek egymáshoz, a csapatok is egyre közelítenek egymáshoz, mi pedig egyre kisebb előrelépést tudunk megtenni, miközben a többiek még nagyobbakat. Szerintem ez ideális helyzetet teremt a jó versenyzéshez.”

A 2017-es szabályok sorsáról április 30-ig kell dönteniük a résztvevőknek, s a hírek szerint a 11 istállóból jelenleg már csak három tart ki mellettük, köztük a Red Bull-lal, a McLarennel (a harmadik a Toro Rosso) akik abban bíznak, a változással az élre kerülhetnek.

Wolff szerint a kérdés most az, hogy az F1 van-e elég bátor beismerni, elég jók a versenyek ahhoz, hogy ne változtassanak. „Vajon tudunk elég gyorsan reagálni erre, és elfogadni, hogy a mostani szabályok rendben vannak, ezért meg kell tartanunk őket? Én nem tudom. Ha változtatni fogunk, valaki megint meglép majd a többiektől – akár mi, akár mások –, mert az új szabályokkal megint minden kezdődne elölről. Nagyobb lesz a leszorítóerő, ami a puszta köridőkön nem látszik majd meg, de az előzések számán fog…” – figyelmeztetett a veszélyre.

Oszd meg!

21 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Toti
#21 Toti 2016. április 20. 15:20  
Zasalamel:
2008 előtti időszakokban a legfő probléma az volt h nem a pályán hanem a boxban dőltek el a pozíciók. Így h a tankolást megszüntették kellettek gyorsan kopó gumik is, mert különben 1 szett gumival végiggurulnának. Ahhoz h visszahozzák a tartós gumikat a tankolást is vissza kell hozniuk, de akkor megint ott lyukadhatunk ki h nem csatázni fognak a pályán hanem taktikázni. Olyan rendszert kell kidolgozni, hogy ne csak tartós gumik legyenek hanem csaták is a pályán.

Pedig fontos része a versenynek - ha érdekel, ha nem.

McLarenHonda
#20 McLarenHonda 2016. április 20. 08:06  
Zasalamel:
Éppen ezért remélem h az FIA az asztalra csap és helyrepakolja egyes csapatokat. A lényegében motorok maradhatnak is, hogy ne vesszen kárba az eddig befektetett pénzük, viszont teljes konstrukciós változtatás kell, mert a merci és a ferrari érinthetetlen az adott helyeken.

Én is örülnék egy teljes változtatásnak, de valószínüleg az a kiscsapatok halálát jelentené. A legjobb ár/érték arányú megoldás kell, szerintem a kerekek növelése ideális, mert az csak a gumiszállítóra ró terheket (bár abban a Pirellivel egyetértek, hogy több tesztet nekik), illetve az első szárny ilyesformán csak hátrány a kifinomultsága miatt. Ha kisebb lenne, kevesebbet is törne.
Emellett, bár szerintem nem fogsz egyetérteni, maximalizálni kellene a motorok árát. Igy minden gyártó annyi pénzt ölne bele, amennyit akar, de attól még a partnerei kordában tudnák tartani a költségeit. A tokenrendszert meghagynám így (évi 32), ezzel nagyjából minden új motoron lenne egy kis változtatás év közben, ami szerintem további izgalmakhoz vezetne (ki, mikor, mennyit, hogyan vet be), egy kontrollált fejlődést.

Utoljára módosítva: 2016. április 20. 08:07

Zasalamel
#19 Zasalamel 2016. április 20. 07:53  
McLarenHonda:
Elolvastátok a cikket? Mert úgy néz ki, sem a Ferrari, sem a Renault nem támogatja a változásokat. Hozzáteszem, megmondtam előre, hogy ez lesz, és menjenek a fenébe. Addig húzták, halasztották, amíg késő lett, pedig nagyon kellene, hogy áthelyeződjön a hangsúly az aeróról a mechanikai tapadásra. Alapvetően hülyeség volt azzal reklámozni az egészet, hogy gyorsabbá kell tenni a kocsikat. Ennél? Hova? MInek? Még a motorok sincsenek a maximumon! Nagyobb kerekek, jelentősebb diffúzor, kisebb, egyszerűbb első szárny. Ennyiben csak meg lehetett volna egyezni. A FIA a hülye hogy nem tudja rákényszeríteni őket.

Éppen ezért remélem h az FIA az asztalra csap és helyrepakolja egyes csapatokat. A lényegében motorok maradhatnak is, hogy ne vesszen kárba az eddig befektetett pénzük, viszont teljes konstrukciós változtatás kell, mert a merci és a ferrari érinthetetlen az adott helyeken.

McLarenHonda
#18 McLarenHonda 2016. április 20. 07:48  

Elolvastátok a cikket? Mert úgy néz ki, sem a Ferrari, sem a Renault nem támogatja a változásokat.
Hozzáteszem, megmondtam előre, hogy ez lesz, és menjenek a fenébe. Addig húzták, halasztották, amíg késő lett, pedig nagyon kellene, hogy áthelyeződjön a hangsúly az aeróról a mechanikai tapadásra. Alapvetően hülyeség volt azzal reklámozni az egészet, hogy gyorsabbá kell tenni a kocsikat. Ennél? Hova? MInek? Még a motorok sincsenek a maximumon! Nagyobb kerekek, jelentősebb diffúzor, kisebb, egyszerűbb első szárny. Ennyiben csak meg lehetett volna egyezni. A FIA a hülye hogy nem tudja rákényszeríteni őket.

guide
#17 guide 2016. április 19. 22:40  
F1890:
azt felejti el totoka h egy futam megítélésén sokat dob az h az első helyért van e harc vagy sem, és mostanság nincs, ergó a futam az lehet jó, de kimagaslóan jó már nagyon régen volt

Neki elég annyi a jó versenyekhez, ha a többiek az ő hátuk mögött harcolnak.

F1890
#16 F1890 2016. április 19. 19:23  

azt felejti el totoka h egy futam megítélésén sokat dob az h az első helyért van e harc vagy sem, és mostanság nincs, ergó a futam az lehet jó, de kimagaslóan jó már nagyon régen volt

Kepano
#15 Kepano 2016. április 19. 18:33  

Hát persze Toto, mindenki hülye csak te vagy okos.

kimi-sebfan
#14 kimi-sebfan 2016. április 19. 18:21  

Persze!Még vegy 100 évig domináljanak?

Wili
#13 Wili 2016. április 19. 17:40  
Jocke:
Na végre valaki! Pontosan: 1 óra, 12 kör - oké, most (már :D) nem az időmérővel van a gond, de az egyszerű volt és letisztult, s általában a végén dőlt el, hiszen akkor volt a legideálisabb a pálya és a legtisztább az ideális ív. De most a verseny a fő téma ebben a cikkben. Nem voltak rosszak a futamok valóban, de azért régen is voltak dögunalmas versenyek, és továbbra is tartom azt, hogy azért voltak sokszor kiegyenlítettebb eredmények, mert minden futamon kiesett legalább 1-2 esélyes technikai hiba miatt. Most meg alig van technikai hiba, lásd, mindenki célba ért most is. Szerintem a tankolás nem hiányozna, vagy akkor nem ilyen mértékű gumikeveréssel. Mert akkor lenne aztán igazán követhetetlen az egész :)

"s általában a végén dőlt el, hiszen akkor volt a legideálisabb a pálya és a legtisztább az ideális ív." Pont ez volt a legnagyobb hibája annak a rendszernek. Az első fél órában alig volt pár autó kint (és akkor is általában a kisebbek jöttek), mert a pálya nem volt ideális. Az utolsó fél órában pedig mindenki ment mint az őrült, egymást akadályozva... A mostani rendszer legalább úgy ahogy elosztja az autókat, és mindenféle csapat kijön minden szakaszban. A mostani sokkal jobb, mint ami 2003 előtt volt. Maradjon is ez továbbra is.

j0hNniE
#12 j0hNniE 2016. április 19. 17:40  

Lassan azt érzem, hogy amerci lenne a legboldogabb ha valamelyik futamon végre a Ferrari elverné őket. Na akkor már lehetne teljes torokból kampányolni a jelenlegi szabályok mellett

f1 the best
#11 f1 the best 2016. április 19. 17:36  

2004-ben elsősorban azért volt kevés előzés mert nagyok voltak a különbségek a kocsik között és az óriási aero leszorítóerő miatt nem lehetett az elől lévőt követni és ezáltal megelőzni sem. A tartós gumik és tankolás miatt persze eltértek a taktikák de ennek kisebb a hatása az előzésekre, mert ha szoros a verseny és közel lehet kerülni az elöl lévőhöz akkor lesznek előzések főleg a végén a boxkiállások után. Ráadásul a tankolás és tartós gumik révén a határon kell autózni, ami több hibát szül és fontosabbá válik a versenyző képessége (a versenyzőknek és nekünk is élvezetesebb lenne), főleg ha a rádiózást visszább fogják. Ugyanakkor a gyorsabb versenytempó növeli a turbulens levegőt. Szóval azért összetett a probléma.

iceblaze
#10 iceblaze 2016. április 19. 17:02  

Micsoda futamok voltak tényleg. Mennyi előzés...jah várjunk, 2 Ferrari, 1 Merci és 1 RB rögtön a futam elején visszaesett a mezőny végére aztán körbeautóztak mindenkit aki az utukban állt a futam végéig. Közben Rosbi meg a kormánykijelzőn Tetris-ezik, mert jobb dolga nincs fél perccel a második helyezett előtt.

Zasalamel
#9 Zasalamel 2016. április 19. 14:27  
autopeti:
egyszerűen totálisan nem érdekelnek a gumik, amióta tojásokon lépkedve kell autózni miattuk, főleg nem. Emlékszem amikor a 2008-as japán nagydíjon álszent módon zöld barázdájú gumikkal mentek hogy jelezzék mennyire zöld az F1. Eltelt 3 év és a Pirelli olyan gumikkal látta el az F1-et, amik néha 15 kört bírtak ki. Ennyit a zöld üzenetről és arról, miért nem érdekel engem az egész gumihisztéria.

2008 előtti időszakokban a legfő probléma az volt h nem a pályán hanem a boxban dőltek el a pozíciók.
Így h a tankolást megszüntették kellettek gyorsan kopó gumik is, mert különben 1 szett gumival végiggurulnának.

Ahhoz h visszahozzák a tartós gumikat a tankolást is vissza kell hozniuk, de akkor megint ott lyukadhatunk ki h nem csatázni fognak a pályán hanem taktikázni.

Olyan rendszert kell kidolgozni, hogy ne csak tartós gumik legyenek hanem csaták is a pályán.

Utoljára módosítva: 2016. április 19. 14:28

autopeti
#8 autopeti 2016. április 19. 14:24  
Jocke:
Na végre valaki! Pontosan: 1 óra, 12 kör - oké, most (már :D) nem az időmérővel van a gond, de az egyszerű volt és letisztult, s általában a végén dőlt el, hiszen akkor volt a legideálisabb a pálya és a legtisztább az ideális ív. De most a verseny a fő téma ebben a cikkben. Nem voltak rosszak a futamok valóban, de azért régen is voltak dögunalmas versenyek, és továbbra is tartom azt, hogy azért voltak sokszor kiegyenlítettebb eredmények, mert minden futamon kiesett legalább 1-2 esélyes technikai hiba miatt. Most meg alig van technikai hiba, lásd, mindenki célba ért most is. Szerintem a tankolás nem hiányozna, vagy akkor nem ilyen mértékű gumikeveréssel. Mert akkor lenne aztán igazán követhetetlen az egész :)

egyetértek, a mai versenyekből általában kiesik a műszaki hiba és a versenyző egyéni hibájából történő kicsúszás. Ez a két faktor anno nagyban befolyásolta a végeredményt.

autopeti
#7 autopeti 2016. április 19. 14:21  
Toti:
Azért több mint öt év alatt már rá lehetett volna jönni, hogy melyik szín melyik keveréket jelöli...

egyszerűen totálisan nem érdekelnek a gumik, amióta tojásokon lépkedve kell autózni miattuk, főleg nem.
Emlékszem amikor a 2008-as japán nagydíjon álszent módon zöld barázdájú gumikkal mentek hogy jelezzék mennyire zöld az F1.
Eltelt 3 év és a Pirelli olyan gumikkal látta el az F1-et, amik néha 15 kört bírtak ki. Ennyit a zöld üzenetről és arról, miért nem érdekel engem az egész gumihisztéria.

Utoljára módosítva: 2016. április 19. 14:22

Jocke
#6 Jocke 2016. április 19. 13:57  
autopeti:
Jobbak a versenyek? Nos igen, csak a sok előzéssel is van egy problémám, éspedig hogy sokszor az előzések nagyon eltérő autók között zajlanak és csak az eltérő taktikának tudhatóak be. Olyan pilóták előzgetik egymást, akik a célban közel sem lesznek egymáshoz. Régebben amikor tankolni is lehetetett, a boxkiállás hosszából következtetni tudtam a taktikára és meg tudtam érteni ki miért előzi a másikat, nem volt ugyan sok előzés de követni tudtam a sorrendet, értettem ki miért van azon a helyen ahol éppen autózik. Manapság még a dobogós pilóták is olykor a 10. hely környékén előzgetnek, abszolút kaotikus a verseny menete. Nekem ez már nem jön be, a gumikopás mértéke tv nézőként számomra megsaccolhatatlan, őszintén szólva hidegen is hagynak a keverékek, egyszer nem vettem még a fáradságot hogy megnézzem melyik keveréket milyen szín jelöli. Túl van "gumizva" az F1, a gumiknak véleményem szerint kisebb szerepet kellene kapniuk. Az időmérő edzést pedig visszaállítanám a 2003 előtti rendszerre, 1 órája és 12 köre lenne mindenkinek. Akkoriban a rendezők részéről lehetséges volt, hogy egy pilóta teljes mért körét megmutassák, élőben tudtunk drukkolni minden egyes szektoridőért. Manapság a gyors végjátékban csak azt nézhetjük meg ahogy a pilóták egymás után átszelik a célvonalat, majd kiugrik az eredmény. Nem sokkal élem át jobban mintha az időmérő végén egyből megnézném a végeredményt.

Na végre valaki! Pontosan: 1 óra, 12 kör - oké, most (már :D) nem az időmérővel van a gond, de az egyszerű volt és letisztult, s általában a végén dőlt el, hiszen akkor volt a legideálisabb a pálya és a legtisztább az ideális ív.

De most a verseny a fő téma ebben a cikkben. Nem voltak rosszak a futamok valóban, de azért régen is voltak dögunalmas versenyek, és továbbra is tartom azt, hogy azért voltak sokszor kiegyenlítettebb eredmények, mert minden futamon kiesett legalább 1-2 esélyes technikai hiba miatt. Most meg alig van technikai hiba, lásd, mindenki célba ért most is. Szerintem a tankolás nem hiányozna, vagy akkor nem ilyen mértékű gumikeveréssel. Mert akkor lenne aztán igazán követhetetlen az egész :)

Hombre B
#5 Hombre B 2016. április 19. 13:50  

Közeleg az április vége és a Mercedes szépen megváltoztatja a véleményét. :D

Toti
#4 Toti 2016. április 19. 13:49  
autopeti:
Jobbak a versenyek? Nos igen, csak a sok előzéssel is van egy problémám, éspedig hogy sokszor az előzések nagyon eltérő autók között zajlanak és csak az eltérő taktikának tudhatóak be. Olyan pilóták előzgetik egymást, akik a célban közel sem lesznek egymáshoz. Régebben amikor tankolni is lehetetett, a boxkiállás hosszából következtetni tudtam a taktikára és meg tudtam érteni ki miért előzi a másikat, nem volt ugyan sok előzés de követni tudtam a sorrendet, értettem ki miért van azon a helyen ahol éppen autózik. Manapság még a dobogós pilóták is olykor a 10. hely környékén előzgetnek, abszolút kaotikus a verseny menete. Nekem ez már nem jön be, a gumikopás mértéke tv nézőként számomra megsaccolhatatlan, őszintén szólva hidegen is hagynak a keverékek, egyszer nem vettem még a fáradságot hogy megnézzem melyik keveréket milyen szín jelöli. Túl van "gumizva" az F1, a gumiknak véleményem szerint kisebb szerepet kellene kapniuk. Az időmérő edzést pedig visszaállítanám a 2003 előtti rendszerre, 1 órája és 12 köre lenne mindenkinek. Akkoriban a rendezők részéről lehetséges volt, hogy egy pilóta teljes mért körét megmutassák, élőben tudtunk drukkolni minden egyes szektoridőért. Manapság a gyors végjátékban csak azt nézhetjük meg ahogy a pilóták egymás után átszelik a célvonalat, majd kiugrik az eredmény. Nem sokkal élem át jobban mintha az időmérő végén egyből megnézném a végeredményt.

Azért több mint öt év alatt már rá lehetett volna jönni, hogy melyik szín melyik keveréket jelöli...

autopeti
#3 autopeti 2016. április 19. 13:30  

Jobbak a versenyek? Nos igen, csak a sok előzéssel is van egy problémám, éspedig hogy sokszor az előzések nagyon eltérő autók között zajlanak és csak az eltérő taktikának tudhatóak be. Olyan pilóták előzgetik egymást, akik a célban közel sem lesznek egymáshoz. Régebben amikor tankolni is lehetetett, a boxkiállás hosszából következtetni tudtam a taktikára és meg tudtam érteni ki miért előzi a másikat, nem volt ugyan sok előzés de követni tudtam a sorrendet, értettem ki miért van azon a helyen ahol éppen autózik. Manapság még a dobogós pilóták is olykor a 10. hely környékén előzgetnek, abszolút kaotikus a verseny menete. Nekem ez már nem jön be, a gumikopás mértéke tv nézőként számomra megsaccolhatatlan, őszintén szólva hidegen is hagynak a keverékek, egyszer nem vettem még a fáradságot hogy megnézzem melyik keveréket milyen szín jelöli. Túl van "gumizva" az F1, a gumiknak véleményem szerint kisebb szerepet kellene kapniuk.

Az időmérő edzést pedig visszaállítanám a 2003 előtti rendszerre, 1 órája és 12 köre lenne mindenkinek. Akkoriban a rendezők részéről lehetséges volt, hogy egy pilóta teljes mért körét megmutassák, élőben tudtunk drukkolni minden egyes szektoridőért. Manapság a gyors végjátékban csak azt nézhetjük meg ahogy a pilóták egymás után átszelik a célvonalat, majd kiugrik az eredmény. Nem sokkal élem át jobban mintha az időmérő végén egyből megnézném a végeredményt.

Utoljára módosítva: 2016. április 19. 13:34

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. április 19. 13:13  

Már vártam ezt a nyilatkozatot Toto-tól, igen valóban jobbak voltak eddig a versenyek csak épp nem az első helyen. Kell a változtatás h ne legyen ilyen egyértelmű fölény mint ami most van.

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. április 19. 13:10  

:D HAHAHAHAH

amúgy hozza tenném mostanában tényleg nem rosszak a futamok ez a eltérő Gumi stratégia egyértelműen jó szabály

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt