Mercedes: Hogy fogjuk ezt túlélni?

írta: M4Sport
2016. január 21. 11:52
FOTÓ: ©xpbimages.com

Emberei miatt aggódik a Mercedes: a németek szerint a csapat jelenlegi struktúrája mellett aligha csinálható végig a rekordhosszúságú 2016-os év.

Már megint a 21 futamos versenynaptár. A héten kiderült, számos csapat munkáját komolyabban is megzavarta, hogy az FIA szeptemberben két héttel előrébb hozta a rekordhosszúságú idény nyitányát. Előbb a Sauber jelentette be, hogy új autója csak a második téli teszten debütál, aztán a McLarennél számoltak be arról, a csapat csak a karácsonyi szünet eltörlésével tudta elérni, hogy autója elkészüljön február 22-ére, azaz a felkészülési idény rajtjára.

De nemcsak az időpont-változtatás, a szezon hossza is okoz problémákat az istállóknál. Sokszor hallhattuk már az aggályokat, miszerint a versenypályán dolgozó szerelők aligha fogják bírni a márciustól decemberig tartó feszített tempójú világ körüli utazgatást, s ez még a leggazdagabb gárdák számára is fejtörést okoz. A Mercedesnél máris fontolgatják, hogy kétműszakos rendszert vezetnek be a probléma kiküszöbölésére.

„Vannak érvek és ellenérvek a több verseny kapcsán” – nyilatkozta Toto Wolff sportigazgató az Autosportnak, utalva arra, hogy Bernie Ecclestone-nak feltett szándéka évről évre bővíteni a naptárt. „A kereskedelmi jogok birtokosának szemszögéből megértem, hogy a több futam több bevételt hoz, nagyobb lesz a látogatottság, a közvetítési idő. De talán ez nincs jó hatással az izgalom exkluzivitására. Egy csapat szemszögéből mi ezt csak lenyelni tudjuk, mert Bernie állítja össze a programot, és az istállók bevétele az elmúlt években növekedett, ami talán a legfontosabb. Ugyanakkor óvatosnak kell lennünk, mert már tizenkilenc versenynél is úgy éreztük, elértük a mentális és fizikai teljesítőképességünk határát.”

„Emiatt többféle megoldáson gondolkodunk, miként tudnánk túlélni ezt a huszonegy versenyt, mert abban nem vagyok biztos, hogy a jelenlegi struktúrával ez menni fog. Vizsgáljuk, hogyan lehetne egyensúlyt teremteni az utazások, az időeltolódás és a pihenés kérdésében. Talán egy második műszakot is bevezetünk azon embereknek, akik nagyon keményen dolgoznak. Már ezt is számításba vettük.”

Wolff ugyanakkor kiemelte, a teljes csapatlétszámot nem tudják megduplázni, mivel vannak pozíciók, amelyek birtokosának valamennyi futamon jelen kell lennie. „Sok embert nem lehet igazán leváltani, mert ők a legjobbak. Nagyon nehéz időszak vár ránk az év végén a hosszú utazások miatt, rendkívül kemény lesz. Szeretném védeni a csapatomat, az embereimet, és meg kell vizsgálnunk, miként válhatnánk hatékonyabbá” – zárta gondolatát az osztrák.

Amiért ekkora probléma a hosszú idény: Ilyen egy F1-es szerelő élete!

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Carlos Sainz

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa

32016.10.24. 15:48

Arrivabene: Hülyeség változtatni

Inog a talaj a csapatfőnök alatt – a Ferrari barátkozhat a bronzérem gondolatával?